Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

byłem,widziałem ale to jest jakaś masakra, nie chcę tak pisać że reku to ściema bo może ja mam trochę to niedokładnie zrobione i wszystkie niedoróbki "wychodzą" na mrozie ;) ale teraz jestem utwierdzony że podstawa to GWC i żaden kszhu czy inny arturo mi nie wmówi że reku jest lepsze i tańsze ;)

chyba na wiosnę pomyślę o rurowcu, 20m -160 starczy? czy jednak lepiej mieć zapas?

Dla samego reku wystarczy .Ważne żeby nie dostawał mocno minusowej temperatury.

Dla samego reku wystarczy .Ważne żeby nie dostawał mocno minusowej temperatury.

mini GWC o długości ok. 3mb ( czerpnia obok domu i przejście pod fundamentem do pomieszczenia technicznego ) dzisiejsze poranne pomiary...

na zewnątrz -12,6*

w kanale za wymiennikiem -6,6*

wentylacja na ok. 200m3/h, kanał i wentylator TT 160 wygląda jak pokryte śniegiem ...

ja mam "sypniety" chwilowo sterownik i jak było cieplo wylaczylem GGWC by pompa nie mielila na okraglo (bo na sztywno podpieta do gniazdka) 2 dni temu sobie przypomniałem jak Ci zaczelo pi..... w domu ze cos za zimne powietrze leci ... - bez GWC ani rusz!!

super a nie nieźle. luna daje 4*C na nawiewie przy -14*C.chyba miałeś rację z tymi reku, nie warta skórka za wyprawkę. może mam źle zaizolowane kanały ale teraz wiem że jedyne sensowne rozwiązanie to GWC.

u mojego szwagra przez GWC jakieś 150m3/h teraz bez wentylatorów (nie mierzyłem ale czuć nawiew na łapie) w te mrozy ostatnie 8,3st na nawiewie było.

To jak to jest z tymi sprawnościami o których piszą niektórzy? GWC to przeżytek i nieopłacalne,że w Szwecji zabronione,ktoś tu ściemnia

Ja jak nie zapomnę się umyć, gary do zmywarki wsadzić, uprać , to nawet nie wiem że wentylacja jest.Nie muszę sprawdzać czy się co zamraża, bo ziemia rozmraża. Wygodne to i komfortowe.No i bez wentylatorów zimą.Można to jeszcze uprościć?

To jak to jest z tymi sprawnościami o których piszą niektórzy? GWC to przeżytek i nieopłacalne,że w Szwecji zabronione,ktoś tu ściemnia

Ja jak nie zapomnę się umyć, gary do zmywarki wsadzić, uprać , to nawet nie wiem że wentylacja jest.Nie muszę sprawdzać czy się co zamraża, bo ziemia rozmraża. Wygodne to i komfortowe.No i bez wentylatorów zimą.Można to jeszcze uprościć?

no właśnie w tym cały jest ambaras ,że nie ma co spieprzyć więc i wielkich technologii ani głupiomądrych fachowców nie potrzeba.

ciekawe co by na to powiedział forumowy "modelarz" od modelowania na starym PC-cie kszhu albo piewca superhiper jakości technologicznej Arturo72 ? ;)

ale spokojnie nie wywołuję wilka z lasu ;)

Oj tam oj tam z Arturo łączy nas szorstka przyjaźń.

Ja myślę tak .Jest kilka osób co takie rozwiązania mają i wiedzą,czy to coś warte czy nie.

Jeżeli ktoś handluje rekuperatorami ,to pewnie że GWC będzie solą w oku ,nie wspominając o RSŚ.

Prawda jest taka,że domy energooszczędne na poziomie 15kWh/m2 wymagają śmiesznie prostych technologii za śmieszne pieniądze.Energia zawarta w powietrzu zużytym w ilości 100kg/h jest na tyle duża ,że wystarczy na CO i CWU dla takiego domu. Tymczasem piewcy super izolacji wykorzystują tę energię tylko do podgrzewania świeżego powietrza i to z mizernym efektem max.57% odzysku. Reszta do nieba.

A przecież proste technologie pozwalają odzyskać to co daje grunt,słońce i zużyte powietrze.

Mam już projekt i teraz tak - chcę byc czwartym do testowania WMG. Niebieskie - wywiew, czerwone nawiew, pomarańczowe - nawiew alternatywny.

http://codesnipper.pl/dom/parter.jpg

http://codesnipper.pl/dom/poddasze.jpg

Buduję w szkielecie więc bedzie chyba łatwiej przeprowadzić kanały ale na parterze chciałbym zrobić wejście z GWC do PG (prawy dolny róg) tam rura pod ścianą celem ogrzania i potem znowu w podłogę i do holu, albo alternatywnie w ściane i w holu przy łazience kratka (pomarańczowe). Buduję na pustce podpodłogowej i zastanawiałem się czy nie pociągnąć drugiej nitki GWC i wypuścić ją centralnie pod domem. Zimą miałbym od spodu trochę cieplej.

Nieeee, ja chcę być czwartym! :p

Czy przy nawiewie centralbym nie jest lepiej ustawić wyciągów nieco dalej od narożników, powiedzmy w 1/3 długości ściany (ma to znaczenie)?

Mam obawy o ten nawiew na poddaszu (otwarta klatka schodowa?), czy przy zamkniętych drzwiach parter nie przeciągnie tego nawiewanego na dół? Mam podobny układ.

Jakie kratki proponujecie na nawiew, jakieś spjecjalistyczne (widziałem chyba takie w f. Swegon, ciekawe czy ceny też wyjątkowe) czy zwyklejsze?

Mam już projekt i teraz tak - chcę byc czwartym do testowania WMG. Niebieskie - wywiew, czerwone nawiew, pomarańczowe - nawiew alternatywny.

http://codesnipper.pl/dom/parter.jpg

http://codesnipper.pl/dom/poddasze.jpg

Buduję w szkielecie więc bedzie chyba łatwiej przeprowadzić kanały ale na parterze chciałbym zrobić wejście z GWC do PG (prawy dolny róg) tam rura pod ścianą celem ogrzania i potem znowu w podłogę i do holu, albo alternatywnie w ściane i w holu przy łazience kratka (pomarańczowe). Buduję na pustce podpodłogowej i zastanawiałem się czy nie pociągnąć drugiej nitki GWC i wypuścić ją centralnie pod domem. Zimą miałbym od spodu trochę cieplej.

Nic dodać nic ująć. Poczekamy co powie qubic ,bo ma zrobione w piętrówce. Jasiek też. Ja mam w parterze więc z piętrem niewiele wspólnego.

Z tym GWC pod chałupą to fajny pomysł. I tak musisz tą przestrzeń wietrzyć ,więc po co minusowym powietrzem skoro można dodatnim.

Nieeee, ja chcę być czwartym! :p

Czy przy nawiewie centralbym nie jest lepiej ustawić wyciągów nieco dalej od narożników, powiedzmy w 1/3 długości ściany (ma to znaczenie)?

Mam obawy o ten nawiew na poddaszu (otwarta klatka schodowa?), czy przy zamkniętych drzwiach parter nie przeciągnie tego nawiewanego na dół? Mam podobny układ.

Jakie kratki proponujecie na nawiew, jakieś spjecjalistyczne (widziałem chyba takie w f. Swegon, ciekawe czy ceny też wyjątkowe) czy zwyklejsze?

Drzwi muszą mieć podcięcia pod spodem obligatoryjnie,więc nie będą przeszkodą a różnica ciśnień wywoła przepływ. Kratki powinny być spore , o boku.30-40 cm .Czym większa tym mniej odczujesz że coś leci.

Co do ustawienia wyciągów to myślę,że nie ma to większego znaczenia, ponieważ poducha ciepłego powietrza pod sufitem znajdzie ten wyciąg.

Drzwi muszą mieć podcięcia pod spodem obligatoryjnie,

Kratki powinny być spore , o boku.30-40 cm

Co do ustawienia wyciągów to myślę,że nie ma to większego znaczenia,

Z tym podcięciami to trochę siara (ani piękne, ani "ciche"), ale mam tylko dwa pokoje na górze, więc może dam po nawiewie wewnątrz i po sprawie.

Choć tak czy owak chcę się przymierzyć do przełączania wyciągów dzień/noc : parter/góra, wówczas sobie nawet "zwykłą" szczeliną popłynie (tylko upałem nie będzie bonusa z GGWC), muszę to sobie na szkicach oblukać... EDIT: w zasadzie chyba starczyło by na noc przymknąć wyciągi na dole i stosownie obniżyć wydatek na nawiewie. Na coś muszę tę reklamówkę Belimo zużyć :D

Rozumiem chodzi o jak najbardziej "spokojny" wypływ...?

W sumie lepiej, bo przepusty w żelbecie już mam :)

Swoją drogą, na piętrze u góry klatki schodowej to by się też przydał jaki wyciąg co nie?

Edytowane przez grzeniu666

Podcięcie w sensie szpara między podłogą a dolnym rantem drzwi.Twoja estetyka nie pozwoli na 1cm przerwy?

Tak z autopsji. Nie kombinuj z jakimś przymykaniem . Zamontuj i zapomnij że masz. To będzie samo działało .Zaczniesz poprawiać to możesz zepsuć. Myślą przewodnią jest prostota,niezawodność i skuteczność a w bonusie masz mecz oglądać a nie coś regulować.

U mnie na górze sypialnie więc będzie tam raczej bez przerwy otwarte - mówię z obecnego doświadczenia. Rzadko którekolwiek drzwi oprócz tych na zimną klatkę mamy zamknięte w domu. Jak dziecka podrosną zapewne będą się zamykać w pokojach ale to za jakieś 10 lat. Najwyżej wtedy się drzwi podetnie.

Ciepłe zużyte bym gonił na stryszek który by był skrzynką rozprężną, izolację dam pod kalenicę - wełna i płyty PIR nakrokwiowo.