Elfir 21.11.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 nie jestem pewna czy bez wentylacji mechanicznej ogrzewanie prądem będzie korzystne. Tutaj radziłabym popytać na forum tych co prądem grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 23.11.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Musicie jednak pamiętać, że trzeba jeszcze zainwestować w bojler do grzania wody. W przypadku gazu nie macie takiego problemu. Więc ja jednak odradzał bym grzanie prądem i pozostał przy opcji gazu i dogrzewania kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 25.11.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Napisałem do biura Lipińskich odnośnie moich wątpliwości. Byłem ciekawy co mi poradzą. W odpowiedzi napisano mi, że przy wykorzystaniu kominka koszty ogrzewania spadną do około 800 zł rocznie. Ogrzewanie tego domu w wersji energooszczędnej to wydatek rzędu 530 zł/rok. Jeżeli paliłoby się w kominku to 270 zł. Zakładając tą oszczędną wersję to wybudowanie tego domu w standardzie energooszczędnym zwróci się po 19 latach. Bo koszt budowy byłby wyższy o około 10 tys. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to zwrócili też uwagę na to, że przy ogrzewaniu elektrycznym trzeba dodatkowo bojler co dwukrotnie zwiększy koszt grzania wody. Dlatego warto wybrać gaz.Wszystko bardzo logicznie wytłumaczone.Co Wy sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 1. Wykorzystanie kominka do ogrzewania oznacza, że koszt 800 zł/rok dotyczy stałego palenia kominkiem w okresie zimowym, nie uwzględniając kosztu zakupu drewna, tylko sam gaz. Bo napisane w projekcie jest: Szacunkowe roczne koszty ogrzewania domu: 1 642,02 zł 2. Biuro nie przyjmuje do kosztów budowy koszt pociągnięcia gazu. Jeśli gaz jest przy drodze to nie jest żle, ale jak trzeba ciągnąć go z oddali, to koszty rosną. 3. Koszt budowy wyższy o 10 tyś jest tylko i wyłącznie, gdy cała reszta pozostaje bez zmian, np. układ okien. Zauważ, że w tym projekcie nie ma strefowania okien w zależności od stron świata (a usunięcie ich ze ściany północnej też obniży przyszłe koszty eksploatacji). Nadproża narożnikowe też chyba są droższe od zwykłych. Jako materiał wybrano dośc drogi Porotherm. Z silikatów byłby tańszy. Podobnie zwykła wełna na ocieplenie będzie droższa od bardzo dobrej jakości styropianu. 4. Jako ogrzewanie wody można mieć bojler elektryczny, ale zimą także kominek. Albo pompę powietrze-powietrze. Tego nie da się po prostu tak łatwo porównywać. 5. Okresy zwrotu liczone są zawsze dla aktualnych cen, nie przewidują wzrostu cen danego nośnika. 15 lat temu opłacalne było ogrzewanie olejem opałowym. Dziś to jedno z najdroższych paliw. Cięzko wyrokować. Innymi słowy - musisz obliczyć sobie koszt instalacji gazowej (piec, rury, przyłacze, grzejniki, komin spalinowy) i porównać z kosztem zakupu np. grzejników akumulacyjnych (grzanie w II taryfie). Przy piecu gazowym i dobrze ocieplonym domu można zastosować piec ponbiżej 21 kW i nie robić komina ponad dach, tylko wyprowadzić przewód koncentryczno-spalinowy przez ścianę. Wówczas, zamiast robić komin systemowy do kominka, dasz piec kominkowy (koza) ze stalowym, lekkim kominem: http://bi.gazeta.pl/im/7/8372/z8372637Q,Tutaj-zastosowano-ciekawe-rozwiazanie-z-uzyciem-tzw-.jpg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCCVVoXcadj742bb6Gll_HmiVyZ39JK9lnNMJ7_NysCok1-pkqc4XKrfXoeA (ale tu trzeba sprawdzić koszt ) Wówczas komin robisz tylko pod wentylacje - i nie wiem, czy nie wystarczy też z lekkich materiałów zamiast murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 26.11.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Co do kosztów zwrotu, to oczywiście tutaj pełna zgoda, że ciężko jest tu wyrokować. Można jednak przypuszczać, że ceny wszystkich paliw będą rosnąć. Które w jakim tempie? tego to chyba nikt nie zgadnie. Co do tych kosztów. Duży udział palenia w kominku w grzaniu domu spowodował by większe obniżenie kosztów niż, o połowę. Stąd wnioskuję, że tutaj zakup drewna został wliczony w koszty. Wydaje mi się, że projekty tego typu mają dwa podstawowe założenia. 1. Mają być tanie w budowie2. Mają być ładneTen projekt taki jest.Jeżeli ktoś potrzebuje taki domek i ma pieniądze aby zmniejszyć jego zapotrzebowanie energetyczne to oczywiście warto to zrobić. Co do usuwania okien i zmniejszania otworów okiennych. Jeżeli ktoś chce mieszkać w baraku to pewnie. Można i tak. Zaoszczędzi się na tym może ze 100-150 zł rocznie. Tylko kto chciałby mieszkać w baraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 czyli dom bez okien narożnych to barak?O urodzie domu tylko ten typ okien świadczy? Bo moim zdaniem od północy i tak się tego domu oglądac nie będzie. Te domy sprzedaje się wizualizacjami, które łapią klientów na haczyk - dlatego sa przekombinowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 26.11.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ależ oczywiście, że nie Odniosłem się tutaj do poprzednich wypowiedzi, w których sugerowałaś, usunięcie filaru na zewnątrz. Generalnie chodzi mi o to, że na takich zabiegach jak usuwanie filaru, zmniejszanie otworów okiennych itp. Zysk energetyczny będzie niewielki, a do tego dom może zacząć wyglądać jak barak. Chyba nie o to jednak chodzi. Kto buduje dom, który będzie go wkurzał swoim wyglądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Wiele domów w polsce to baraki w takim razie bo maja normalnej wielkości okna i wejścia bez kolumienek. barak:http://static.e-budownictwo.tv/gallery/3124/0_82489ee5dd4083ef8ba9ca5ab5db82d7180cc32c.jpg barak:http://static.e-budownictwo.tv/gallery/3124/0_87c8f1d90144b0f0637b6b469957c0de74578e2c.jpg barakhttp://www.budujdom.pl/image_func.php?img=gfx/612ad100825b5f86926883222f4fb616.jpg&maxwidth=356 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 27.11.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 o gustach się nie dyskutuje, ale w mojej subiektywnej ocenie te zdjęcia, które wrzuciłaś najbardziej przypominają budki campingowe i są zwyczajnie brzydkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Acha, czyli to jest dom:http://i2.pinger.pl/pgr45/130e34600005290d48b2fe8a/gargamel.jpg Czyli wieżyczki, łuki, balkoniki, kolumienki, podcienia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 27.11.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ten tez brzydki. Ja to jednak wybredny jestem. Ale ten z początku wątku jest ładny bez wieżyczek i łuków. Zgrabny i nie wygląda jak barak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 04.12.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Rodzicom najbardziej przypadła do gustu Lucca. Niesprawiedliwe jest zakładanie, że starszym ludziom wszystko jedno jak wygląda dom z zewnątrz. W przypadku moich rodziców tak nie jest. Musimy znaleźć złoty środek Ale dziękuję za wszelkie wypowiedzi i czekam na kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Nie wiem, dlaczego zakładacie, że wykłe okna na ścianach będa wyglądac gorzej niż w narożnikach? Miliony ludzi nie ma okien w narożnikach i domy wyglądają normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 06.12.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 a kto tak zakłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts