jasiek71 08.04.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A badałeś to rozchodzenie się CO2? przecież nie tak dawno bawiłem się miernikiem i w tym temacie opisywałem... trzeba to kilka razy i dużymi literami...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.04.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Kszhu.Ładne chmurki wstawiłeś .Ale zrób to samo z ścielącą się mgłą pod sufitem.Będziesz bliższy prawdy.I co by lekko falowała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 ale ja to już zauważyłem podczas eksperymentów w poprzednie wakacje, nawet w którymś z wątków opisałem... dlatego właśnie zacząłem drążyć temat wentylacji a przy okazji zaczęły wyłazić inne "kwiatki"... A to przepraszam, nie natrafiłem. Jeszcze sporo czasu zejdzie zanim przeczytam to co bym chciał na tym forum no ale według naszego "profesorka" ( kszhu...)to i tak "bijemy pianę" ... Pewnie dlatego, że podważacie koncepcje wentylacji jaką już wykonał u siebie Ja na szczęście jestem jeszcze przed, dlatego czerpie z tego forum garściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Pewnie dlatego, że podważacie koncepcje wentylacji jaką już wykonał u siebie on nawet tak do końca nie wie jak działa jego centrala J-G .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Ot i prawda odezwał się "fachowiec"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 No właśnie nikt tego tutaj nie może przyjąć do wiadomości... to może ty i inni sceptycy przyjmijcie do wiadomości że my jesteśmy normalni "inaczej" i zejdźcie z tego wątku bo tylko zaśmiecacie... zamiast zająć się spostrzeżeniami i rozwiązywaniem jakichś ewentualnych problemów musimy ciągle odpowiadać na jakieś durne docinki... jak nie pasi to przecież nikt na siłę nie każe tu zaglądać, macie swoje WM to sobie w nich grzebcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 No ale jak to dobrze, że chociaż jasiek wie, nie? Chłopie, publikujesz teorie na zasadzie "bo tak" i znajdujesz na to poklask ale to nie znaczy, że tak jest. Zbadasz, opublikujesz wyniki to będzie punkt odniesienia a na razie jest na zasadzie "bo tak... mi się wydaje";) Masz fajną wentylację i chwała za to ale nie dorabiaj niepotrzebnej teorii jak nie potrafisz tego udowodnić. ty też nic nie udowadniasz tym wpierd. się gdzie popadnie... ja akurat montuje różne układy i zadałem sobie trochę trudu żeby sprawdzić jak się sprawują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 kszhu, trochę trudno zrobić domowym sposobem lepsze pomiary niż chłopaki robią. Tymczasem musi być tyle + teoretyzowanie. Czy efekt wart zabawy rzecz względna. Jak ktoś ma z takich eksperymentów satysfakcję czy radochę to raczej tak Ja u siebie na 99% będę miał instalację do przepięcia w 10min z opcji tradycyjnej WM na nawiew centralny. Jak się dorobię czujnika CO2 to też pomierzę, nie będzie super naukowo, ale jakieś porównanie owszem - ten sam dom, wydatek. Mnie to też dość ciekawi, nie liczę w kalkulacji ile bym w robocie w tym czasie wypracował $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.04.2013 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Nikt nie pisze że tradycyjna WM jest beznadziejna a hybrydowa cacy.Zacznij czytać ze zrozumieniem .Twierdzimy że jest efektywniejsza,że niższym nakładem świeżego powietrza osiągamy ten sam efekt co przy tradycyjnej WM.A to w dobie oszczędzania energii ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Nikt nie pisze że tradycyjna WM jest beznadziejna a hybrydowa cacy.Zacznij czytać ze zrozumieniem .Twierdzimy że jest efektywniejsza,że niższym nakładem świeżego powietrza osiągamy ten sam efekt co przy tradycyjnej WM.A to w dobie oszczędzania energii ma znaczenie. dokładnie ... jeżeli też okaże się że znacznie lepiej współpracuje z budynkiem podczas upałów to już będzie całkiem cacy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Jasiek, dowody bronią się same, a ty czego bronisz ...? swojej WM bo już masz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.04.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A będzie bo musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Proste doświadczenie - uwalniaj powoli CO2 (~20g/h to tyle co człowiek wytwarza) w niewentylowanym, szczelnym pomieszczeniu i mierz w różnych punktach stężenie. Później zrób to samo tylko z najgorszą wentylacją mech. a potem 3-ci raz z idealną "hybrydową". Zobaczysz czy warto o tym pisać. więc proszę zrób takie eksperymenty i nam udowodnij że nie mamy racji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.04.2013 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Takie sztuczne uwalnianie CO2 jak proponuje kszhu nic nie udowodni .Dopiero CO2 z parą wodną pokazuje co się dzieje na różnych wysokościach pomieszczenia.Max.różnicę jaka odnotowałem to ok.300ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Z lekką tylko złośliwością zapytam: czy ktoś zna badania wpływu WM na stężenie CO2 w pomieszczeniu? Czy tylko dorabia się teorię do praktyki, że tak jest lepiej od czegokolwiek? Żeby nie było - sam mam w miarę typową WM, ale podobnie jak jasiek planuję nieco przeróbek (choć nie aż tak daleko idących - za leniwy jestem), bo mi przeszkadza głównie mocno kiepskie działanie WM latem (schłodzić dom jest w zasadzie nierealne, bo zimne powietrze mieszane jest z najcieplejszym dzieki anemostatom nawiewowym pod sufitem).A korzystając z okazji: jasiek: Ty masz zdaje się dom piętrowy, więc u Ciebie na pewno nie zadziała "wywiew na strych" ze wszytkich pomieszczeń jak u nydara. Jakoś to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Twierdzimy że jest efektywniejsza,że niższym nakładem świeżego powietrza osiągamy ten sam efekt co przy tradycyjnej WM.A to w dobie oszczędzania energii ma znaczenie. Tutaj też bym polemizował, ponieważ przy hybrydowej, z centralnym nadmuchem powodujemy, że te cieplejsze powietrze, utrzymujące się przy suficie wyciągamy zamiast wymieszać tak jak to ma miejsce w wentylacji "typowej" Pytanie: ile teraz trzeba dorzucić ciepła, żeby tą różnicę zniwelować. Albo trzeba dokonać dodatkowych zabiegów, aby te wyciągnięte ciepło odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A korzystając z okazji: jasiek: Ty masz zdaje się dom piętrowy, więc u Ciebie na pewno nie zadziała "wywiew na strych" ze wszytkich pomieszczeń jak u nydara. Jakoś to rozwiązałeś? no właśnie tak jest w tym momencie w prowizorce bo jeszcze nie wszystkie kanały dorobione... i działa ... oczywiście docelowo na takie wyczyny nie mogę sobie pozwolić bo nie mam szczelnego strychu i mógłbym jakiejś biedy sobie napytać... na strychu ( docieplony ) po kilku dniach zrobiła się temperatura praktycznie jak w ogrzewanej części domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Jasiek: sorry, że męczę, ale "tak jest w tym momencie", to znaczy jak? Kanały z parteru masz wyciągnięte też na strych i tam po prostu otwarte, czy wpięte do wentylacji wyciągowej jakiejś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Z lekką tylko złośliwością zapytam: czy ktoś zna badania wpływu WM na stężenie CO2 w pomieszczeniu? niedawno w Muratorze było coś o domach pasywnych w Skandynawii i poruszony był temat uporczywego przekraczania CO2 w pomieszczeniach sypialnych pomimo ciągłej pracy WM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 No to masz odpowiedź! 300ppm CO2 to ma świeże powietrze, 1500ppm to rozsądna górna granica choć pisałeś że i o 6000ppm użytkownicy nie wiedzieli. Wspominałeś chyba, że masz cel <1000ppm więc jak gdzieś, kiedyś będziesz mieć 1300ppm to nawet nie poczujesz:) skoro nie czuć też tych 6000pm to może lepiej nic nie robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts