tomaszz77 12.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam ponownieMam pytanie do tych, którzy zmieniali położenie L w salonie, tworząc od strony korytarza garderobę, czy zmiana ta niesie ze sobą konieczność przebudowy konstrukcji dachu? taką potrzebę widzi konstruktor na etapie adaptacji w moim przypadku...z góry dzięki za odpowiedzi.pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 12.03.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ściana L to ściana nośna na której oprócz stropu opiera się konstrukcja dachu w postaci słupów. Jej odwrócenie pociąga za sobą konieczność zmiany konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 12.03.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Słup środkowe więźby dachu opierają się właśnie na tej ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz77 12.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 [ATTACH=CONFIG]308350[/ATTACH] Słup środkowe więźby dachu opierają się właśnie na tej ścianie dzięki za szybką odpowiedź, ale... patrząc na stropu w oryginale, słupy środkowe nie są w osi wspomnianej ściany, są przesunięte w stosunku do niej o około 600 mm w, zamierzam przeprowadzić "nową" ścianę, a co za tym idzie linię fundamentów prowadząc ją na wprost wychodząc od ściany kuchni na komin spalin w salonie i w tej opcji słupy S2 są właśnie postawione na wysokości tejże nowej L. I co najważniejsze ciągle postawione są na żebrach - tu się nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz77 12.03.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 ciąg dalszy wątku z konstrukcją dachu - zaznaczony fragment rzutu stropu obrazuje to, co chciałem opisać wcześniej. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 12.03.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zwracam honor dwa słupy stoją na żebrach podpartych na ścianie nośnej L, ale i tak nie zmienia to na konieczność przeprojektowania żebra i belek stropu po przesunięcia ściany nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel13 13.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam ponownie Mam pytanie do tych, którzy zmieniali położenie L w salonie, tworząc od strony korytarza garderobę, czy zmiana ta niesie ze sobą konieczność przebudowy konstrukcji dachu? taką potrzebę widzi konstruktor na etapie adaptacji w moim przypadku... z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam Tomek jeżeli zamiast ściany nośnej zrobimy podciąg, wtedy nie trzeba zmieniać konstrukcji dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajeczko01 13.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) u mnie po przekształceniu elki zrobiono właśnie podciągi, wycięłam jakby tylko część z tej nośnej ściany, zostały słupki nośne z tej starej elki. Z tego co pamiętam, zmieniła się kontrukcja tylko stropu, dach został tak jak był. Niestety nie mam jak zerknąć w plany bo cała dokumentacja czeka w urzędzie na wydanie pozwolenia na budowe:) Jak długo czekaliście na pozwolenie? Edytowane 13 Marca 2015 przez jajeczko01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 13.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Proponuje zrobić tak i zyskujemy drugą w miarę ładną łazienkę geberitem i prysznicem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajeczko01 13.03.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 [ATTACH=CONFIG]308498[/ATTACH] Proponuje zrobić tak i zyskujemy drugą w miarę ładną łazienkę geberitem i prysznicem Myślę że szafa w przedpokoju jest bardziej potrzebna niż druga duża łazienka. Powiększyłam tą pierwszą i wystarczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 13.03.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 No chyba że tak, u nas trzeci pokój od małej łazienki to garderoba Na tym polega wariantowy Dhttp://projekty.muratordom.pl/projekt_wariantowy-wariant-i-etap-i,2456,0,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 13.03.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ale zaraz nie uważacie że Szanowny Murator "powinien" nam dać jakieś fory za promowanie swojego projektu. Jakaś prenumerata za darmera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIOOO 15.03.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam wszystkich troche milczalem ale teraz juz moge sie pochwalic;) rozpoczyna budowe w tym tygodniu tyczenie i jazda do przodu:-) mam prosbe jak maaja sie ceny stolarki okiennej do calego domu z roletami zewnetrznymi i jakiej firmy polecacie bo jest ich mnustwo i kazda chwali sie ze jest najlepsza pozdrawiam aaaaa jeszcze jedno jak rozwiazaliscie stolarke okienna z wyjsciem na taras jakie przesuwne drzwi czy otwierane dzielone na ile pomozcie doradcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz77 15.03.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam wszystkich troche milczalem ale teraz juz moge sie pochwalic;) rozpoczyna budowe w tym tygodniu tyczenie i jazda do przodu:-) mam prosbe jak maaja sie ceny stolarki okiennej do calego domu z roletami zewnetrznymi i jakiej firmy polecacie bo jest ich mnustwo i kazda chwali sie ze jest najlepsza pozdrawiam aaaaa jeszcze jedno jak rozwiazaliscie stolarke okienna z wyjsciem na taras jakie przesuwne drzwi czy otwierane dzielone na ile pomozcie doradcie. Masz rację Mnogo.... producentów i trudno wybrać.... ja też jeszcze nie zdecydowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyller 15.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Czy ktos buduje ten domek w okolicach krakowa? Bardzo chetnie zobaczyl bym go na zywo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 28.03.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Wykończeniówka wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borovik 28.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Mniejsza łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajeczko01 30.03.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 zdecydowałeś sie w końcu na płytę żerańską? Witam ponownie, Napiszcie proszę, czy rozważaliście zastąpienie terrivy stopem z płyty żerańskiej. Mój Majster doradza mi taką zamianę...mam zagwozdkę. Za terrivą przemawia bardziej "jednolita konstrukcja" - bez pęknięć po roku, co więcej ... A płyta z kolei jest prostsza w instalowaniu. Jakie są Wasze przemyślenia? pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz77 31.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 zdecydowałeś sie w końcu na płytę żerańską? się w końcu zdecydowałem - na terrivę ... koszta praktycznie takie same, a mam nadzieję, że w przyszłości nie pojawią się pęknięcia na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajeczko01 01.04.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 mnie przekonał majster do żerańskiej:) jest mimo wszystko troche taniej i mniej pracochłonnie niż terriva. czekam jeszcze na wycenę wiązarów ( wstępnie ok 25 tys oszczędności), ale chyba jednak się na nie nie zdecyduję, bo wtedy odpada w przyszłości wykorzystanie poddasza do celów innych niż graciarnia:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts