Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kącik telewizyjny - prośba o pomoc w aranżacji

tesi

Recommended Posts

Witam,

Z uwagi, że za 4 miesiące zostanę mamą zabieram się za zrobienie pokoiku dziecięcego. Z dużego salonu robię dwa pokoje. W jednym chciałabym urządzić mały kącik telewizyjny. Wymiary kącika to 2,50 x 1,80 (rysunek). Myślałam o sofie narożnej ale wszystkie jakie przeglądam są bardzo duże. Telewizor chciałam umieścić na ścianie zewnętrznej. Może macie jakieś pomysły na aranżacje? co sądzicie o tym aby na ścianie o wym. 2,50 położyć tapetę we wzory? Marzy mi się biblioteczka ale nie umiem tego pomieścić. Proszę o pomysły, wizualizacje, rady, dobory kolorów.....

tesipokój.JPG

Tak, chodzi o kącik TV 2,5x1,8

Kanapę i biblioteczkę chciałabym tam umieścić. Nie wiem czy da się to jakoś ulokować :(

W reszcie pokoju będzie duży stół i w przyszłości kredens (jeszcze nie mam pomysłu jaki). Ma to być część gościnna. Przyjmę chętnie propozycje lokalizacji poszczególnych mebli i kolorów. Stół i krzesła są w kolorze jasnego dębu.

Wiem, że ciężarnym się nie odmawia, ale Twój pomysł nie ma prawa się udać :( Przy sprytnej aranżacji w całym pokoju uda się ulokować to, co planujesz rozłożyć na dwa wagoniki (wybacz, ale nic o szer. 1,80 nie może być nazwane pokojem...) Przemyśl swoje plany raz jeszcze, proszę...

Jeśli do wagonu tv wstawisz jakąkolwiek sofeczkę, to tylko na długiej ścianie, a wtedy siedzieć będziecie metr od telewizora... Jeśli wstawisz nawet najpłytszy regał, zasłonisz światło dzienne...

A którędy chcesz wchodzić do części stołowej?

Moim zdaniem można umownie wydzielić część tv, nie rozdzielając funkcji ścianą, ale kolorami. Kąt tv-biblioteczny widziałabym naprzeciw okien.

Edytowane przez joliska

Witaj joliska,

Pokoik dla dziecka jest już wydzielony po lewej stronie (na dzień dzisiejszy całe 2 pokoje tworzą salon i przedzieliłam go ścianką w połowie -na rys. czerwony kolor). Kącik TV 2,5x1,8 pozyskuję z korytarza. Zwymiarowane przeze mnie pomieszczenie ma być częścią gościnną z malutkim kącikiem TV i tak jak piszesz wydzielić części kolorami (wszystko otwarte). Myślałam o małej sofie na ścianie 1,8... może TV na ścianie przesunąć wtedy bardziej w głąb pomieszczenia?

Poprawiłam trochę wymiary:

pokoje.jpg

pokój dla dziecka wym.:3,10x3,85

pokój gościnny (3,68x3,85) z kącikiem TV (2,5x1,85)

Edytowane przez tesi

Nic z tego nie rozumiem :( Pokój chcesz fizycznie dzielić czy umownie?

W 1. poście napisałaś, że duży pokój chcesz podzielić; teraz piszesz, że już wydzieliłaś pokój dla dziecka... Czy ta kreska w części po prawej ma być ścianą???

:( źle się wyraziłam. Kombinuję już z tym salonem tydzień czasu i taka plątanina myśli z tego wyszła.

Pokój dzielę umownie: część gościnna i kącik TV.

W części gościnnej jest parkiet a na części TV płytka (z uwagi, że tą część zabrałam z korytarza). Myślałam o tym aby na płytkę położyć jakiś dywan bądź wykładzinę...

[ATTACH=CONFIG]145129[/ATTACH]

Na dwóch ścianach płytkie regały biblioteczne (na wymiar najlepiej), między półki wmontowany tv - jeśli macie maks. 32", to na dowolnej ścianie, jeśli większy, to na ścianie 250 cm. kanapa + fotel - wygodniejsze i łatwiejsze w aranżacji niż narożnik. Stolik kawowy przed kanapę. Z obu stron kanapy i pod oknem lampy podłogowe. Stół klasycznie, obok kredens. Jeśli zaplanowałam zbyt mało miejsca na książki, to można przestawić kanapę pod nową ścianę (zamykającą korytarz), a regał zrobić na całej długości ściany az pod okno :yes:

Jakie kolory Ci się podobają? Jaka jest tapicerka - o ile jest - przy tych dębowych krzesłach? W jakim stylu masz krzesła i stół? Pokaż zdjęcia, podłóg też :)

Dla mnie nie ma sensu wciskać kanapy i telewizora w tak mały kącik i oglądania tv z 200cm.

Można w kąciku umieścić stół,(tym bardziej że sa tam płytki) a na ścianę 250cm biblioteczkę,reszta przestrzeni zostaje na wygodny kącik wypoczynkowy.

http://img525.imageshack.us/img525/5599/vbhnj.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/1135/azxvcb.jpg

Edytowane przez kinka

Propozycja nr 1 Kinki to był też mój pierwszy pomysł. Realizuje wszystkie założenia odnośnie zawartości meblowej pokoju.

Tesi miała inne założenia, które być może mają nawet jakieś praktyczne powody np. wieeelki stół i wieeelkie krzesła lub chęć odsunięcia kącika TV od ściany sąsiadującej z pokojem dziecięcym przy dobrych basach w kinie domowym.

Jak pokazują wizki Lelik ustawienie z mini kącikiem TV też jest do zrealizowania. Lelik a możesz wrzucić rzut z góry z wymiarami, żeby można było skonfrontować, jakie wstawiłaś meble.

BTW - takie wizki naprawdę przyjemnie "okraszają" dyskusję i wrzucane plany :)

Reasumując - Tesi - masz dwa warianty i wizki i konsultacje od Elfir i Joliski - czyli opcja na ful :)

Edytowane przez Aantenka

Dziękuję za propozycje :) Założyłam, że kącik telewizyjny ma być tylko dodatkiem, a główna funkcja pomieszczenia to część gościnna...dlatego też najbardziej odpowiadają mi propozycje lelik :) TV to 32" Regał na książki może być nawet pod sam sufit.

Może półki na wymiar w kształcie litery "C" na ścianę zewnętrzną:

[ATTACH=CONFIG]145286[/ATTACH]

Chciałabym urządzić ten pokój w jasnych, ciepłych kolorach z uwagi na to, że jest to pomieszczenie północne.

Ścianę 2,5m może w jakimś wzorze: tapeta, naklejka...coś co dobrze by się komponowało...żeby tylko pstrokato nie wyszło razem z tym regałem...

Parkiet to mozaika:

[ATTACH=CONFIG]145281[/ATTACH]

płytka w kaciku TV imituje parkiet:

[ATTACH=CONFIG]145279[/ATTACH]

Edytowane przez tesi

Tesi,uważam że nie ma sensu poswięcać 14m na sam stół dla gości którzy wpadają raz na jakiś czas,a codziennie przesiadywać na niespełna 5m żeby obejrzeć tv,chyba że wieczorami lubicie siedzieć przy stole.

To wam ma się wygodnie mieszkać a stół można wstawić nawet najmniejszy i w razie potrzeby rozłożyć.

Oczywiście to twoja decyzja,ale ja sobie nie wyobrażam poświęcać salonu dla gości po to żeby siedzieć w kącie przez cały wieczór na wygodnej kanapie z nosem w telewizorze.

Kinka przemyślałam Twoje propozycje i przyznaję Tobie rację. Z przedstawionych przez Ciebie wersji najbardziej odpowiada mi ta:

propozycja salonu.jpg

tylko kanapę (już niekoniecznie narożnik) umieściłabym na "nowej ścianie"(lewa) a telewizor powiesiła na ścianie zewnętrznej.

Proszę o porady w doborze kolorystyki. Tak jak wcześniej wspominałam chciałabym aby były to ciepłe kolory z uwagi na północną stronę pokoju.

"Nową ścianę" (lewa) chciałabym we wzorze (tapeta). Jakie rozmieszczenie oświetlenia proponujecie? Firanka długa - widziałyście coś nowoczesnego a zarazem eleganckiego i godnego uwagi?

Zimnych? W północnych pokojach jest zawsze zimniej i mniej światła więc odruchowo pomyślałam o ciepłych kolorach.

Chciałabym aby ten pokój był nowoczesny, elegancki i ciepły.

Odpada zielony, niebieski, filetowy, czarny...

Kanapa jasna. Meble jasny dąb. Ściany chciałabym jasne, planuję wy-gipsować więc farba...tylko chciałabym aby pomieszczenie miało delikatnego pazura dlatego wymyśliłam aby ściana przy kanapie miała wzór (tapeta).

Podłogi tak jak wcześniej pokazałam. Parkiet mozaika, płytka to imitacja parkietu.

Pod stołem chciałabym dywan -nie mam pojęcia jaki...

• 2 weeks później...

Witajcie,

Nadal szukam inspiracji do pokoju telewizyjnego.

Skłaniam się ku tapecie w duże wzory na ścianie, przy której ma stać kanapa.

W internecie znalazłam kilka pomysłów, które mi się podobają. Podzielcie się swoimi opiniami.

1. Pierwsza propozycja: [ATTACH=CONFIG]147931[/ATTACH]

2. Takie duże kwiaty bardzo mi się podobają tylko kolor zmieniłabym na beżowy:

[ATTACH=CONFIG]147932[/ATTACH]

gorzej z dostaniem takiej tapety :(

Jeżeli chodzi o firanki to upatrzyłam taką:

[ATTACH=CONFIG]147983[/ATTACH]

Do pokoiku dziecięcego wybrałam tapetę z motywem:

[ATTACH=CONFIG]147933[/ATTACH]

zastanawiam się nad wyborem koloru pozostałych ścian. Skłaniam się do dopasowania koloru do słoneczka na fototapecie. Byłby to odcień żółtego - taka wanilia...