CamillQ 02.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam, Podpisaliśmy niedawno umowę przedwstępną i już niedługo staniemy się właścicielami naszego pierwszego M:) Mieszkanie kupujemy z rynku wtórnego, jest po gruntownym remoncie (instalacje itd.) w budynku znajdują się jeszcze trzy mieszkania oprócz naszego, więc jest dość kameralnie. Z salonu można wyjść do ogródka przez drzwi balkonowe, tam też w przyszłości powstanie taras. Obecnie mieszkanie posiada dwa pokoje i osobną kuchnię. Docelowo chcielibyśmy zrobić aneks kuchenny w salonie i z kuchni uzyskać dodatkowy pokój. http://img525.imageshack.us/img525/7290/krynrzuty58m2.jpg To mieszkanie zaznaczone na czerwono jest nasze Na początku mamy zamiar: zamurować wejście do pokoju oznaczonego na rzucie jako sypialnia i zrobić do nie go wejście z salonu (oznaczonego jako większa sypialnia na rzucie), oraz przenieść drzwi do łazienki bliżej drzwi wejściowych. W powstałej wnęce będzie garderoba z przesuwnymi drzwiami z lustrami (przynajmniej taki jest pomysł). Docelowo chcemy przesunąć ścianę oddzielającą salon z kuchnią w stronę drzwi wejściowych (żeby powiększyć salon i zrobić w nim kuchnię). Powstanie w ten sposób pokój gościnno - komputerowy. Wszystkie pomysły i idee bardzo mile widziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 02.11.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 03.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Nie widać wymiarów,trudno coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 05.11.2012 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Postaram się zrobić jakiś lepszy rzut, żeby było coś widać. Nie mam jak obmierzyć dokładnie mieszkania, bo jeszcze mieszkają tam lokatorzy, którzy je wynajmują od właściciela i jakoś tak nie chce im się ładować z metrówką... Spróbuje może wrzucić ten plan, ale w wyższej rozdzielczości. Czy teraz jest coś widać, moje zaznaczone na czerwono (już taki niestety dostałam). Jeszcze tylko napisze, że jeśli chodzi o łazienkę to na razie nic nie ruszamy oprócz tego przeniesienia drzwi, bo cała jest nowa. Będziemy ją zmieniać pod siebie za około dwa lata, jak nazbieramy kasę http://img222.imageshack.us/img222/7290/krynrzuty58m2.jpg Edytowane 5 Listopada 2012 przez CamillQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 05.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Moja propozycjahttp://img10.imageshack.us/img10/8007/afsdgj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 06.11.2012 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 O kinka dziękuje Ci bardzo za propozycję, bardzo ładnie Ci to wyszło, mozna spytać za pomocą jakiego programu to zrobiłaś? Aneks mam zamiar zrobić bardziej w kierunku drzwi wejściowych (przesuniemy jedną ścianę w kierunku drzwi wejściowych) bo nie chce, żeby był taki klaustrofobiczny. Dzięki temu będzie więcej miejsca na blaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 07.11.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Żaden program zwykły paint.Jeszcze jedna opcja z przesunięta ścianą,pokoik wyjdzie malutki ok.2,5x3,5m http://img571.imageshack.us/img571/2224/ttyuiklt67yui.jpg Edytowane 7 Listopada 2012 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 08.11.2012 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Pozwoliłam sobie użyć Twojej przeróbki i mam nadzieję, że coś będzie widać o co mi mniej więcej chodzi, chociaż jeszcze lata praktyki przede mną, zanim to jakoś będzie wyglądało;) http://img210.imageshack.us/img210/2224/ttyuiklt67yui.jpg Bardzo chciałabym mieć stół, który można by było rozłożyć na większe rodzinne spotkania... Ale nie za bardzo wiem gdzie go umiejscowić... Drzwi do garderoby byłyby przesuwane z lustrami na całą ścianę, drzwi do sypialni również przesuwane (bez luster). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 08.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Drzwi od pokoju przesunęłabym w prawo,przy wejściu musi być trochę przestrzeni i miejsce na szafkę i wieszak,tymbardziej że przedpokój zmniejsza się o garderobę,która bym podzieliła tak jak poniżej.Stół kwadrat 80x80cm na co dzień-oczywiście rozkładany.Drzwi do sypialni na środku sa zbędne tylko zabierają miejsce,lepiej żeby były z boku,wtedy ściana tv będzie lepiej się prezentować. http://img32.imageshack.us/img32/7456/112we3r4t5y.jpg Edytowane 8 Listopada 2012 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 09.11.2012 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Hej dzięki za przedstawienie tego na planie, zwłaszcza kuchni. Ogólnie mnóstwo chciałabym tam pomieścić, ale teraz muszę powoli skonfrontować się z rzeczywistością. Chyba jednak nie obędzie się bez wiszących szafek w kuchni - chciałam tego uniknąć stawiając jedną dużą szafę od sufitu do podłogi, ale nie za bardzo mam pomysł gdzie można ją by było umieścić. Jeśli chodzi o garderobę chcę zostać przy pierwotnym pomyśle, bo na ścianie na której narysowałaś wejście do niej od strony sypialni chciałam umieścić łóżko. Z jednej strony mogłoby być wejście do garderoby (jedno skrzydło drzwi) a z drugiej płytka wnęka z wieszakami na okrycia wierzchnie i buty codziennego użytku. Na ścianie z TV chciałam postawić jakiś mały kredens - witrynkę z filiżankami itd... Stąd pomysł z drzwiami - żeby ta witrynka była w miarę blisko kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2012 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Moja propozycja:http://images44.fotosik.pl/496/23e85e8368b46638gen.jpg Ponieważ do kuchni dochodziłoby mało światła słonecznego, polecam zrobienie w suficie niby-świetliku dachowego jako lampy:http://forelements.blox.pl/resource/3_NATURAL_LIGHT_homeklondike.com.jpghttp://2.bp.blogspot.com/-gX0mD9534tg/TgxHvQdUzsI/AAAAAAAAHi8/e-fdZQfhhMQ/s1600/embed.php-41.jpgNalezałoby użyć diod LED o zimnym świetle (światło dzienne) + kilka o świetle ciepłym (światło żarówki) do złamania wrażenia chłodu. LED-y pobieraja bardzo mało energii, więc taki plafon mógły się świecić cały dzień dając złudzenie naturalnego oświetlenia. Edytowane 17 Listopada 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 25.11.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Powiem szczerze, że Twoja propozycja zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie, zupełnie inne, świeże spojrzenie na ten temat. Ten plan bardzo spodobał się również mojemu mężowi. Jeśli zdecydowalbyśmy się na to rozwiązanie musielibyśmy zdecydować się na bardziej kosztowny remont (kuchnia plus łazienka plus podłogi... ale myślę, że jest to warte rozważenia. Póki co w fazie planowania wszystkie chwyty dozwolone;) plusem tego pomysłu jest zyskanie o wiele większej powierzchni "dziennej", dzięki temu mogłabym wstawić wymarzony wielki narożnik do salonu. A na razie póki co, ponieważ na początku będzie bida zainspirowałam się meblami z palet. Ogólnie podoba mi się styl skandynawski i myśle, że dobrze koresponuje on z łóżkiem z palet i pobielonymi meblami zdobytymi od znajomych;) http://img163.imageshack.us/img163/9780/15309911.jpghttp://img805.imageshack.us/img805/6062/images1fw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 mania - przestań spamować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 17.12.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Co myślicie o takiej wersji? Oczywiście trzeba użyć trochę wyobraźni, żeby zobaczyć o co mi chodziło, bo niestety jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia;). Jest to na pewno najbardziej kosztowna propozycja i do wykonania w późniejszym czasie, jak zgromadzimy fundusze. Głównie chodziło o to, że po uzyskaniu pozwolenia można by było wybić dodatkowe okienko, w ten sposób kuchnia miałaby okno. Wszelkie propozyce mile widziane:yes: http://img69.imageshack.us/img69/1496/kryniczno02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 masz całkowicie ciemną kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 17.12.2012 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ta opcja jest warta rozważenia jeśli można by było wybić dodatkowe okno - tak jak napisałam w poście. Twoja propozycja bardzo mi się spodobała, ale obawiam się jeśli chodzi o wentylację - mimo wszystko jeśli robilibyśmy aneks w salonie, to wtedy byłoby tam okno, a tak to kuchnia jest w przedpokoju i nie ma nawet jak porządnie przewietrzyć - a pochłaniacz jednak nie jest tak skuteczny jak przwietrzenie. Dlatego cały czas biję się z myślami i szukam sensownych rozwiązań. Na razie najmniej kosztowny wydaje się być aneks w salonie. Opcja bardziej kosztowna to kuchnia zamieniona miejscami z łazienką, ale to tylko przy możliwości wybicia w niej dodatkowego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.12.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Czy wspólnota i nadzór budowlany pozwolą na wybicie okna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 O wybiciu okna decyduje architekt, konstruktor i architekt miejski A co do wentylacji - przecież tam jest wentylacja - masz piony wentylacyjne. Przecież kuchnie nie wietrzy się oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CamillQ 18.12.2012 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 joliska cóż okaże się, jeszcze nie zagłębiałam się w temat, wiem, że będzie potrzebne pozwolenie na budowę, co za tym idzie projekt od architekta. Jeszcze nie jestem zdecydowana na tą wersję, staram się mieć otwarty umysł elfir czy znasz może całą procedurę krok po kroku? A jeśli chodzi o okno w kuchni, to jednak uważam, że warto je mieć. Wentylacja wentylacją, ale dużo gotujemy i zawsze fajnie jest otworzyć okno i przewietrzyć pomieszczenie. Nie ukrywam, że to Twój projekt zmotywował mnie do spojrzenia na projekt świeżym okiem Co sądzicie o moim pomyśle, czy jest on waszym zdaniem funkcjonalny? Jestem otwarta na wszelkie komentarze, bo wiem, że jedno może się wydawać, a co innego jest w praktyce. Jeśli chodzi o ewentualną papierologię, to nie przeraża mnie to aż tak bardzo, mam dużo czasu (zanim uskładam na większe zmiany). Póki co do mieszkania można wprowadzać się po lekkim jego odświeżeniu i to też liczyło się dla mnie przy decyzji o zakupie. A tak trochę off to dzisiaj kolejny raz idzielmy do banku, w którym bierzemy kredyt, ponieważ bank popełnił błąd w umowie kredytowej i musimy podpisać aneks. Kobietę, która nas obsługuje od początku uważałam za lekko zmongoloną, ale dzisiaj już poproszę o rozmowę z kierownikiem, choć nie wiem czy to coś w ogóle pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Najpierw potrzebna jest zgoda projektanta budynku, bo to on jest właścicielem wizji architektonicznej. Potem zgoda dewelopera, bo trzeba zrobić projekt zamienny (jeśli budynek jest w trakcie budowy) do dokumentacji i zmiany wprowadzić w życie.Jeśli budynek jest wybudowany to trzeba zrobić projekt budowlany i normalną procedurę poprzez starostwo z całą dokumentacją i uzgodnieniami. Co sądzę o pomyśle - gdyby tam było okno sama bym to zaproponowała, ale okna nie ma i jak dla mnie małe szanse, by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts