Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ravbc

Samą prawdę napisałeś!

Ja mogę się pobawić złomem w wolnym czasie i napchać mu R290 (propanu) za 2zł/litr.

Ale... dla siebie.

Za Chiny Ludowe taką metodą nie stawiałabym tego dla kogoś.

Jak mi padnie po godzinie pracy - dla mnie nie kłopot.

Jak komuś - to już tragedia.

A jak na nowych klockach robione, to wychodzi tak, jak piszesz.

Adam M.

• 3 weeks później...

Mieszkam rok w domu z moja implementacja WMG, wiec pora na pierwsze podsumowanie.

Part ONE.

WMG zostala zrobiona w sposob do realizacji nydara. Rożnice:

- RSS nie jest na zewnatrz domu, lecz w studni w garażu, ocieplony także od spodu.

- dom z poddaszem uzytkowym, więc mam 2 nawiewy - per poziom

- GWC to 2x24m/160 + nitka pod domem za RSS ok 20m/160. Bypass letni to ok 5m/200

- solar jest nie w dachu, ale w tarasie na garażu, w wylewce pod płytkami.

- GMC - nie mam klasycznych fundamentów lecz plyte fundamentowa z opaska pozioma o szer. ok 1,2m i za nią pionowa o glebokosci takze 1.2m. Grunt pod PF to 50cm piachu i glebiej glina z wodami gruntowymi na glebokosci 1.8m

CDN.

Chciałbym, aby Państwo udzielili mi porady jak użytkować produkty firmy Aereco tzn. kratkę BXC oraz nawiweniki EMM. Na wstępie opiszę problem jaki występuje u mnie w mieszkaniu. Mieszkanie ma ok 50 m2 gdzie zamonontowane są nawiewniki EMM, po jednym w pokoju i sypialni oraz jeden w kuchni, co razem daje 3. Do tego w kuchni i łazience są kratki aereco BXC bez czujnika obecności. Problemem jest stała wilgoć na oknach w godzinach pobytu w mieszkaniu zwykle po południiu. Wilgoć daje się odczuć na nawiewnikach, które stale są otwarte przez czuje się na mieszkaniu dość znaczny dyskomfort z powodu zimna i przeciągu. Ciąg w kratkach wentylacyjnym jest, nie ma efektu cofania powietrza z kanału do mieszkania. Zauważyłem też, że przepustnice w kratkach BXC w zasadzie bardzo rzadko otwierają się zwiększając przepływ, tak jakby w mieszkaniu było suche powietrze, niestety jednocześnie wręcz na nawiewnikach czuć wilgoć skroploną na przepustnicy. Czy ma znaczenie ustawienie przepustnicy z nastawem ręcznym? Wspomnieć chciałbym także, że mieszkanie jest na 3 piętrze(tzn. szczytowe), a więc czy ma to jakieś znaczenie na działanie wentylacji? W jakiej pozycji ma być ustawiona przepustnica z ręcznym nastawem w tej kratce? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

"jak użytkować produkty firmy Aereco "

Nie użytkować. UTYLIZOWAĆ!

Piszesz - jest problem z nimi...

Wyrwij badziew, wsadź w śmietnik i zastosuj co lepszego!

Po 10cm uszczelki w oknie wytnij - jak norma każe.

Adam M.

• 7 months później...

Podbijam temat!!!

Liczę, że Karolek75 napisze swoje wnioski z używania takiej wentylacji. Prośba o opinie pozostałych jej użytkowników.

Stoję właśnie przed wyborem czy zrobić tradycyjną WM czy też nieco zmodyfikowaną tj. nawiewy centralne na korytarze a wyciągi z pozostałych pomieszczeń, przy czym w obu wersjach będzie to napędzane centralą wentylacyjną z rekuperatorem i nawet w przypadku wyciągów robię tradycyjne kanały, a nie wywiew na strych jako bufor.

pozdrawiam,

Piotrek

• 5 months później...

a co myślicie o takim rozwiązaniu aby zrobić wentylację wywiewną ale z opcją przebudowy na wywiewno-nawiewną w każdym pomieszczeniu (gdyby niedziałała idelanie)

ZhUtJQvOwfGWZkNU2R43icAZpRCsBEWnE-kjd3FYbyLAZ6PcjzOiYGFXANsVv4NhyGpBXVMRMrpC6fk6uCoBmDsny4zXqrn79qFQF2v75iq3SKk2j2zko2Ce72eKW_w-x4NQwLhH-vKNZsZu4HguvTnZM3RDAB6xwaEghX8T8DxJpQ4Y6RJVpl-YPmd2_mmc_jgCX0lf0Eyto7lwC2QnMgbMMM1r7cMS4T3l8vC6C5hK18ABg7qwo77SucdMzfJirtEAaeTiCbOKpdMXl4S35mFsWIo_kh21sdLW-59jgn-hMb4DTziAlNXHiBkaonO4RIWFaCAkH8VhgcFLl4nqNk-UbtMIbINd5zKm6F498LCUi9G-wfjW2ipJCZO4RrswsfQYlvelSulYYklLpn1wTRy1pRSowFWskZaIhnwrJdvYhAlMMd2koBF-sI-Y02Vef7-EF3vTkQSh2XYqvIXSuPV_1tTvDHW-FfAPeRgE19WfIRz7z9NiuVXopa0MiVGlvCvl5LhYPH4To72AtK8hq7YUTwxuXJtCCf6hKFhXp7h2svR05RlXcAkOXrAEbxhvOmZG0-alulN3u1AMhyJpLo1oLDU2cKjZXfcP2xs=w940-h506-no

dwa nawiewy- nie narysowane

wywiewy w każdym pomieszczeniu, prowadzone oddzielnie (1rura na pomieszczenie), które schodzą się do skrzynki rozprężnej. Czemu tak a nie normalnie, duża rura i później rozgałęzienia. Ponieważ w tej skrzynce rozprężnej chciałbym zamontować elektornicznie sterowane przepusty z silniczkami. Tz by ilośc powietrza dostarczanego do każdego pomieszczenia była sterowana indywidualnie. Ewentualnie te przepusty mógłbym dać przy anemostatach wywiewnych ale obawiam się że bedzie bardziej hałasować. A tak to miałybm wszystkie w jednej skrzynce.

Rozwiązanie to napewno zastosuję tylko gdzie lepiej te przepusty dać?

I to wspólną rurą coś ala komin szło by ponad dach. Gdyby było odpowiednie podciśniene, zasysałoby to zużyte powietrze z pomieszczeń. 2opcja: zużyte powietrze szło by w dół do rekuperatora i dalej w dół i na zewnątrz. Ewentualnie wywiew w ścianie zewnętrznej.

OK - zatem tak działajcie :)

Wracając do pytania dzinks0 - sterowanie wywiewami dałbym jednak w skrzynce. Łatwiejszy dostęp, nie słychać ich pracy (choć pewnie często pracować nie będą ?), łatwiejszy montaż.

Pewnie nie za często ale przepustnice w skrzynce powodują że muszę rozłożyć rury jak na obrazku tj mniejszych średnic ale więcej. Bardziej mi się taki układ podoba w porównaniu do dużej jednej rury i rozgałęzień o mniejszych średnicach + przepustnice przy anemostatach, co wydaje mi się montażowo bardziej skomplikowane.

Pozatym muszę się szybko zdecydować bo mam okazje mieć pianki kauczukowe którymi mógłbym wygłuszyć te skrzynki.

• 4 months później...

Witam

W moim nowo budowanym domu postanowiłem zastosować wentylację WGM a'la Nydar.

Na poniższym rysunku narysowałem planowane przez mnie rozmieszczenie nawiewów i wywiewów z domu:

Parter-page-001.jpg

w łazience wywiew nad prysznicem

w kuchni polączony z pochłaniaczem

w pokojach w pokazanych narożnikach około pól metra od każdej ściany.

Proszę wszystkich o uwagi dotyczące rozmieszczenia otworów, gdyż strop będę miał lany i muszę określić położenie otworów.

Jeżeli ktoś z Was ma meila/kontakt do Nydara to prosiłbym na priv. Z tego co widzę już dawno się nie udziela, a chciałbym znać również jego opinię

pozdrawiam z góry dziękuję za odpowiedź

Witam

W moim nowo budowanym domu postanowiłem zastosować wentylację WGM a'la Nydar.

Na poniższym rysunku narysowałem planowane przez mnie rozmieszczenie nawiewów i wywiewów z domu:

[ATTACH=CONFIG]414344[/ATTACH]

w łazience wywiew nad prysznicem

w kuchni polączony z pochłaniaczem

w pokojach w pokazanych narożnikach około pól metra od każdej ściany.

Proszę wszystkich o uwagi dotyczące rozmieszczenia otworów, gdyż strop będę miał lany i muszę określić położenie otworów.

Jeżeli ktoś z Was ma meila/kontakt do Nydara to prosiłbym na priv. Z tego co widzę już dawno się nie udziela, a chciałbym znać również jego opinię

pozdrawiam z góry dziękuję za odpowiedź

Szczerze Ci radzę zrób to klasycznie jak dla WM żebyś nie musiał robić remontu w nowym domu. Ta wentylacja jaką planujesz się nie sprawdza (nie tylko u mnie), chyba, że jakość powietrza w domu chcesz opierać na jednym wątpliwym przykładzie.

U mnie sprawdza się znakomicie. Po tym jak spieprzyłem za pierwszym razem GWC, zrobiłem drugi, tym razem szczelnie i dokładnie XD

Wentylacja chodzi od końca kwietnia do końca września, czasem dłużej, na wentylatorach, zimą grawitacyjnie. Latem pozwala zwolnić tempo nagrzewania domu o jakieś 2-3 stopnie na koniec dnia. Jedyny mankament, to fakt, że zrobiłem na rurach spiro i jest głośno. Najlepiej robić na gładkich. No i trzeba mieć ciche wentyle, mnie nie było stać. Kiedyś, jak te padną (a chodzą trzeci rok), kupię jakieś wypasione.

U mnie sprawdza się znakomicie. Po tym jak spieprzyłem za pierwszym razem GWC, zrobiłem drugi, tym razem szczelnie i dokładnie XD

Wentylacja chodzi od końca kwietnia do końca września, czasem dłużej, na wentylatorach, zimą grawitacyjnie. Latem pozwala zwolnić tempo nagrzewania domu o jakieś 2-3 stopnie na koniec dnia. Jedyny mankament, to fakt, że zrobiłem na rurach spiro i jest głośno. Najlepiej robić na gładkich. No i trzeba mieć ciche wentyle, mnie nie było stać. Kiedyś, jak te padną (a chodzą trzeci rok), kupię jakieś wypasione.

Walka z przegrzewaniem może w Twoim przypadku zależeć bardziej od GWC niż sposobu rozprowadzenia powietrza. Masz głośną wersję, a może z reku byłoby cicho od razu?

Zimą na grawitacji wymiana jest właściwa? Przy zamkniętych drzwiach w sypialni także? Masz nawiew i wywiew w każdym pokoju?