Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, obejrzę, ale na pierwszy rzut oka to i tak wychodzi >500PLN na strefę, ma sens jak są 2 strefy na wodnej podłogówce.

Mój próg bólu jest w okolicach 300PLN na strefę, albo inaczej - 3500 za całe sterowanie. Na razie tylko PLC spełnia ten warunek, czym jestem mocno zdziwiony.

Przecież dorzucenie wejścia wyłączającego do dowolnego sterownika z programem tygodniowym za 250PLN to jakieś 1PLN dodatkowych kosztów w produkcji, czyżbym idealnie się wstrzelił w lukę rynkową???

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zawsze chodzi o to, aby zrobić coś jak najmniejszym kosztem, ale o to żeby uzyskać jak największy komfort. Skoro ustawiam 22 stopnie to tyle chcę mieć, a nie rozbieżność 21-26 i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić.

Jeżeli chcemy osiągnąć naprawdę wysoki komfort oraz oszczędności przy eksploatacji ogrzewania podłogowego to system sterowania powinien składać się z trzech elementów :

1. Sterownik kontrolujący pracę zaworu mieszającego 3D

2. zawór mieszający 3D który centralnie kontroluje temperaturę czynnika grzewczego

3. koniecznie system regulacji strefowej

W takim przypadku możemy mówić że mamy porządnie wykonany system kontroli pracy ogrzewania podłogowego.

...

3. koniecznie system regulacji strefowej....

Całkowicie zbędne w przypadku gdy zróżnicowanie zapotrzebowania pomiędzy pomieszczeniami w domu energooszczędnym nie przekracza 50%, np 30-45W/m,

ale w przypadku gdy zróznicowanie 50% pomiędzy pomieszczeniami jest 55-75W/m2 to już nie jest budynek energooszczędny na obecne czasy i SS musi być. Może nie musi, ---powinno---

Całkowicie zbędne w przypadku gdy zróżnicowanie zapotrzebowania pomiędzy pomieszczeniami w domu energooszczędnym nie przekracza 50%, np 30-45W/m,

ale w przypadku gdy zróznicowanie 50% pomiędzy pomieszczeniami jest 55-75W/m2 to już nie jest budynek energooszczędny na obecne czasy i SS musi być. Może nie musi, ---powinno---

Jeżeli nie zastosujemy regulacji strefowej przy ogrzewaniu podłogowym , nie będziemy mieli możliwości

zróżnicowania temperatur w poszczególnych pomieszczenia. Również będzie problem w utrzymaniu równych temperatur

w poszczególnych pomieszczenia . W przypadku ogrzewania grzejnikowego taką rolę spełniają zawory termostatyczne,

chociaż i tu zaleca się montaż regulacji strefowej.

• 2 weeks później...
Ja z 2 letniego doświadczenia uważam, że sterowanie strefowe to zbędny wydatek. Mam w całym domu podłogowe, w 3 pokojach sterowniki indywidualne, połączone z zaworami, nie korzystam z nich (zawory cały czas otwarte). Przy dobrze zaprojektowanym i wykonanym ogrzewaniu podłogowym temperatury w tych pomieszczeniach mam takie jak zakładałem w projekcie.

Pewnie spadną na mnie gromy i pioruny, ale co mi tam

Napiszę co myślę. :cool:

Bardzo się cieszę, że mam możliwość niezależnego sterowania każdym obwodem.

Nie muszę uruchamiać grzania całego domu od razu. Najpierw odpalam łazienki i komputerownię, a potem w miarę potrzeb kolejne pomieszczenia. Sezon grzewczy kończę w odwrotnej kolejności, ostatnie wyłączam łazienki.

Mam też jeden pokój, który w normalnym trybie nie jest używany, wtedy jest nastawione na 16 stopni. W razie przyjazdu gości nocujących przestawiam na 20 lub wedle ich upodobań, a po wyjeździe znowu na 16. Gdybym miała to robić przykręcając przepływy, trudno by mi było wycelować te temperatury.

W okresie Bożego Narodzenia pomieszczenie gospodarcze przestawiam na 12 i mam dodatkową chłodnię do przechowywania wiktuałów. :yes:

Każdy robi według własnych potrzeb i upodobań. :bye:

Nie muszę uruchamiać grzania całego domu od razu. Najpierw odpalam łazienki i komputerownię, a potem w miarę potrzeb kolejne pomieszczenia. Sezon grzewczy kończę w odwrotnej kolejności, ostatnie wyłączam łazienki.

Mam też jeden pokój, który w normalnym trybie nie jest używany, wtedy jest nastawione na 16 stopni. W razie przyjazdu gości nocujących przestawiam na 20 lub wedle ich upodobań, a po wyjeździe znowu na 16. Gdybym miała to robić przykręcając przepływy, trudno by mi było wycelować te temperatury.

W okresie Bożego Narodzenia pomieszczenie gospodarcze przestawiam na 12 i mam dodatkową chłodnię do przechowywania wiktuałów. :yes:

Bardzo się cieszę na tę wypowiedz. Rozsądnie , zrozumiale i na temat, o to właśnie chodzi w regulacji strefowej .

Wiele mądrali może się uczyć..

Pozdrawiam

Ja mam trzy strefy - poddasze, parter, łazienki.

W pierwszym sezonie uzywalem ich - w drugim wyregulowałem przepływy i wywalilem sterowanie strefami.

Efekt? taki sam jak przy SS.

Puenta? sterowanie strefowe jest potrzebne tylko w wypadku jak mamy sp...... instalację.

A jak goście przyjadą to mają spać w zimnym:o czy może na wszelki wypadek całą zimę porządnie grzać nieużywane pomieszczenie, bo ktoś za miesiąc czy dwa w nim zanocuje :lol2:

Gość Arturo72
A jak goście przyjadą to mają spać w zimnym:o czy może na wszelki wypadek całą zimę porządnie grzać nieużywane pomieszczenie, bo ktoś za miesiąc czy dwa w nim zanocuje :lol2:

A jaki problem przykręcić na początku zimy nie uzywane pomieszczenie a jak goście przyjadą pofatygować się do rozdzielacza i odkręcić rotametr lub zawór ?

Dla mnie jeśli dom jest zamieszkały sterowanie strefowe i regulacja temp. w kazdym pokoju przy akumulacyjnej wylewce jest całkowicie pozbawione sensu.

A żeby nie była s....a nie należy kłaść rur co 10cm, jak robi to większość pseudohydraulików, tylko w zależności od zapotrzebowania, izolacji, itp robić większe odstępy.

Jedyny plus sterowania sekcjami to podawany już wielokrotnie na forum przez Cieszynianke przykład pokoju dla gości i pom. gosp. Cel grzania łazienek, gdy już nie trzeba grzać reszty domu jest dla mnie trochę dziwny, jednak szanuję to, każdy ma swoje przyzwyczajenia.

Dziękuję za ten post. Cieszę się, że zdecydowałaś się podzielić tym co nas tu interesuje i o czym chcieliśmy się dowiedzieć. Możesz jeszcze napisać jakie są elementy sterujące? Nie wyobrażam sobie biegać cały czas do rotametrów i celować stopień w tą, dwa w tą. A to co Ty masz to doskonała sprawa i niesamowita wygoda obca dla "kręcących".

A jaki problem przykręcić na początku zimy nie uzywane pomieszczenie a jak goście przyjadą pofatygować się do rozdzielacza i odkręcić rotametr lub zawór ?

Dla mnie jeśli dom jest zamieszkały sterowanie strefowe i regulacja temp. w kazdym pokoju przy akumulacyjnej wylewce jest całkowicie pozbawione sensu.

Najwiecej krytykują sterowanie strefowe ci którzy go nie posiadają, na nic pozytywne opinie posiadaczy takiego rozwiązania i ich zadowolenie oraz przykłady praktycznego zastosowania. Dlaczego nie krytykuje się sterowania strefowego w przypadku ogrzewania kablami i wylewką akumulacyjną, przecież to bardzo podobny przypadek, a zdecydowana wiekszośc kablarzy ma takie sterowanie. Jest jeszcze jeden plus takiego sterowania, zmniejszenie przegrzewania pomieszczen południowych w okresach przejsciowych (a tym samym niewielkie ale jednak oszczędnosci), gdzie jeden regulator nie jest w stanie dopasowac sie do zysków słonecznych w wszystkich pomieszczeniach.

Bieganie co pewien czas do rotametrów oczywiscie z instrukcją dla całej rodziny, bo czasami moze nie byc mnie w domu to chyba niezbyt wygodne rozwiazanie.

Gość Arturo72
Jedyny plus sterowania sekcjami to podawany już wielokrotnie na forum przez Cieszynianke przykład pokoju dla gości i pom. gosp.

Dla mnie nawet to nie jest jedyny plus,dla mnie to żaden plus.Wiedząc,że dany pokój czy pokoje nie będą wogóle używane i zamieszkiwane w domu skręcamy go na początku zimy i zapominamy o tym,czy do tego potrzebny jest sterownik na ścianie ?

W dobrze wykonanej podlogówce mamy obwody w każdym pokoju z osobna także nie widzę problem i dla mnie sterowanie podłogówką jest tylko wydaniem nie potrzebnie kasy.

Druga uwaga jest taka o czym zapewne nikt nie myśli,że jak pokój w domu jest nie ogrzewany to wychładza nam ogrzewane pokoje sąsiednie przez co w sąsiednich pokojach ogrzewanie załącza się lub chodzi nam dłużej,żeby uzupełnić straty ciepła i dlatego pozorna jest oszczędność na ogrzewanie przez sterowanie sekcjami.

Trzecia uwaga jest taka,że w domu,dobrze zbudowanym dzięki właśnie podłogówce,która akumuluje ciepło wahania dobowe temperatury to ok.1st.C na 24h i pytanie jaki jest sens sterowania przy tak małej róznicy spadku temperatury ?

W moim przypadku przy mrozach ogrzewanie chodzi max.7-8h na dobę.

Gość Arturo72
Dlaczego nie krytykuje się sterowania strefowego w przypadku ogrzewania kablami i wylewką akumulacyjną, przecież to bardzo podobny przypadek, a zdecydowana wiekszośc kablarzy ma takie sterowanie. Jest jeszcze jeden plus takiego sterowania, zmniejszenie przegrzewania pomieszczen południowych w okresach przejsciowych (a tym samym niewielkie ale jednak oszczędnosci), gdzie jeden regulator nie jest w stanie dopasowac sie do zysków słonecznych w wszystkich pomieszczeniach.

Bieganie co pewien czas do rotametrów oczywiscie z instrukcją dla całej rodziny, bo czasami moze nie byc mnie w domu to chyba niezbyt wygodne rozwiazanie.

A wiesz,że bzdury opowiadasz ?

Kable różnią się znacznie od wodnej podłogówki,jeśłi chodzi o oddawanie ciepła takze nie opowiadaj głupot.

Gość Arturo72
Nie wyobrażam sobie biegać cały czas do rotametrów i celować stopień w tą, dwa w tą.

A kto Ci każde biegać cały czas ?I nie stopień czy dwa a 0,1-0,5 stopnia w tą lub w tamtą,odczujesz taką różnicę w domu ?

Raz ustawiasz i jest dobrze na lata,oczywiście jeśli podłogówka jest dobrze zaprojektowana i wykonana.