Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie

Mam pytanie do tych, którzy zmieniali położenie L w salonie, tworząc od strony korytarza garderobę, czy zmiana ta niesie ze sobą konieczność przebudowy konstrukcji dachu? taką potrzebę widzi konstruktor na etapie adaptacji w moim przypadku...

z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam

Tomek

• Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]308350[/ATTACH]

Słup środkowe więźby dachu opierają się właśnie na tej ścianie

dzięki za szybką odpowiedź,

ale... patrząc na stropu w oryginale, słupy środkowe nie są w osi wspomnianej ściany, są przesunięte w stosunku do niej o około 600 mm w, zamierzam przeprowadzić "nową" ścianę, a co za tym idzie linię fundamentów prowadząc ją na wprost wychodząc od ściany kuchni na komin spalin w salonie i w tej opcji słupy S2 są właśnie postawione na wysokości tejże nowej L. I co najważniejsze ciągle postawione są na żebrach - tu się nic nie zmieni.

Witam ponownie

Mam pytanie do tych, którzy zmieniali położenie L w salonie, tworząc od strony korytarza garderobę, czy zmiana ta niesie ze sobą konieczność przebudowy konstrukcji dachu? taką potrzebę widzi konstruktor na etapie adaptacji w moim przypadku...

z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam

Tomek

jeżeli zamiast ściany nośnej zrobimy podciąg, wtedy nie trzeba zmieniać konstrukcji dachu...

rzut parteru.jpg

u mnie po przekształceniu elki zrobiono właśnie podciągi, wycięłam jakby tylko część z tej nośnej ściany, zostały słupki nośne z tej starej elki. Z tego co pamiętam, zmieniła się kontrukcja tylko stropu, dach został tak jak był. Niestety nie mam jak zerknąć w plany bo cała dokumentacja czeka w urzędzie na wydanie pozwolenia na budowe:)

Jak długo czekaliście na pozwolenie?

Edytowane przez jajeczko01

Witam wszystkich troche milczalem ale teraz juz moge sie pochwalic;) rozpoczyna budowe w tym tygodniu tyczenie i jazda do przodu:-) mam prosbe jak maaja sie ceny stolarki okiennej do calego domu z roletami zewnetrznymi i jakiej firmy polecacie bo jest ich mnustwo i kazda chwali sie ze jest najlepsza pozdrawiam aaaaa jeszcze jedno jak rozwiazaliscie stolarke okienna z wyjsciem na taras jakie przesuwne drzwi czy otwierane dzielone na ile pomozcie doradcie.:-)

Witam wszystkich troche milczalem ale teraz juz moge sie pochwalic;) rozpoczyna budowe w tym tygodniu tyczenie i jazda do przodu:-) mam prosbe jak maaja sie ceny stolarki okiennej do calego domu z roletami zewnetrznymi i jakiej firmy polecacie bo jest ich mnustwo i kazda chwali sie ze jest najlepsza pozdrawiam aaaaa jeszcze jedno jak rozwiazaliscie stolarke okienna z wyjsciem na taras jakie przesuwne drzwi czy otwierane dzielone na ile pomozcie doradcie.:-)

Masz rację Mnogo....:) producentów i trudno wybrać.... ja też jeszcze nie zdecydowałem.

• 2 weeks później...

zdecydowałeś sie w końcu na płytę żerańską?

Witam ponownie,

Napiszcie proszę, czy rozważaliście zastąpienie terrivy stopem z płyty żerańskiej. Mój Majster doradza mi taką zamianę...mam zagwozdkę. Za terrivą przemawia bardziej "jednolita konstrukcja" - bez pęknięć po roku, co więcej ... A płyta z kolei jest prostsza w instalowaniu. Jakie są Wasze przemyślenia?

pozdrawiam

Tomasz

mnie przekonał majster do żerańskiej:) jest mimo wszystko troche taniej i mniej pracochłonnie niż terriva. czekam jeszcze na wycenę wiązarów ( wstępnie ok 25 tys oszczędności), ale chyba jednak się na nie nie zdecyduję, bo wtedy odpada w przyszłości wykorzystanie poddasza do celów innych niż graciarnia:) pozdrawiam