ojtam 15.11.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam serdecznie proszę o wsparcie fachowców na naszym szanowny forum, licząc na podparcie/obalenie moich tez... Załączam ponizej projekt wentylacji do budynku biurowego o powierzchni 240 m2 (wysokie pomieszczenia, ok 4 m), w ktorym bedzie pracowało ok 25 osób. Wydaje mi sie, ze cos jest nie tak- szczegolnie tam, gdzie nawiew i wywiew są blisko siebie... ale proszę o Wasze opinie, z góry za nie dziękując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.11.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 słabawo to ktoś wymyślił trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 16.11.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 1500 m3 wymiany i brak odzysku ciepła to może być droga impreza [ w sezonie grzewczym ] a tak w ogóle to bez szczegółów trudno sądzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 16.11.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) 1. Z ilości osób w pomieszczeniach wychodzi mi 750m^3/h świeżego powietrza.2. Z kubatury wychodzi 960 m^3/h (przy założeniu jednej wymiany na godzinę).3. Skąd się wzięło 1 500 m^3/h, nie wiem (może zyski ciepła od urządzeń).4. Nadmuch powietrza o temperaturze zewnętrznej nie jest (delikatnie mówiąc) najlepszym rozwiązaniem. W zimie pracownicy będą non stop chorować, a koszty ogrzewania wzrosną znacznie, a w lecie będą się przegrzewać. Łatwo wyobrazić sobie ich wydajność pracy.5. Kto Ci zrobił taki projekt? Jeżeli zrobił to wykonawca, to zmień go jak najszybciej. Radzę udać się do projektanta z uprawnieniami. Taki projekt nie kosztuje fortuny. P. S.Dla mnie osobiście ten "projekt" to kilka kresek z których niewiele wynika. Edytowane 16 Listopada 2012 przez dembi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 17.11.2012 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Dziękuję za opinie.Ogólnie potwierdzają one moją tezę, że projekt jest skopany.Reku nie trzeba, bo nie płacę za ilość wytworzonego ciepła tylko z metrazu pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.11.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Dziękuję za opinie. Ogólnie potwierdzają one moją tezę, że projekt jest skopany. Reku nie trzeba, bo nie płacę za ilość wytworzonego ciepła tylko z metrazu pomieszczeń. Oj troszczysz się o ludzi którzy będą tam pracować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.11.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Taki typowy, polski, średniowieczny kapitalizm. 1500m3/h nawiewanego powietrza o t. -20'C, oj w zimie posypią się L4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 19.11.2012 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Oj troszczysz się o ludzi którzy będą tam pracować! Nie przesadzaj, będzie nagrzewnica wstępna, moc ok 3kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 19.11.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Taki typowy, polski, średniowieczny kapitalizm. 1500m3/h nawiewanego powietrza o t. -20'C, oj w zimie posypią się L4... Tutaj też proszę bez przesady ... wentylatory beda max wydajnosci ok 800 m3 ale przeciez prawie nigdy na takiej mocy nie beda działać... reszta jak powyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 20.11.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 nagrzewnica 3kw to dla wiekszego biura, a nie na taki metraz ...ojj posypia sie l4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 20.11.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 na zamieszczonym rysunku masz informację o wentylatorach 1500 m3/h przy 3 kw nagrzewnicy [ włączonej non stop] względny komfort będzie zapewniony [ przy temperaturze powiedzmy -10 C] do około 300 m3/h = chyba trochę za mało. Generalnie nawet słaba centrala z odzyskiem ciepła by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.11.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Taki typowy, polski, średniowieczny kapitalizm. 1500m3/h nawiewanego powietrza o t. -20'C, oj w zimie posypią się L4... Oj tam, przecież troszczy się daje 3kW nagrzewnicę. Poleci rześkie powietrze -15'C:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 20.11.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Oj tam, przecież troszczy się daje 3kW nagrzewnicę. Poleci rześkie powietrze -15'C:yes: Trollom dziękuję, pisałem wyraźnie że proszę opinię fachowców a nie miłośników zrzędzenia. Masz kolego pomysł- poproszę. To, że można to zrobić sensowniej - to wiem. Ale pytam JAK i nie potrzebuję "mędrkowania" cwaniaków jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 20.11.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 na zamieszczonym rysunku masz informację o wentylatorach 1500 m3/h przy 3 kw nagrzewnicy [ włączonej non stop] względny komfort będzie zapewniony [ przy temperaturze powiedzmy -10 C] do około 300 m3/h = chyba trochę za mało. Generalnie nawet słaba centrala z odzyskiem ciepła by się przydała. Dziękuję za opinię, co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.11.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ależ my nie zrzędzimy. W postaci delikatnych aluzji dajemy Ci do zrozumienia, że potrzebujesz rekuperacji. Albo super wydajnego ogrzewania. Bo inaczej nie zapewnisz wymaganej przepisami temperatury pomieszczeń przy przepływie 1500, czy nawet 800m3/h powietrza i 3kW nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 26.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 ja też stanowczo doradzałbym nawet zwykły prosty rekuperator z wymiennikiem krzyżowym. za dwa wentylatory o mocy 1500 m3/h musisz zapłacić ok 3500-4000 zł. rekuperator będzie kosztował trochę więcej ale na pewno będzie zysk energetyczny. wtedy 3kw nagrzewnica będzie wystarczająca. nie było jeszcze poruszone jaka ta nagrzewnica ma być elektryczna czy wodna. jak wodna to bez reku nie ma szans bo zamarznie. co do zapotrzebowania na powietrze to też mi wychodzi ok 1000m3/h. 1500 to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.11.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 zaglądnij na tywenta, tam są spore rekuperatory ale proste i ceny bardzo dobre, w rozwiązaniach takich jak twoje dobrze się sprawdzi p.s. nie pracuję w tywencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts