nydar 24.03.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Chyba ciut więcej bo ja mam tylko 20mb GWC przed rekuperatorem szarych ścieków i do tego znacznie płycej niż u Jaśka.A śnieżna kołderka to dobra jest zimą dla GWC a nie kolektora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 25.03.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nie masz dostępu do RSŚ żeby zmierzyć jak jest temperatura za i przed rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.03.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Przed to nie ale za to i owszem.Nigdy temp.za RSŚ nie była niższa od +6oC. Nawet przy silnych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 60 czy 6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.03.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 6 oC.Przy 60 -ciu to ja bym z tobą nie gadał:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 25.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam. Napiszę krótko ale mam nadzieję treściwie. W miniony weekend, dzięki uprzejmości nydara, miałem możliwość osobiście porozmawiać i obejrzeć instalacje u nydara Temperatura nawiewu świeżego powietrza do domu to ponad 16 stopni C. Pomiar wykonany w mojej obecności. Moje zupełnie obiektywne odczucia. Na szybko przez to najbardziej prawdziwe bo pierwotne. W domu, pomimo obecności kilku osób dorosłych, przez cały czas trwania mojej wizyty odczucie świeżego powietrza. Brak oznak zaduchu czy też jakichkolwiek oznak nieświeżego powietrza. Wszystkie okna zamknięte. Brak jakichkolwiek oznak przeciągów. Wilgotność komfortowa. Temperatura, stabilnie, około 21 stopni na plusie. Brak "niepożądanych" zapachów z nawiewu. Obecność rozpalonego kominka i brak efektu przegrzewania. Powoduje, że kominek wrócił do łask i na pozycję do poważnego rozważenia Instalacja jest niezwykle przemyślana. Jej siła tkwi w prostocie. Jak się naocznie przekonałem jest zaskakująco skuteczna. Jeszcze raz dzięki nydar za zaproszenie. Pozostaje zakasać rękawy i przysposobić we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.03.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Na pohybel Gazpromowi i dopłatom z NFOŚ.Trzymam kciuki za konsekwencję w realizacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.04.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Zamiast tego "wymiennik gruntowo-ściekowego" nie prościej odzyskiwać ciepło patentem Jaśka?link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185600-ja%C5%9Bkowy-dom-dziennik-po-budowie&p=5067101&viewfull=1#post5067101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 By trzeba popytać ludzi,którzy użytkują podobne konstrukcje ,jak to się sprawuje.Podobno są jakieś przepisy sanitarne dotyczące przebiegu inst.wodnej przez środowisko skażone bakteriologicznie.Gdyby nie istniały,można by wężownicę do szamba wsadzić.A nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zasada podwójnego oddzielenia.Np. szambo do glikolu a glikol do wody - osobnymi szczelnymi obiegami. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zasada podwójnego oddzielenia. Np. szambo do glikolu a glikol do wody - osobnymi szczelnymi obiegami. Adam M. a taką instalację to wiadomo gdzie można sobie wsadzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ale takie są zalecenia... Ja tego nie wymyślam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 05.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam pytanie do specjalistów od wentylacji mechanicznej. Mam taki pomysł zrobić 4 nawiewy rurami fi 100 przy podłodze, oraz resztę wyciągów w każdym pomieszczeniu rurami fi 63 (oczywiście w suficie), na jeden nawiew przypadało by 4 wyciągi. Specjalnie dałem więcej niż jeden anemostat na pomieszczenie żeby móc ew regulować wymianę powietrza poprzez przykręcenie na anemostacie ilości przepływu powierza oczywiście dostosowując przepływ nawiewu. Z racji tego że dom jest z poddaszem z otwartą klatką schodową, zdecydowałem się na kilka nawiewów. Nie bez znaczenia ma średnica rur którą planuję umieścić w warstwie ocieplenia (styropianie), ogrzewanie planuje zrobić w całości podłogowe (styropian na parterze będzie w wysokości 15 cm), pierwszą szlichtę mam już wylaną więc opcja pod posadzką odpada. Minusem mogą być straty ciepła jakie będzie generowało powietrze w warstwie ocieplenia posadzki. Z tego co zauważyłem to koncepcja ta nie jest powszechnie stosowana, każde spostrzeżenia będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam pytanie do specjalistów od wentylacji mechanicznej. to nie tutaj... my tu o układach hybrydowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 05.04.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ups jak przenieść ten post, mógłby ktoś bardziej doświadczony mnie wyręczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Może nie specjalista ale z pewnym bagażem doświadczenia z takim rozprowadzeniem powietrza.Moim zdaniem jeden nawiew na jedną kondygnację i jeden anemostat wyciągowy na pomieszczenie do 30-40m2.No i rekuperator jak najmniejszy bo ta instalacja będzie pracowała na procencie mocy typowej,dając ten sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Ups jak przenieść ten post, mógłby ktoś bardziej doświadczony mnie wyręczyć Klikasz edycję > zaawansowane > odhaczasz "usuń" (czy tam "skasuj..."), i klikasz czerwony guzik "usuń" (czy tam "skasuj..."). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Kupić hektar pola. Zaizolować odpowiedniio i grzać latem do 25 stopni. Styknie na cały rok na CO i podgrzanie CWU do 20 stopni.Taniej: dowiercić się do geotermi, podobno 70% Polski lezy na tym cudzie.Nie mieszajcie w to Rydzyka. On to chciał tylko wykorzystać i POkazać nieudacznikom jak to wykorzystać. Poczytajcie o poczynaniach Niemców i Francuzów w tej materii.A i we Włoszech produkują z tego prąd. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2013 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Każdy pomysł można zniszczyć demagogią.Nawet moje 2000kWh /sezon które potrzebuję.Tylko sensu w tym nie dostrzegam.Chyba że jakiś polityczny,ale tak daleko nie sięgam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Każdy pomysł można zniszczyć demagogią.Nawet moje 2000kWh /sezon które potrzebuję.Tylko sensu w tym nie dostrzegam.Chyba że jakiś polityczny,ale tak daleko nie sięgam. eee. Możemy liczyć tylko na własną inwencję. Mentalności społeczeństwa nie da się tak szybko zmienić. Gdyby rządziła inna partia, użyłbym innego czasownika Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts