nydar 19.09.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 A czy hybrydowa wentylacja ma odzysk ciepła? Ma z szarych ścieków .Dla domu 2+1,czy 2+2 to 4-5kWh/dobę. Bonusem jest 25-30m3/h/osobę /powietrza zużytego ,wilgotnego o parametrach 21-22oC/40-45%Rh. Z tym powietrzem można zrobić różne rzeczy . Nawet napędzać dom o ile będzie pasywny:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.09.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 nydar bardziej chodzi mi o to czy kupić komin z kanałem wentylacyjnym (ok 300zł więcej) i go mieć i nie używać czy to strata kasy przy wm? Nie zakładam awarii wmg ale nie wiem jak to przy jakiś odbiorach itp. I pytanie jak macie zakończone nawiewy centralne wmg umieszczone w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 21.09.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 I pytanie jak macie zakończone nawiewy centralne wmg umieszczone w podłodze?Kratka 49/30. Do tego skrzynka rozprezna pod wymiar z termokontrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 28.09.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 witam, a co myślicie o takim podwójnym wymienniku. Schemat prymitywny ale chyba wszystko jasne: GWC z odzyskiem wody szarej cos ala RŚS, powietrze leci grawitacyjnie lub wymuszane wentylatorem. Powietrze zużyte przy pomocy wentylatora usuwane z domu ogrzewa czystą wodę. Idealnie byłoby umieścić obydwa jako wymienniki rura w rurze, ewentualnie obok siebie. Kładąc je pod domem uzyskujemy max odzysk, poprzez wychłodzenie się powietrza ciepłego i wody szarej. To co nie odzyska woda zimna lub pow świeże zostałoby zakumulowane przez grunt. co myślicie o czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 witam, a co myślicie o takim podwójnym wymienniku. Schemat prymitywny ale chyba wszystko jasne: GWC z odzyskiem wody szarej cos ala RŚS, powietrze leci grawitacyjnie lub wymuszane wentylatorem. Powietrze zużyte przy pomocy wentylatora usuwane z domu ogrzewa czystą wodę. Idealnie byłoby umieścić obydwa jako wymienniki rura w rurze, ewentualnie obok siebie. Kładąc je pod domem uzyskujemy max odzysk, poprzez wychłodzenie się powietrza ciepłego i wody szarej. To co nie odzyska woda zimna lub pow świeże zostałoby zakumulowane przez grunt. co myślicie o czymś takim [ATTACH=CONFIG]332316[/ATTACH] Więcej kWh zużyje wentylator niż ogrzewanie wody prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominiq.l 29.09.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Więcej kWh zużyje wentylator niż ogrzewanie wody prądem. Dlatego najlepiej całkiem zlikwidować wentylację i stosować rekuperację grawitacyjną Pana Wojtka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241155-Mamy-nowego-wynalazc%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 29.09.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 ciekawy pomysł ale przecież przetestowany przez nydara, bo przecież to w zimie może i zrobi podciśnienie ale latem niema szans, no chyba tak jak kolega powyżej mówi ''silny wiatr i nasadka na komin''. A gdzie spłyną skropliny? co do mojego powyższego schematu> wentylator i tak musi być, czy to went mechaniczna, nydara czy nawet zwykła grawitacyjna w pomieszczeniach mokrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.09.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Wydaje się,że podgrzewanie ściekami świeżego powietrza jest najkorzystniejsze, z uwagi na to,że otrzymujemy gotowe powietrze o parametrach jak z rekuperatora p-p. Przy podgrzewaniu wody, należy ją jakoś gromadzić i wymaga dalszego podgrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 29.09.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 a co sądzisz o takim wymieniku rura w rurze lub dwie obok, jak dla modelu powyższego. Mamy wtedy wymienniki przeciwprądowe, dla zimnego powietrza i zimej wody. Z drugiej strony zastanawia mnie usytułowanie takiego czegoś pod budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.10.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Kratka 49/30. Do tego skrzynka rozprezna pod wymiar z termokontrol. Jutro zaczynam pracę przy PF. Chciałbym zaryzykować i zrobić 2 nadmuchy w dolnej części ścian.wg.nydara. Jak u Ciebie spisuje się taka wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.10.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jeszcze nie mieszkam wiec subiektywnie trudno ocenić. Obiektywnie - powietrze dmucha w zależności od ustawień na wentylu. Do 800m3/h minus opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2015 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 800m3/h ? Kolega silnik od F16 zamontował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.10.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 800m3/h ? ...MINUS opory. Średni EBM chyba tyle wyciąga bez oporów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.12.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 kontynuujac z watku: Krzysiek, mam zrobiona wentylacje wg pomyslu nydara i pierwsza obserwacja jest taka, ze przy kontrolowanej wielkosciowo wymianie powietrza, wyciagi rozkładaja sie na wszystkie pomieszczenia. I zapachy z kibelka bedziesz mial duzo mniej skutecznie usuwane. Czy zamontowanie wentylatora mocno popsuje cały system? Mam wentylator na nawiewie i drugi na wywiewie, bo "zima" wyrzucam powietrze na strych, i dalej rurami 2x100 arot przez posadzka garażu. Niczego to nie zmienia, bo ilosc wymienianego powietrza nadal jest ta sama. Planuje zrobic dodatkowe sterowanie załączające wentyl wyciagowy na okreslony czas na wyzsza wymiane. Acha, powietrza z kibelkow nie przpuszczam przez strych, tylko od razu w arota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 04.12.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Krzysiek, mam zrobiona wentylacje wg pomyslu nydara i pierwsza obserwacja jest taka, ze przy kontrolowanej wielkosciowo wymianie powietrza, wyciagi rozkładaja sie na wszystkie pomieszczenia. I zapachy z kibelka bedziesz mial duzo mniej skutecznie usuwane. nie wiem jak u Was ale raczej nie mieliśmy jeszcze takiej sytuacji aby była kolejka do WC i wchodziło się jeden po drugim. Myślę że "Zapach" spokojnie zostanie wyciągnięty CodeSnipper i tyle spokojnie mi wystarczy 10 min Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.12.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 U mnie to trwa jakieś 10 minut w małej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.12.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Kupilem sobie niedrogi anemometr, aby sprawdzic jak wyglada u mnie "obrót" powietrzem.Ale trwa to wiecej niz 10 min. W sporej lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.12.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 U mnie to zaledwie 1,6 x 2,2m. W większej mam jeszcze okno. Ale łazienka niewykończona, póki co. Po pół roku używania wentylacji hybrydowej, wg danych z netatmo, przy wentylacji skręconej na minimum, średni poziom ppm mam poniżej 1000. Chyba całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.12.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Odczyty CO2 kalibrujesz automatycznie, czy recznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.12.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Automatycznie. Na razie zapominam o ręcznym Ale mieszkam pod lasem, więc najniższe stężenie raczej jest właściwe dla automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts