klaudiusz_x 11.08.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Dla tych domów każde z proponowanych rozwiązań jest lepsze.Oczywiście rozmawiamy o nowych domach które korzystają z doświadczeń z przeszłości ( w sensie pozywtywnym).Teraz mamy inwestora z takiego domku.Które rozwiązanie jest dla Niego lepsze?Oczywiście te najbardziej wypromowane. I tak będzie lepsze od tych standardów z czasów komuny.,Inne wynalazki teoretycznie nie sprawdzone/nie promowane będzie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.08.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak zagwarantować, przy minimalnej wymianie (75m3/h), odpowiednią jakość powietrza "dla nosa" w każdym miejscu jego przebywania, zwłaszcza jak w jednym miejscu siedzą dłuższy czas trzy "nosy". np. http://www.aereco.com.pl/product/tda albo http://www.aereco.com.pl/bxc_wbud-voc-co2 Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Dowód i zasada działania jest w pracy doktorskiej jaśka.Warstwa zużytego pod sufitem będzie grubsza w miejscu gdzie trzy nosy. ale na wysokości nosa OK!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.08.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Warstwa zużytego pod sufitem będzie grubsza w miejscu gdzie trzy nosy. a jak ta "poducha" grubsza to bardziej prze w sufit bo przecież chce latać więc pomaga jeszcze wyciągowi... polazłem i pomierzyłem teraz gdy nic się nie gotowało i nie świeci słońce ... przy podłodze 24,3* w połowie 25,0* anemostat 25,3* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.08.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 a jak ta "poducha" grubsza to bardziej prze w sufit bo przecież chce latać więc pomaga jeszcze wyciągowi... polazłem i pomierzyłem teraz gdy nic się nie gotowało i nie świeci słońce ... przy podłodze 24,3* w połowie 25,0* anemostat 25,3* Bądź tu mądry (dla laika). Przy temperaturach z wczoraj i dzisiaj masz za dużo Przy domku bez wentylacji mamy mniejsze temp w domku. Wietrzenie domku przez całą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.08.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Przy upałach jesteś górą. Podaj temp na poddaszu w czwartek o 19-stej. Wszyscy podajcie temperatury na poddaszu z czwartku. Wszystko w temacie. Wyjdzie która wentylacja jest najbardziej pożądana U mnie piętrówka, słabe ocieplenie stropu żelbetonowego z WG (z lat 70-tych) Tylko 30*C na plusie. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.08.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Bądź tu mądry (dla laika). Przy temperaturach z wczoraj i dzisiaj masz za dużo Przy domku bez wentylacji mamy mniejsze temp w domku. Wietrzenie domku przez całą noc. jeszcze wczoraj wentylacja chodziła na max ale po południu pogoda się załamała więc zredukowałem wietrzenie na ok. 200m3/h... dzisiaj było dość słonecznie więc ciepełko się utrzymuje ... przy zimnych nocach nie ma co szaleć z wentylacją bo wystarczy kilka dni kiepskiej pogody i ogrzewanie "pyknie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.08.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Na wysokości nosa ok. Do 1000ppm. a jakby nawet dodatkowe nosy były i więcej ppm-ów to przeżyjesz.Kratka z czujnikiem na CO2 to na pierwszy rzut oka super rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.08.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Tylko ta NIETYKALNA poducha będzie przyrastać szybciej niż świeże będzie napływać. zrób sobie eksperyment z dziurawą beczką ... tu masz to samo tyle że ta dziura jest w suficie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.08.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nigdy nie linczowałem.twierdziłem jedynie,że przy stężeniu powyżej 2000ppm mam rano kaca i nie wynika to ze spożycia.Magiczna granica jak to nazwałeś 1000ppm,to dane podawane przez Światową Organizację Zdrowia.Ufam tym danym bardziej niż lobbowanym normą.Wiem jedynie że 150m3/h WM tego nie spełni a 75m3/h spełni.Zamiast pieprzyć głupoty zapoznał byś się o tych kratkach sterowanych stężeniem CO2 i przełożył na jaki ludzki język,coby się zastanowić czy to dobre rozwiązanie.Ja laik ale wydaje się niezłe.Twoje trzy nosy miały by większy komfort.Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.08.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Do tych kratek z czujnikiem CO2, które montujemy w salonie, sypialni i pokojach dostawiamy kratki higrosterowane z czujnkiem ruch montowane w kuchni, łazienkach, WC i mamy samosterującą WMG z wymianą powietrza tam gdzie trzeba. Dla domu piętrowego - u siebie - będę dodatkowo instalował przepustnicę oczkową na centralnym wywiewie na parterze, sterowaną czasowo aby w nocy odłączyć lub zmniejszyć do miniumum wywiew bo sypiania i pokoje dzieci znajdują się na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.08.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie słuchasz starszego kolegi.Zajmij się tym na czym się znasz.Na czym nie to czytaj,słuchaj i ucz się.Barth a ile kosztuje ta z czujnikiem CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie wiem, pewnie krocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.08.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 1 kroć to ile euro?Wjadę do nich w poniedziałek pomacam i popytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Google mówi, że kratka kosztuje jednego krocia. A 1 kroć to 130€:http://www.ecoenergysolutions.ie/details.php?id=aereco_bxc_multifunctional_humidity_sensitive_exhaust_u EDIT: "Kratki BXC.CO2 mogą kontrolować pracę nawet pięciu innych kratek BXC bez czujnika CO2, tworząc system, który można dostosować do wielkości obsługiwanego pomieszczenia." Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.08.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Google mówi, że kratka kosztuje jednego krocia. A 1 kroć to 130€:... EDIT: "Kratki BXC.CO2 mogą kontrolować pracę nawet pięciu innych kratek BXC bez czujnika CO2, tworząc system, który można dostosować do wielkości obsługiwanego pomieszczenia." Oj wydaje mi się że to cena kratki higro a nie CO2, ta druga będzie pewnie z 5x droższa (a więc "bardzo") niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 To jest forum "temi rencami" więc czujka CO2, servo i samemu uzbroić anemostat. Zwłaszcza, że te proste anemostaty z dokręcanymi dekielkami jakby stworzone pod to. Można i tak. Zamiast servo można dać sterowaną przepustnicę oczkową na danym kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Oj wydaje mi się że to cena kratki higro a nie CO2, ta druga będzie pewnie z 5x droższa (a więc "bardzo") niestety... Chyba tak ..., tym bardziej że sam czujnik to ze 400zł trzeba dać. Chociaż to nie może być aż x5. x2 będzie bardziej realne. nydar, jak się dowiesz u źródła jaki jest koszt tej kratki to napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.08.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Oj wydaje mi się że to cena kratki higro a nie CO2, ta druga będzie pewnie z 5x droższa (a więc "bardzo") niestety... W opisie stoi, ze moze byc aktywowana poziomem wilgotnosci, CO2, VOC i obecnosci (ruchu? podczerwien?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 widzę że do tego co "samo działa" trzeba jeszcze skomputeryzowane kratki montować ... ale co tam ... montujcie ... Arturo będzie miał co przeliczać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts