Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit w domu z dachem o konstrukcji wiązarowej - płyty g-k dokręcane do płyt osb ?

Recommended Posts

W ostatnim Muratorze był artykuł omawiający budowę domu pasywnego. Użyto tam sformułowania, że ze względu na prefabrykowaną wiązarową konstrukcję dachu, od dołu przykręcono płyty osb. Potem przykręcono do nich płyty gipsowo - kartonowe. Nie wiem, czy to skrót myślowy, ale nie było tam mowy o dodatkowym stelażu pod płyty.

Buduję Jaskółkę II, dach ma konstrukcję wiązarową choć nie prefabrykowaną. Zastanawiam się, co poeta miał na myśli - zdaje się, że bez stelażu sufit może być nierówny. Czy to jest wykonalne, przykręcanie płyt bezpośrednio do jętek ?

Zobacz sufit u Lobo_M:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy&p=4250930&viewfull=1#post4250930

Myślałem nad podobnym rozwiązaniem, ale wychodzi mi że nie bardzo mam go jak zastosować. Jeśli podłoga strychu byłaby na górnym pasie wiązara, to grubość samej dolnej belki (nawet plus łaty) to trochę za mało ocieplenia. W wersji na dziś, będę obniżał sufit o jakieś 50 cm względem góry dolnej belki wiązara. Raczej nie dam aż tyle ocieplenia, ale o tyle sztywną konstrukcją drewnianą sufitu nie obniżę. Chyba że jakieś belki dwuteowe ze środnikiem z OSB, ale to już pewnie tanio nie będzie i nie bardzo ma to sens.

Można zostawić wyżej sufit zwiększając wysokość pomieszczeń. Mój wykonawca zalecał jednak żeby, o ile to możliwe, ściany parteru były z jednorodnego materiału, bo nawet przez tynki będzie widać różnice w tym co pod tynkiem, szczególnie na linii styku tak różnych materiałów jak beton komórkowy i żelbeton. Nie wiem ile w tym sensu, doświadczenie ma duże.

Jeszcze wracając do samego podbicia wiązarów płytami OSB. Z500 oficjalnie wymaga takiego rozwiązania, żeby podbite OSB wiązary tworzyły "sztywną tarczę". Taki zapis mam również w swoim projekcie. Wielu budujących jednak pomija ten szczegół robiąc sufity podwieszane. Była dyskusja z udziałem projektantów w komentarzach do jednego z projektów, bodajże z91.

Moi wykonawcy wiązarów nie widzieli takiej potrzeby, jeśli będzie podłoga na strychu.

Sprawdź jeszcze jak u Lobo_M, bo nie wiem czy on ostatecznie nie robił jeszcze dodatkowo rusztu pod te płyty.