Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaryjne zasilanie pompy ciepła - czy jest coś takiego?

JK2010

Recommended Posts

Agregat bojowo uruchamiałem dwa razy w tym roku. W styczniu przy -20*C bo kocioł na ekogroszek i latem bo potrzebna wentylacja mechaniczna.

W styczniu w ferworze walki zapomniałem o nowej chałupie, a tam po 14h zaniku napięcia temp.z 19*C spadła do 17*C

Co trzy tygodnie ładuję prostownikiem akumulator.

Co trzy miesiące wymieniam paliwo na nowe w zbiorniku i kanistrach oraz odpowietrzanie układu paliwowego. Paskudna robota. Paliwo z agregatu zużywam w aucie.

Jeszcze to co normalnie w aucie się robi: filtry, oleje i okresowe uruchamianie, aby agregat nie zapomniał do czego służy.

Po prostu jeszcze jeden gadżet do obsługi, ale konieczny na fermie.

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawde mowiac to w sumie nic nowego... Mam hobbystyczne auto z V8, ktorym w zeszlym roku zrobilem 500km, wymagalo wiecej atencji niz agregat ;)

Ja planuje trzymac paliwo w kanistrze. Jak nie zuzyje to wleje do auta i wyjezdze. Tylko zalanie co 3 miesiace nowym i przepalka zeby w gazniku tez bylo swieze.

Haha, no to jest myśl ;) tylko wtedy powstaje problem skroplin podczas chłodzenia :D

Mam w ścianie przepust 5cm. Rura karbowana ma 32mm średnicę zewnętrzną, więc pozostaje bardzo mało na izolację. Owinalem wełna ale nawet w miejscu gdzie jest 3cm temperatura jest wysoka. Obawiam się, że będę musiał powiększyć otwór w ścianie i grubsza izolację dać.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
napędzam pompki CO x 3 sztuki oraz centralkę plus aku wszystko kupiłem od Volt Polska mają ok ceny i b.dobry wybór

Dziękuję za odpowiedź. ROzumiem że masz specjalnie dostosowaną instalację żeby w razie czego wpiąć zasilanie awaryjne albo masz to tak zamontowane że uruchamia się/przełącza automatycznie po zaniku prądu?

Ale my tutaj piszemy o zasilaniu całej pompy ciepla ;)

Oczywiście że najlepiej byłoby zorganizować zasilanie awaryjne całej pompy ale jeśli ktoś ma monoblok to dla niego ważne jest aby woda nie stała w rurach przy wysokich mrozach w razie gdyby prądu nie było długo. TO niestety może się teraz zdarzać częściej.