tenobcy 22.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 święta racja! "ciepły montaż" WTF:D mokra włoszka? A na temat? Bo brzmiał on: "Które okna z proponowanych?" BTW Kiedyś jakieś mądre głowy (może nawet z Rady Języka Polskiego) usiadły, myyyślały, myślaaały, bo za coś przecież trzeba brać kasę, i wymyśliły "przymiar prosty". A dzieciaki w szkole, niewrażliwe na autorytety, ciągle mówią "linijka". I żebyś nie wiem jak się @witek86 oburzał i nie wiem jak kpił, to montaż warstwowy, trójwarstwowy, trzywarstwowy czy jak go tam jeszcze mądrze nazwiecie, będzie miał potoczną nazwę "ciepły montaż". Czy Ci się to podoba czy nie. Z uzusem nie wygrasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.11.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A na temat? Bo brzmiał on: "Które okna z proponowanych?" BTW Kiedyś jakieś mądre głowy (może nawet z Rady Języka Polskiego) usiadły, myyyślały, myślaaały, bo za coś przecież trzeba brać kasę, i wymyśliły "przymiar prosty". A dzieciaki w szkole, niewrażliwe na autorytety, ciągle mówią "linijka". I żebyś nie wiem jak się @witek86 oburzał i nie wiem jak kpił, to montaż warstwowy, trójwarstwowy, trzywarstwowy czy jak go tam jeszcze mądrze nazwiecie, będzie miał potoczną nazwę "ciepły montaż". Czy Ci się to podoba czy nie. Z uzusem nie wygrasz kurcze znowu praca nie na temat zawsze tak miałem na polskim:) ja się w cale nie oburzam i nie kpię ciepły montaż ciepłym montażem tylko chciałem wiedzieć czy u wszystkich tych 4 firm ten montaż jest "tym samym na tym samym"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 22.11.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam ciepły montaż ciepłym montażem tylko chciałem wiedzieć czy u wszystkich tych 4 firm ten montaż jest "tym samym na tym samym"? no niestety tu rozbieżności mogą być BARDZO DUŻE, dlatego lepiej sprecyzować DOKŁADNIE co będzie zawarte w montażu. Dla przykładu montaż z licem muru z zastosowaniem taśm itp - koszt ok 45-50 zł/mb - będzie nazwany "ciepłym" - i będzie dobrze wykonany wszystko jak trzeba a teraz drugi biegun najnowsze dziecko Illbrucka MOVO - koszt ok 200-250 zł/mb - również będzie "ciepły" i również dobrze wykonany. Różnica chyba dość spora jak na 1 mb prawda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 22.11.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam no niestety tu rozbieżności mogą być BARDZO DUŻE, dlatego lepiej sprecyzować DOKŁADNIE co będzie zawarte w montażu. Dla przykładu montaż z licem muru z zastosowaniem taśm itp - koszt ok 45-50 zł/mb - będzie nazwany "ciepłym" - i będzie dobrze wykonany wszystko jak trzeba Właśnie o taki mi chodzi, gdy używam potocznego wśród inwestorów określenia "ciepły montaż" - montaż z licem muru z użyciem np. taśm Illbrucka czy Soudal. W drugim przypadku, czyli MOVO, rozumiem montaż "w warstwie ocieplenia". Pewnie to nie jest zgodne z branżową nomenklaturą, ale... patrz mój poprzedni post Dziwi mnie przy okazji, ze fachmany w końcu nie rozumieją określenia "ciepły montaż" tak popularnego przecież. Czyżbyście montowali okna tylko u profesorów magistrów doktorów habilitowanych zwyczajnych uczelni technicznych, którzy używają technicznej nomenklatury? A teraz do rzeczy - jeden z dystrybutorów, nie najtańszy z listy, proponuje mi taśmy Den Braven, inni standardowo, czyli wymienionych wyżej i uznanych chyba firm. Chce mnie obuć? Bo w necie na temat materiałów Den Braven do montażu okien niewiele wyczytałem. Sorry za uszczypliwość, ale nie każdy jest "techniczny" , a musi kuxva kupić okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 22.11.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam Właśnie o taki mi chodzi, gdy używam potocznego wśród inwestorów określenia "ciepły montaż" - montaż z licem muru z użyciem np. taśm Illbrucka czy Soudal. W drugim przypadku, czyli MOVO, rozumiem montaż "w warstwie ocieplenia". Pewnie to nie jest zgodne z branżową nomenklaturą, ale... patrz mój poprzedni post Dziwi mnie przy okazji, ze fachmany w końcu nie rozumieją określenia "ciepły montaż" tak popularnego przecież. Czyżbyście montowali okna tylko u profesorów magistrów doktorów habilitowanych zwyczajnych uczelni technicznych, którzy używają technicznej nomenklatury? A teraz do rzeczy - jeden z dystrybutorów, nie najtańszy z listy, proponuje mi taśmy Den Braven, inni standardowo, czyli wymienionych wyżej i uznanych chyba firm. Chce mnie obuć? Bo w necie na temat materiałów Den Braven do montażu okien niewiele wyczytałem. Sorry za uszczypliwość, ale nie każdy jest "techniczny" , a musi kuxva kupić okna fakt nie każdy musi być ba na moje to nawet nie powinien klient znać się wszak nie musi na wszystkim. co do DenBravena to wystarczy lepiej poszukać http://www.denbraven.pl/nowosci.php Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 22.11.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dzięki @ MMichal. Fakt, siermięga ze mnie A jak z jakością Den Bravena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonin 23.11.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A jak z jakością Den Bravena? Podejrzewam, że największym plusem Den Bravena jest cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.11.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Właśnie o taki mi chodzi, gdy używam potocznego wśród inwestorów określenia "ciepły montaż" - montaż z licem muru z użyciem np. taśm Illbrucka czy Soudal. W drugim przypadku, czyli MOVO, rozumiem montaż "w warstwie ocieplenia". Pewnie to nie jest zgodne z branżową nomenklaturą, ale... patrz mój poprzedni post też bym tak to rozumiał jakie taśmy proponują inni? wszystkie firmy są z twojej okolicy to może jakaś ekipa jest polecana bardziej inna mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodpol 23.11.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 WitamA co myślicie na temat okien MS woodlook wygląd mają ciekawy parametry też (ciepła ramka+ 3szyby) Zastanawiałam się nad firmą Bertrand, ale już się wyleczyłam. pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.11.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dlaczego "ciepły montaż" ma oznaczać również montaż na taśmach, przecież ten nie wnosi szczególnie "ciepła" w przeciwieństwie do montażu w warstwie ocieplenia (na konsolach, styroparapecie czy movo). Montaż na taśmach nazywałbym "szczelnym" (lub "warstwowym" ale to uważam gorsze bo opisuje techniczne detale a nie skutek). A jak ktoś chce upraszczać to można mówić po prostu "montaż" albo ogólniej "okna na gotowo będziepanzadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dlaczego "ciepły montaż" ma oznaczać również montaż na taśmach,. taka nazwa się przyjęła dla montażu z taśmami zapewne z tego względu, że była to pierwsza metoda "nietypowego" montażu stolarki. O montażu okien w warstwie ocieplenia wielu inwestorów, kierowników budów itp do tej pory nie słyszało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 24.11.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam Dlaczego "ciepły montaż" ma oznaczać również montaż na taśmach, przecież ten nie wnosi szczególnie "ciepła" w przeciwieństwie do montażu w warstwie ocieplenia (na konsolach, styroparapecie czy movo). Montaż na taśmach nazywałbym "szczelnym" (lub "warstwowym" ale to uważam gorsze bo opisuje techniczne detale a nie skutek). A jak ktoś chce upraszczać to można mówić po prostu "montaż" albo ogólniej "okna na gotowo będziepanzadowolony". a można wykonać "ciepły montaż" z użyciem pianki poliuretanowej bez zastosowania taśm ? jeżeli montujesz na ciepłym parapecie to Twoim zdaniem już będzie "ciepły montaż" ? - parapet to tylko ok. 25% obwodu okna a co z resztą ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 24.11.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 też bym tak to rozumiał jakie taśmy proponują inni? wszystkie firmy są z twojej okolicy to może jakaś ekipa jest polecana bardziej inna mniej? Inni proponują Soudal. Illbruck "to panie w koszty sie pan wbijesz i jak psu w du**" Rozumiem, że ten Den Braven to niekoniecznie? BTW Proponuję branży, by założyła wątek pt. 'Ciepły montaż - etymologia' /albo równie coś mądrego/ i tam wiodła spory huishu. Kolejny raz: dla laika "ciepły montaż" = montaż warstwowy i nie ma po co zaśmiecać wątku. Dziękuje za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Witam a można wykonać "ciepły montaż" z użyciem pianki poliuretanowej bez zastosowania taśm ? jeżeli montujesz na ciepłym parapecie to Twoim zdaniem już będzie "ciepły montaż" ? - parapet to tylko ok. 25% obwodu okna a co z resztą ? powiedziałbym że nie (tj. ciepły montaż, jest jednocześnie montażem szczelnym) Uważam że to nie wystarcza... A może "ćwierćpły montaż" ? Edytowane 24 Listopada 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 25.11.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 @grzeniu666, miej litość Zapraszam tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209630-Sposoby-(typy)-montażu-okien-dyskusja-TYLKO-dla-branży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.11.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Inni proponują Soudal. Illbruck "to panie w koszty sie pan wbijesz i jak psu w du**" Rozumiem, że ten Den Braven to niekoniecznie? BTW Proponuję branży, by założyła wątek pt. 'Ciepły montaż - etymologia' /albo równie coś mądrego/ i tam wiodła spory huishu. Kolejny raz: dla laika "ciepły montaż" = montaż warstwowy i nie ma po co zaśmiecać wątku. Dziękuje za uwagę współpracujemy i z soudalem i ilbruckiem i isochemie zazwyczaj dobieramy taśmę jak zobaczymy budowę soudala spokojnie można brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 27.11.2012 02:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam. Poszukuję okien do nowobudowanego domku. Proszę o opinię na poniżej wymienione . Propozycje Nr 1,3 i 4 są miejscowych producentów okien a nr 2 oczywiście dobrze znany oknoplast. Nr.1 Profil: BRUGMANN półzlicowany Kolor: 2 stronny orzech Szklenie: 4/16/4 Ug=1,0 (W/m2K) Okucie: WINKHAUS (ur prestige) Cena 12000zł z montażem na 8% Nr.2 Profil: Oknoplast Veka platinium Kolor: 2 stronny orzech Szklenie: 4/16/4TF THERMOLINE Okucie: Multi-Matic Cena 15000zł z montażem na 8% Nr.3 Profil: BRUGMANN Kolor: 2 stronny orzech Szklenie: 4F/16/4PTN++A Okucie: Roto Cena 13200zł z montażem na 8% Nr.4 Profil: BLU EVOLUTION 92mm- 6 komorowy( 3 szyby) Kolor : 2 stronny orzech Szklenie: 4/14/4/14/4 Ug=0,6W/m2K Uf= 1,0 W/m2K profil wzmocnienie stalowe Okucie: WINKHAUS (ur prestige) Cena 16100zł z montażem na 8% Pytanie: które polecacie, macie u siebie i czy warto dopłacać do nr 2 i 4 wracając do tematu, które ostatecznie mi proponujecie bo chciałbym jeszcze w tym tygodniu zamówić. dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 27.11.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 wracając do tematu, które ostatecznie mi proponujecie bo chciałbym jeszcze w tym tygodniu zamówić. dzieki za pomoc weź nr 4, bo za 3-4 lata to będzie standard w polskim budownictwie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Brrrrr... aż sie boje, jak pomyślę, że spełni się zapowiedź z Blokno, że już w przyszłym roku może wejść obowiązujący standard przynajmniej Uw 0,9, to by oznaczało, że wszystkie okna dwuszybowe będą nadawały się jedynie do piwnicy czy garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.11.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Brrrrr... aż sie boje, jak pomyślę, że spełni się zapowiedź z Blokno, że już w przyszłym roku może wejść obowiązujący standard przynajmniej Uw 0,9, to by oznaczało, że wszystkie okna dwuszybowe będą nadawały się jedynie do piwnicy czy garażu... szkoda tylko, że niewielu zdaje sobie sprawę z drobnych utrudnień montażowych, większy domek z dużymi przeszkleniami na piętrze i bez dźwigu nie podejdziesz a co do tematu to na moje jednak blokno dobrze mówi więc propozycja nr 4 - i przepraszam, że się powtórzę - tylko z DOBRYM montażem ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts