gggrander 29.10.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Hej ! Szukając projektu małego domku dla rodziców natrafiłem na ten http://projekty.lipinscy.pl/Lucca/ Moim zdaniem ma dobry układ funkcjonalny tylko te okna narożnikowe mnie zastanawiają. Podejrzewam, że jak wszystkie "udziwnienia" generują też dodatkowe koszty. Czy orientujecie się, czy takie okna są dużo droższe i jak jest z ich funkcjonalnością ? Oczywiście uwagi dot. samego projektu bardzo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Wkleję domek, by było wiadomo o czym mowa:http://lipinscy.pl/www_data/lmb071/rzuty/b071_r0.gifhttp://lipinscy.pl/uploads/www_data_thumbs/475x317_b071_fr_ag.jpg Okna w narożnikach wychładzają bardziej dom niż na prostych ścianach. Obejrzyjcie rozplanowanie pokoju dziennego - telewizor stoi za drzwiami do wiatrołapu, pod dużym kątem w stosunku do kanapy. Ogrzewanie tylko gaz lub PC lub prąd (i chyba prąd byłby najlepszym rozwiązaniem). Kominek w tak małym domu raczej tylko dla zapaleńców. Chyba, że idea jest by ogrzewac kominkiem + wspomaganie prądem. Ale w takim razie dlaczego tyle jest nieenergooszczędnych rozwiązań? EP 163 to bardzo, bardzo zły wynik, dużo powyżej współczesnych standartów energetycznych. Mądra adaptacja by się przydała. Drugą zmianą (po rozmieszczeniu okien) byłaby rezygnacja z podcienia przy wejściu i zrobienie tam prostej ściany. Z której strony świata macie wjazd na działkę? Edytowane 29 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 sorry, ten domek ładnie wygląda na rzucie, ale jest niepraktyczny. Pokoje na poziomie 8m2. Takiej wielkości mam łazienkę i nie wyobrażam jej sobie jako sypialni z podwójnym łóżkiem. Niestety Lipińscy idą w ślady Zwierzyńskiego. Coś jak w teorii Kopernika, o pieniądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Zmieniłabym technologię z:Porothermu 24 - 25 cm + 15 cm wełny lub styropianuna:Silikat 18 cm i za zaoszczędzone cm grubości ściany zwiększyła grubość ocieplenia na 20-25 cm styropianu z neoporem. Do tego zmniejszenie okien. Zlikwidowanie lub zminimalizowanie okien od północy. Likwidacja słupa. Ocieplenie fundamentu + grube ocieplenie poddasza. Bez problemu można zejść do EP 40 lub mniej. Wówczas nie potrzeba tak potęznego i drogiego pieca, jaki jest zaproponowany w projekcie. Można dac malutkiego Junkersa Smart, albo po prostu ogrzewać prądem. Przy ogrzewaniu prądem odpada kosztowna instalacja c.o. Jak zrezygnujecie z kominka, nie potrzeba budowac komina spalinowo-dymowego - kolejna oszczędność. Chyba, że kominek to "must have" - wówczas radziłabym piec kominkowy ("koza") - mniejszy i tańszy a tak samo wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 sorry, ten domek ładnie wygląda na rzucie, ale jest niepraktyczny. Pokoje na poziomie 8m2. Takiej wielkości mam łazienkę i nie wyobrażam jej sobie jako sypialni z podwójnym łóżkiem. Niestety Lipińscy idą w ślady Zwierzyńskiego. Coś jak w teorii Kopernika, o pieniądzu. Zakładam, że to dom dla dwójki emerytów. Starsi ludzie czasem potrzebują dwóch osobnych sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 30.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Elfir po pierwsze to mam wrażenie, że mylisz pojęcia Ep i Ea(czyli EuCo), po drugie taki standard energetyczny w domkach tej wielkości- Ep na poziomie powyżej 160 to norma, a zejście poniżej 40 oznaczałoby, że zrobisz tego dom pasywny, a w to jakoś mi się nie chce wierzyć. No i do tego jeszcze proponowane przez Ciebie ogrzewanie prądem. Cóż najpierw mówisz, że Ep wysokie, a później zamiast kominka prąd, wiesz w ogóle na jakiej podstawie oblicza się ten parametr ? Dlaczego prawidłowo zamontowane okna narożne mają wychładzać dom niż tradycyjne ? Zgadzam się z Tobą co do "kozy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 30.10.2012 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wjazd na działkę jest od zachodu. Jeśli chodzi o ogrzewanie prądem to trochę się obawiamy. W naszym kraju nie jest bezpiecznie uzależnić się od czegoś, czego ceny na dobrą sprawę ustala państwo. Z drugiej strony za gazem stoi jeszcze inne państwo. Ciężkie czasy . No ale to jest kwestia do przemyślenia. Elfir Czy mówiąc żeby pozbyć się słupa miałaś na myśli postawienie tam po prostu ścian i powiększenie nijako tego domku ? Co do tych wskaźników to się nie odniosę bo sam dokładnie nie wiem o co w nich chodzi. Wiem, że jest kilka i że każdy coś innego znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 01.11.