Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mikadusia - jesteś nieoceniona. Wszystkie zdjęcia dają nam możliwość szerszego spojrzenia na projekt - naprawdę WIELKIE DZIĘKI.

Powiedz mi czy spiżarka nie wydaje się teraz mała, czy jednak tak jak na to patrzysz to jest wystarczająca? Kuchnia dzięki powiększeniu wydaje mi się że będzie lepiej wyglądała.

Teraz czekam z niecierpliwością na fotki z oknami :-). Życzę miłego weekendu i niech panowie od okien szybko się uwiną.

Spiżarka jest mała ma ok65cm głębokości, ale to świadoma decyzja. Wolę meć szerszą kuchnię:-)

• Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co myślicie o schodach w takim miejscu, czy jest to w ogóle do zrobienia, chodzi mi o łatwy dostęp do górnej części mimo że nie będzie użytkowa (przynajmniej na początku) ale jak wspomniała "Asia i Kamil" dobry temat z wykorzystaniem powierzchni do suszenia prania... :)

[ATTACH=CONFIG]283958[/ATTACH]

Majkel w jakim programie robiłeś rzut projektu?

Majkel w jakim programie robiłeś rzut projektu?

Ten rzut robiłem w zwykłym paint-cie, było trochę przerabiania.

Ale ostatnio kolega polecił mi coś fajniejszego, gdzie można przenieść wymiary domu, umeblować a później zrobić sobie wirtualny spacer po wykończonym domu. Nie jest to jakiś najwyższy poziom grafiki, ale fajny program.

Nazywa się Sweet Home 3D...

Edytowane przez Majkel13

Mikadusia mam jeszcze pytanie odnośnie wysokości od wylewki do okna w kuchni i w kotłowni (pralni)?Chciałbym mieć te okna na takiej samej wysokości,tak żeby potem meble kuchenne były na równi z oknem.

Zastanawiam się jeszcze co zrobiłaś z L-ką w salonie bo nie wiem czy przeoczyłam zdjęcia czy nie jest pokazana na zdjęciach czy może wgl.zmieniona jest?

Mikadusia mam jeszcze pytanie odnośnie wysokości od wylewki do okna w kuchni i w kotłowni (pralni)?Chciałbym mieć te okna na takiej samej wysokości,tak żeby potem meble kuchenne były na równi z oknem.

Zastanawiam się jeszcze co zrobiłaś z L-ką w salonie bo nie wiem czy przeoczyłam zdjęcia czy nie jest pokazana na zdjęciach czy może wgl.zmieniona jest?

Blacha Venecja Bud Mat, buduję w woj. mazowieckim 35km od Warszawy

Co do ściany to L jest od korytarza na głebokość 75cm, a od strony salonu jest L ok 30cm. Ściana przy kominku zamknięta.

Jak będę na budowie to dokładnie zmierzę wysokość do okna.

Ale piszesz, że jesteś na etapie dachu, więc otwory okienne są zrobione. Wysokość według projektu?

My obniżaliśmy wszystkie otwory o 10 cm, ale tylko z frontu i parapet nie zrówna się z blatem. Więc pewnie trzebaby było o cały pustak obniżyć, żeby osiągnąć taki efekt.

I my zrezygnowaliśmy ze świetlika w drzwiach.

Edytowane przez mikadusia

Dziekuje Mikadusia za odpowiedz:).Ja okana mam już zrobione i strop rozszolowany-bo miałam strop lany.Teraz czekam na budowlańców od dachu.Tyle tylko że okno z kuchni mam niżej niż okno w pralni i pewnie podnise o jeden pustak.

Już nie moge doczekać sie dachu bo narazie ten mój domek nie ma wygladu.

Nooo ale przed zimą maja mi przykryć.Ja w tym roku nie wstawiam okien bo wszyscy mi radzą aby przez jedną zimę zostawić dom bez okien.

Pozdrawiam i czekam na nowe zdjęcia bo super ogląda się efekty budowy:)

Dziekuje Mikadusia za odpowiedz:).Ja okana mam już zrobione i strop rozszolowany-bo miałam strop lany.Teraz czekam na budowlańców od dachu.Tyle tylko że okno z kuchni mam niżej niż okno w pralni i pewnie podnise o jeden pustak.

Już nie moge doczekać sie dachu bo narazie ten mój domek nie ma wygladu.

Nooo ale przed zimą maja mi przykryć.Ja w tym roku nie wstawiam okien bo wszyscy mi radzą aby przez jedną zimę zostawić dom bez okien.

Pozdrawiam i czekam na nowe zdjęcia bo super ogląda się efekty budowy:)

Ile Was wyniósł stropn lany?

My się pospieszyliśmy z oknami, bo miało być niby 4 tyg. Pozniej okazało się, że jednak 6 tyg, mieli montować w piątek i nie dojechali. Czekamy, mają być jutro - zobaczymy..

Chcieliśmy w tym roku elektrykę zrobić i ściany, ale wszystko tak się opóznia, że chyba nic z tego nie wyjdzie.

Jakbyśmy wiedzieli, że tak to wyjdzie to pewnie okna byłyby na wiosnę.

Dla Was plus, bo w sezonie zimowym spadają ceny. Zawsze można zamówić, a montaż na wiosnę odłożyć:-)

Robiliście jakieś zmiany w projekcie, są już działówki?

Marta, okno w kuchni jest na wysokości 120cm od posadzki. Trzeba jeszcze doliczyć wylewkę i płytki więc będzie na wys. 102-103cm od podłogi.

Dziękuje mikadusia:)Ja mam okno w kuchni niżej więc muszę podnieść o jednego pustaka.

Nie mam jeszcze niestety ścianek działowych i czekam z niecierpliwością na Panów do dachu.

Znartwiłam się jednak bardzooo bo czytam właśnie na temat kredytu hipotecznego -bo taki chcielibyśmy wziaść w przyszłym roku nooo ale wiedzę że będzie problem:(Mój mąz i ja mamy firmy nooo ale moja firma nie ma jeszcze roku a mąż jest na ryczałcie.Boję się ze możemy zapomniec o kredycie:(

W przyszłym roku popytam po bankach nooo ale już się boje...

Dziękuje mikadusia:)Ja mam okno w kuchni niżej więc muszę podnieść o jednego pustaka.

Nie mam jeszcze niestety ścianek działowych i czekam z niecierpliwością na Panów do dachu.

Znartwiłam się jednak bardzooo bo czytam właśnie na temat kredytu hipotecznego -bo taki chcielibyśmy wziaść w przyszłym roku nooo ale wiedzę że będzie problem:(Mój mąz i ja mamy firmy nooo ale moja firma nie ma jeszcze roku a mąż jest na ryczałcie.Boję się ze możemy zapomniec o kredycie:(

W przyszłym roku popytam po bankach nooo ale już się boje...

Może do przyszłego roku coś się zmieni w kredytach i nie będą robić problemów. Bądźcie dobrej myśli, trzymam kciuki:)

Witam wszystkich budujących!

Zazdroszczę tym, którzy są na etapie końcowym budowy, my ciągle jesteśmy na etapie poszukiwań.... Nie tak dawno zdecydowni byliśmy na projekt Słoneczna Polana, dostępny był/jest dom zbudowany wedlug tego projektu, w stanie SO, powierzchnia mniejsza niż M132, ale uklad rówmnie funkcjonalny - dom, mimo swoich 115 m2 naprawdę wydaje się przestronny, jednak dla nas rodziny 2+3:) ciut przymały - z pewnością atutem jest fakt, że droga przez urzędy, formalności była by nam darowana :) cena SSO 180 000, ale kupilibyśmy dom co do którego nie jesteśmy w pełni przekonani... przepraszam za przynudzanie, kiedy większość z Was upaja się wizją, nieodleglego w czasie zamieszkania w SWOIM NOWY DOMU - jednak Wasza opinia, opinia doświadczonych budowlańców, jest dla nas bardzo cenna; już zmierzam do sedna mojego fragmętu forum, jak myślicie czy budując M132, zmieszczę się w podobnej kwocie za SSO, tzn 180 000 (materiały średniej klasy, dach ceramika). Wiem pytanie z serii drażnniących, ale dajcie znać, jakie są Wasze doświadczenia budżetowe. Dzięki

Witam wszystkich budujących!

Zazdroszczę tym, którzy są na etapie końcowym budowy, my ciągle jesteśmy na etapie poszukiwań.... Nie tak dawno zdecydowni byliśmy na projekt Słoneczna Polana, dostępny był/jest dom zbudowany wedlug tego projektu, w stanie SO, powierzchnia mniejsza niż M132, ale uklad rówmnie funkcjonalny - dom, mimo swoich 115 m2 naprawdę wydaje się przestronny, jednak dla nas rodziny 2+3:) ciut przymały - z pewnością atutem jest fakt, że droga przez urzędy, formalności była by nam darowana :) cena SSO 180 000, ale kupilibyśmy dom co do którego nie jesteśmy w pełni przekonani... przepraszam za przynudzanie, kiedy większość z Was upaja się wizją, nieodleglego w czasie zamieszkania w SWOIM NOWY DOMU - jednak Wasza opinia, opinia doświadczonych budowlańców, jest dla nas bardzo cenna; już zmierzam do sedna mojego fragmętu forum, jak myślicie czy budując M132, zmieszczę się w podobnej kwocie za SSO, tzn 180 000 (materiały średniej klasy, dach ceramika). Wiem pytanie z serii drażnniących, ale dajcie znać, jakie są Wasze doświadczenia budżetowe. Dzięki

Zmieścisz się w tej kwocie:-) U nas ok 175tyś SSZ

Witajcie.

My również budujemy nasz wymarzony m132a wariant I wersja lustrzana :D

Niestety jesteśmy na początku budowy, dopiero wylane fundamenty i podmurówka.

Dzięki Waszym zdjęciom (i tu wielkie podziękowania dla MIKADUSIA) i sugestiom i ja wiem jak i co można zmienić, aby było bardziej funkcjonalnie.

Na pewno będę tu częściej zaglądać.

Pozdrawiam Wszystkich zafascynowanych wariantowym :)

Witam PawiAnk

nie kolego MMJB a koleżanko MJBB:) . Projekt kupujemy na 99 %. Jesteśmy w trakcie załatwiania papierów w urzędzie o warunki zabudowy, jak nam zatwierdzą ten projekt to go kupujemy. My aktualnie mieszkamy w Poznaniu, ale domek będziemy stawiać w Borówcu - parę km od Poznania a wy skąd jesteście?