blekowca 12.12.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Jesli znajdzie czas to czemu nie. Ja na jedno proste pytanie o wynik matematycznego dzialania juz czekam miesiac i raczej sie nie doczekam. he he, przeciążył się chłopak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 12.12.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Takie temperatury to nie dla mnie nie znoszę zimna. Mam ustawione w dużym pokoju 22,4 w małym 22,4, kuchnia 21,6 i łazienka 20. histeroza 0,5 taryfa g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.12.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Takie temperatury to nie dla mnie nie znoszę zimna. Mam ustawione w dużym pokoju 22,4 w małym 22,4, kuchnia 21,6 i łazienka 20. histeroza 0,5 taryfa g12w O czym piszesz, bo my o temperaturach wewnatrz nie pisalismy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 12.12.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 O czym piszesz, bo my o temperaturach wewnatrz nie pisalismy? Odpowiadam na pytanie kwiaciarza z 07-12-2013 08:19 tylko że pomyliłem przyciski i nie dodało cytatu z jego pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 17.12.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja chciałbym wrócić do głównego tematu tego wątku czyli podsumować moje dotychczasowe doświadczenia z ogrzewaniem na podczerwieńDom o pow netto 108 m2 szkielet drewniany 10 cm styropianu i 15 cm wełny- 6 paneli 700w + 2 panele 600w + w łazienkach i wiatrołapie ogrzewanie prądowe podłogowe w sumie nieco ponad 1000w. W każdym pomieszczeniu termoregulator z nastawem ok 21,2 stopnia wtedy gdy przebywamy i ok 20, 0 stopnia w nocy i wtedy, kiedy nas nie ma. W łazienkach wieczorem 22 stopnie. Za okres od 5.X- 5XII rachunek za prąd (wszystko w domu jest na prąd) wyniósł 640 zł ( analogiczne 2 miesiące wcześniejsze 280 zł) do tego trzeba doliczyć ok 0,75 m3 drewna spalonego w kominku. Generalnie jestem zadowolony, być może inne żródła ciepła byłyby tańsze ( choć koszt inwestycji w gaz 150 m od domu, czy w pompe ciepła byłby dużo większy) - wybrałem panele z uwagi na to, że można je powiesić na suficie i póki co są bezproblemowe w użytkowaniu. Czy czuję jakieś "dodatkowe" inne ciepło, czy nagrzewają się ściany i przedmioty chyba nie nic takiego nie odczuwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.12.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ...Czy czuję jakieś "dodatkowe" inne ciepło, czy nagrzewają się ściany i przedmioty chyba nie nic takiego nie odczuwam I tak to ma działać. Podobnie przy prawidłowo skonfigurowanej podłogówce nie czuje się że podłoga jest ciepła. W Bukowej Chatce dla ciekawości 'macałem' ściany żeby sprawdzić czy czuje się, że są nagrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 co sadzicie o tym ogrzewaniu .? moze juz ktos ma takie... prosze o opinie Znów ten sam numer - na górze działu "Ogrzewanie", wielkimi wołami, wytłuszczoną czcionką napisane jest "sprawdź zanim założysz nowy temat!". Ręce opadają... Dziewczyno, nie rób bałaganu. Łączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 26.12.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam, Podziele się swoimi doświadczeniami z panelami na podczerwień: dom wolnostojący, 100 m2, rok budowy 1937, izolacyjność ścian u 1,14; stropu u-1,4. Instalacja zakupiona za kwotę: 28.000 brutto. Dobory paneli, po oględzinach mieszkania, dokonywała osoba sprzedająca ten system. Wskazał gdzie mają wisieć panele, a gdzie strerowniki. Dodam, że w każdym pomieszczeniu jeden panel i do niego sterownik. Obwody na których chodziło ogrzewanie zostały podłączone pod podlicznik. W związku z tym wiem ile same panele zużywały prądu. Pierwszy rachunek za prąd - ogrzewanie 800 zł. Drugi rachunek za prąd - ogrzewanie 1700 zł.Po jednym ostrym spotkaniu ze sprzedawcą, kilku telefonach - rozwiązanie umowy. Panowie zdemontowali układ i oddali pieniądze. Chociaż tyle uczciwości.Na tym zakończyła się cudowna moc paneli na podczerwień.Aha, dodam, że przy temp. zewnętrznej powyżej 6 stopni - było ciepło. każdy streownik miał nastawione 21 st. Poniżej temp. 6 panele chodziły prawie całą dobę. Do tego farelki i piec kaflowy, bo system był niewydolny. Ktoś zapyta, po co tak dużo - odpowiadam, że małe dziaci wymagają chociażby 20 st. w mieszkaniu.Całkowita moc zainstalowanego układu wynosiła 3,5 kW - 7 pomieszczeń, 7 paneli. Mieszkanie stoi puste, a ja u teściów na głowie z rodziną. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 26.12.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witaj Michał.Tak na szybko, zerknąłem na swój ozc i izolacyjność ścian ma u=0,134, a ty podałeś u siebie u=1,14. Stary dom praktycznie bez izolacji próbowałeś ogrzewać prądem:jawdrop:. Po cenie systemu za 6 paneli widać że trafiłeś na naciągacza, który w dodatku nie potrafił dobrze dobrać mocy paneli do potrzeb domu. Tą kasę którą odzyskałeś zainwestowałbym w ocieplenie ścian i stropu, jeśli nie masz jakiś ograniczeń to zrób z 18-20 cm styropianu i odpowiednik dla stropu. Na to 10 tys powinno starczyć. Za resztę możesz nabyć panele z montażem, kable czy jakiś inny system grzewczy. Jeśli chcesz namiary na styropian i/lub rzetelnego instalatora paneli pisz na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.12.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A nie lepiej z 2, 3 klimatyzatory? Rachunki będą znosne, i szybko osiągnie żądaną temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 27.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jak ociepli dom, to rachunki będą znośne niezależnie od tego czym będzie grzał. Wtedy zostają już niuanse, typu estetyka, konieczność remontu mniejsza lub większa, wygoda użytkowania, 'widzimisię', bezawaryjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 27.12.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Przy takim wysokim współczynniku izolacyjności to klimatyzatory też tanio nie wyjdą, przecież one też na prąd. Nawet węglem to przy nieociplonym domu wysokie rachunki na węgiel byłyby. Poza tym ja mam planowany dom około 90m2 i dobrze ocieplony a planowana moc paneli ma być prawie na 5 kW. i napewno taniej to wyjdzie w tej firmie co planuję zakup i montaż, poniżej 10tys zł. Całe szczęscie, że ta firma zwróciła pieniądze za system, który i tak źle dobrała do takiego domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 50 stron pisania o prawie zachowania energii .To jedna lekcja w podstawówce. A z tym ,że na prąd to drogie.Nawet kocioł węglowy jest na prąd.FIZYKA się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 27.12.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam, Wszystko się zgadza. Bez docieplenia czy na gazie, prundzie, węglu i tak będzie drogo. No ale taka chata i trzeba radzić sobie.Póki co: w styczniu docieplenie stropu 20 cm wełna wdmuchiwana + wentylacja stropu by ew. skroplin uniknąć. Z obliczeń wychodziło że nie będzie, ale jest kasa, lepiej się zabezpieczyć. Kto widział strop z mokrą wełną czy ekofibrem wie o czym mówię. Co do ścian to dom jest dwumieszkaniowy - ja mieszkam na 1 piętrze. Aby docieplić cały dom musi się na to zgodzić współwłaściciel. Wtedy styropian 18 cm i parametry ścian dla norm co za kilka lat mają wejść. Ale, żeby się poddawać od dzisiaj montuję nowe ogrzewanie IR, ale o większej mocy. W sumie moc wyjdzie ok 11 kW. plus jest taki, że od dołu grzeje sąsiad, a z góry będzie docieplony strop. Okna po wymianie. Zobaczymy jak dalej pójdzie. Według obliczeń nowego "dostarczyciela" systemu, rachunki jakieś 1500 zł na sezon. Pożyjemy zobyczymy. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 27.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Instalacja zakupiona za kwotę: 28.000 brutto. Michał Powiedz co to za firma bo mi to wygląda że nieźle cię naciągnęli . Ja za 5 paneli i 4 sterowniki zapłaciłem wraz z montażem 6000zł no i jak nic miałeś zle dobraną moc grzejników dlatego ciągle chodziły, ja mam na 43m2 moc 3750w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 50 stron pisania o prawie zachowania energii . To jedna lekcja w podstawówce. Co zrobic, jak nie do wszystkich to dociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 27.12.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Powiedz co to za firma bo mi to wygląda że nieźle cię naciągnęli . Ja za 5 paneli i 4 sterowniki zapłaciłem wraz z montażem 6000zł no i jak nic miałeś zle dobraną moc grzejników dlatego ciągle chodziły, ja mam na 43m2 moc 3750w mnie tez to zastanawia bo jedna z firm z Wrocławia na 30 m2 pokoj zaleca conajmniej 3 kW model Radium, wiec na 50 m2 mieszkanko ok 5 kW potrzeba grzejnikow i podobno im wieksza ich moc tym zadziej sie zalaczaja, gdyz podobno chodza zawsze na max swojej mocy i podaja ze do 6 h dziennie dobrze dobrane powinny chodzic - koszt 4 szt +montaz +3 sterowniki/termostaty (lazienkowy proponuja podpiac pod swiatlo i tylko wtedy wraz ze swiatlem zeby sie zalaczal), znalazlem jeszcze f-me spod Krakowa z panelami First ale sa wlasnie duzo nizszej mocy i wlasnie duzo drozsze i podobno chinszczyzna bede chcial swoje montowac w budynku z cegly nie ocieplonym, sciana grubosci 55 cm, w 3 popomieszczeniach po 1 scianie zewn. w czwartym wszystkie wewn bez okna (lazienka), okna plastiki aczkolwiek nie super szczelne, w korytarzu przy drzwiach wejsciowych nie bede montowal aczkolwiek wyjscie mam prosto na drzwi wejsciowe do budynku z drzwiami z niezlymi przeswitami, czyli zimno w klatce jest niezle. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez prymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 27.12.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Najgorzej gdy promieniowanie panela trafia na szybę, powierzchnia szyby nie odbija, ani nie magazynuje energii, czyli same straty. a mi powiedzieli ze jak montowac panel to wlasnie zeby byl skierowany na sciane zewn, czyli wiadomo najczesciej to ta z oknem rozwazam cos z tego: http://www.ogrzej.com.pl/AUKCJE_ALLEGRO_ZDJECIA/ogrzej/tabelka_radius.PNG http://www.ogrzej.com.pl/AUKCJE_ALLEGRO_ZDJECIA/ogrzej/tabelka_przemyslowe.PNG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 27.12.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 http://www.drkurek.pl nie ujął bym tej firmy jako naciągaczy - bardziej brak wystarczającej wiedzy co do działania ogrzewania domu, właściwości izolacyjznych, zapotrzebowania na ciepło domu etc. A jak już czytam na przedmiotowej stronie o właściwościach zdrowotnych danego ogrzewania .... to już zaczynam dodawać obok słowa niewiedza, szarlatyneria. Jakoś nie znalazłem publikacji naukowych o zdrowotnych właściwościach danego rodzaju ogrzewania, zwłaszcza IR. prymek - wszytskie te panele, niezlaeżnie do firmy chodza na 100 % mocy. Tam nie sterowania mocą tylko czasem pracy panelu. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 27.12.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) mnie (lazienkowy proponuja podpiac pod swiatlo i tylko wtedy wraz ze swiatlem zeby sie zalaczal). Myślę że to nie jest najlepszy pomysł w łazience jesteś tylko na chwilę i nie zawsze zapalasz światło a więc nie zdąży się nagrzać. Po prostu będzie niekomfortowo też wcześniej miałem nieogrzewaną łazienkę tylko konwektor włączany na czas kąpieli więc wiem jak to jest. Lepiej mieć termostat i ustawić np mniejszą temperaturę ale żeby nie było zimno a jak bierzesz prysznic lub się kąpiesz zawsze możesz podnieść temperaturę. Ja mam 19,8 ustawione cały czas a jak biorę prysznic ustawiam ok 21. Uwierz o wiele lepiej W każdym pomieszczeniu mam takie same programatory. Ps. Zobacz ile dają na panele gwarancji. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Demigod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts