Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Gratulacje Marta!!! - połowa za Tobą

Mam pytanie do tych z Was, którzy zdecydowali się na zmianę związaną z L w salonie - stworzeniem przestrzeni na szafę w korytarzu, lub w innej wersji wg. pomysłu Mikadusi zdecydowali się na garderobę, mianowicie, czy zamykając przejście w pobliżu kominka konieczne jest jego przesunięcie w stronę wyjścia na taras i druga kwestia: czy zmiana lokalizacji L wpływa na przebudowę komina? wydaje mi się, że przesuwając ścianę (L) zamykamy otwory wentylacyjne dla salonu - czy stosowaliście kanały wentylacyjne z komina do salonu?

pozdrawiam

Tomasz

Tak, trzeba doprowadzić wentylację. Komin bez zmian

• Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Dzisiaj domek wygląda tak:)

Przygotowany do zimy-tyle tylko jak widać tej zimy jak nie było tak nie ma;)Może i dobrze:)

[ATTACH=CONFIG]299064[/ATTACH]

Jeszcze daleka droga ale to co już jest bardzooooo cieszy:)

Jest bardzo dużo, gratuluję. Domek prezentuje się bardzo ładnie. Wrzuć zdjęcie od frontu:-)

Jakie zmiany wprowadziłaś? Widzę, że okno w sypialni i chyba w kuchni, a co poza tym?

Witajcie:-). Chwilowo mnie nie było, super że wciąż coś się dzieje na frum. Dostaliśmy warunki zabudowy i narazie czekamy aż się uprawomocni a potem ciąg dalszy załatwiania.

Mikadusia powiem ci, że przeglądając ciągle jeszcze inne projekty, chyba jednak zdecydujemy się na WARIANTOWY:-). A co Tam u Was?

Witajcie:-). Chwilowo mnie nie było, super że wciąż coś się dzieje na frum. Dostaliśmy warunki zabudowy i narazie czekamy aż się uprawomocni a potem ciąg dalszy załatwiania.

Mikadusia powiem ci, że przeglądając ciągle jeszcze inne projekty, chyba jednak zdecydujemy się na WARIANTOWY:-). A co Tam u Was?

Decyzja zapadła - super!!!

Działajcie i dzielcie się i efektami na bierząco:-)

U nas na razie bez zmian, jak zakończymy kolejny etap prac to napewno wrzucę fotki.

Dziekuje mikadusia za pomoc powiem szczerze wykorzystam wszystkie pomysły, bo bardzo mi się podobają i sa zgodne z moim gustem, a jeśli mogę spytac czy zmienialas w całym domu okna na ciut mniejsze rozmiarowo i jakie okno dalas do kuchni. Dziekuje i pozdrawiam wszystkich. Ps już wszystkie ekipy ustawione towar dograny zaczynam od marca :D jeszcze jedno czy ktoś może zakłada rekuperacje plisss proszę pomozcie co o tym sadzicie, bo mam wielki dylemat ile kosztowala was ekipa do budowy stan surowy otwarty bez dachu sama robocizna?????????

Dziekuje mikadusia za pomoc powiem szczerze wykorzystam wszystkie pomysły, bo bardzo mi się podobają i sa zgodne z moim gustem, a jeśli mogę spytac czy zmienialas w całym domu okna na ciut mniejsze rozmiarowo i jakie okno dalas do kuchni. Dziekuje i pozdrawiam wszystkich. Ps już wszystkie ekipy ustawione towar dograny zaczynam od marca :D jeszcze jedno czy ktoś może zakłada rekuperacje plisss proszę pomozcie co o tym sadzicie, bo mam wielki dylemat ile kosztowala was ekipa do budowy stan surowy otwarty bez dachu sama robocizna?????????

Cieszę się, że mogłam pomóc:)

Okna zmieniałam w 3 pokojach, otwór na okno 150/150. Nie polecam zmieniać okna w największym pokoju, ja zmieniłam i żałuję. Ten pokój jest długi i lepiej zostawić szerokość 180. Pozostałe okna bez zmian, wszystkie tarasowe jak w projekcie. Kuchnia wg projektu 180/120.

mikadusia dziękuje bardzo super już domek wygląda nie mogę się doczekać kiedy i mój taki będzie, a jeśli chodzi o rekuperacje? cos myślałaś o tym robisz co w ty kierunku? jeśli chodzi o okna tez zostawiam w salonie tak jak jest tylko zmieniam w jadalni na mniejsze ale na 180 i nie otwierane, a w pokojach myślałem o zmianie na 150X150 we wszystkich i tak tez zrobiłaś? kuchnia tez mnie zostanie tak jak w projekcie powiedz mi jesli możesz ile od podłogi wychodzi okno w kuchni i czy można je podnieść bez problemów? pozdrawim

mikadusia dziękuje bardzo super już domek wygląda nie mogę się doczekać kiedy i mój taki będzie, a jeśli chodzi o rekuperacje? cos myślałaś o tym robisz co w ty kierunku? jeśli chodzi o okna tez zostawiam w salonie tak jak jest tylko zmieniam w jadalni na mniejsze ale na 180 i nie otwierane, a w pokojach myślałem o zmianie na 150X150 we wszystkich i tak tez zrobiłaś? kuchnia tez mnie zostanie tak jak w projekcie powiedz mi jesli możesz ile od podłogi wychodzi okno w kuchni i czy można je podnieść bez problemów? pozdrawim

Tak, we wszystkich pokojach krótkie okna zmienione na 150x150. W tej chwili bez wylewki do okna jest 120cm, ale mam obniżone wszystkie otwory od frontu o 10 cm. Nic nie myśleliśmy o rekuperacji i nie planujemy.

Nie uwierzycie. Okazało się, że nasza działka znajduje się na terenie zespołu stanowisk archeologicznych ewidencji zabytków archeologicznych pradziejowego i średniowiecznego osadnictwa, które podlegają ochronie konserwatora zabytków. Teraz najlepsze; w czasie kopania fundamentów na terenie budowy musi być obecny archeolog, który będzie czuwał czy przypadkiem coś nie zostanie wykopane; wcześniej zastępca konserwatora zabytków mi wydać zgodę na prowadzenie badań archeologicznych, czyli jak zwykle kolejne papiery do składania i czekanie decyzję. Jeszcze nie wiemy ile nas będzie kosztowała przyjemność przyjmowania na budowie archeologa, ale zapewne jak się domyślacie koszty pokrywamy my.

Miał ktoś z Was podobne doświadczenia?

dzięki mikadusia za info, powiem szczerze ze buduje dom ze zmianami takimi jak ty stosujesz i już wcześniej sobie je upatrzyłem, jedyne co nie brałem pod uwagę to przesuniecie okna od jadalni w kierunku pokoju i ta L będę miał odwrócona, ale przejście koło kominka zostawione. Jeśli chodzi o rekuperację cos mnie namawiali zacząłem się zastanawiać ale chyba odpuszczę bo raz ze dużo kasy to kosztuje a dwa to jeszcze nie jest tak popularne i jedni są za, inni są przeciw:-) jak to przy nowościach:-) będę czekał na kolejne zdjęcia twojego domku i nowości jakie wnosisz w projekt, a sam jak tylko zacznę budowę powrzucam parę fotek.:-) ps. Jeśli można powiedzcie ile kosztował was dach robocizna osobno i materiały???

Nie uwierzycie. Okazało się, że nasza działka znajduje się na terenie zespołu stanowisk archeologicznych ewidencji zabytków archeologicznych pradziejowego i średniowiecznego osadnictwa, które podlegają ochronie konserwatora zabytków. Teraz najlepsze; w czasie kopania fundamentów na terenie budowy musi być obecny archeolog, który będzie czuwał czy przypadkiem coś nie zostanie wykopane; wcześniej zastępca konserwatora zabytków mi wydać zgodę na prowadzenie badań archeologicznych, czyli jak zwykle kolejne papiery do składania i czekanie decyzję. Jeszcze nie wiemy ile nas będzie kosztowała przyjemność przyjmowania na budowie archeologa, ale zapewne jak się domyślacie koszty pokrywamy my.

Miał ktoś z Was podobne doświadczenia?

O kurczę, ale numer. Współczuję Wam całego zamieszania, oby tylko nic nie wykopali. Oczywiście jak kupowaliście działkę to nikt Was nie uświadomił o takim fakcie, a teraz problemy.

Trzymam kciuki za pomyślne i szybkie załatwienie formalności.

WIEZBA DACHOWA+ ODESKOWANIE+ ŁATA + KONTRŁATA ok 14tyś

BLACHA WRAZ Z ORYNNOWANIEM + MEMBRANA Ok 20 tyś

Odeskowanie dachu ok 9m³ deski średnio 550zł za metr - nie wymagane

Za robociznę za blachę płaciliśmy 27zł za m2, wyliczyli nam 310m2 dachu (chyba trochę przymknęli przy tym oko, bo mamy wydłużone okapy)

Z odeskowaniem zapłaciliśmy majstrowi chyba 10,600 o ile dobrze pamiętam.

O kurczę, ale numer. Współczuję Wam całe9go zamieszania, oby tylko nic nie wykopali. Oczywiście jak kupowaliście działkę to nikt Was nie uświadomił o takim fakcie, a teraz problemy.

Trzymam kciuki za pomyślne i szybkie załatwienie formalności.

Działka była kupiona ponad 10 lat temu ale żadnej wzmianki na temat zabytków archeologicznych. Żeby tylko odbyło się bez kolejnych dodatkowych problemów. A co tam u Was? Kiedy zaczynacie ciąg dalszy robót? Masz już całościową wizję wnętrza domu?

Działka była kupiona ponad 10 lat temu ale żadnej wzmianki na temat zabytków archeologicznych. Żeby tylko odbyło się bez kolejnych dodatkowych problemów. A co tam u Was? Kiedy zaczynacie ciąg dalszy robót? Masz już całościową wizję wnętrza domu?[/QUOT

Cały czas działamy, elektryka już prawie skończona. Niestety ze wszystkim się schodzi, a ja ciągle wymyślam nowe światełka i tak przeciągam robotę:)

Wizję mam i to nie jedną, ciężko się zdecydować. Pewnie budżet zadecyduje o wyborze:):):)