Elfir 28.11.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Czy ktoś ma patent z mocowaniem cięzkich elementów na elewacji z wykluczeniem punktowego mostka termicznego? Przy 20 i wiecej cm ocieplenia mocowanie pergoli czy daszku staje się problematyczne. Zastanawia mnie też jak wprowadzić np. kran zewnętrzny na elewację, albo jakie straty ciepła generuje przebicie izolacji rurą wyprowadzającą powietrze od OC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.11.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Kran najlepiej mieć w środku. Pergolę czy daszek możesz umocować do dachu.Rura do CO przez ścianę generuje niższe straty niż komin. Generalnie wiatrołapu w którym mam piecyk nie wychładza prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.11.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Ok. kran jest w środku - czyli jak podłączyć wąż do podlewania? Mam płaski dach, z betonu. CO - centralny odkurzacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.11.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Elfir ,firma Stahlton ma coś takiego w ofercie ale teraz nie pamiętam jak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.11.2012 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Eco-fix i Endo -Fix - dzięki. Poszukam ile to wogóle kosztuje i czy jest dostepne dla szaraczków. Same artykuły promocyjne i żadnego opisu gdzie to kupić Edytowane 28 Listopada 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.11.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 zadzwoń bezpośrednio bo mieli tam coś jeszcze innego ale to było rok temu jak tam byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.11.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ok. kran jest w środku - czyli jak podłączyć wąż do podlewania? Mam płaski dach, z betonu. CO - centralny odkurzacz Kran: Ja mam kran w środku. Założyłem na jego koniec taką specjalną kształtkę plastikową (do kupienia w casto). Teraz wąż ogrodowy po prostu wciska się jednym ruchem gdy zajdzie taka potrzeba. CO: Jeśli chodzi o centralny odkurzacz, to musisz sprawdzić, czy nie zachodzi przepływ powietrza gdy z niego nie korzystasz. Najlepsza byłaby jakaś delikatna klapka na zewnątrz. co to sama się odmyka gdy jest wyrzut śmieci. Pergola: Płaski dach też nie jest przeszkodą. Możesz zamocować na nim np. stalowe wysięgniki do których na linach (stalowych o małej średnicy) podczepisz co zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) orko - ciągniesz wąż z wodą do ogrodu z domu? Patent z klapką znam. Ale to tylko kilka mm plastiku, więc zimno z zewnątrz będzie przenikać bez przeszkód. Specjalnie napisałam o tym w dziale o domach energooszczednych i pasywnych, bo może jest jakiś patent na to? Stalowe wysięgniki? Przecież to most brooklinski a nie mostek cieplny! Edytowane 29 Listopada 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Widzicie... problem nie jest mi obcy bo też myślę teraz jak zrobić okap dachu którego być nie powinno.Nie powinno być w budynku pasywnym.Stąd jeszcze tą kwestię mam do przemyślenia jak coś wymyślę to napiszę. Nadmienię właśnie o swojej czasem złości na pewne sprawy... Ponieważ lekką rekom "architekci" upychają mostki cieplne i nie trafione rozwiązania bryły budynku od tak sobie. Wracając do tematu.Jakiś kran czy coś z elewacji można.... pewnie że tak tylko pasowało by go zakryć czymś lub schować za"drzwiczkami"Pergola jeśli łączyć ją z murem to pasuje zrobić z XPS'a i rozłożyć na większą powierzchnię a nie tylko punktowo.Nie mam teraz czasu rysować szczegółu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.11.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 orko - ciągniesz wąż z wodą do ogrodu z domu? Tak. Mam kranik w wiatrołapie. Patent z klapką znam. Ale to tylko kilka mm plastiku, więc zimno z zewnątrz będzie przenikać bez przeszkód. A nie masz racji. Zakładam, że gniazda w domu też z klapkami, a wówczas można liczyć na w miarę nieruchome powietrze w kanałach, co daje w sumie niezłą izolację. Stalowe wysięgniki? Przecież to most brooklinski a nie mostek cieplny! A to zależy do czego przymocujesz te wysięgniki. Przypomnę, że pisałaś o przymocowaniu dosyć ciężkiego daszku czy pergoli do elewacji i pewnie najlepsze rozwiązanie w rodzaju rezygnacji z takich fantazji raczej Ciebie nie interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.11.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jakiś kran czy coś z elewacji można.... pewnie że tak tylko pasowało by go zakryć czymś lub schować za "drzwiczkami" Przyjdzie mróz i kranik szlag trafi, więc przydałoby się podgrzewać go kablami w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 orko - kranik na elewacji mozna wewnątrz domu zakrecić zaworem i potem po prostu spuścić wodę - tak mają teściowie to rozwiązane. Ale to rozwiązanie do zwykłego domu, a nie energooszczenego, bo rurą zimno dostaje się do domu. W domach zwykłych ta strata ciepła (rury z wodą, otwory na OC) jest pomijalna przy takich mostkach jak wentylacja grawitacyjna, kominy czy nawiewy do kominka.Ale w domu pasywnym bijemy się o ułamki kW i o kazdy Pascal straty na ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Przyłączam się do pytania. U mnie będą dwie oddylatowane części domu (ciepła i zimna), kran będzie na tej zimnej, podobnie wszystkie instalacje pójdą przez zimną część, która będzie też stanowić taką strefę buforową. Będę miał za to problem z zamocowaniem markizy na ściane ciepłej części domu (na której będzie 30 cm styropianu). Jak to zrobić, żeby było sensownie? Gdyby robił pergolę (może gdzieś będzie), to zrobiłbym taką na czterech "nogach" I jeszcze rolet trzeba dopilnować przy montażu Edytowane 29 Listopada 2012 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja mam problem z robieniem pergoli na 4 nogach, bo mam opaskę przeciwwysadzinową na 1 m od elewacji. Ten eco-fix wygląda obiecujaco, tylko, że prócz artykułów reklamujących, żadnych innych informacji nie mogę żnaleźć (np. ceny, dystrybutor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Też będę miał opaskę przy płycie, ale myślę, że te dwie niewielkie dziury w niej nie będą problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 No własnie nie wiem. Trzeba byłoby zapytać projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 A może by jakiś drewnem egzotykiem wyprowadzić takie rzeczy z muru,aby nie gniło to ustrojstwo drewno jak by nie było jest tylko 4 razy gorsze od styro no 5 bo równolegle do włókien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 29.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 ogólnie troche bawią mnie takie pytania Rozumiem że dom masz bez: kominów, okien i jest to jeden wielki termos dla którego ta dziurka na kran stanowi jedyny mostek który trzeba obejść Ludzie nie dajmy się zwariować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 29.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Zastanawia mnie też jak wprowadzić np. kran zewnętrzny na elewację (...) a nie możesz zastosować kranu zewnętrznego ogrodowego, takiego na "nodze" wolnostojącego - sporo nawet na portalu aukcyjnym tego jest (niektóre kosmicznie drogie, ale można podpatrzeć rozwiązanie...) podłaczenie wody np. wężem PE przepustem przez ścianę fundamentową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 luky007 może w temacie pomp ciepła po szydzisz ?te miliardy rurek to co ? nie wariactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts