Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Trzeba coś zdecydować.

W sumie mogę podjąć się zadania i zainstalować po jednym nawiewie na każdym poziomie.

Widzę tu pewne minusy.

Najgroźniejszy to nieprzyjemny zapach który może się lokalnie wytworzyć w którymś z pomieszczeń. Przy otwartych drzwiach bez problemu wydostanie się do holu i stamtąd zostanie rozprowadzony do pozostałych pomieszczeń.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nydar, czy Jasiek od CIebie pozyczal miernik CO2? Sam jestem ciekaw ile daje moj reku pedzacy na zawrotnych 50 m3/h. Szkoda mi na taki eksperyment wydawac 400-500 zl :(

i chetnie bym od kogos pozyczyl ...

O Waszym mieście to ostatnio głośno.

Osobiście jestem zwolennikiem zakazu palenia paliwami stałymi. W nowych domach powinni tego zakazać w całej Polsce. Jeśli nie stać Cię na czyste grzanie, nie buduj.

A jakby wyciąg w pokojach połączyć kanałem "dopływowym" z łazienką (drzwi względnie szczelne), i dopiero stamtąd wyciągać na zewnątrz? Mniejsza wymiana, powietrze z pokojów zapachowo "czyste" więc może go tak "użyć" powtórnie?

Drzwi ze "sprężynką" :)

Nie da się. Nie ma sensu w domu montować drzwi zewnętrznych zamiast zwykłych wewnętrznych.

Drzwi balkonowe, ale kogo stać na taki pomysł?

Edytowane przez klaudiusz_x

grzeniu.Dla 140m2 używam 70m3/h dla trzech osób i jest to na pograniczu 1000ppm,więc nie przesadzajmy ze zmniejszaniem ilości.

Klaudiusz.Zapachy tam gdzie są tworzone tam usuwane.

Pisałem wcześniej o pewnym domku ze śmierdzącym pokojem. Problem jeszcze nie rozwiązany. Ale do wakacji powinno dać sie tam zamontować dodatkowy wyciąg. Wtedy sprawdzę czy zapaszki będą wypływać do holu.

Tym samym będę mieć dowód na poparcie lub nie Twoich sugestii :)

grzeniu.Dla 140m2 używam 70m3/h dla trzech osób i jest to na pograniczu 1000ppm,więc nie przesadzajmy ze zmniejszaniem ilości.

Pytanie narazie teoretyczne, choć (mniejsza o powody) prawdopodobnie te drzwi i tak będą szczelne więc w tym pomieszczeniu raczej przewidzę dwa anemo (wlotowy i wylotowy). Pewnie będę mógł to łatwo sprawdzić.

Jeżeli ten wyciąg nie będzie miał wstecznego ciągu to zapaszki nie mogą się wydobywać na zewnątrz.Zapaszki unoszą się do góry.

Wszystko jest ok przy zamkniętych drzwiach. Przy otwartych, cały plan nie wypali.

Poczekam na ten wyciąg. Na razie nie będę się wypowiadać w tej kwestii .

Nic nie musiałem regulować,w sypialni dałem tylko takiego wihajstra do kanału,po prostu tak jak zaprojektowałem tak wykonałem i tak jest :)

A dokładnie:

Mierzyłeś.

Mając miernik, można wszystko dostosować,

Sprawdzałeś jak się to ma przy losowo otwartych/zamkniętych drzwiach?

W przypadku niskich przepływów, pewnie jest większy problem z zachowaniem parametrów nawiewu.

Drzwi cały czas otwarte bo narazie ich nie mam ;)

Przepływy były mierzone zaraz za anemostatami.

Właśnie. Ciekawe jak to będzie wyglądać z drzwiami.

Ciekawi mnie czy coś się zmieni.

Pewnie u Ciebie nie będzie to miało znaczenia. W przypadku zastosowania nawiewu na poziomie tych 70m3/h, może mieć wpływ. Tu potrzeba pomiarów innych.

A jak tam Twoi sąsiedzi? Masz świeże powietrze?

Powietrze jak na Śląsku ale filtrów nie mam w planie ;)

Przy 70m3/h z jednego nawiewu bez konkretnego skierowania powietrza nie ma szans na poprawną wentylację każdego pomieszczenia z osobna,no chyba,że zaklęcie i "nie widoczne" kanały jak u nydara ;)

Tak to u Nas wygląda :(

Byłem ostatnio u znajomego. Dokonaliśmy pomiaru CO2 z jego komina w pokoju który był w zasięgu (odpowiedni wiatr). Było południe. Normalnie śmierdzi dymem z węgla (śmieciuch).

Pomiar CO2 pokazał tylko 1300 ppm. Na zewnątrz około 500 ppm (poza zasięgiem spalin).

§*149.*1.*Strumień powietrza zewnętrznego doprowadzanego do pomieszczeń, niebędących pomieszczeniami pracy, powinien odpowiadać wymaganiom Polskiej Normy dotyczącej wentylacji, przy czym w mieszkaniach strumień ten powinien wynikać z wielkości strumienia powietrza wywiewanego, lecz być nie mniejszy niż 20 m3/h na osobę przewidywaną na pobyt stały w projekcie budowlanym.

2.*Strumień powietrza zewnętrznego doprowadzonego do pomieszczeń pracy powinien odpowiadać wymaganiom określonym w przepisach o bezpieczeństwie i higienie pracy.

3.*Powietrze zewnętrzne doprowadzone do pomieszczeń za pomocą wentylacji mechanicznej lub klimatyzacji, zanieczyszczone w stopniu przekraczającym wymagania określone dla powietrza wewnętrznego w przepisach odrębnych w sprawie dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, powinno być oczyszczone przed wprowadzeniem do wentylowanych pomieszczeń, z uwzględnieniem zanieczyszczeń występujących w pomieszczeniu. Wymaganie to nie dotyczy budynków jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej.

4.*W pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi, wentylowanych w sposób mechaniczny lub klimatyzowanych, wartości temperatury, wilgotności względnej i prędkości ruchu powietrza w pomieszczeniach należy przyjmować do obliczeń zgodnie z Polską Normą dotyczącą parametrów obliczeniowych powietrza wewnętrznego.

5.*Dla pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi, wentylowanych w sposób naturalny, wartości temperatury wewnętrznej w okresach ogrzewczych należy przyjmować do obliczeń zgodnie z tabelą w § 134 ust. 2.

Ten przepis dotyczy wszystkich budynków, a nie zamieszkania zbiorowego. Tak więc RÓWNIEŻ dotyczy DOMKÓW JEDNORODZINNYCH .

Przyjmuj sobie do obliczeń i żyj w obliczeniach z dodawaniem, odejmowaniem itd - ja wolę w odpowiednio wentylowanym domu z komfortem

Przy maksymalnej wydajności reku świeże powietrze dostarczane jest w ilości-salon 90m3/h,sypialnia 60m3/h,pokój 1-osobowy 30m3/h.

Przemierzyłem dzisiaj wydajność wentylacji i stwierdzam,że całkiem fajnie mi to wyszło a i Brookvent 1.1 sprawdza się wyśmienicie :)

Troszkę tu i ówdzie trzeba podregulować ale suma sumarum jak na pierwszy raz jest nieźle ;)

Wg projektu poniżej wydajność wygląda tak:

Na maksymalnych obrotach reku:

Czerpnia-291m3/h

Wyrzutnia-308m3/h

Nawiew:

Salon-61m3/h+32m3/h

Sypialnia-90m3/h

Hol-48m3/h

Pokój 1-18m3/h

Pokój 2-32m3h

Wiatrołap-19m3/h

Wywiew: