szycha91 02.11.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam, Wraz z zona zdecydowalismy sie na budowe domu wedlug projektu:http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm jedyny temat ktory mnie teraz meczy to OGRZEWANIE. Myślimy o podłogówce wszędzie i dodatkowo grzejniki w łazience i po jakimś małym w sypialniach i salonie .Jeśli chodzi o CO. Głowa mi pęka od czytania stosów informacji, artykułów z których dalej nie mam jednoznacznej decyzji. Nie mamy linii gazu w miejscowosci wiec to odpada.Myslimy o kotlach na paliwo stale z podajnikiem (pellet).Dlaczego? To ze wzgledu na nasz tryb pracy. Pracuje normalnie 8-16, jednak pozniej sam trenuje i jestem trenerem i w domu bywam codziennie około 20. Własciwie moze byc to cokolwiek, eko-groszek, drewno, pellet. Warunek jest tylko jeden: Nie mam mozliwosci dokladania do pieca co 8-12 godzin bo wychodze o 6, wracam o 16 i wychodze o 18 . A czasem jak trzeba byc chwile w pracy dluzej, zrobic zakupy to nie ma mnie w domu od 6 do 20 . Dodam jeszcze ze zastanawiamy sie nad kominkiem z DGP - tylko dlatego ze nasza wies jest tak dziwna (zyje tu 22lata juz), ze przy opadach sniegu czy deszczu i troszke mocniejsym wietrze od razu nie ma pradu po kilka godzin , zanim panowie to naprawią. Co byśćie proponowali?Pozdrawiam, szycha91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 przy tak niewielkiej powierzchni użytkowej to bym pomyślał nad zwiększeniem grubości izolacji zarówno fundamentów, ścian jak i stropu i wybrał pompę ciepła z buforem. jak często nie ma pradu to do tego jakąś dobrą instalację akumulatorów i masz zupełnie bezobsługowe źródło ciepła i CWU przez cały rok. do tego wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jak bardzo chcesz kominka to myślę że przy tak małym domku nawet DGP będzie zbędne i się domek ogrzeje cały.przy tej powierzchni zapotrzebowanie w standardzie będzie pewnie na poziomie 6-7KW więc już jest to poniżej progu dla jakiegokolwiek kotła na paliwo stałe.najmniejszy jaki znam ma 7KW i jest jedyną pozycją na rynku o tak małej mocy. reszta się zaczyna od 10-11KW i to też pojedyncze modele. pomyśl o innym źródle ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam, Wraz z zona zdecydowalismy sie na budowe domu wedlug projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm jedyny temat ktory mnie teraz meczy to OGRZEWANIE. Kolega timon wskazuje Ci dobry kierunek. Przemysle temat pod katem poimpy ciepla. BTW: Bardzo fajny projekt domku. Tak z ciekawosci zapytam: Jak zamierzasz rozwiazac problem totalnego braku zaplecza gospodarczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dziekuje za rady i prosze o wiecej Co do zaplecza gospodarczego. Bede uzytkowal tylko dwie sypialnie, trzecia bedzie garderoba, i pokojem 'graciarnianym'. Dodatkowo zamierzam na dzialce postawic garaz typu blaszak i tam wiele rzeczy bede skladowal. Musze o tej pompie poczytac. Myslicie ze sam kominek da rade ogrzac dom bez DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 No w takim ukladzie z garderobograciarnia i osobnym garazem, to jeszcze jakos dasz rade (z trudem pewnie) Kominek bardzo fajna sprawa. Tez mam u siebie, ale nie mysl o nim w kategoriach "kotlowni". To ma byc dla przyjemnosci i atmosfery. Cieplo to przydatny skutek uboczny. Domek Ci ogrzeje. Moze nie jakos rownomiernie, ale cieplo bedzie. Jako awaryjne zrodlo ciepla jak najbardziej. Masz cale podforum o PCi. http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Ja Ci moge polecic, bo przy Twoim rozkladzie zajec jak opisales, nie bedziesz mial ani czasu ani ochoty bawic sie w palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 przy takiej powierzchni i rozkładzie pomieszczeń spokojnie. może być kłopot ewentualnie z ostatnią sypialnią, ale jak będziesz miał wentylację mechaniczną to przy kanale nawiewnym w sypialni dostarczone zostanie ciepłe powietrze z rekuperatora i to da radę. możesz cągnąć DGP przez poddasze jeśli chcesz - będzie lepszy rozkład temperatur wtedy bo część ciepła z kominka zostanie odebrana i nie będzie przegrzewać salonu. z wielkością wkładu też uważaj. tu wystarczy najmniejszy. Pompa ciepła z instalacją koszt około 20tys do tak małego domu- moc 8KW a jak docieplisz mocniej to jeszcze mniejsza. i nic Cię w zimę nie obchodzi- gdzie opał składować(pisałeś o kotle na pelet- pelet zajmuje dużą powierzchnię bo jest lekki a Ty nie masz typowo gospodarczego pomieszczenia), gdzie popiół wyrzucić i czy żona nie marznie bo właśnie kociołek wygasł(tak się czasem zdarzyć może)a pompę ciepła stawiasz w pomieszczeniu gospodarczym i udaje lodówkę.masz czas aby to przemyśleć - w tym przypadku będzie lepsza niż inne metody grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Myślałem też o podłogowym ogrzewaniu elektrycznym, ale opinie w inernecie są tak różne i koszty że człowiek głupieje. A nikt ze znajomych nie ma eletrycznego. Ma natomiast inna inwestorka domu Zielony ogród w pierwszym wariancie i jej dużo nie wyszło. Ale na jednej opinii nie chciałbym się opierać.Co do pompy ciepła - słyszałem że w przypadku braku prądu ( co u mnie zdarza się raz w miesiącu ) straszniego długo się powraca do pracy. Prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Nie wiem co masz na mysli piszac "powraca do pracy". Prad przychodzi, wlacza sie PCi i zaczyna grzac podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Chodzi mi o to ze po wlaczeni pradu dlugo pracuje zanim zacznie grzać.Ogrzewanie elektryka wychodzi mi około 3,5tys zl za rok... Nie jest zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Grzeje od razu. Tylko to najczesciej urzadzenia stosunkowo niewielkiej mocy. Jak bedziesz mial kociolek 25kW kontra PCi 6kW, to ten pierwszy nagrzeje pomieszczenia do zadanej temperatury tak ze 4x szybciej, ale to nie wyscigi U mnie pompa chodzi w cyklach. Takie wylaczenie 10-12h (np wylacza sie o 2:00 a wlacza w taniej taryfie o 14:00) skutkuje wychlodzeniem o 0,5-0,6*C (podlogowka to swietna sprawa). No chyba, ze nie masz tego pradu 3 dni w miesiacu pod rzad, to jest to problem. Ja przy pompie 12kWtak mniej wiecej po godzinie od wlaczenia sie urzadzenia widze na termometrze pokojowym delikatny ruch w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 pamiętajcie że podłogówka ma dużą bezwładność. długo się nagrzewa ale i długo oddaje swoje ciepło. stąd wrażenie o długim nagrzewaniu. faktycznie pętle są ciepłe dość szybko ale musi się od nich jeszcze nagrzać wylewka pod którą leżą i podłoga a dopieor potem powietrze w pomieszczeniach. stąd wrażenie opóźnienia.stąd pisałem o dobrej instalacji akumulatorów na okoliczność braku prądu i o buforze. w momencie braku prądu załącza się awaryjne źródło które nie zasila samej pompy tylko sterowanie buforu z którego do podłogówki może przez długi czas dystrybuować ciepłą wodę. taki bufor naładowany do 60st wystarczy spokojnie na zasilenie podłogówki wodą30-35st przez kilka godzin. w tym czasie prąd wróci. jak nie zdąży to jest jeszcze ciepło w niej zakumulowane a potem wspomniany kominek. bardzo dobrze ocieplony domek będzie miał jednak niewielkie straty ciepła i nie wychłodzi się w 8-12godzin tak abyś t zdążył zauważyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.11.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Przy takim metrażu to tylko albo PC albo czysty prąd. Choć bardziej skłaniałbym się pod prąd. 90m2 netto to nawet przy średnim ociepleniu max 3kW. Jak dopilnujesz ekipę, dobrze ocieplisz dom i dasz WM to te 2 - 2,5kW spokojnie osiągniesz. A biorąc pod uwagę relatywnie małe koszta kabli (w porównaniu do instalacji wodnej) to chyba nie ma sensu bawić się w PC - za długi okres zwrotu nakładów. A awaryjnie kominek z DGP można dać.PS a o kotłach na paliwa stałe to już wogóle zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Ale wodna podlogowka sobie drogi na zadne zrodlo ciepla nie zamyka. To tez trzeba brac pod uwage. No i grzanie CO to jedno, ale tez spory wydatek to grzanie CWU. Czysty prad to taka troszke desperacja IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam zastanowilbym sie powaznie nad piecem z podajnikiem ,bo z tego co wiem to i owszem ladnie to wyglada ,ale w prospektach reklamowych a nie w realu.Rozmiawialem z weiloma uzytkownikami piecow z podajnkiem i wiekszosc nie jest zachwycona ,co potwierdzaja liczne wpisy na roznych forach ,w tym na FM.Niby piec z podajnikiem wymaga tylko nasypania ekogroszku raz na kilka dni ,ale co z tego jak w wiekszosci przypadkow i tak bedziesz musial kilka razy dziennie go przerusztowac bo wygasnie ,jak juz wolalbym dac przewymiarowany piec i bufor ciepla oraz zamontowac ogrzewanie podlogowe .IMHO przy takim zapotrzebowaniu na energie nie ma sensu wogole montowac pieca stalopalnego ,ale to juz Twoje pieniadze i decyzja.Radzilbym Ci porozmawiac z uzytkowniczka tego forum o nicku "zielony ogrod' ,bo ona kiedys robila wyliczenia i wyszlo jej ,ze w tym projekcie i zapotrzebowaniu energetycznym nie oplaca sie budowac kotlowni Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.11.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) stąd pisałem o dobrej instalacji akumulatorów na okoliczność braku prądu i o buforze Sorry, ale pomysł z akumulatorami i buforem jest całkowicie nierealny. 1) akumulatory. Pompa ciepła zazwyczaj wymaga zasilania 3-fazowego o mocy koło 1.5kW dla 6kW, a to zazwyczaj jedne z mniejszych tego typu urządzeń.Są też 1-fazowe, ale mniej popularne. Policz sobie koszty wykonania takiej baterii akumulatorów + 3-fazowej przetwornicy, która wytworzy prąd o właściwych parametrach przez odpowiednio długi czas. Ja wiem, że wszystko można zrobić i szpitale mają swoje generatory o dużo większej mocy, ale dom to nie szpital i wątpię, że ktokolwiek wyda jakieś bajońskie kwoty na takie rozwiązanie. Nie wspominając o wymianie akumulatorów co jakiś czas. Dużo lepszym pomysłem zasilania awaryjnego byłby zwykły 3-fazowy spalinowy generator o odpowiedniej mocy, ale też nie ma to wielkiego sensu. 2) bufor. Bufor to niby fajna sprawa, ale ma swoje wady. Nie jest za darmo, komplikuje i podraża instalację oraz pogarsza parametry pracy pompy ciepłą. Oszacujmy jaki bufor ma sens. Jeśli zaokrąglając przyjmiemy, że 1m3 podgrzany o 1 stopień to 1kWh, to dla różnicy 25-50 stopnia wychodzi, że bufor zmagazynuje 25kWh, czyli koło 4h pracy pompy o mocy 6kW. Osobiście nie znam nikogo, kto miałby bufor o rozmiarze 1m3, a w domu poniżej 100m2 wątpię, że ktokolwiek by się na taki zdecydował. Jeśli damy 300l, to zmagazynujemy tylko koło 8kWh energii, a więc trochę ponad 1h pracy pompy 6kW, więc nie ma to wielkiego sensu. Co w związku z tym ? Rozwiązaniem jest planowana przez Szychę91 podłogówka wodna, która dla dobrze ocieplonego domu w zupełności wystarczy jako grzejnik i bufor razem wzięty i na tym proponuję pozostać upraszczając maksymalnie instalację. 100% podłogówki + drabinki w łazience wystarczą. Po kliknięciu w 3-cie TU w mojej stopce można zobaczyć monitoring online pokazujący jak działa moja pompa ciepła, przez ile czasu u mnie pracuje i jak zachowuje się temperatura w domu. Teraz jest ciepło, ale nawet w duże mrozy temperatura w moim domu nie spadała o więcej niż 1 stopień gdy pompa nie grzała np od 7-00 do 13-00, czyli przez 6 godzin. To daje bufor w postaci podłogówki. Szycha91, wybrałeś bardzo dobry energetycznie projekt, nad czym możesz się zastanowić: - ocieplenie domu, min. 30-40cm dach, min 20cm ściany, min 15 cm podłoga, min 10cm fundament, bardzo szczelnie położyć paraizolację dachu (z pozaklejaniem wszystkich łączeń przede wszystkim folia/krokwie/ściana) - to na prawdę warto zrobić i na tym nie warto oszczędzać, w dodatku sam materiał styro/wełna nie jest tak drogi w porównaniu z dodatkami, klejami, robocizną itd. a ocieplenie to podstawa. Dziś nie warto budować domu z wczorajszymi standardami, ale przynajmniej z dzisiejszymi. - wentylacja mechaniczna w domu - w takim małym będzie tania i łatwa do zrobienia - podłogówka na 100%, w łazience drabinki podłączone do rozdzielacza podłogówki - ewentualnie kominek, ale tylko z DGP, bez płaszcza - jeśli chcesz grzać śmiesznie tanio (< 1000zł/za sezon) , to możesz poszukać najmniejszych gruntowych pomp ciepła <=6kW, cena będzie podobna do automatycznego kotła na pellet, a obsługa wygodniejsza, kolektor poziomy nie będzie duży, a więc będzie też tani - trochę droższa w eksploatacji będzie pompa ciepła powietrze/woda, ale jeśli ocieplisz dom tak jak napisałem, to dalej będzie to tanio. Jeśli prądu nie będzie przez 12h, to w tak ocieplonym domu z podłogówką nawet tego nie odczujesz. Edytowane 3 Listopada 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.11.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 zastanowilbym sie powaznie nad piecem z podajnikiem ,bo z tego co wiem to i owszem ladnie to wyglada ,ale w prospektach reklamowych a nie w realu. Dodam do tego, że trudno będzie znaleźć na rynku kocioł na paliwo stałe o mocy 5-6kW, a dla tak małego domu po ociepleniu więcej nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Gumis107 - pisalem juz do uzytkownika Zielony Ogrod-czekam na odpowiedz. A to taryfy od Taurona http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/Strony/Ceny-energii-i-taryfy-dolny-slask.aspx Szczerze mowiac jesli chodzi o pompy ciepla jestem kompletnie zielony. Najchetniej zawitałbym do takiego domu z ogrzewaniem elektrycznym zeby to zobaczyc. Z elektryka jest tylko taki problem , ze nie wiadomo co bedzie za 5, 10lat i po ile bedzie Kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 "Pompiarska zielen" mozna cieco zbledzic. Poswiec na to z tydzien albo dwa, bo warto. Niezaleznie co wybierzesz, warto, aby byl to wybor swiadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 03.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam ok, poczytaj jej dziennik budowy ,troche tam wyjasnila.Wlasciwie przy tego typie domku zastnowilbm sie powaznie nad wodnym ogrzewaniem elektrycznym podlogowym i dodatkowo wpietnym w to ogrzewanie komnikiem ,ale nie z plaszczem wodnym (bo nie spalisz w nim gazu drzewnego ktory wydziela sie z drewna )tylko tzw"turbodymem" podpietym pod podlogowke i ewentualnie pod zasobnik CWU Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji więc na pewno się zapoznam z opiniami. Ale chciałbym zobaczyć ile ktoś płaci, za jaką powierzchnię i ocieplenie. Może się jeszcze trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts