Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie wygenerowałem rachunek i wygląda to tak. ogólnie 1 taryfa 223 kwh, 2 taryfa 415kwh koszt 309 zł taryfa g12w rok wcześniej bez paneli taryfa g11 244kwh 162zł. Same panele zużyły 427kwh (stan z pod licznika więc nie wiadomo ile w której taryfie)

Chodzi zapewne o styczeń. Jak dobrze pamiętam, ogrzewasz mieszkanie około 50 m2, koszt w okolicach 3 zł/m2 m-c. Bardzo ładnie.

Na stronie eco-partnera szacują koszt ogrzewania 1 m2 na 3 - 5 zł miesięcznie, czyli w dolnych widełkach ci wyszło.

Właśnie wygenerowałem rachunek i wygląda to tak. ogólnie 1 taryfa 223 kwh, 2 taryfa 415kwh koszt 309 zł taryfa g12w rok wcześniej bez paneli taryfa g11 244kwh 162zł. Same panele zużyły 427kwh (stan z pod licznika więc nie wiadomo ile w której taryfie)

A który to sprzedawca energii elektr. pozwala na samodzielne generowanie rachunków. Myslałem ze to wyłacznie sprzedawca ma takie prawo i mozliwośc, mozna sobie samemu ustalic termin płatnosci ?

A który to sprzedawca energii elektr. pozwala na samodzielne generowanie rachunków. Myslałem ze to wyłacznie sprzedawca ma takie prawo i mozliwośc, mozna sobie samemu ustalic termin płatnosci ?

Więc źle myślałeś. Rozliczenia rzeczywiste w energa sam podajesz na stronie stan licznika kiedy chcesz i system generuje faktury od razu. Zapomniałem dodać że można generować fakturę nie częściej niż raz w miesiącu.

Edytowane przez Demigod
uzupełnienie

Więc źle myślałeś. Rozliczenia rzeczywiste w energa sam podajesz na stronie stan licznika kiedy chcesz i system generuje faktury od razu. Zapomniałem dodać że można generować fakturę nie częściej niż raz w miesiącu.

A jak z terminem płatnosci, czy mozna go samemu ustawić?

Chodzi zapewne o styczeń. Jak dobrze pamiętam, ogrzewasz mieszkanie około 50 m2, koszt w okolicach 3 zł/m2 m-c. Bardzo ładnie.

Na stronie eco-partnera szacują koszt ogrzewania 1 m2 na 3 - 5 zł miesięcznie, czyli w dolnych widełkach ci wyszło.

Zgadza się chodzi o styczeń mieszkanie 43m. Na razie rzeczywiście wychodzi tak jak sobie obliczyłem przed zakupem paneli, jeśli więc tyle będzie kosztowało ogrzewanie w mroźne dni to będę zadowolony. Zmieniły się stawki za prąd w porównaniu z zeszłym rokiem tak jak mówili są troszkę niższe (choć oczywiście podnieśli wszystko pozostałe czyli abonament i opłaty zmienne)

• 3 weeks później...

Chyba u wszystkich użytkowników paneli na podczerwień panele poszły spać i odpoczywają po mroźnym styczniu no może tylko pykną trochę i dalej śpią..

Moje tak właśnie się zachowują na razie oszczędzają na maksa prąd .

A jak zaczną pracować to też nie pożrą mnie z kopytami a to dlatego bo trzeba umiejętnie nastawić sterowniki by panele wykorzystywać dla naszych potrzeb.

Jeden kolega co już miał założyć panele ,,a założył kable wyciągnął w styczniu 1800 KWh.... myślę że jak by nie zrezygnował z paneli to zużycie prądu miał by dużo ,dużo mniejsze .......JEŚLI Kolega tu zagląda to wie o kim piszę:wiggle:

No cóż każdy ma prawo wyboru.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników paneli na podczerwień :popcorn:

Jeden kolega co już miał założyć panele ,,a założył kable wyciągnął w styczniu 1800 KWh.... myślę że jak by nie zrezygnował z paneli to zużycie prądu miał by dużo ,dużo mniejsze .......JEŚLI Kolega tu zagląda to wie o kim piszę:wiggle:

A to trzeba udowodnic obliczeniami i pomiarami, samo myslenie to za mało. Nie ma absolutnie podstawy aby twierdzić ze panele zuzyłyby mniej energii od kabli, jest to mozliwe jedynie w przypadku gdy ogrzewanie załaczane jest tylko w niektórych pomieszczeniach w pozostałych utrzymywana jest nizsza temperatura. Ale co to ma wspolnego z komfortem. Jezeli porównujemy to tylko to samo, czyli wszystkie pomieszczenia mają taką samą temperaturę dla kabli i dla paneli. Dla kabli mozemy wykorzystac w wiekszym stopniu II taryfę, a panele wykorzystują ją jedynie gdy akurat jest. Reasumując przy kablach i wiekszy komfort i taniej, ale zawsze mozna twierdzić ze panele mają ponad 100% sprawności. Na tym forum juz nie takie rzeczy wypisywano.

Edytowane przez asolt

W styczniu akurat nasz kolega 'przygazował' z temperaturą posadzki - chciał w mrozy wykorzystać akumulację i stwierdził że za bardzo go to szarpnęło w portfelu. Z tego co wiem przeszedł na sterowanie temperaturą powietrza i zrezygnował z trzymania się niewolniczo tylko taniej taryfy. Poza tym walczy z niedziałającą wentylacją grawitacyjną.

Jeśli w styczniu przegrzewał posadzkę to mógł zwiększyć zużycie w stosunku do hipotetycznych paneli, bo więcej ciepła uciekało mu pod dom i zwiększył się udział ciepła traconego z wentylacją. To akurat nie wina kabli, tylko nauka sterowania, pewnie za rok będzie miał lepsze wyniki - trzymam kciuki.

W styczniu akurat nasz kolega 'przygazował' z temperaturą posadzki - chciał w mrozy wykorzystać akumulację i stwierdził że za bardzo go to szarpnęło w portfelu.

Nie ze szarpnelo ;) tak nie mowil bo 1800kwh u niego wyszlo 504zl ;) to tyle co by palil pelletem czy ekogrochem wiec tragedii niema :)

ale fakt ze uwazam ze bezsens ustawiac przy kablach sterowanie sama podloga bo co chwile trzeba zmieniac nastawy ;)

rozliczenie juz w piatek wiec zobaczymy teraz ;)

luty do wczoraj w drugiej 874kwh i 437kwh w pierwszej z tym ze jest to zuzycie calego domu nie tylko ogrzewanie

:

Nie ze szarpnelo ;) tak nie mowil bo 1800kwh u niego wyszlo 504zl ;) to tyle co by palil pelletem czy ekogrochem wiec tragedii niema :)

ale fakt ze uwazam ze bezsens ustawiac przy kablach sterowanie sama podloga bo co chwile trzeba zmieniac nastawy ;)

rozliczenie juz w piatek wiec zobaczymy teraz ;)

luty do wczoraj w drugiej 874kwh i 437kwh w pierwszej z tym ze jest to zuzycie calego domu nie tylko ogrzewanie

:welcome::wiggle:

• 2 weeks później...

Witam,

Otóż u mnie, używającego paneli IR (moc układu 11kW) , przyszedł rachunek za prąd: 2400 za samo ogrzewanie. Czy jest to tanie ogrzewanie jak piszą sprzedawcy? Każdy z Was to widzi. Ja też, ale już k...wa mać w tym bagnie usiadłem i nie ma szans na wyjście - chyba, że ponowny remont całej chaty.

Odnośnie wydajności, to przy -16 jakie się zdarzały się w Poznaniu, dawały radę. Na co dzień mam 21, w nocy 20,5. Raz ustawiłem na 22 i też dogrzały (właśnie przy -16).

W Poznaniu jest taka akcja finansowana przez Urząd Miasta "Trzymaj ciepło". Za darmo robią zdjęcia termowizyjne domu. Czekam na raport. Chętnym podeślę "do poczytania". Aha, ponieważ teściowie obok mają bardzo podobną chatę (powierzchnia, budowa i materiały) i dostali rachunek na 1800 zł. ogrzewanie na gaz.

Mówiąc krótko - uczcie się na "moim" błędzie i nie kupujcie tego syfu. Między bajki schowajcie sobie wykresy, rysunki, zdjęcia uśmiechniętych ludzi, zapewnienia o ekonomice tego typu ogrzewania. Rachunki mówią same za siebie.

pozdrawiam,

Michał

Edytowane przez posnanss
zapomniałem dodać czym grzeją

Witam!

Na razie nie jestem zbyt dokładny ale rachunek za prąd budowlany (Tauron) od ok. połowy lipca do 17 stycznia wyniósł mnie 490 zł. W tym przez dwa miesiące używałem paneli podczerwieni - ponieważ wykańczam domek (mały D07- wrzutka kilku postów ze zdjęciami w wątku o "małym)"). Mam zainstalowane 9x650 w i 1x 300w, wyskość docelowa pomieszczeń to 272,5 cm. Domek nie jest ocieplony z zewnątrz - będzie w kwietniu. W styczniu (kiedy to farba z sufitu zaczęła mi spływać na ściany) błyskawicznie (co znaczy odpowiednia motywacja) ociepliłem strop teriva 20 cm wełny skalnej twardej (lambda deklarowana 0,32) i od środka ściany szczytowe 10 cm grubości tej wełny. W trakcie tego czasu (lipiec - wrzesień) prąd był w użyciu do budowy domku (SSZ) a dalej przez kafelkarza i pozostałych instalatorów. Przez 3 miesiące non stop chodził odwilżacz 450 W a przez 1,5 mca 2 takie odwilżacze. Oczywiście temperatura jaką utrzymuję to nie 21-23 jak planuję w przyszłości ale 14-16 stopni. Ściany to 24 cm ceramiki poryzowanej z Kozłowic.

Zima nie była za ostra (Dolny Śląsk) ale jak wymieniłem - ściany gołe, jeśli nie liczyć tynków mineralnych wewnątrz.

Po lekturze tego wątku myślałem, że zapłacę jakieś 1,5 - 2 tys zł.

Podsumowując - jak na razie jestem b. zadowolony. Miny wykonawców i znajomych bezcenne - jak widzą w salonie (30m2) 3 obrazy (jak olejne) które wyraźnie grzeją - czuć to z odl. ok 3,5m dość wyraźnie.

Ps . Panelami grzeję - dalej dzięki temu od września, z małymi przerwami, domek jest wykańczany w środku. Pozostało mi: drzwi wewnątrz, 1 pokój - podłoga z paneli, zainstalowanie kuchni i szafy w wiatrołapie (k. marca), ocieplenie 15 styro (kwiecień) i taras+ ganek - położenie płytek klinkierowych (chyba maj)

Z ciekawostek w 1 pokoju mam panel pod parapetem z konglomeratu (jakieś 15 cm poniżej, parapet wystaje ok. 7 cm) po wyłączeniu panela przez termostat, przez ok 25-30 min wystająca część parapetu jest ciepła.

:bye:

Edytowane przez Jacek06

A te kable to zwykle elektryczne grzanie podposadzkowe? Czy moze maty na podczerwien, ktore kladzie sie pod panele lub na suficie pod regips?

Pzdr

Nie zwykle elektryczne a grzejne ;) zatopione w 14cm wylewce.

P.S Jak mialem kupowac panele to sprzedajacy mowil zeby licyc miesiecznie mniej wiecej 5zl/m2 koszt ogrzewania.. Tym czasem na kablach mialem jeden rachunek na 529zl coz plus kabli jest taki ze ich nie widac no i sa w zakupie ponad 2x tansze.. Ja wyboru nie zaluje chociaz moglem zatopic rurki w wylewce jak radzili nie którzy..

Edytowane przez piekar_

Też jestem z Wielkopolski- jak widać w Twoim przypadku panele to porażka, w moim sam oceń

ostatnia faktura 05.XII-05.II wszystko na prąd 1919 kWh ( 1050 zł) z czego szacuje ogrzewanie ok 700 zl + ok 1,5 m2 drewna ( szkieleciak, powierzchnia ok 108m2 grzany panelami i matami grzewczymi)- szału nie ma, ale tragedii też nie

Temperatury trzymam w ciągu dnia w pomieszczeniach gdzie się przebywa ok 21, 5 C w nocy ok 20 C, w łazienkach wieczorami 22-23C