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Dobrze, to może ja wyjaśnię mniej więcej o co chodzi z tymi wskaźnikami. Mamy 3 wskaźniki, które są przedstawiane w charakterystykach energetycznych budynków. Ea- Jest to parametr, który jako jedyny świadczy o jakości domu(projektu). Pokazuje jak dobrze dom jest zabezpieczony przed stratami ciepła i nie bierze pod uwagę jakim paliwem jest on ogrzewany, ani jaka jest sprawność urządzeń. Dlatego nie da się nim zbyt mocno manipulować. Ek- Parametr, który bierze pod uwagę sprawność urządzeń zastosowanych w budynku. Uwzględnia również zapotrzebowanie na prąd i ciepłą wodę. Świadczy zatem bardziej nie o samym projekcie, a o technologiach zastosowanych do ogrzewania domu i wody. Ep- Parametr świadczący ponoć o ekologiczności budynku. Jego wielkość jest uzależniona od paliwa zastosowanego do ogrzewania w domu. Im bardziej "ekologiczne" tym mniejszy jest przelicznik. I tak biomasa ma 0,2, a prąd 3. Więc ogrzewanie prądem znacznie podnosi wartość Ep, a zastosowanie kominka na drewno- obniża Tak więc słabo zaprojektowany dom, w którego założeniach będzie ogrzewanie drewnem może mieć bardzo niskie Ep, a dobrze zaprojektowany szczelny dom z ogrzewaniem elektrycznym będzie miał ten parametr stosunkowo wysoki. Wybierając projekt warto więc zwrócić uwagę na Ea (niedługo częściej będzie tu używane Eu), a nie tak propagowany Ep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 03.11.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dzięki za wyjaśnienie. Rzeczywiście najbardziej jest forsowany wszędzie ten parametr Ep. Przeglądałem różne projekty tego typu domków i rzeczywiście niewiele się różniły parametrami od tego, chyba to przez założenie, ze dom ma być po prostu tani w budowie. Ale też mnie ciekawi dlaczego Elfir napisała, że okna narożne bardziej wychładzają dom niż zwykłe o tej samej powierzchni i parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 04.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Pewnie. Najlepiej zrobić ze zgrabnego domku barak z malutkimi oknami i drogim ogrzewaniem na prąd. Pozbyć się urokliwego kominka i w ogóle zrobić 3 szablony (dom mały, średni i duży) i niech wszystkie domy wyglądają tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 05.11.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Już nie przesadzajmy, dobrze, że ktoś wytyka błędy i podsuwa pomysły. Elfir ma praktyczne podejście do problemu i na pewno chce pomóc, a nie zaszkodzić. Postawienie ścian zamiast słupa mogłoby pomóc w zmniejszeniu zapotrzebowania energetycznego. Tylko nadal nie rozumiem tej tezy, że okna narożne bardziej wychładzają dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 07.11.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Moim zdaniem to jakiś wymysł jest. Internet milczy na temat takiej teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 09.11.2012 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 A może, jest na forum ktoś kto już wybudował taki domek i chce się podzielić doświadczeniami i pomysłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 11.11.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Podbijam temat. Może jednak ktoś się podzieli pomysłami i doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Przyjęłam założenie, że to ma być tani w utrzymaniu dom dla emerytów. No bo jako dom dla rodziny to jest mały. Likwidacja słupa - uproszczenie bryły Narożniki - tamtędy ucieka najwięcej ciepła (z resztą można objerzec sobie zdjęcia z kamery termowizyjnej). Stąd dom w kształce cylindra ma lepsze parametry cieplne niż prostokątny. A tu w naroznikach jeszcze umieszcza się okna, które tym bardziej mają słabsze parametry cieplne niż ocieplona ściana. Prąd jako ogrzewanie - podałam go jako alternatywę, gdy ocieplimy ściany 20-25 cm neoporu zamiast 15 cm wełny. I tak, celowałam w kierunku domu pasywnego, jako najtańszego w eksploatacji dla ludzi żyjących z emerytury. Ponadto prąd jest też sposobem ogrzewania wymagającym najmniej obsługi, co jest ważne u osób, które mogą miec problemy zdrowotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 19.11.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Po pierwsze. Nie z każdego domu da się zrobić pasyw. Dom energooszczędny owszem w większości przypadków jest do osiągnięcia, jednak pasyw to już wyższa szkoła jazdy i wymaga odpowiedniego projektu. Po drugie. Dom pasywny jest znacznie droższy (około 30%) w budowie, a jeżeli ktoś buduje tak mały domek to nie przypuszczam, że chce wydawać dodatkowo takie pieniądze. Nie wystarczy grubsza izolacja neoporem zamiast wełną by zrobić pasyw. Oczywiście poprawi to wskaźniki energooszczędności ale nie wiem czy zyski będą na tyle znaczące by to się opłacało.Uproszczenie bryły jest oczywiście jakimś pomysłem, pozostaje tylko kwestia wyglądu. Nie sądzę, że starszym ludziom wszystko jedno czy mieszkają w baraku, czy w ładnym zgrabnym domku.Skoro już dotarliśmy, do tego, że z takiego domku nie warto robić pasywa (o ile w ogóle to możliwe, a ja będę się upierał, że to wątpliwe), to ogrzewanie prądem jako najdroższym dzisiaj źródłem ciepła nie będzie raczej wskazane dla mieszkających w nim. Ogrzewanie gazowe też jest praktycznie bezobsługowe więc po co płacić więcej jeśli można mniej? Co więcej, Dom jest mały i koszty ogrzewania, nawet bez przeróbek poprawiających energooszczędność są dość znośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Napisałam "celuję w pasywny" - czyli maksymalnie energooszczędny. Taki mały bez problemu może być ogrzany prądem, po dobrym ociepleniu i zmianie rodzaju wentylacji. Oczywiście - jak było napisane wyżej - w sytuacji likwidacji kominka (a więc głównie komina). Ogrzewanie gazowe wymaga przyłączy, które kosztują. Wymaga pieca gazowego. Wymaga instalacji grzewczej. Policz teraz te koszty i podziel przez spodziewaną liczbę lat życia emerytów. Poza tym gaz i komin wymagają kominiarzy. Równie dobrze można napisać, że pompa ciepła jest bezobsługowa, więc się nadaje. Prąd może byc na grzejniki akumulacyjne. Taka instalacja to ułamek kosztów w porównaniu z ogrzewaniem na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 20.11.2012 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Pomysł z ogrzewaniem prądem do mnie przemawia! Muszę teraz jeszcze się rozejrzeć w kosztach, jak to faktycznie wygląda Być może koszt będzie nieco większy (na rachunkach przynajmniej), ale w budowie zaoszczędzone pieniądze można by wydać na docieplenie. Rodzice uparli się na tą kozę lub kominek, więc ten by musiał zostać. Ale zawsze można się dogrzać trochę w razie potrzeby no i niewątpliwie przyjemnie mieć taki kominek, nawet kozę w salonie w chłodny jesienny bądź zimowy wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jak kominek zostaje, to ogrzewanie prądem nie będzie takie korzystne. Komin (oraz doprowadzenie powietrza) jest za dużym mostkiem cieplnym. Poza tym, jak zbudujesz komin to bez sensu jest robić drogą wentylację mechaniczną, bo w kominie przy okazji puścisz wentylację grawitacyjną (oczywiście nie w tym samym).Dla takiego małego domu przez większośc okresu grzewczego głównym ogrzewaniem może być kominek. Ale trzeba rąbać drewno i czyścić palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 21.11.2012 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kominek ma spełniać rolę raczej symboliczną i na pewno nie będzie głównym sposobem ogrzewania. Czy w tym wypadku radzisz żeby pozostać jednak przy instalacji gazowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts