jasiek71 16.06.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Skoro 120m3/h nie nagrzeje domu to i nie ochłodzi,co tu więcej do rozumienia ? jak zamieszkasz to zrozumiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.06.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 taka ciekawostka ...GWC po nocy pokazywało 14,4* przy ok. 200m3/h, podkręciłem na jakieś 400m3/h i stopniowo w ciągu kilku godzin spadło do 13,9* pomimo wzrostu temp. zewnętrznej z 22* do 29* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Może to mieć związek z wykraplaniem wilgoci i odparowywaniem w zależności od temp. i wilgotności na zewnątrz.W nocy się w GWC kondensuje a w dzień odparowuje stąd niższa temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Jak to dobrze Renatko i Konradzie że na FM są ludzie którzy uczciwie napiszą.Oprócz tego co piszecie o TV i innych,jest jeszcze sprawa wysychania świeżego budynku .Odparowanie 1kg wody ze ścian to gigantyczna ilość ciepła.Dom wyschnie to zobaczymy. Surgi.W zasadzie już jestem gotowy na pojedynek. W słoneczny dzień bez przysłon zewnętrznych jeszcze(ślusarz nawala) mam 24-250C.A to dla tego,że popełniłem czeski błąd.Nie powiem jaki bo wstyd będzie.No cóż młode to głupie. Nie podniecaj się jeszcze nie było nawet 1 dnia z temperaturą w nocy powyżej 25 C , jak będziemy się zbliżać do tych dwu tygodni w okolicach 30 C to pogadamy ( i pamiętaj TV, pralka, komputery, kuchnia chodzą normalnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Współczesne domy to przeważnie kuchnie otwarte na salon i resztę parteru.To co wydostanie się poza kuchnię,miesza się,miesza,miesza. Powinieneś dodać,że do schłodzenia domu z dużą MASĄ AKUMULACYJNĄ służy klima.Dla domów z małą masą akumulacyjną,wystarczy GWC i wentylacja wyporowa. Pod warunkiem że wentylacja chodzi non stop i nie ma żadnych przerw w dostawach energii elektrycznej bo inaczej to jak sam wiesz kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Co ty masz z tym prądem.Przez ciebie zacznę myśleć o jakim agregacie jeszcze.W ostateczności zawsze można zamrażalnik rozmrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.06.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Pod warunkiem że wentylacja chodzi non stop i nie ma żadnych przerw w dostawach energii elektrycznej bo inaczej to jak sam wiesz kicha a przy "normalnej" WM to jakoś inaczej działa ...? według mojego rozumowania to wyporowa prędzej sobie poradzi niż taka z centralą wentylacyjną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.06.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 taka ciekawostka ... GWC po nocy pokazywało 14,4* przy ok. 200m3/h, podkręciłem na jakieś 400m3/h i stopniowo w ciągu kilku godzin spadło do 13,9* pomimo wzrostu temp. zewnętrznej z 22* do 29* ... Jasiek, jaka masz srednice nawiewu tyle co z GWC, fi 160 ? Przy max obrotach jakiees drzwieki mocno slyszalne? Wywiew zbierasz do jednego "wyjscia"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 a przy "normalnej" WM to jakoś inaczej działa ...? według mojego rozumowania to wyporowa prędzej sobie poradzi niż taka z centralą wentylacyjną ... Nie kolego ale zarówno TY jak i kolega nydar jesteście na to skazani że awaria prądu i ups trzeba się rozebrać do bielizny lub założyć sweter ( jeżeli upał lub mróz za oknem ) a w domu o większej akumulacji obojętnie czy WM czy wyporowa minie wiele godzin nim to zauważymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 A propo ile W biorą twoje wentylatory w sumie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Co ty masz z tym prądem.Przez ciebie zacznę myśleć o jakim agregacie jeszcze.W ostateczności zawsze można zamrażalnik rozmrozić. Nic nie mam z prądem (poza herbatą czasami ) a u kolegi co przez lata żadnych awarii ani wyłączeń prądu nie było ??? Jakiś patent na prąd ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 A patent.Jak zabiorą zimą to mam tak skonstruowany kominek,że robi za spory kaloryfer,a jak latem to mogę wieczorem otworzyć okna,choć na letnim obejściu GWC,troszkę samo lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.06.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Cztery dni temu przeprosiłem swoją WM z reku na WW z reku. Czas na spostrzeżenia. Po pierwsze, u mnie ten patent się nie sprawdził Najpierw okazało się, że strasznie sie rozchodzily wszelkie zapachy po całym domu (mielone w sypialni, średnia atrakcja), potem, gdy zmniejszyłem wyciągi w sypialni, to zaczęło się robic duszno - tak czy owak, w moim piętrowy domu znacznie lepiej działa klasyczna WM. Amen, kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 A patent.Jak zabiorą zimą to mam tak skonstruowany kominek,że robi za spory kaloryfer,a jak latem to mogę wieczorem otworzyć okna,choć na letnim obejściu GWC,troszkę samo lata. A jak Ciebie nie ma w domu to kominek sam się rozpali? Co Ci da otworzenie okien jak na dworze będzie 27-28 C ???? ( pisałem upał a nie ciepło ):no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.06.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Cztery dni temu przeprosiłem swoją WM z reku na WW z reku. Czas na spostrzeżenia. Po pierwsze, u mnie ten patent się nie sprawdził Najpierw okazało się, że strasznie sie rozchodzily wszelkie zapachy po całym domu (mielone w sypialni, średnia atrakcja), potem, gdy zmniejszyłem wyciągi w sypialni, to zaczęło się robic duszno - tak czy owak, w moim piętrowy domu znacznie lepiej działa klasyczna WM. Amen, kropka. Kolejny dowód że nie ma idealnych rozwiązań pasujących do każdego domu i jedynie słusznych instalacji wentylacji i koledzy nydar i jasiek przekonani o wyższości WGM , która u nich może się sprawdza ( czekam na zaproszenie od obu panów i sam zapraszam do mnie w czasie poważnych upałów - porównamy zobaczymy ) są czasami śmieszni a czasami straszni ( OK OK bez urazy - dyskutuje się miło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.06.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Mistalova, mozesz przyblizyc jaki masz dom (rozklad pomieszczen), gdzie byly nawiewy w tym domu i na jakich predkosciach chodzily wentyle? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Skoro się nie sprawdził to znaczy że został popełniony jakiś błąd.Jedną z przyczyn może być zbyt wysoka temp.nawiewanego powietrza w stosunku do temp.wewnątrz domu.Cudów nie ma ciepłe się unosi i górą wylata łatwiej niż pod drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.06.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Nydar, z reszta pisales, ze sam masz powazne watpliwosci czy w domu pietraowym Twoja wersja wentylacji zadziala. To z tempearatura jest bardzo istotne, bez kontroli temp. nawiewu moga byc niezle cyrki. Bezwglednie latwiej wykonac typowa WM do znajomosc tematu duza i mnogosc dostepnych rozwiazan, za to WW moze bywac sprawniejsza, choc wymaga porzadnego zaprojektowania i wykonania. Troche te watek przypominach ogrzewajacych elektrycznoscia Kilku sie szarpnelo i ma inaczej a inni ich pozywja od szarlatanow i tym podobnych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Miałem wątpliwości ale rozwiał je jasiek.Ma piętrówkę i u niego działa,to musi działać w każdej.Przecież te wentylacje nie różnią się specjalnie od siebie.Na logikę to wyciąg w każdym pomieszczeniu jest efektywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.06.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Jesli na etapie projektowania sie WW przewidzi, to spokojnie mozna dac nawiewy do kazdego pomieszczenia, a jeszcze glowny zanim sie rozgalezic pociagnac pare metrow przy podlodze, nabierze temperatury i zadziala jak reku;) POzdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts