Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wskaźnik/stopień zagęszczenia pod chudziakiem

Crisiano

Recommended Posts

Jaki powinien być stopień czy wskaźnik zagęszczenia pod chudziakiem? Zastanawiam się czy nie zlecić badania geotechnicznego i co ono mi da? Czy stopień zagęszczenia regulują jakieś przepisy dla domu jednorodzinnego?

Myślę że warto zbadać bo dużo to nie kosztuje ale co mi dadzą jakieś stopnie zagęszczenia skoro nie będę wiedział ile wymagane jest dla domów.

Zazwyczaj wymaga się aby Is wynosił ~0,98 co przy badaniu lekką płytą dynamiczną daje nam wynik modułu dynamicznego Ev dla piasku w granicach 30-35 MN/m2.

Właśnie o to mi chodzi. Tylko czy jest to określone w jakichś konkretnie przepisach czy ogólnie przyjęte tzn. wykonawca powie że nie jest to określone w przepisach więc moje badanie mogę sobie ....?

Znalazłem w projekcie coś takiego:

"Uwagi dotyczące robót fundamentowych:

wymiana gruntu...na podsypkę żwirową zagęszczając wymieniony grunt do stopnia Id>0,5"

Z badań geotechnicznych (przed rozpoczęciem prac) wynika ze zagęszczenie Id=0,54

Czyli mam odpowiedź w projekcie. Z błędem merytorycznym jak to nazwałeś ale coś mam.

Znalazłem w projekcie coś takiego:

"Uwagi dotyczące robót fundamentowych:

wymiana gruntu...na podsypkę żwirową zagęszczając wymieniony grunt do stopnia Id>0,5"

Z badań geotechnicznych (przed rozpoczęciem prac) wynika ze zagęszczenie Id=0,54

Czyli mam odpowiedź w projekcie. Z błędem merytorycznym jak to nazwałeś ale coś mam.

Id podaje się dla gruntów rodzimych czyli tych "naturalnych", Is dla gruntów nasypowych czyli tej zasypki., dlatego dla zasypki nie można podawać Id. Id=0,54 to jest grunt średniozagęszczony, wg mnie podbudowa pod posadzki musi być gruntem zagęszczonym i mieć Id powyżej 0,67 czyli mocno upraszczając Is powyżej 0,94

Id podaje się dla gruntów rodzimych czyli tych "naturalnych", Is dla gruntów nasypowych czyli tej zasypki., dlatego dla zasypki nie można podawać Id. Id=0,54 to jest grunt średniozagęszczony, wg mnie podbudowa pod posadzki musi być gruntem zagęszczonym i mieć Id powyżej 0,67 czyli mocno upraszczając Is powyżej 0,94

Id można również badać dla gruntów nasypowych. Bada się go m.in. przy pomocy sondy wbijanej. Przelicznik:

Is=0,818/(0,958-0,174*Id)

Zagęszczenie powinno wynosić min. Is=1.00 wtedy masz pewność, że nic nie osiądzie.

• 4 years później...