sterowiec40 14.11.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 WitamMieszkanie w bloku , dziś przy okazji remontu kuchni , sprawdziłem neonówką ekspres do kawy i okazało się ,że po dotknięciu do met. obudowy neonówka zajarzyła się. . Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam Mieszkanie w bloku , dziś przy okazji remontu kuchni , sprawdziłem neonówką ekspres do kawy i okazało się ,że po dotknięciu do met. obudowy neonówka zajarzyła się. . Co może być przyczyną? Faza z prawej strony gniazdka względem bolca uziemiającego. Polaryzacja gniazda sieciowego - widok od strony użytkownika. L- faza, N-zero, PE- uziemienie Prawidłowo powinna być tak jak na foto-rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Faza z prawej strony gniazdka względem bolca uziemiającego. Może jakieś uzasadnienie? Edytowane 14 Listopada 2012 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.11.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A jak będzie gniazdo podwójne, i wsadzi wtyczkę odwrotnie, co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Może jakieś uzasadnienie? Napisałem, że tak pewnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.11.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Napisałem, że tak pewnie jest A nawet jeśli jest. To co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A jak będzie gniazdo podwójne, i wsadzi wtyczkę odwrotnie, co wtedy ? To ma to co teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A nawet jeśli jest. To co z tego? Odpowiedział bym brzydko...... Jeśli chcesz wiedzieć to rozbierz sobie taki sprzęt i zobacz jak jest podłaczony element grzejny a jak kondensator to będziesz wiedział dlaczego świeci neonówka przy dotknięciu metalowej obudowy..... Po drugie odpowiedz na pytanie autora wątku bo wygląda na to, że jego urządzenie jest lub ma jakąś wadę(dosyć często spotykaną przy pralkach i lodówkach starego typu) i może dojść do porażenia prądem elektrycznym lub nieprawidłowej pracy zabezpieczeń przeciw-porażeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) A możesz wyjaśnić w jaki sposób umieszenie fazy akurat po lewej stronie gniazda (przy PE na górze) uchroni przed takimi zdarzeniami? Edytowane 14 Listopada 2012 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A możesz wyjaśnić z jakiej przyczyny zamiana L i N w gnieździe powoduje pojawienie się napięcia na obudowie przyłączonego urządzenia? W urządzeniu odbiorczym (tutaj ekspresie) element wykonawczy - (pompka, grzałka, kondensator przeciwzakłóceniowy ?) ma ZERO robocze czyli N wewnątrz urządzenia podłączone do obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.11.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 W urządzeniu odbiorczym (tutaj ekspresie) element wykonawczy - (pompka, grzałka, kondensator przeciwzakłóceniowy ?) ma ZERO robocze czyli N wewnątrz urządzenia podłączone do obudowy A PE gdzie jest przyłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Chyba się posikam ze śmiechu, kolego CityMatic.Lepiej zapytaj kolegi sterowiec40, dlaczego nie posiada w tym gniazdku kołka/styku ochronnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.11.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Chyba się posikam ze śmiechu, kolego CityMatic. Lepiej zapytaj kolegi sterowiec40, dlaczego nie posiada w tym gniazdku kołka/styku ochronnego. A ja myślę, że niezależnie co kto będzie "robił" proponuję, aby kolega sterowiec40 odwrócił wtyczkę lub przepiął połączenia w gniazdku i sprawę zakończył. Jak dotąd jest to jedyna rada na pojawiający się problem. Uważam, że skoro remontował kuchnię to ma również nowy osprzęt elektryczny i nie zwrócił na pewne rzeczy uwagi. Jeśli po tej czynność, nadal będzie to zjawisko niech "posika ekspres" i kupi sobie nowy. Z mojej strony czekam na odpowiedz autora wątku i temat uważam za zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.11.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam Mieszkanie w bloku , dziś przy okazji remontu kuchni , sprawdziłem neonówką ekspres do kawy i okazało się ,że po dotknięciu do met. obudowy neonówka zajarzyła się. . Co może być przyczyną? Sprawdź gdzie masz fazę w gniazdku (obie dziórki i bolec.). Jeśli faz jest na bolcu i jednej z dziurek, to: 1. Przyczyną jest najprawdopodobniej zerowanie w gniazdku. Ktoś gdzieś zamienił przewody (najprawdopodobniej poza tym gniazdkiem). 2. Uszkodzone przewody lub zwarcie przewodu PE do L np w puszce łączeniowej. Trzeba znaleźć to miejsca. Jeśli faza jest tylko w jednym z otworów, to problem leży w ekspresie do kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.11.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Bolec nie był podłączony.Tylko dlaczego jak podłączyłem ekspres do gniazda bez bolca było OK Dzięki za odpowiedzi , podpowiedzi. i nformacje:rolleyes:Ekspres jest nowy i w innym gniazdku na innym obwodzie było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda185 06.01.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Witam. Mam taką zagwostkę. Mąż czyścił odkurzacz i dla ciekawości go porozkręcał i nic by z tego nie wynikało gdyby nie fakt który mnie niepokoi, ponieważ na obudowie odkurzacza (metalowa obudowa) gdy przykłada probówkę ta się świeci, natomiast jeśli odwróci wtyczkę i podłączy ją do gniazdka (lewy bolec jest teraz prawym) probówka się nie świeci. Jest jakaś możliwość że coś odwrotnie podłączył przy silniku albo coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 jeśli odwróci wtyczkę i podłączy ją do gniazdka (lewy bolec jest teraz prawym) Odkurzacz z metalową obudową nie ma wtyczki z uziemieniem? Czy gniazdko bez uziemienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda185 06.01.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Wtyczka ma tylko 2 bolce bo gniazdko jest z uziemieniem ale wtyczka bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Wtyczka ma tylko 2 bolce bo gniazdko jest z uziemieniem ale wtyczka bez https://ise.pl/forum/nie-jestem-elektrykiem/uziemienie-metalowej-lampy-biurkowej-19534 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic973796.html Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 06.01.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Wtyczka ma tylko 2 bolce bo gniazdko jest z uziemieniem ale wtyczka bez Sprawdż czy przewód i wtyczka do odkurzacza są oryginalne. czy przewód był wymieniany ,macie odkurzacz od nowego czy kupiony używany?porównaj z opisem takiego samego modelu odkurzacza z netu czy wtyczka ma uziemienie i jaka jest długość przewodu.. Następnie na obudowie odkurzacza lub w jego instrukcji odczytaj symbol klasy ochronności i napisz co znalazłaś. Generalnie chodzi o rozpoznanie czy ten model odkurzacza powinien mieć trzy żyłowy przewód zasilający z wtyczką z uziemieniem czy nie i czy przewód jest oryginalny i prawidłowo podłączony. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts