Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybka ocena wentylacji ! Prosze o wsparcie !

Recommended Posts

Witam

serdecznie proszę o wsparcie fachowców na naszym szanowny forum, licząc na podparcie/obalenie moich tez...

Załączam ponizej projekt wentylacji do budynku biurowego o powierzchni 240 m2 (wysokie pomieszczenia, ok 4 m), w ktorym bedzie pracowało ok 25 osób. Wydaje mi sie, ze cos jest nie tak- szczegolnie tam, gdzie nawiew i wywiew są blisko siebie... ale proszę o Wasze opinie, z góry za nie dziękując.

wentylacja.jpg

1. Z ilości osób w pomieszczeniach wychodzi mi 750m^3/h świeżego powietrza.

2. Z kubatury wychodzi 960 m^3/h (przy założeniu jednej wymiany na godzinę).

3. Skąd się wzięło 1 500 m^3/h, nie wiem (może zyski ciepła od urządzeń).

4. Nadmuch powietrza o temperaturze zewnętrznej nie jest (delikatnie mówiąc) najlepszym rozwiązaniem. W zimie pracownicy będą non stop chorować, a koszty ogrzewania wzrosną znacznie, a w lecie będą się przegrzewać. Łatwo wyobrazić sobie ich wydajność pracy.

5. Kto Ci zrobił taki projekt? Jeżeli zrobił to wykonawca, to zmień go jak najszybciej. Radzę udać się do projektanta z uprawnieniami. Taki projekt nie kosztuje fortuny.

P. S.

Dla mnie osobiście ten "projekt" to kilka kresek z których niewiele wynika.

Edytowane przez dembi

na zamieszczonym rysunku masz informację o wentylatorach 1500 m3/h

przy 3 kw nagrzewnicy [ włączonej non stop] względny komfort będzie zapewniony [ przy temperaturze powiedzmy -10 C]

do około 300 m3/h = chyba trochę za mało.

Generalnie nawet słaba centrala z odzyskiem ciepła by się przydała.

Oj tam, przecież troszczy się daje 3kW nagrzewnicę. Poleci rześkie powietrze -15'C:yes:

Trollom dziękuję, pisałem wyraźnie że proszę opinię fachowców a nie miłośników zrzędzenia.

Masz kolego pomysł- poproszę. To, że można to zrobić sensowniej - to wiem. Ale pytam JAK i nie potrzebuję "mędrkowania" cwaniaków jak Ty.

na zamieszczonym rysunku masz informację o wentylatorach 1500 m3/h

przy 3 kw nagrzewnicy [ włączonej non stop] względny komfort będzie zapewniony [ przy temperaturze powiedzmy -10 C]

do około 300 m3/h = chyba trochę za mało.

Generalnie nawet słaba centrala z odzyskiem ciepła by się przydała.

Dziękuję za opinię,

co proponujesz?

ja też stanowczo doradzałbym nawet zwykły prosty rekuperator z wymiennikiem krzyżowym. za dwa wentylatory o mocy 1500 m3/h musisz zapłacić ok 3500-4000 zł. rekuperator będzie kosztował trochę więcej ale na pewno będzie zysk energetyczny. wtedy 3kw nagrzewnica będzie wystarczająca.

nie było jeszcze poruszone jaka ta nagrzewnica ma być elektryczna czy wodna. jak wodna to bez reku nie ma szans bo zamarznie.

co do zapotrzebowania na powietrze to też mi wychodzi ok 1000m3/h. 1500 to za dużo.