Crisiano 10.11.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Jaki powinien być stopień czy wskaźnik zagęszczenia pod chudziakiem? Zastanawiam się czy nie zlecić badania geotechnicznego i co ono mi da? Czy stopień zagęszczenia regulują jakieś przepisy dla domu jednorodzinnego? Myślę że warto zbadać bo dużo to nie kosztuje ale co mi dadzą jakieś stopnie zagęszczenia skoro nie będę wiedział ile wymagane jest dla domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.11.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dla gruntów nasypowych podaje się wskaźnik zagęszczenia Is (a nie stopień zagęszczenia Id, to błąd merytoryczny), Zazwyczaj wymaga się aby Is wynosił ~0,98 co przy badaniu lekką płytą dynamiczną daje nam wynik modułu dynamicznego Ev dla piasku w granicach 30-35 MN/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 10.11.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Zapomniałem dodać że mam ponad 1m nasypanego piasku. Z tego co czytałem to badanie trzeba zrobić chyba sondą bo płyta mierzy do 30 czy 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.11.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Zapomniałem dodać że mam ponad 1m nasypanego piasku. Z tego co czytałem to badanie trzeba zrobić chyba sondą bo płyta mierzy do 30 czy 50cm. Lekka płyta dynamiczna około max 0,5 m, sonda dynamiczna około 6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 10.11.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Zazwyczaj wymaga się aby Is wynosił ~0,98 co przy badaniu lekką płytą dynamiczną daje nam wynik modułu dynamicznego Ev dla piasku w granicach 30-35 MN/m2. Właśnie o to mi chodzi. Tylko czy jest to określone w jakichś konkretnie przepisach czy ogólnie przyjęte tzn. wykonawca powie że nie jest to określone w przepisach więc moje badanie mogę sobie ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.11.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Powinien określić projektant jednak nie mniej niż 0,95, przepisów nie kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 10.11.2012 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Znalazłem w projekcie coś takiego:"Uwagi dotyczące robót fundamentowych:wymiana gruntu...na podsypkę żwirową zagęszczając wymieniony grunt do stopnia Id>0,5" Z badań geotechnicznych (przed rozpoczęciem prac) wynika ze zagęszczenie Id=0,54 Czyli mam odpowiedź w projekcie. Z błędem merytorycznym jak to nazwałeś ale coś mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.11.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Znalazłem w projekcie coś takiego: "Uwagi dotyczące robót fundamentowych: wymiana gruntu...na podsypkę żwirową zagęszczając wymieniony grunt do stopnia Id>0,5" Z badań geotechnicznych (przed rozpoczęciem prac) wynika ze zagęszczenie Id=0,54 Czyli mam odpowiedź w projekcie. Z błędem merytorycznym jak to nazwałeś ale coś mam. Id podaje się dla gruntów rodzimych czyli tych "naturalnych", Is dla gruntów nasypowych czyli tej zasypki., dlatego dla zasypki nie można podawać Id. Id=0,54 to jest grunt średniozagęszczony, wg mnie podbudowa pod posadzki musi być gruntem zagęszczonym i mieć Id powyżej 0,67 czyli mocno upraszczając Is powyżej 0,94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 10.11.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dzięki, pozostaje mi teraz to badanie zlecić geotechnikowi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.11.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Id podaje się dla gruntów rodzimych czyli tych "naturalnych", Is dla gruntów nasypowych czyli tej zasypki., dlatego dla zasypki nie można podawać Id. Id=0,54 to jest grunt średniozagęszczony, wg mnie podbudowa pod posadzki musi być gruntem zagęszczonym i mieć Id powyżej 0,67 czyli mocno upraszczając Is powyżej 0,94 Id można również badać dla gruntów nasypowych. Bada się go m.in. przy pomocy sondy wbijanej. Przelicznik: Is=0,818/(0,958-0,174*Id) Zagęszczenie powinno wynosić min. Is=1.00 wtedy masz pewność, że nic nie osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 11.11.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 A tak z ciekawości jeszcze się zapytam. Czy jest to często praktykowane, tzn. badanie wskaźnika zagęszczenia pod chudziak dla domu jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 11.11.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ja sobie zrobiłem na początku zagęszczania żeby ustalić grubość zasypywanej warstwy i ilość przejazdów zagęszczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.08.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Podepnę się pod temat. Zgodnie z projektem będzie trzeba zagęścić nawiezioną pospółkę powyżej 0,95. Jak sprawdzić wykonawcę po nasypaniu? Zawołać geotechnika czy wykonawca sam powinien to podzlecić geotechnikowi i udowodnić mi, że zagęścił wystarczająco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.08.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Tak, jest to praktykowane, jak inwestorowi zależy to zamówi usługę zbadania zagęszczenia sondą lekką, koszt wynosił chyba 160 zł... wykonawca jak się dowiedział o planowanym badaniu to zagęszczał i zagęszczał .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.08.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 U mnie pole wykopu na samym dole będzie wynosić ok. 213m2. Pospółka - 50cm. W ile miejscach należałoby sprawdzić zagęszczenie, bo chyba nie tylko w jednym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts