witek86 27.11.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 przepraszam, że się powtórzę - tylko z DOBRYM montażem ! Pozdrawiam nie ma za co przepraszać mądrego dobrze posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.11.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 To ze ja nie potwierdzilem nr 4 to tylko przez fakt, ze nie lubie powtarzac tego samego. gdyby tu padla zla propozycja to bym oponowal. Mysle ze Witek tez z takiego zalozenia wychodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 27.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 To ze ja nie potwierdzilem nr 4 to tylko przez fakt, ze nie lubie powtarzac tego samego. gdyby tu padla zla propozycja to bym oponowal. Mysle ze Witek tez z takiego zalozenia wychodzi:) zgadzam się w 100% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 27.11.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 dzieki za pomoc mam jeszcze do Was 2 pytania:1wsze - mam okno tarasowe 260 szerokie na 230 cm. Chodzi mi o poprzeczki poziome żeby ustabilizować każde z trzech skrzydeł. Czy ona jest niezbędna?? wizualnie wolałbym żeby były 3 całe okna bez przedziałek... 2 gie pytanie- przedstawiciel firmy od okien zaproponował ażeby te trzy skrzydła nie były na jednym profilu tzn. pojedyncze okno 86cm z osobną ramą(np.tylko uchylne) i drugie podwójne okno z ruchomym słupkiem 86+86 i... oba te okna skręcić podczas montażu żeby tworzyły jedną całość. Podobno ma to być bardziej stabilna konstrukcja... jeszcze raz dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 27.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 1. przy tych wymiarach poprzeczka jest zalecana. Sprawdź warunki u ewentualnego dostawcy, bo poprzeczki mogą być warunkiem uzyskania gwarancji producenta.2. Dobrze radzi: oddzielne konstrukcje do połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.11.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) dzieki za pomoc mam jeszcze do Was 2 pytania: 1wsze - mam okno tarasowe 260 szerokie na 230 cm. Chodzi mi o poprzeczki poziome żeby ustabilizować każde z trzech skrzydeł. Czy ona jest niezbędna?? wizualnie wolałbym żeby były 3 całe okna bez przedziałek... 2 gie pytanie- przedstawiciel firmy od okien zaproponował ażeby te trzy skrzydła nie były na jednym profilu tzn. pojedyncze okno 86cm z osobną ramą(np.tylko uchylne) i drugie podwójne okno z ruchomym słupkiem 86+86 i... oba te okna skręcić podczas montażu żeby tworzyły jedną całość. Podobno ma to być bardziej stabilna konstrukcja... jeszcze raz dzieki:) Poprzeczki zawsze lepiej jeśli są, niektóre firmy powyżej pewnej wysokości narzucają ich zastosowanie. 230 to typowa wysokość w nowych domach, sprzedajemy często bez poprzeczek i jakoś problemów nie ma za wiele. Dobry jest taki mały kompromis między oczekiwaniami takimi jak twoje a technologią czyli poprzeczki nisko umieszczone ,35-40 cm od dołu ramy. Najpaskudniejsze problemy z balkonami biorą się z wygięcia skrzydeł poprzecznie do płaszczyzny okna a tu poprzeczka nic nie daje. Jakiej firmy będą te okna? Co do pytania nr2; bardzo rozsądna rada. P.S. Doczytałem że będzie Brugmann, jeśli Anpol nie oszczędza na wzmocnieniu to strachu nie ma, jeden ze sztywniejszych zestawów. Jeśli jest możliwość zapytaj sprzedawcę o zastosowanie w balkonach wzmocnienia VS 105. Edytowane 27 Listopada 2012 przez IVO333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 28.11.2012 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 gwarancję dają również bez poprzeczki więc mam nadzieje ze nic się nie powinno dziać aczkolwiek....Tak, zdecydowałem się na Brugmanna tylko jeszcze nie jestem do końca pewien czy własnie z tej firmy. Wysłałem zapytania do firm o to wzmocnienie i na razie czekam. Okna tarasowe i balkonowe będą jak w tym projekcie: http://www.slawek77.mojabudowa.pl/ z tym że balkonowe będzie bez łuku tylko proste od strony zachodniej (?)Cholerka bardzo mi się te poprzeczki nie podobają ale jeśli byłby niezbędne ...już sam niewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 28.11.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 28.11.2012 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 czemu brugmann? podobno jest lepszy od veki, stabilniejszy. Ja tez się zastanawiam czy warto bluevolution:/ Kolego nie pomogę ale chyba sam zdecyduje się na tańszy a dobry AD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 28.11.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.11.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 A orientujesz się czy do AD istnieje opcja trzyszybowa ? MS Line ma opcję trzyszybową (aktualnie w promocji). U tego producenta Bluevolution był ca. 50% droższy. MS wkleja szyby, 2.40 bez poprzeczki w kolorze zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 29.11.2012 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Poprzeczki zawsze lepiej jeśli są, niektóre firmy powyżej pewnej wysokości narzucają ich zastosowanie. 230 to typowa wysokość w nowych domach, sprzedajemy często bez poprzeczek i jakoś problemów nie ma za wiele. Dobry jest taki mały kompromis między oczekiwaniami takimi jak twoje a technologią czyli poprzeczki nisko umieszczone ,35-40 cm od dołu ramy. Najpaskudniejsze problemy z balkonami biorą się z wygięcia skrzydeł poprzecznie do płaszczyzny okna a tu poprzeczka nic nie daje. Jakiej firmy będą te okna? Co do pytania nr2; bardzo rozsądna rada. P.S. Doczytałem że będzie Brugmann, jeśli Anpol nie oszczędza na wzmocnieniu to strachu nie ma, jeden ze sztywniejszych zestawów. Jeśli jest możliwość zapytaj sprzedawcę o zastosowanie w balkonach wzmocnienia VS 105. Pytałem sprzedawcę : "ZBROJENIE STOSOWANE -1,25 RAMA , 1,5 SKRZYDŁO" Twierdzą że nic nie powinno się wyginać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Pytałem sprzedawcę : "ZBROJENIE STOSOWANE -1,25 RAMA , 1,5 SKRZYDŁO" Twierdzą że nic nie powinno się wyginać.. Co do ramy niech będzie, gną się skrzydła i słupki. VS105 ma 2 mm, najczęściej jest za dopłatą kilkadziesiąt zł skrzydło i warto. Porządne firmy stosują je obligatoryjnie powyżej pewnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 29.11.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Te poprzeczki to kwestia gustu ale mają też swoje zalety. np jak ktoś wybije ci szybę... Czemu zdecydowałeś się na brugmann ? Pytam bo stoję przed tym samym dylematem, oknoplast - platinum evolution1, brugmann AD, salamader sl. Ceny od 10 -14 tys bluevolution w moim przypadku 17 tys Ja się zastanawiam nad brugmann albo oknoplast evolution 1 - czy opłaca się dopłacić te 4 tys do oknoplastu ? Nie warto dopłacać do oknoplasu. Brugmann jest bardzo dobrym profilem, salamander tak samo, spokojnie można brać takie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 29.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Co do ramy niech będzie, gną się skrzydła i słupki. VS105 ma 2 mm, najczęściej jest za dopłatą kilkadziesiąt zł skrzydło i warto. Porządne firmy stosują je obligatoryjnie powyżej pewnej wysokości. Zgadzam się, dobry producent od pewnej wysokości daje z automatu takie wzmocnienia i m.in. mam spokój z reklamacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekkolo 30.11.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Zastanawiam się dlaczego nikt nie wspomina tutaj o oknach OKNOPLUSa ?? Oni też mają profil Brugmann'a a i cenowo całkiem nieźle mi wyszło-czy coś jest nie tak z tymi oknami, że nikt z was się nad nimi nie zastanawiał ? Opnie w internecie spotkałem raczej dobre.... A no i czy rzeczywiście warto dopłacać 4 tyś za ciepły (lub jak wolą inni warstwowy, szczelny itp) montaż w przypadku standardowego domu ze ścianami z Porothermu na który pójdzie 15 cm styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.11.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Zastanawiam się dlaczego nikt nie wspomina tutaj o oknach OKNOPLUSa ?? Oni też mają profil Brugmann'a a i cenowo całkiem nieźle mi wyszło-czy coś jest nie tak z tymi oknami, że nikt z was się nad nimi nie zastanawiał ? Opnie w internecie spotkałem raczej dobre.... A no i czy rzeczywiście warto dopłacać 4 tyś za ciepły (lub jak wolą inni warstwowy, szczelny itp) montaż w przypadku standardowego domu ze ścianami z Porothermu na który pójdzie 15 cm styro ? w okolicach naszej wioski Oknoplusa nie sprzedają, nie spotykam to i ani dobrze ani źle pisał nie będę. 4 tysia dopłaty za I3 sporo, ile metrów obwodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.12.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam A no i czy rzeczywiście warto dopłacać 4 tyś za ciepły (lub jak wolą inni warstwowy, szczelny itp) montaż w przypadku standardowego domu ze ścianami z Porothermu na który pójdzie 15 cm styro ? zakładam, że to dopłata do domku, nie do 2 okien , więc koło 80 mb - moim zdaniem warto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekkolo 02.12.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 wychodzi ok. 90 mb obwodu okien, a dopłata waha się od 2-4 tyś... coraz bardziej się waham, zwłaszcza jak patrzę na budowy dookoła i wszędzie jest standardowa pianka . Początkowo byłem pewny, bo chciałem mieć wszystko gites, ale jak zwykle po podliczeniu funduszy zaczynam optymalizować wydatki tam gdzie to możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 02.12.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 wychodzi ok. 90 mb obwodu okien, a dopłata waha się od 2-4 tyś... coraz bardziej się waham, zwłaszcza jak patrzę na budowy dookoła i wszędzie jest standardowa pianka . Początkowo byłem pewny, bo chciałem mieć wszystko gites, ale jak zwykle po podliczeniu funduszy zaczynam optymalizować wydatki tam gdzie to możliwe... A co tu optymalizować? Folia paroszczelna kosztuje 3 zł/mb, tasma rozprężna 2 zł/mb - razem 5 zł. Chcesz zaoszczędzić 500 zł i mieć zamontowane wszystkie okna bez zabezpieczenia przed wilgocią? Jak nie chcesz płacić fachowcom, to zrób to sam (A.Słodowy), ale zrób... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts