cypryski 22.11.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam, mam pytanie jak w temacie. Projektant systemu wentylacji odradza jakiekolwiek anemostaty w wiatrołapie (np. zaciąganie zimnego powietrza w zimie i inne argumenty, niestety nie zrozumiałem dokładnie). Wiatrołap ok. 4 m2, zamknięty, z oknem. Za drzwiami wewnętrznymi wiatrołapu jest mała łazienka i przedpokój ok. 10 m2, dopiero później salon i kuchnia. Już pytałem o to projektanta na etapie szkicu projektowego, wtedy przekonał mnie. Ale teraz jest czas na zatwierdzenie ostatecznego projektu i chciałbym mieć pewność, że pozostawienie wiatrołapu bez anemostatów jest naprawdę uzasadnione. Będę wdzięczny za Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 nie jest uzasadnione, jakie zaciąganie zimnego powietrza? chyba ze projektant zakłada gówniane drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.11.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Będę wdzięczny za Wasze opinie. Założyłem taki w wiatrołapie u siebie i mogę podzielić się doświadczeniami Rzeczywiście projektant ma rację, że zimą będzie "zaciągać" (jeśli będzie otwarty ), bo po zainstalowaniu go w ścianie po drodze do wylotu na zewnątrz nie ma tam izolacyjnego "słupa" ciepłego powietrza, jak w kominowym kanale wentylacyjnym i zimne powietrze jest "tuż tuż" . Anemostat daje się po to, aby go można było (w razie potrzeby) zakręcić Aby dał się (np. zimą) całkowicie zakręcić, trzeba taki (biały, "marketowy") "nieco" przerobić - np. nakleić gumowy o-ring (aby był szczelny) i zaopatrzyć w "korbkę", bo taki handlowy po całkowitym zakręceniu za cholerę "palcyma" nie da się już odkręcić )." Za to wiosną, latem i jesienią - jak znalazł (rozrzedza nieco "zapach" mokrych ubrań i obuwia ). Pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.11.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Bardzo dziękuję za wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jaką rację?W wiatrołapie nastawiasz ok. 20-30 m3/h, więc w ziemie będzie tam ok. 10m3/h, czyli ilość praktycznie nieodczuwalna.A zapachy (nie do końca świeże) wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jaką rację? W wiatrołapie nastawiasz ok. 20-30 m3/h, więc w ziemie będzie tam ok. 10m3/h, czyli ilość praktycznie nieodczuwalna. A zapachy (nie do końca świeże) wyciągnie. Czyżbyśmy tu mówili o wentylacji mechanicznej nadciśnieniowej (?) Cypryski tego dokładnie nie sprecyzował. A może chodzi mu o "grawitacyjną"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.11.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Czyżbyśmy tu mówili o wentylacji mechanicznej nadciśnieniowej (?) Cypryski tego dokładnie nie sprecyzował. A może chodzi mu o "grawitacyjną"??? Ojej, chyba faktycznie tego nie napisałem... Oczywiście jest to projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. W tej chwili projekt jest przeliczony tak aby nawiew=wywiew i obawiam się, że gdybym nawet przycisnął projektanta do tego wywiewu w wiatrołapie, to trzeba będzie wszystko na nowo przeliczać. Czytam przez cały dzisiejszy dzień różne opinie na Internecie i widzę również fachowców (takich bez cudzysłowia), którzy maja opinię zbieżną z moim projektantem. Mój instynkt podpowiada mi żeby zostawić tak jak on zaproponował, ale jeśli naprawdę dojdę do przekonania że bez tego wywiewu w wiatrołapie nie da się żyć, to mamy jeszcze sporo czasu aby zmienić projekt. Jestem wdzięczny za wszystkie Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.11.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Sądzę, że wiele ten anemostat projektantowi nie "namiesza" w obliczeniach (niewielki ubytek powietrza) Konieczne będzie jednak podcięcie drzwi między mieszkaniem a wiatrołapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.11.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dokładnie. Bez względu na to, czy instalacja będzie wykonana na systemie rur stalowych ocynkowanych, czy też kanałów PE. Ilość powietrza oraz prędkości strugi powietrza jak to napisał kolega powyżej dużo nie "namiesza" w całym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 24.11.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ja jako instalator robilem tak kilka lat temu, że te argumenty do mnie trafiały, że zimno. ale później z opinii użytkowników stwierdzam że taki anemostat wyciągowy w wiatrołapie to niemal obowiązek. nawet w kilku domach dorabiałem taki w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) stwierdzam że taki anemostat wyciągowy w wiatrołapie to niemal obowiązek Ale chyba z wyciągowym wentylatorkiem na wylocie(?) Bo "grawitacyjnie" sprawdza się (jako/tako ) jedynie w cieplejszych porach roku. Edytowane 24 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.11.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Chyba w zimniejszych bo w cieplejszych to grawitacja nie za natto.Wilgotna odzież ,buty, gość z problemami stóp,czy generalnie to po czym chodzimy ulicami.Może nie obowiązek ale rozsądek na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Oj - teoretyzujesz Wiatrołap powinien być pomieszczeniem w miarę szczelnym. Skoro tak, to bez nawiewu żadna "grawitacja" nie działa W takich warunkach sam anemostat przejmuje rolę nawiewu Tak wynika przynajmniej z moich doświadczeń Co innego, gdy w domu jest wentylacja mechaniczna nadciśnieniowa lub w samym wiatrołapie - wentylatorek wyciągowy. Wtedy wystarczy nawet już niewielka szczelina pod drzwiami od strony mieszkalnej, aby to działało. Tylko trochę tego ciepłego powietrza (i prądu ) żal, które z domu "uciekają" Edytowane 24 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.11.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wiatrołap szczelny?Toć przez samą dziurkę od klucza drzwi zewnętrznych potrafi wlecieć 6m^3/h a i z jakością uszczelek jest różnie.A jeśli chodzi o drzwi wiatrołap/reszta domu to takie drzwi też nie będą szczelne!Tak czy inaczej wywiew w wiatrołapie powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 25.11.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 wiatrołap to mniej więcej jak jak kuchniatam musi być wywiew, ponieważ wiosną i jesienią jest tam dość duża wilgoć z butów i ubrańja mam i nie żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Wiatrołap szczelny? Toć przez samą dziurkę od klucza drzwi zewnętrznych potrafi wlecieć 6m^3/h To zależy, jaką kto ma ...dziurkę Edytowane 25 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 26.11.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 ja też uważam, że musi być wywiew w wiatrołapie i u mnie nie ma dyskusji. klient nie ma wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A ja mam zaprojektowany nawiew w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.02.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To życzę ci coby nigdy nie nawiedził cię gość co mu się porządnie nogi pocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 nawet jak mu się pocą, to w wiatrołapie przebywa kilka minut a w salonie, gdzie jest nawiewna również, kilka godzin. Natomiast nie ma zasysania powietrza przez dziurkę od klucza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts