Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędny sprzet AGD?

BobiBudowniczy

Recommended Posts

Witam, Planuje urządzic kuchnie w nowym mieszkaniu. Może ktoś mógłby mi poradzić jakie sprzęty są najbardziej energooszczędne i zminimalizują zużycie prądu? W koncu oszczedzanie energii to nie tylko dbanie o nasze portfele ale i o ekosystem:)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja podczas urządzania mieszkania postawiłam na urządzenia z klasą. Najbardziej energooszczędne urządzenia oznaczone są symbolami A, A+ lub A++. Szczególnie w przypadku chłodziarek i zamrażarek kategoria B jest dużo mniej energooszczędna. Model A potrzebuje około 15% więcej prądu niż urządzenie A+ i nawet 40% więcej niż urządzenie A++. Sposobami na zmniejszenie rachunków to również wyłączanie urządzeń w trybie stand- by.

Witam, Planuje urządzic kuchnie w nowym mieszkaniu. Może ktoś mógłby mi poradzić jakie sprzęty są najbardziej energooszczędne i zminimalizują zużycie prądu? W koncu oszczedzanie energii to nie tylko dbanie o nasze portfele ale i o ekosystem:)

Popatrz sobie jakie są różnice w ilościach zużywanej energii kilku konkretnych modeli sprzętu i porównaj do różnicy w cenie sprzętu. Procenty owszem mogą wyglądać przekonująco, ale w liczbach bezwzględnych już to wygląda trochę inaczej. Przed kupnem lodówki sobie to analizowałem i wyszło mi, że kupując A++ zamiast A+ rocznie mogę na prądzie zaoszczędzić ok. 50 zł, a różnica w cenie sprzętu to było wtedy chyba ponad 600 PLN (lodówki Electrolux). Przy obecnej jakości AGD w moim odczuciu nigdy się to nie zwróci. Oczywiście takie rachunki nie mają znaczenia jak ktoś jest wkręcony w ekologię.

• 2 weeks później...
... iż pralki te już 15 stopniach rozpuszczają detergent gdzie w zwykłej tak naprawdę potrzebne jest około 40 stopni. ......

i jakie to ma znaczenie w ilu stopniach rozpuszcza jeśli detergent w tej temperaturze nie działa skutecznie. energooszczędność w pralkach to największy bełkot marketingowców i nabieranie ludzi. pralka zużywa prądu wprost proporcjonalnie do ilości wody którą musi podgrzać oraz temperatury do której grzeje. Temperaturę wybierasz Ty (zależy od tego co pierzesz i wytycznych proszków do prania). Ilość wody do ogrzania zależy od tego czy pralka ją dozuje w zależności od wielkości wkładu (chyba już to wszystkie mają ?). Reszta to bełkot.

Jeśli chcesz zaoszczędzić to zastosuj patent jaki był w starych ruskich pralkach: podawaj jej do prania zasadniczego ciepłą wodę. W każdym przypadku będzie taniej, no chyba, że ciepłą wodę grzejesz również prądem

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Tak panie naganiaczu, i w związku ze zmianą operatora zmniejszy się koszt 1 kW o 1 grosz, ale zwiększy koszt obsługi o 2 zł. A w przypadku jakiegokolwiek niezapłaconego rachunki odcięcie jest definitywne, bo nie można dogadać się z lokalnym inkasentem.

• 3 weeks później...

prawdopodobnie będę szukać czegoś w tym stylu.

Chociaż zastanawiam się co za problem dla producentów zrobić przycisk włączający wyświetlacz piekarnika przy sterowaniu elektronicznym? Robią sprzęt A++ a o uciekających watach w wyświetlaczu palącym się non-stop zapominają.

Tutaj wyszło 200 zł/rok

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/ile-tracimy-na-trybie-standby/

"Średnio w Polsce na gospodarstwo domowe przypadają cztery urządzenia z włączonym stanem czuwania – razem zużywają tyle energii co żarówka 20 W. Niby mało, ale wszystkie te małe diodki wypalają w Polsce w ciągu roku 2 mln 300 tys. MWh energii o wartości prawie miliarda złotych – to tyle prądu, ile wytwarza przez rok średniej wielkości elektrownia. Gdyby tylko połowę urządzeń domowych odłączyć od sieci, do atmosfery dostałoby się 1 mln ton CO2 mniej!"

Wiesz, ale to jest czysta statystyczna demagogia. Równie dobrze możnaby wykazywać, że gdyby w tych milionach gospodarstw domowych wypijano dziennie jedną kawę mniej, to zaoszczędziłoby to z parę miliardów MW energii i parę milionów ton CO2 mniej, zysk dużo większy. Dalej możemy jeszcze dla większego zobrazowania napisać coś, ile stadionów narodowych by te miliony ton CO2 wypełniły, tabloidy się w takich porównaniach lubują.

I super. Tylko czy tak naprawdę do czegokolwiek takie dywagacje prowadzą? Lubię wypić sobie wieczorem kawę (czy herbatę w moim przypadku), to ją piję, za energię zużytą do jej wytworzenia płacę. Nie chce mi się codzień wyłączać TV ze standby, wolę mieć komfort uruchamiania go z pilota - też mój wybór i moje pieniądze, które za ten wybór płacę. Właśnie owe 3zł na rok. Co to da, że statystyczny gospodarz zacznie wyłączać TV na noc z gniazdka i owe 3zł na rok zaoszczędzi, skoro oszczędności z tego wynikające nie wyjdą nawet z poziomu szumu informacyjnego, a głupie jednorazowe niepotrzebne włączenie czajnika elektrycznego powtórzone zaledwie kilka razy w roku całkowicie je zdruzgocze ?

J.

Przejrzałem trochę swojej elektroniki i wszędzie widniało <0,5W. Wyjątek tuner n-ki gdzie nic nie pisało. Więc pewnie pobiera więcej. Można policzyć także że gdyby nie korzystano z forum muratora można by rocznie zaoszczędzić emisji gazów ze spalania tysięcy ton węgla w elektrowni (zwolniony z pracy jeden górnik i 1 energetyk), a tym samym uratować stado pingwinów i jednego białego misia ( co prawda przeżyłoby wtedy 50 ton ryb)

ps. dane wyssane z palca ( podobnie jak w większości broszur proeko)

Ale co za problem jednak być ekologicznym?

Z piekarnika nie korzysta się na okragło. Ja korzystam może 4 razy w miesiącu. Po co ma się palić lampka kontrolna? Nie potrzebuję natychmiastowego dostępu. Poza tym to urządzenie nie wymaga jakiegoś nagrzewania się, przygotowania do uruchomienia.

Podobnie ma się rzecz z mikrofalówką.

Jak producent podaje się za firmę ekologiczną i deklaruje swój sprzęt jako A++ to niech będzie konsekwentny.

Chyba w byciu energooszczędnym nie chodzi tylko aby "zaoszczędzić"- płacę bo mnie stać. Ważne jest to aby nie zanieczyszczać środowiska. Elfir - ja nie znalazłam takowego piekarnika i wyświetlacz świeci się non stop. Trochę mnie to denerwuje ale wyjścia nie mam. Wyłączam za to telewizor, radio, i wszystko co się da. Można wszystko włączyć pstryczkiem - jeszcze jakieś 20 lat temu tak włączałam i było ok. I nie chodzi mi o "oszczędność" li tylko o ekologię.