Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no wlasnie sie caly czas zastanawiam:

f-ma ktora Ci montowala ma najwiecej fot z realizacji ( ale patrzac po fotach i opisach to w wiekszosci stare budynki, starszych, zeby nie powiedziec naiwnych osob - z instalkami poprowadzonymi na szybko na zewn. w peszlach) zanizyla mi dosc znacznie wymagana moc ogrzewania jednego z pokoi w stos. do konkurencji (prawie o 1000 W) -poza tym nie podaja cen paneli - tylko calosciowy koszt inwestycji (dla laika plus bo montuja na gotowo ), oprocz tej f-my znalazlem jeszcze dwoch "graczy": jeden podaje ceny paneli i ich potencjal na m2 i raczej nie kwapi sie do montazu, a drugi nie podaje cen paneli i jeszcze nie dostalem wyceny :(

pzdr

p.s. wstawiasz wode na kawe :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem stary, naiwny mam nadzieję też nie :) Co do sposobu montażu (też widziałem te zdjęcia i niekiedy szpeci to strasznie) ale przy w trakcie zakładania każdego panela pytali mnie jak chcę mieć poprowadzoną instalację więc pewnie tak sobie ludzie wybrali. (Mają bruzdownicę więc jest to kilka minut położyć pod tynkiem. No i plusem jest że panele produkowane w polsce a nie jak wszystko w Chinach.

Masz rację na fizyce się nie znam tylko na matematyce i chemii, ale panele nie grzeją powietrza więc jasne jest że nie będą potrze3bowały tyle samo enrgii co konwektory które to powietrze ogrzewają i zarazem wysuszają. to chyba jasne, że jak panel działa na ściany pomijając po drodze powietrze to szybciej do niej dociera, do tego fizyki nie potrzeba a logicznego myslenia i idź już sobie Pryxis na inny wątek, bo zaśmiecasz ten wątek nieistotnymi sprawami. Sam piszesz, że klima osusza, więc działa inaczej, bo panel nie osusza :)

Ja widze, ze sie nie znasz. Skoro grzanie domu "z pominieciem powietrza" jest dla Ciebie sprawa oczywista, to ja sie poddaje. :)

Najbardziej "wkurza" mnie to, ze dajecie sobie taka ciemnote pociskac i na rzecz tych "cudownych" paneli rezygnujecie z normalnego komfortowego i w miare taniego w eksploatacji systemu CO (np wodnej akumulacyjnej podlogowki pedzonej pradem w taniej taryfie). Taki blad jest NIE DO NAPRAWIENIA. Smutne to.

Ten brak opinii od uzytkownikow paneli to z jednej strony ich znikoma ilosc, a z drugiej, kto by chcial publicznie biadolic jak to dal doopska z wyborem systemu CO. W biurze akceptuje grzanie klima, ale w domu bym tego za darmo nie chcial. Tak samo pewnie jest z panelami. To co akceptujesz jakos w pomieszczeniach biurowych nigdy nie zaakceptujesz w domu, gdzie priorytetem jest komfort i niskie koszta eksploatacji.

piekar nie odwiedziłeś nikogo z panelami i dlatego nie wiesz co się dzieje jak panel się wyłączy. Ja byłem - dzięki Iwonka :bye:.

Do ceny kabli dolicz jeszcze koszt dodatkowej wylewki, na akumulację, jeśli dobrze pamiętam planowałeś 7 cm, a ze względu na kable zrobiłeś 13 lub 14 cm.

Fakt, pamiętam, że byłeś fest napalony, na panele :D, jak teraz na kable. Rzeczywiście odczuwasz że masz ciepłą podłogę? - ponoć to niedobrze na dłuższą metę. No ale porady w kwestii regulacji podłogówki to w innym dziale.

ja mam te panele w łazience i kuchni, w pokoju dziennym i sypialni działają mi piece akumulacyjne. Domek stary, malutki, podpiwniczony, średnio ocieplony więc elektryczne jako tako się sprawdza. Panele to żadne cuda, ot nie miałem za bardzo miejsca więc wolałem je zamontować na suficie zamiast stawiać grzejniki na podłodze. Wolałbym podłogówkę, ale cóż zrobić, stare budownictwo. Prawda jest taka, że jak nie dogrzeję w czasie mrozu kominkiem to panele zamiast tych sześciu magicznych godzin będą mogły i 24h pracować, aby pomieszczenia osiągnęły te 22C. Piece akumulacyjne są lepsze, bo faktycznie pracują tylko w czasie II taryfy, samo promieniowanie i akumulacje w "krześle, stole" to jednak trochę za mało. Ot, typowe ogrzewanie elektryczne, kosztowne, nie wszędzie się sprawdzi, ale wygodne. Porównanie z sauną śmieszne, chodzę do tego przybytku raz w tygodniu, ale zawsze jest to sauna sucha z normalną jak to miejsce temperaturą. W tej infrared to zupełnie nie to samo, wole prawdziwe 90C.

pyxis bardzo fajny normogram, nie znałem takiego. Piekar ma u siebie 13 cm, ale przy jego ozc raczej się grubsza posadzka przyda.

Dla ciekawych oszacowałem koszt materiału tej ekstra 6 cm wylewki - około 1,5 tys zł. Nie wiem jak z robocizną, w sumie ekipa ma 2 razy więcej roboty, jak doliczy te 10 zł za m2 to jeszcze tysiąc złotych dojdzie.

Czyli w przypadku domu piekara byłoby to 13 tys. zł panele IR vs kable 8 tys. zł. I grzeje chłopak w taniej taryfie, bo akumuluje ciepło w posadzce.

Ile więcej zużyje na ogrzanie powietrza, straci do gruntu? Pisze że odczuwa ciepłą podłogę, a przecież mrozów jeszcze nie było w tym roku. Może być tego więcej niż te 3-5% szacowane dla mojego lub pyxisa domu. Nie fundnął sobie rekuperatora i jego brak przy podłogówce będzie odczuwał bardziej niż przy panelach.

Inwestycyjnie jest do przodu o jakieś 5 tys. zł - warto o tym pamiętać dokonując wyborów.

A jeśli mieszkasz w bloku z podłogą drewnianą to nie ma możliwości zrobić podlogówki już nie mówiąc o wylewce akumulacyjnej 12 cmi. Mi wychodzi za grudzień w porównaniu z zeszłym rokiem gdzie paneli nie miałem niecałe 50 zł więcej

Demigod - o to mi właśnie chodzi, panele IR w pewnych okolicznościach mogą być optymalnym wyborem. W moim przypadku pewnie ani najtańsze w zakupie, co do eksploatacji to się przekonam po przeprowadzce i ze dwóch zimach, więc dla mnie jest to raczej wybór trochę hobbystyczny i chęć pójścia pod prąd. Jak to czarna owca:cool:.

Obawiam się o tych którzy zachęceni nie zawsze uczciwą reklamą sprzedawców uwierzą, że panele kupili taniej niż inne systemy grzewcze i będą płacić ułamek tego co inni.

Ja robilem na dwa razy wylewke ale wiekszosc ludzi robi to za jednym strzałem z tego co wiem :) Mrozów nie bylo? Paniee ja mieszkam na polskiej syberi :p

reku jeszcze nie mam bo nie wiem co lepsze reku czy PV :p

Jak na sybierji panje mieszkasz to mnie uspokoiłeś. Znaczy mróz niestraszny.

Poszukaj niedrogiego reku, masz poddasze nieużytkowe, spokojnie sobie w nim rury poprowadzisz. To tanie i efektywne w twoim przypadku. Popatrz sobie w ozc na udział procentowy strat, ile wywiewasz z wentylacją.

Jak na sybierji panje mieszkasz to mnie uspokoiłeś. Znaczy mróz niestraszny.

Poszukaj niedrogiego reku, masz poddasze nieużytkowe, spokojnie sobie w nim rury poprowadzisz. To tanie i efektywne w twoim przypadku. Popatrz sobie w ozc na udział procentowy strat, ile wywiewasz z wentylacją.

Przyjmuje sie, ze reku zaoszczedza 20% kosztow CO, wiec to nie jakies szalenstwo.

jestem użytkownikiem paneli ECOSUN od 1996 roku ,po niemiecki dom po modernizacji 140m poddasze użytkowe ,koszt montażu 7000 zł wszystko na prąd , taryfa G12 , 6 dorosłych domowników ,roczny koszt energii 7500 ,temp. 22,5 - 24 .przy 2,35 wys. miedzy podłogom a sufitem 1,5 stopnia .Stare okna dopiero wymienione przed tom zimą .Zbędny fachowiec do montażu 2 kable ,wiertarka ,4 kołki i śrubokręt .

2 podgrzewacze 22 kw + 5kw kuchnia ,płyta +piekarnik zmywarka 2 pralki ,pompa do wody ,3 zamrażarki ,świąteczna iluminacja ok. 3tygodnie .Panel 12 szt. w tym roku wymieniłem 2 zepsuły się po10 latach ,trafiła się wadliwa partia.Z 1996rok działają do dziś .Te dwa cena około 400zł za sztukę, sterowniki bimetal inne padają .Myślę że najwięcej prądu to podgrzewacze .Zaoszczędzone pieniądze około 20000 w moim przypadku na innym rodzaju ogrzewania zarabiają na prąd więc grzeje się za darmo.W najbliższym czasie zakładam solar ,i po pomyślnym pomiarze wietrzności wiatrak [ żegnajcie rachunki]

Witam w nowym roku!

Mam pytanie do dany0606. dużą część wątku przeczytałem - jednak z przerwami - w całości "jest niestrawna". Od 1,5 mc mam zamontowane panele podczerwieni z pod Poznania. Zamontowałem prawie wszystkie (niektóre jeszcze czekają na swoją kolej - będą zamontowane jako ozdoba - jako "obrazy olejne" 3 w salonie i 2 w sporej sypialni- dlatego aby nie kusić złego na razie 4 leżą na zapleczu budowy). Domek D06 "Mały" - przerobiony na 3 pokojowy -pow. 75,5m2. Wysokość docelowa (na razie bez podłóg-płytek i paneli) pomieszczeń to ok 2,73m. Ponieważ domek powstał w 2 miesiące (VIII-IX) a w kolejnych 2 tygodniach instalacje, tynki i wylewka z miksokreta. Obecnie odwilżam ściany odwilżaczem o mocy 400w (ok 10-6l na dobę -z każdym tygodniem mniej wody). Niestety nie mam jeszcze ocieplenia -również nieużytkowego poddasza(na stropie).

Zima na razie sprzyja za ok. tydzień wchodzą panowie od kafelkowania (większość podłóg), malowania i montażu łazienki.

Utrzymuję temperaturę ok 9-10 st., jak będzie potrzeba (zima przyciśnie) to zamontuję pozostałe panele. Ściany z mega maxa Kozłowice (24 cm) a panele nie grzeją cały czas. Temperaturę zwiększam w pom aktualnie odwilżanych do ok. 13 st.

Przepraszam za długi wstęp. Interesuje mnie czy ustaliłaś, że nie wchodzisz w II taryfę na podstawie doświadczenia czy "na oko". Też za jakiś czas będę miał dużo czasu na siedzenie w domu - bez pracy zawodowej. Na razie mam prąd budowlany. Domek planuję wykończyć całkowicie ok. czerwca. Poza tym nie chcę wdawać się w dyskusję o wyższości świąt B. Narodzenia nad....... Powiem tylko ,że jak przyjechał do mnie szef firmy wykonującej SSZ to był pod wrażeniem (cholernie pozytywnym, gdy powiedziałem mu że to tylko 600W)) gdy stanął ok 2-3 m od grzejącego panela. A stać go naprawdę na dużo (ma roczne BMW M5,full wypas) - po prostu nie wiedział o czymś takim. Mało też wiedział o ocieplaniu domu płytami PIR - włącznie z architektem (który zaplanował takie ocieplenie w jakiejś rezydencji pod Wrocławiem) oraz redakcją Forum Muratora, która na moje pytania w tej kwestii weszła w sen zimowy.

Pozdrawiam w nowym roku i nie odpowiadam na ewentualne "zaczepki" Kolegów aby nie zaśmiecać wątku!