kamilb1987b 04.01.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Co to za panele z tego allegro? Jaka nazwa paneli? Chodzi mi o panele z tej firmy http://allegro.pl/grzejnik-elektryczny-podczerwieni-tanie-ogrzewanie-i6666298560.html?reco_id=c61d9441-d2a6-11e6-8912-b8ca3a69c898&ars_rule_id=201 są tanie i o wiele tańsze od tych markowych. Jak z gościem pisałem to twierdzi że różnica w cenie miedzy jego produktami a tymi zachodnimi jest w tym ze oni mają EURO a my PLN a jakość też jest wysoka. Na pewno nie opłaca się kupować paneli zachodnich bo koszt na cały dom jest taki że za to kupi się PC do grzania (nie markową ale jakąś dobrą). Ciekawe czy tkoś ma panele od nich i czy są faktycznie tak dobre jak gość mnie zapewnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.01.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Właściciel wspomina, iż w trakcie sezonu spalił także 2.5 m3 drewna, czyli jakieś 5000 kWh, biorąc pod uwagę iż jedzie pewnie na taryfie płaskiej to gdyby nie kominek wydałby na CO jakies 4000 zł, a dom wygląda na taki max. 100 m2 No tak, jako zapasowe źródło ciepła stosuje panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Chodzi mi o panele z tej firmy http://allegro.pl/grzejnik-elektryczny-podczerwieni-tanie-ogrzewanie-i6666298560.html?reco_id=c61d9441-d2a6-11e6-8912-b8ca3a69c898&ars_rule_id=201 są tanie i o wiele tańsze od tych markowych. Jak z gościem pisałem to twierdzi że różnica w cenie miedzy jego produktami a tymi zachodnimi jest w tym ze oni mają EURO a my PLN a jakość też jest wysoka. Na pewno nie opłaca się kupować paneli zachodnich bo koszt na cały dom jest taki że za to kupi się PC do grzania (nie markową ale jakąś dobrą). Ciekawe czy tkoś ma panele od nich i czy są faktycznie tak dobre jak gość mnie zapewnia. Ja generalnie nie jestem fanem Paneli na podczerwień bo w ich cenie tak jak piszesz można mieć w zasadzie PC. Dlatego idę w stronę taniej pc p-p i konwektorów przeważnie bo to tańsza inwestycja, tańsze ogrzewanie i chłodzenie. Chociaż sam takie panele mam ochotę potestować bo pewnie jakieś przeznaczenie dla nich można fajne znaleźć nawet w moim układzie tylko właśnie ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ja generalnie nie jestem fanem Paneli na podczerwień bo w ich cenie tak jak piszesz można mieć w zasadzie PC. Dlatego idę w stronę taniej pc p-p i konwektorów przeważnie bo to tańsza inwestycja, tańsze ogrzewanie i chłodzenie. Chociaż sam takie panele mam ochotę potestować bo pewnie jakieś przeznaczenie dla nich można fajne znaleźć nawet w moim układzie tylko właśnie ta cena... Ale te panele z allegro nie są drogie i jakby były dobre to bysie opłacało. Dzięki nim można mieć domek pasywny tani w budowie i tani w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ale te panele z allegro nie są drogie i jakby były dobre to bysie opłacało. Dzięki nim można mieć domek pasywny tani w budowie i tani w użytkowaniu. Ok, ile potrzebowałbyś takich paneli? Jaki będzie ich łączny koszt? Co z chłodzeniem latem? W domu pasywnym niewiele energii potrzeba pytanie właśnie czy jest sens inwestować w takie panele a nie lepiej po prostu konwektory skoro dogrzejemy od czasu do czasu. Najlepiej by było aby ktoś to na takim domku sprawdził Ja sprawdzam wiele rzeczy i do paneli na podczerwień się przymierzam i przymierzam może w końcu się zdecyduję... Wtedy powiem coś więcej na ich temat Na razie znam tylko folie chociaż panele mam niejako w asortymencie tyle że niemieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 04.01.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Jest tu kilka osób co grzeją panelami i koszt ogrzewania podany w filmiku nie jest wcale dziwny czy wymyślony ja tez mam niewielki dom 88m2 i zeszły sezon to ~1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Jest tu kilka osób co grzeją panelami i koszt ogrzewania podany w filmiku nie jest wcale dziwny czy wymyślony ja tez mam niewielki dom 88m2 i zeszły sezon to ~1500zł Jak teraz grzejesz? Ile ci idzie na ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 04.01.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Tak jak w zeszłym sezonie 22st mam poustawiane na termostatach (oprócz paneli mam też grzane podłogi w łazience i komunikacji połączonej z kuchnią).Wynik w kWh jest łączny opomiarowany podlicznikami) Październik 354kWhListopad 483kWkGrudzień 570kWh Bym zapomniał właśnie jestem w trakcie testów z nowymi termostatami które lepiej potarfią wykorzystać ich charakterystykę zapowiada się ciekawie Edytowane 4 Stycznia 2017 przez dred1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ok, ile potrzebowałbyś takich paneli? Jaki będzie ich łączny koszt? Co z chłodzeniem latem? W domu pasywnym niewiele energii potrzeba pytanie właśnie czy jest sens inwestować w takie panele a nie lepiej po prostu konwektory skoro dogrzejemy od czasu do czasu. Najlepiej by było aby ktoś to na takim domku sprawdził Ja sprawdzam wiele rzeczy i do paneli na podczerwień się przymierzam i przymierzam może w końcu się zdecyduję... Wtedy powiem coś więcej na ich temat Na razie znam tylko folie chociaż panele mam niejako w asortymencie tyle że niemieckie. Ilość paneli dobierze się na podstawie OZC. Jak to kiedyś liczyłem to na panele z termostatami poszłoby jakieś 7-8k na cały dom i to byłoby główne źródło dogrzewania. Oczywiście klimę można zawsze sobie założyć i nawet jakby było CO to klima i tak mogłaby być dodatkowo jako chłodzenie czy dogrzewanie w okresach przejściowych. Do tego jeszcze trzeba liczyć 5-6k za PC do cwu. Jeszcze jak się zintegruje tak PC do cwu z WM by PC podgrzewała powietrze nawiewne w wentylacji to będzie zupełne miodzio i tanie grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 04.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ilość paneli dobierze się na podstawie OZC. Jak to kiedyś liczyłem to na panele z termostatami poszłoby jakieś 7-8k na cały dom i to byłoby główne źródło dogrzewania. Oczywiście klimę można zawsze sobie założyć i nawet jakby było CO to klima i tak mogłaby być dodatkowo jako chłodzenie czy dogrzewanie w okresach przejściowych. Do tego jeszcze trzeba liczyć 5-6k za PC do cwu. Jeszcze jak się zintegruje tak PC do cwu z WM by PC podgrzewała powietrze nawiewne w wentylacji to będzie zupełne miodzio i tanie grzanie. Tez mam PC do CWU i reku i myślę że szkoda roboty na łączenie tego nic to nie da.Aby poprawić pracę WM lepiej zrobić GWC choćby małe ja tak zrobiłem śmieszny koszt i " tymi rencami zrobione" a efekt rewelacyjny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.01.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Tez mam PC do CWU i reku i myślę że szkoda roboty na łączenie tego nic to nie da.Aby poprawić pracę WM lepiej zrobić GWC choćby małe ja tak zrobiłem śmieszny koszt i " tymi rencami zrobione" a efekt rewelacyjny:) Jak możesz to opisz dokładniej jak zrobiłeś gwc, jakiej wielkości i jaki masz domek. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 04.01.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Jak możesz to opisz dokładniej jak zrobiłeś gwc, jakiej wielkości i jaki masz domek. Z góry dzięki. Dom niewielki 88m2 parter z poddaszem nieużytkowym Ocieplony -fundament 15cm styro 034 -sciana 20cm styro grafit frez 031 -podłoga razem 25 cm styro 034 +perlitobeton (razem bo to swego rodzaju kanapka) -strop wata 30cm 033 -dach 10cm styro 034 (na to sześć warstw foli bąbelkowej plus folia alu coś ala ISOBOSTER) -okna iglo energy 3szyby 05 Wentylacja mechaniczna +GWC Woda grzana pompą Galmet EasyAir 2 GT Basic Moje GWC to przysłowiowy "mikrus" w porównaniu co do niektórych bo ma 30m (niektórzy mają taką rozbiegówkę).Zakopany od czasu rozpoczęcia budowy 2013r a wpięty pod czerpnie w 2015r latem w lipcu jak zaczęły się upały.Wykonany jest z rury w jednym kawałku (mam wysoki poziom wód).Na załączonej fotce można to zobaczyć tyle że mój to samoróbka a wszystkie elementy kupowałem osobno(rurę ,połączenia i czerpnie).Głębokość to od 1,3 do 2,0 metra przykryty do połowy długości styropianem 10cm. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=374864&d=1480712443 Edytowane 4 Stycznia 2017 przez dred1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ilość paneli dobierze się na podstawie OZC. Jak to kiedyś liczyłem to na panele z termostatami poszłoby jakieś 7-8k na cały dom i to byłoby główne źródło dogrzewania. Oczywiście klimę można zawsze sobie założyć i nawet jakby było CO to klima i tak mogłaby być dodatkowo jako chłodzenie czy dogrzewanie w okresach przejściowych. Do tego jeszcze trzeba liczyć 5-6k za PC do cwu. Jeszcze jak się zintegruje tak PC do cwu z WM by PC podgrzewała powietrze nawiewne w wentylacji to będzie zupełne miodzio i tanie grzanie. Nie ma sensu i potrzeby łączenia pc do cwu z wm... Niby w jaki sposób. Może podam jakieś realne dane w domu o OZC na poziomie 30 kwh/m2/rok 100 m2 bardzo dobrze izolowanym za grudzień dla ogrzewania i cwu na kanałowej pompie ciepła midea 5,3 kW oraz pompie ciepła do cwu ViviVerti 260L z rekuperacją na airpacku 300: Ogrzewanie 200 kWh 23'C CWU 55 kWh do 48'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.01.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Dom niewielki 88m2 parter z poddaszem nieużytkowym Ocieplony -fundament 15cm styro 034 -sciana 20cm styro grafit frez 031 -podłoga razem 25 cm styro 034 +perlitobeton (razem bo to swego rodzaju kanapka) -strop wata 30cm 033 -dach 10cm styro 034 (na to sześć warstw foli bąbelkowej plus folia alu coś ala ISOBOSTER) -okna iglo energy 3szyby 05 Wentylacja mechaniczna +GWC Woda grzana pompą Galmet EasyAir 2 GT Basic Moje GWC to przysłowiowy "mikrus" w porównaniu co do niektórych bo ma 30m (niektórzy mają taką rozbiegówkę).Zakopany od czasu rozpoczęcia budowy 2013r a wpięty pod czerpnie w 2015r latem w lipcu jak zaczęły się upały.Wykonany jest z rury w jednym kawałku (mam wysoki poziom wód).Na załączonej fotce można to zobaczyć tyle że mój to samoróbka a wszystkie elementy kupowałem osobno(rurę ,połączenia i czerpnie).Głębokość to od 1,3 do 2,0 metra przykryty do połowy długości styropianem 10cm. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=374864&d=1480712443 Mały domek wiec małe gwc. Jaką masz pompę do cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.01.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Nie ma sensu i potrzeby łączenia pc do cwu z wm... Niby w jaki sposób. Może podam jakieś realne dane w domu o OZC na poziomie 30 kwh/m2/rok 100 m2 bardzo dobrze izolowanym za grudzień dla ogrzewania i cwu na kanałowej pompie ciepła midea 5,3 kW oraz pompie ciepła do cwu ViviVerti 260L z rekuperacją na airpacku 300: Ogrzewanie 200 kWh 23'C CWU 55 kWh do 48'C Taki sens że cieplejsze powietrze byłoby nawiewane do pomieszczeń, a cieplejsze powietrze oznacza mniejszą potrzebę ogrzewania. Przy grzaniu czystym prądem można wspomóc się PC do cwu by podgrzać powietrze bo PC pobierze mniej prądu i ogólnie się oszczędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 05.01.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No przecież napisałem Galmet EasyAir 2 GT Basic 200L:)A skąd TY to cieplejsze powietrze z pompy do CWU chcesz wżiąść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.01.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No przecież napisałem Galmet EasyAir 2 GT Basic 200L:) A skąd TY to cieplejsze powietrze z pompy do CWU chcesz wżiąść? Raczej chodziło mi o to by dodatkowa wężownica szła od zbiornika i oplatała kanał nawiewny od reku. Dzięki temu będzie podgrzewane powietrze nawiewane przez reku. Pan Maciej http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/ miedzy innymi wykonał taki zabieg i bardzo sobie chwali że daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 05.01.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Raczej chodziło mi o to by dodatkowa wężownica szła od zbiornika i oplatała kanał nawiewny od reku. Dzięki temu będzie podgrzewane powietrze nawiewane przez reku. Pan Maciej http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/ miedzy innymi wykonał taki zabieg i bardzo sobie chwali że daje rade. To się zgadza jeśli wykorzysta się wężownicę to tak.Ja tez mam w swojej pompie(zbiorniku) wężownicę tyle że dzięki takiemu zabiegowi woda w zbiorniku będzie się wychładzała co spowoduje wydłużenie czsu jej działania. Taki miesiąc jak grudzień to u mnie zużycie na pompie około 80kWh(na miesiąc) aby utrzymać temp wody 46* w tygodniu a w wekkendy 56*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.01.2017 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 To się zgadza jeśli wykorzysta się wężownicę to tak.Ja tez mam w swojej pompie(zbiorniku) wężownicę tyle że dzięki takiemu zabiegowi woda w zbiorniku będzie się wychładzała co spowoduje wydłużenie czsu jej działania. Taki miesiąc jak grudzień to u mnie zużycie na pompie około 80kWh(na miesiąc) aby utrzymać temp wody 46* w tygodniu a w wekkendy 56*. Vivi verti 260l utrzymujac 48'c zjada 55 kwh na miesiąc przy poborze około 11m3 wody miesięcznie (ciepła z zimną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 06.01.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Vivi verti 260l utrzymujac 48'c zjada 55 kwh na miesiąc przy poborze około 11m3 wody miesięcznie (ciepła z zimną). Skąd brane jest powietrze do pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts