Elfir 29.11.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 ogólnie troche bawią mnie takie pytania Rozumiem że dom masz bez: kominów, okien i jest to jeden wielki termos dla którego ta dziurka na kran stanowi jedyny mostek który trzeba obejść Ludzie nie dajmy się zwariować . Mam dom bez kominów, okna do domu pasywnego i mój dom ma być termosem, bo będzie wentylacja z rekuperatorem. Zwariowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 a nie możesz zastosować kranu zewnętrznego ogrodowego, takiego na "nodze" wolnostojącego - sporo nawet na portalu aukcyjnym tego jest (niektóre kosmicznie drogie, ale można podpatrzeć rozwiązanie...) podłaczenie wody np. wężem PE przepustem przez ścianę fundamentową... Nie mam ściany fundamentowej Problem w tym, że akurat o przejściu wody z domu na zewnątrz zapomniałam (jest tylko główne podłączenie). Bo teściowie mieli studnię i chciałam stamtąd brać wodę. Ale zasypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 29.11.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam dom bez kominów, okna do domu pasywnego i mój dom ma być termosem, bo będzie wentylacja z rekuperatorem. Zwariowałam. a to przepraszam, nie wiedzialem ze pasywniaka budujesz. nie mniej jednak uważam że mostek bedzie minimialny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2012 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak, ale tu mały mostek, tu mały mostek i robi się ser szwajcarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Proponuję zrobić na niego obudowę ze styropianu bo co innego pozostaje ?Tak 10cm i po sprawie.Nie chodzi tu o mostek termiczny... tylko o miejsce kondensacji wilgoci.Takie coś zbiera wilgoć na sobie i trzeba to izolować, a stal przewodzi nieźle ciepło ba tu będzie decydować warstewka powietrza tjte tak zwane opory przejmowania ciepła zew i we . Jeszcze raz taka rura działa jak skraplacz i to jest groźne. Dla tego obudowa z izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2012 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wydawało mi się, że przewód od OC jest z tworzywa a nie ze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 a nie możesz zastosować kranu zewnętrznego ogrodowego, takiego na "nodze" wolnostojącego - sporo nawet na portalu aukcyjnym tego jest (niektóre kosmicznie drogie, ale można podpatrzeć rozwiązanie...) podłaczenie wody np. wężem PE przepustem przez ścianę fundamentową... ja tak planuję zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Dla tego płytę FU trzeba projektować z możliwością wytaskania np rury kanalizacyjnej.I właśnie chcę tak zrobić że zostawię bruzdę w płycie Fu potem to XPS zakryje a potem może OSB lub inne rozwiązanie Nie chcę niczego pominąć przy projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiko 07.02.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mam wyprowadzone 2 krany na elewację. Przede wszystkim są z możliwością odcięcia wody i jej spuszczenia przez zawór w piwnicy (ale ja mam piwnicę). Dochodzą do ściany i przechodzą przez elewację (20cm styro grafitowego). Sam styropian jest na tyle sztywny, że krany trzymają się całkiem nieźle po zapiankowaniu wraz z umieszczonymi dodatkowo w wyciętych bruzdach plastikowymi kołkami. Kołki mają je stabilizować przed ruchami góra-dół/prawo lewo ( są umieszczone jak # a w środku kran). Jeśli połączenie będzie na rurze z tworzywa, to raczej po spuszczeniu wody w zimie nie powinno być mostka. Ewentualnie można przykryć taki kran dodatkowo ocieplonymi plastikowymi drzwiczkami rewizyjnymi, albo w wersji mniej eleganckiej zasłonić jakąś skrzynką styropianową na zimę.MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 22.02.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Temat bardzo ciekawy. Czy ktoś taki kran ogrodowy wolnostojący wykonał? Planuję pasywniaka z odizolowanym i nieogrzewanym garażem. Do tego płyta fundamentowa. Czy w takim układzie radzicie kran wolnostojący czy też wypuszczenie kranu przez elewację garażu? A wogólę to się nad wywierceniem studni zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Mikołaj: kran w ścianie (pasywniaka i dowolnego innego domu) to mostek termiczny i to na całkiem niezłym poziomie. To jedno - sprawa kolejna - jeżeli kraj będzie wypuszczony na zewnątrz - to musisz mieć możliwość tzw. spuszczenia wody z tej części instalacji która wystaje na zewnątrz. Do tego musisz dać na tyle długą rurę by mróz jej nie przemroził.Sprawa kolejna - aby woda ci nie przemarzał powinna wystarczyć głębokość ok 80-100 cm i rura z izolacją. Oznacza to że masz tak naprawdę dwa wyjścia:- jedno dajesz kranik wolnostojący (rura idzie przez płytę fundamentową i jej ocieplenie) (masz znacznie mniejsze mostki) i stoi sobie grzecznie na ogrodzie. - dwa - kranik dajesz ze ściany garażu (w garażu stawiam, że będziesz miał instalację wodną by choć łapki umyć). Jeśli tak - to temp. w nim musi być powyżej zera. Jeśli nie to tak czy inaczej w obu wypadkach - możliwość spuszczenia wody z instalacji...Jeżeli będziesz miał studnię to znów - w niej woda raczej nie powinna zamarznąć - ale ty tak czy inaczej musisz mieć możliwość spuszczenia wody z instalacji. Jeżeli masz studnię to tylko Twoja fantazja ogranicza to i gdzie poprowadzisz rurki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 23.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Balto Dzięki za odpowiedź.Będę bardziej myślał nad opcją kran wolnostojący.Teoretycznie w garażu temp. powinna być dodatnia (wyrzut z rekuperatora i izolacja). Niemniej chyba daruję tam sobie jakąkolwiek instalację wodną (kran do umycia rąk będzie w domu, przejście przez kotłownię). Nie muszę pamiętać o spuszczeniu wody, człowiek się nie zdziwi że jednak rury rozwaliło bo przymrozki były. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts