Edyta M 29.11.2012 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 To niech sobie wezmą to pogorzelisko i zapłacą 100% To samo pomyslalam jak przeczytalam o tych 74 % !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Umowa przecież się spaliła...Leżała pod telewizorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 29.11.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nelcia Przytulaski zostawiam i trzymam kciuki, żeby się wszystko poukładało:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 29.11.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nelci życzę aby na swojej trudnej teraz drodze spotykała samych dobrych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Kredyt Bank, kredyt we frankach, na ostatnie pytanie nie znam odpowiedzi, ale P. pewnie wie, więc zapytam. jesli brany 2007 - 2008 to sytuacja jest raczej malo wesola. Owszem Bank mogl w tym czasie (nawet bez Waszerj wiedzy) rocznie odnawialne Umowy na ubezpieczenie mienia podwyzszac rekompensujac sobie tym samym ryzyko wynikajace z wyzszego kursu franka, ale nie mogl tego robic aby "zasypac" rzeczywisty gap pomiedzy SU domu a obecna wartoscia kredytu, ktora dramatycznie wzrosla. Nie mogl, poniewaz KC stanowi iz wartosc ubezpieczenia majatakowego (a wlasciwie - co w tym przypadku wazniejsze - roszczenia ubezpieczeniowego) nie moze przekroczyc realnej/rynkowej wartosci ubezpieczonego mienia. Jednym slowem na ubezpieczeniach majatkowych - brzydko to napisze, ale mi wybaczcie chce aby to bylo jasne - nie mozna "zarobic". Nie mozna otrzymac np. 100.000 PLN (mimo iz taka hipotetecznie jest wartosc przeliczonego obecnie kredytu), gdy dane mienie jest warte na rynku tylko 80.000 PLN. Istotne sa teraz nastepujace rzeczy: Umowa Kredytowa, wartosc kredytu pozostala do splaty, OBECNA suma ubezpieczenia domu od ognia i innych zdarzen losowych, SU mienia wewnatrz od tego samego ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Amber,dobrze że jesteś,wszyscy się wiele nauczymy. Na zdrowy rozum wydaje się,że bank powinien być zainteresowany żeby odebrać od ubezpieczyciela całą sumę jaką winien mu jest kredytobiorca i powinien pomóc w negocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.11.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Witam się i ja...Właśnie studiuję oferty różnych firm ubezpieczeniowych, bo na dniach muszę podpisać kolejną umowę na kolejny rok. I wychodzi mi ze Warta przyznając 74% wartości, przyznała chyba max stawkę jaką może, zgodnie z OWU. Przede wszystkich trzeba jak Amberka pisze, przezczytać ich OWU. W chwili obecnej mam w łapce OWU ale np. z Hestii. I cyt.:USTALENIE ROZMIARU SZKODYpar.131. Rozmiar szkody określa Ergo hestia wg cen z dnia ustalania odszkodowania zgodnie z nastepującymi zasadami:1) dla domu jednorodzinnego-według wartosci kosztów remontu lub odbudowy w tym samym miejscu z uwzględnieniem dotychczasowych wymiarów, konstrukcji lub materiałów z zastrzeżeniem pkt.2)2) dla domu jednorodzinnego, którego stopień zużycia przekracza 50% rozmiar szkody ustala się według wartości kosztów remontu lub odbudowy w tym samym miejscu z uwzglednieniem dotychczasowych wymiarów, konstrukcji lub materiałów, po potrąceniu zużycia technicznego potem jest jeszcze kilka opisów innych szkód i par.15Odszkodowanie wypłaca się do kwoty odpowiadającej:1. w wariancie podstawowym:1) 70% sumy ubezpieczenia mienia ruchomego od zdarzeń losowych lub stałych elementów i mienia ruchomego od kradzieży z włamaniem (...)2. w wariancie rozszerzonym 1) 50% sumy ubezpieczenia mienia ruchomego od zdarzeń losowych lub stałych elementów i mienia ruchomego od kradzieży z włamaniem (...)par. 161. w przypadku ubezpieczenia domu jednorodzinnego razem ze stałymi elementami, za szkody powstałe w stałych elementach wskutek zdarzeń losowych odszkodowanie wypłaca się do wys. 50% sumy ubezpieczenia domu jednorodzinnego i stałych elementów.(...)5. odszkodowanie za szkody w stałych elementach i /lub mieniu ruchomym powstałe w skutek przepięcia ustala się wg kosztów naprawy wartości lub wartości odtworzeniowej odpowiednio do 50% sumy ubezpieczenia domu jednorodzinnego wraz ze stałymi elementami(...) Natomiast PZU ma tak:§ 161. W granicach sumy ubezpieczenia, o której mowa w § 15 ust. 5 ustanawia się następujące limity odpowiedzialności PZU SA:1) z tytułu szkód w stałych elementach stanowiących samodzielny przedmiot ubezpieczenia – w wysokości 70% sumy ubezpieczenia;2) z tytułu szkód w sprzęcie audiowizualnym (w tym również w antenach telewizyjnych i radiowych zainstalowanych na zewnątrz lokalu mieszkalnego lub budynku mieszkalnego i trwale z nim związanych), komputerowym, fotograficznym, w instrumentach muzycznych lub aparatach telefonicznych – w wysokości 70% sumy ubezpieczenia; O reszcie nie bedę pisać, ale Pzu ma też swoje obwarowania, Tu limity a tam minimum...Warty OWU nie dostałam przy podpisywaniu, ale na dniach idę po ofertę więc zobaczymy co tam jest. Teraz to chyba nie jest tak źle, trzeba tylko zagłebić się w papióry i to jak najszybciej, A jeśli była wartosć odtworzeniowa w umowie to chyba lepiej. Z bankiem też mozna załatwić sprawę, jeśli chcecie za to odbudowywać a nie spłacac kredyt. Ważne zeby pisma pisać i dat pilnować.Jeszcze mi się też nasunęła taka myśl:Warta daje 74% wartości domu, oki, czyli za to co do wyburzenia. No ale zostaja fundamenty, ich nie trzeba ruszać, tak? Wiec to jest to uznane 26% wartosci całego domu. Nie wiem, tak sobie dumam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.11.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja mimo wszystko udałabym się do prawnika albo firmy która zajmuje się odzyskiwaniem ubezpieczenia. Ja wiem, ze kiedy Amber pisze to wydaje się proste ale zwykły człowiek jak zacznie czytać warunki umowy to nigdy nie dojdzie o co chodzi. Jeśli przejmie to ktoś kto się tym zajmuje będzie widział jak pisać i gdzie i co robić żeby było dobrze, a Nelka sama bez P. będzie błądzić jak we mgle. Może sobie narobić więcej szkody niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 29.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wiem że w ubezpieczeniach jest jeszcze coś takiego jak franszyza integralna i redukcyjna.. może była o tym mowa w polisie którą Nelka podpisła, stąd te 74% a nie 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.11.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wiem że w ubezpieczeniach jest jeszcze coś takiego jak franszyza integralna i redukcyjna.. może była o tym mowa w polisie którą Nelka podpisła, stąd te 74% a nie 100%... Kendra, tu chyba nie o to chodzi, znalazłam te franszyzy o których piszesz http://www.rkb.pl/faq/co-jest-franszyza-redukcyjna-i-franszyza-integralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 oprocz OWU sa tez klauzule dodatkowe (oczywiscie dodatkowo tez platne) ktore zmieniaja bardzo czesto odpowiedzialnosc ubezpieczyciela z korzyscia dla ubezpieczonego. ale nie wszyscy agenci o tym mowia i nie kazdy klient sie godzi na dodatkowe koszty. przeciez kazdy chce najtaniej. takie czasy. Amber dobrze pisze, zreszta ja tez wczoraj pisalam ze przede wszystkim trzeba sprawdzic kosztorys, zrobic swoj, porozumiec sie z bankiem (czy w umowie nie ma terminow powiadomienia jakby cos sie z "przedmiotem" kredytu dzialo?) zeby kolejnej wtopy nie bylo, no i wg. mnie niezbedna jest rozmowa z prawnikiem zarowno w temacie ubezpieczenia jak i ewentualnych klopotow z bankiem. plus wyciagniecie opinii inpektora nadzoru. to teraz priorytety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wiolasz, nie wzoruj sie tutaj na zapisach Hestii. To zupelnie odrebne OW, niewiele maja wspolnego i nie zaciemniajmy obrazu wlasciwych OW, ktore determinuja wyplate odszkodowania dla Nelli. W tych akurat warunkach nie ma franszyzy integralnej. Redukcja odszkodowania w budynkach mieszkalnych nastepuje tylko dla budynkow +30 letnich. BTW Bank nie negocjuje w imieniu klienta z Ubezpieczycielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 29.11.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 A to przepraszam.. Rzeczywiście budynek przy którym widziałam ten zapis jest starszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.11.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Amber, pozwole się z Tobą nie zgodzić, jeśli chodzi o zapisu OWU to wszystkie one sa do siebie praktycznie bardzo podobne. Mogą się różnić % ale ogólny zarys i sens jest taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Podałam przykład 2 towarzystw, a myślę ze Warty nie różni się zbytnio. Ale oki, nie chciałabym mącić ani wprowadzać w bład. Edytowane 29 Listopada 2012 przez wiolasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.11.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tu takie ogólne kruczki,haczyki i rozbieżności owu-mieszkania,domy http://www.mieszkania.ubezpieczenie.com.pl/ubezpieczenia_mieszkan_i_domow___kruczki__haczyki_i_rozbieznosci_w_owu/49,208.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 29.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Według mnie trzeba, jak najszybciej zacząć rozmawiać z bankiem, aby nie ponosić dodatkowych ewentualnych kosztów z powodu zaistniałej szkody. Bankom bardzo łatwo przychodzi dochodzenie swoich praw.No i prawnik jest niezbędny,aby ogarną całość spraw ubezpieczeniowych, aby nie wyjść jak Zabłocki na mydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.11.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam tu jakieś owu Warty,lektura można powiedzieć na cały dzień .https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:H2F5EMK4u1gJ:www.warta.pl/documents/10157/654625/Warta_Dom_plus_OWU.pdf+&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESgomG0Ng3L4zyQqVe_2f3qCyKrlsHuUlsMepTUXCdQ2TN7AieFvjACjj-2Y0o6r87Ekkj8I8LCTLzVf7iHdjyYtDd3nkOwK679Su9OVlcBrEPkKrphWeaVW1dJXgwscupqvtU-6&sig=AHIEtbTeLDwlRkbEAGy61ZZVIWJb7aNMtg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 29.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jesli chodzi o prawnika to sama niedawno korzystalam z tego portalu http://www.eporady24.pl/ ..... opisujesz swoja sytuacje , dostajesz wycene za odpowiedz na maila , oplacasz ....... i gotowe . Jest to szybki sposob na otrzymanie natychmiastowej porady bez potrzeby chodzenia i szukania adwokata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam tu jakieś owu Warty,lektura można powiedzieć na cały dzień . https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:H2F5EMK4u1gJ:www.warta.pl/documents/10157/654625/Warta_Dom_plus_OWU.pdf+&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESgomG0Ng3L4zyQqVe_2f3qCyKrlsHuUlsMepTUXCdQ2TN7AieFvjACjj-2Y0o6r87Ekkj8I8LCTLzVf7iHdjyYtDd3nkOwK679Su9OVlcBrEPkKrphWeaVW1dJXgwscupqvtU-6&sig=AHIEtbTeLDwlRkbEAGy61ZZVIWJb7aNMtg Mysle, ze Nelli i Jej Rodzina az nadto maja sprawa na glowie, wiec czytaniem czegos co Ich nie dotyczy jest nieefektywne i bezcelowe ... Uwazam, ze kazde OW, nawet te pisane drobnym druczkiem i koslawo zaadaptowane z rynkow zagranicznych na nasze sa, zrozumiale TYLKO trzeba sie wczytac ze zrozumieniem. To samo dotyczy Umow kredytowych ... Na spokojnie linijka w linijke i wszystko stanie sie jasne. Owszem, to samo moze za nas zrobic prawnik, ale wierzcie mi ... znalezc takiego, ktory jest biegly w przepisach ubezpieczeniowych (tych konkretnych) jest wyjatkowo trudno Nie mniej, niemozliwe to nie jest. Nell, zerknij jeszcze na pieczatke ktory Oddzial Warty ubezpieczyl Twoje mienie i ktory Oddzial zlikwidowal szkode. A na priv daj znac kto z imienia i nazwiska sie pod tym podpisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Amber, Nelka juz dostala 2 propozycje od dziewczyn do prawnikow specjalizujacych sie w ubezpieczeniach wiec nie ma co od razu straszyc, ze trudno o takich (tak to odebralam:) ) poza tym Nelli sama przyznala, ze w tych sprawach jest kosmitka wiec chyba lepiej by jej ktos pomogl w tym np. wlasnie prawnik. czyli najwazniejsze to zalatwienie sprawy w banku, kredyt, kosztorys i prawnik, ktory wszystko pomoze spiac do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts