blekowca 05.08.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 To prawda wiem co pisalem i myslalem.. doslownie w ostatniej chwili poszedlem po rozum do glowy i w cenie jaka bym dal za panele mam podlogowke pompe do cwu i jeszcze zostalo. .. wyrodny ociec wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 wyrodny ociec wątku he he ... poczekamy aż Ty pójdziesz tą lub podobną drogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperFunk 05.08.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) 3 lata temu kupiliśmy stary piętrowy dom, 100-letni, ok. 180 m2 pow. użytkowej (240 całkowitej) po jako takim remoncie. Dom ma grube ściany z cegły, dochodzące nawet do 1 m, średnia to ok. 75 cm (również wewnątrz). Chata świetnie sprawdza się latem, gdy na zewnątrz panuje dokuczliwe 35'C - w środku darmowa klimatyzacja i bardzo przyjemne temperatury dla życia. Również zimą nie jest źle, choć grzane jest tylko przez ok. 10-12 godzin w dzień (w najzimniejszych tygodniach). W domu jest stary piec węglowy Berski UniMax 18 kW (mało ekonomiczny) + 13 grzejników Purmo Classic. Piwniczka robiąca za kotłownię bywa jednak wilgotna (taki teren) i piec nadaje się do wymiany - zjada go rdza ... Tu pojawia się problem - średni roczny koszt ogrzewania to 3.600 - 3.800 zł (ok. 4.5 tony węgla typu orzech II + drewno). Jeśli mam wymienić piec + zmodernizować trochę instalację, wyniesie mnie to jakieś 5-6 tysięcy ... Pytanie - czy nie posiadając żadnej wiedzy na temat ocieplenia budynku i tych wszystkich mądrych spraw technicznych (byli właściciele są od 3 lat za granicą i nie da się podpytać o szczegóły) można na podstawie kosztu dotychczasowego ogrzewania węglem i drewnem jakoś ustalić możliwy koszt ogrzania panelami? Czy będzie to podobny wynik rzędu 3,5 - 4 tys zł / rok? Wiem że NIE można odpowiedzieć jednoznacznie, że nikt nie jest wróżką i nie posiada czarodziejskiej kuli - jednak proszę o odpowiedź, która pozwoli na choćby zastanowienie się nad taką lub inną metodą ogrzewania ... Jeśli chodzi o prąd, posiadam taryfę "nocną" i "dzienną". PC z powodu ukształtowania działki i terenu nie mogę posiadać, gazu z rurki w gminie brak - pozostaje więc ze względu na koszta albo nowy piec węglowy z całą jego upierdliwością, albo jakaś alternatywa ...Rozumiem wady paneli opisywane w wątku, doceniam też ich ewentualne zalety i brak obsługi - bo znam na własnej skórze te godzinki spędzone w kotłowni przy piecu, czyszczenie rur, wynoszenie popiołu czy też zablokowanie jedynej piwniczki na skład opału ... Czy ktoś ogrzewał dotychczas węglem i zainstalował panele - i jak to wyszło finansowo? Dziękuję z góry. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez SuperFunk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 06.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 To jeszcze zacytuję ecopartnera - ".. opłata w wysokości 3,00 - 5,00 zł średnio miesięcznie za 1m2 mieszkania.. ..Sezon grzewczy trwa około 6-7 miesięcy, w miesiącach cieplejszych rachunek będzie niższy, miesiące mroźne rachunek wyższy, jak w każdym ogrzewaniu. .." Wiadomo, to tekst reklamowy, ale stanowi jakiś punkt odniesienia do porównań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperFunk 06.08.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 moje opłaty znasz {jeśli czytałeś cały wątek? Napisz proszę ile to wyszło - jakoś nie mogę się zmusić do ponownego przeczytania tych 44 stron, z czego 40 to bełkot, awantury, wyzwiska, spam, przekomarzania się i nade wszystko dyskusje NIE NA TEMAT ... Coś mi się tylko przypomina, że masz dość mocno ocieplony domek - i dwa - wcześniej używałeś konwektorów. Czyli nie będzie to i tak miarodajne dla mojej starej chałupy i pieca węglowego ... Może spróbuję wziąć za kilka miesięcy (na zimę) panele na test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 06.08.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisz proszę ile to wyszło - jakoś nie mogę się zmusić do ponownego przeczytania tych 44 stron, z czego 40 to bełkot, awantury, wyzwiska, spam, przekomarzania się i nade wszystko dyskusje NIE NA TEMAT ... Coś mi się tylko przypomina, że masz dość mocno ocieplony domek - i dwa - wcześniej używałeś konwektorów. Czyli nie będzie to i tak miarodajne dla mojej starej chałupy i pieca węglowego ... Może spróbuję wziąć za kilka miesięcy (na zimę) panele na test Test to najlepsze rozwiązanie - np. do jednego czy dwóch pomieszczeń. Tylko nie żałuj z mocą paneli bo skończysz jak jasiek71, one muszą dać radę nagrzać ściany i utrzymać temperaturę grzejąc max z 5 godzin na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperFunk 07.08.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) 2340 zł za okres od grudnia 2012 do czerwca 2013. 3,00 - 5,00 zł średnio miesięcznie za 1m2 mieszkania.. Czyli przy mojej starej chałupie 180 m2 muszę spodziewać się co najmniej 5000 zł / sezon To i tak nie tak źle w porównaniu z ekogroszkiem czy węglem ... no cóż, chciało się mieć stary dom, to trzeba płacić ; - ) Test to najlepsze rozwiązanie. Tylko nie żałuj z mocą paneli Tak zrobię, choćby z powodu sprawdzenia, czy ten typ ciepła będzie nam odpowiadał i czy sprawdzi się w starym domu - ściany co prawda grube, ale to nie ma wiele do rzeczy. Poniemiecka chata to nie termos, ciepło ucieka z domu dość szybko po wygaśnięciu pieca, więc dom nie będzie za bardzo akumulował ciepła. To oznacza, że takie źródło ciepła jak panel może okazać się mało korzystne ekonomicznie - koszmarne rachunki ... Gdyby to było coś rzędu 4 tys, to bym wszedł po ciemku w ten interes. Ale np. 6 tys to zaczyna być drogo ... Jak wspominałem wcześniej, dolnej PC nie ma szans zainstalować ze względu na teren, gazu nie ma w gminie, podłogówki nie założę, bo wszędzie drewniane podłogi. Albo więc nowy piec węglowy, albo coś elektrycznego - np. kombinacja elektryki (PC powietrzna + panele) oraz awaryjnie (gdy zabiorą prąd na dłużej niż dobę) prosta koza lub kominek. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez SuperFunk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 07.08.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja mam projektowaną powierzchnię 140 m2 użytkowej i płacę za montaż paneli ok. 14 tys. (z rabatem za wielkość zamówienia). Czyli panele kosztowałyby cię w okolicach 18 tys. zł - tak z proporcji - może mógłbyś utargować większy upust.Jeśli chodzi o długa akumulację ciepła w ścianach to w przypadku paneli nie działa to w ten sposób - one sobie często 'pykają' na krótko - jak pisałem 5h na dobę to chodziło mi o sumaryczny czas pracy gdy na dworze trzaska mróz. Jak byłem u Iwony i Mariusza to panel w salonie włączał się na kilka - kilkanaście minut i potem wyłączał na kilkadziesiąt minut. Mają panel nad sofą - trochę bliżej niż producent zaleca - i dlatego można było coś poczuć. Generalnie przy prawidłowym montażu, ogrzewania bezpośrednio z panelu się nie odczuwa, bo ciepło jest oddawane przez ściany i sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperFunk 07.08.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Rozumiem - ale zacznę od jeszcze czegoś innego. Sąsiad naprzeciwko mnie ma firemkę, robi świadectwa energetyczne, termowizję, audyty energetyczne i remontowe. Pogadam, może po sąsiedzku (taniej) wykona badania, co pozwoli na określenie zapotrzebowania oraz ewentualnego docieplenia najważniejszych powierzchni. To jednak chyba podstawa, żeby przystąpić do - jakby nie patrzeć - kosztownych zmian, w którymkolwiek kierunku one nie pójdą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.08.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Test to najlepsze rozwiązanie - np. do jednego czy dwóch pomieszczeń. Tylko nie żałuj z mocą paneli bo skończysz jak jasiek71, one muszą dać radę nagrzać ściany i utrzymać temperaturę grzejąc max z 5 godzin na dobę. No ale to powoduje, że tracimy największą zaletę tych paneli, czyli grzanie na drodze promieniowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.08.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 No ale to powoduje, że tracimy największą zaletę tych paneli, czyli grzanie na drodze promieniowania. O jakiej "zalecie" mowisz? Przeciez pokoj z panelami to nie kuchenka mikrofalowa, ze scian i podlogi nie nagrzeje a tylko ludzi. Promieniowanie podczerwone nagrzeje praktycznie kazda powierzchnie na ktora padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 08.08.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 No ale to powoduje, że tracimy największą zaletę tych paneli, czyli grzanie na drodze promieniowania. Bezpośrednie grzanie panelami to w saunie na podczerwień. W domu chcemy równomierny i stabilny rozkład temperatur, dla odczucia komfortu cieplnego. Moim zdaniem bezpośrednie grzanie panelem byłoby to niepraktyczne - musiałby mieć powierzchnię całego sufitu i precyzyjnie sterowaną moc żeby grzejąc bez przerwy nie przegrzewał pomieszczenia. Po tych wszystkich rozważaniach na wątku, doszedłem jakiś czas temu do wniosku, że dla mnie pociągające jest to że w tym systemie mam ściany ciut cieplejsze od powietrza (bo panel nagrzewa ściany, a te oddają ciepło powietrzu). Podobne możliwości mogą dać maty lub kable grzejne w ścianach ale takie rozwiązanie praktykuje się jeszcze rzadziej niż panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.08.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nie bójmy się paneli one nas nie napromieniują!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Ponieważ połączyłam w jedno wątki o panelach na podczerwień. Po co nowy użytkownik ma szukać informacji w kilkunastu wątkach, jak może mieć wszystko w jednym? Jakie ma znaczenie, kto zakładał wątek? Więcej znaków zapytania się nie zmieściło? Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 11.08.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 najlepiej dodać do wątku coś by nie było na ciebie lub pokombinować tak by ludzie zapomnieli że to ty jesteś założycielem tego tematu dlaczego na pierwszej stronie założycielem jesteraz maxim??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Masz jakiś kompleks? Ja też byłem napalony na panele infra-red ale mi przeszło i zrozumiałem, że ich nie chcę bo mi się nie podobają. Daj już Piekarowi spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 12.08.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Piekar cały ten wątek to spam ja nie pisałem na wątku z jakiej firmy kupiłem panele i nie chciałem pisać ,ale zapytaliście to odpowiedziałem.Pozdrawiam:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.08.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 O jakiej "zalecie" mowisz? Przeciez pokoj z panelami to nie kuchenka mikrofalowa, ze scian i podlogi nie nagrzeje a tylko ludzi. Promieniowanie podczerwone nagrzeje praktycznie kazda powierzchnie na ktora padnie. To dla mnie za trudne pytanie. Ja tam w panelach na podczerwień nie widzę żadnej zalety, ale tak to bywa przedstawiane -- że leczą wszystkie choroby świata, bo grzeją niczym ognisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 To dla mnie za trudne pytanie. Ja tam w panelach na podczerwień nie widzę żadnej zalety, ale tak to bywa przedstawiane -- że leczą wszystkie choroby świata, bo grzeją niczym ognisko. Dokladnie. W komplecie powinni sprzedawac jeszcze magnetyzery do "uzdatniania" wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.08.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A przy pompie ciepła dają ( bo jej koszt olbrzymi to gratisy powinny być ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.08.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A przy pompie ciepła dają ( bo jej koszt olbrzymi to gratisy powinny być ) ? No moje zainwestowane w pompe 27 tys to naprawde "olbrzymi" kapital. Zwlaszcza w skali wydatkow na cala budowe domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts