Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A wiesz,że bzdury opowiadasz ?

Kable różnią się znacznie od wodnej podłogówki,jeśłi chodzi o oddawanie ciepła takze nie opowiadaj głupot.

Jakie głupoty, devi zaleca aby moc kabli była równa 130% strat pomieszczenia, ja równiez projektuje podłgówkę z niewielkim zapasem ok 10-20%. Róznica jest tylko w precyzji sterowania gdzyz siłowniki maja dłuższy czas otwarcia i zamkniecia, zas kable załaczaja sie wyłaczają natychmiastowo. Zapas ciepla w pętli a w kablu oddanego po wyłaczeniu nie rózni sie az tak bardzo. Jezeli masz wiarygodne opracowania porównawcze odnosnie róznic w oddawaniu ciepła przez kable i rury podaj link chętnie sie z nimi zapoznam. Tobie na słowo nie wierzę, tak jak TB równiez.

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisze jak jest u mnie - żeby nie było że wymyślam.

Poddasze ma cały czas 21C, parter 22C a łazienka 24C.

Pierwszy sezon miałem te trzy strefy,

w drugim sezonie wyregulować przepływy i dalej mam tak samo.

I nie wiem po co w niektórych pomieszczeniach utrzymywać zmniejszona temperaturę.

Jedno czy dwa pomieszczenia parę stopni mniej nie robią aż takich różnic w rachunkach.

Nie dajmy się zwariowac w pogoni za ekonomia...

Ps. jeśli już ktoś chce te strefy, to jak się poszpera w necie, to można znaleźć dosyć tanie rozwiązanie - trzy bezprzewodowe termostaty, odbiornik sterujący zaworami/kotlem/pompą i kilka zaworów wyniosły mnie raptem 1, 5kPN...

Edytowane przez mistalova

Druga uwaga jest taka o czym zapewne nikt nie myśli,że jak pokój w domu jest nie ogrzewany to wychładza nam ogrzewane pokoje sąsiednie przez co w sąsiednich pokojach ogrzewanie załącza się lub chodzi nam dłużej,żeby uzupełnić straty ciepła i dlatego pozorna jest oszczędność na ogrzewanie przez sterowanie sekcjami.

W przypadku pompy ciepla to juz zupelnie nipotrzebne, bo automatycznie rosnie nam temperatura zasilania i spada COP urzadzenia, wiec jakis realnych oszczednosci nie bedzie praktycznie zadnych.

Jesli chodzi o obliczenia to roznicy nie ma, ale jesli chodzi o zasade dzialania to jednak roznice sa i to na korzysc podlogowki wodnej.

No tak ale co to ma do negowania sterowania strefowego podłogówki, a zalecania tego sterowania w przypadku kabli, przeciez i w mocach zainstalowanych i w sposobie sterowania wielkich róznic nie ma. Inaczej mówiąc podaj argumenty za takim sterowaniem w przypadku kabli i argumenty przeciw takiemu sterowaniu wodnej podłogówki.

Edytowane przez asolt

a jak jest z grubością betonu, czy przy kablach jest dokładnie to samo co przy rurkach? Tzn. wiem że w łazienkach kable daje się zaraz pod płytki, wtedy reakcja grzewcza jest szybsza, tzn, szybciej ciepło jest oddawane, i wtedy ma sens sterowanie strefowe, bo szybko sobie dogrzewamy. Przy wodnym, zanim woda rozgrzeje wylewkę mija kilka godzin.

Gość Arturo72
Przy wodnym, zanim woda rozgrzeje wylewkę mija kilka godzin.

I zanim ochłodzi wylewkę przy reakcji na sterownik o wahnięciu 0,5stC mija następne kilka godzin...

Edytowane przez Arturo72

No tak ale co to ma do negowania sterowania strefowego podłogówki, a zalecania tego sterowania w przypadku kabli, przeciez i w mocach zainstalowanych i w sposobie sterowania wielkich róznic nie ma. Inaczej mówiąc podaj argumenty za takim sterowaniem w przypadku kabli i argumenty przeciw takiemu sterowaniu wodnej podłogówki.

Podlogowka wodna sama reguluje moc oddawana do pomieszczenia, w miare jak temperatura podlogi zbliza sie do temperatury pomieszczenia. Przy kablach tego nie ma. Tam energia generowana jest bezposrednio w podlodze i musi znalezc "ujscie". Musi wtedy podniesc sie temperatura podlogi, az zadziala termostat o odetnie prad. Podlogowka wodna sama praktycznie "wykluczy" takie pomieszczenie z odbioru energii i ciecz odda energie w innych chlodniejszych pomieszczeniach, bo moc podana w podloge nie jest podana do konkretnego pomieszczenia. Pomimo, ze w podlodze bedzie przeplyw wcale nie musi to sie wiazac z dalszym dogrzewaniem.

Mam nadziej, ze jasno to opisalem.

a jak jest z grubością betonu, czy przy kablach jest dokładnie to samo co przy rurkach? Tzn. wiem że w łazienkach kable daje się zaraz pod płytki, wtedy reakcja grzewcza jest szybsza, tzn, szybciej ciepło jest oddawane, i wtedy ma sens sterowanie strefowe, bo szybko sobie dogrzewamy. Przy wodnym, zanim woda rozgrzeje wylewkę mija kilka godzin.

Szybko sie zagrzeje i szybko wystygnie.

Wiesz, grzanie podlogowka to raczej cyke dobowe niz godzinowe czy minutowe. To tak nie dziala, ze cos wlaczasz i jest zaraz cieplo.

Podlogowka wodna sama reguluje moc oddawana do pomieszczenia, w miare jak temperatura podlogi zbliza sie do temperatury pomieszczenia. Przy kablach tego nie ma. Tam energia generowana jest bezposrednio w podlodze i musi znalezc "ujscie". Musi wtedy podniesc sie temperatura podlogi, az zadziala termostat o odetnie prad. Podlogowka wodna sama praktycznie "wykluczy" takie pomieszczenie z odbioru energii i ciecz odda energie w innych chlodniejszych pomieszczeniach, bo moc podana w podloge nie jest podana do konkretnego pomieszczenia. Pomimo, ze w podlodze bedzie przeplyw wcale nie musi to sie wiazac z dalszym dogrzewaniem.

Mam nadziej, ze jasno to opisalem.

To akurat jest uzaleznione od temp zasilania, jezeli jest ona stała ta samoregulacja działa troche gorzej, jezeli jest zmienna sterowana pogodówką to samoregulacja jest bardziej efektywna. Sa rózne przypadki ale ci którzy mają takie sterowanie na ogół sa z tego zadowoleni.

Róznica techniczna tak, ale nie wykluczajaca opcji sterowania strefowego, to ze wiekszosc obywa sie bez takiej regulacji wcale nie oznacza ci pozostali mają z niej zrezygnowac, a nowi inwestorzy nie instalowac. Czasy urawniłowki juz mineły, kazdy ma inne potrzeby i wymagania. Dom jest dla mnie, a nie odwrotnie.

Gość Arturo72
Róznica techniczna tak, ale nie wykluczajaca opcji sterowania strefowego, to ze wiekszosc obywa sie bez takiej regulacji wcale nie oznacza ci pozostali mają z niej zrezygnowac, a nowi inwestorzy nie instalowac. Czasy urawniłowki juz mineły, kazdy ma inne potrzeby i wymagania. Dom jest dla mnie, a nie odwrotnie.

Jasne,chcąc zapalić światło w pokoju można także klasnąć lub zagwizdąć,każdy ma swoje potrzeby i wymagania ;)

Ja nie widzę potrzeby regulacji temperatury w pokoju z dokładnoscią do 0,2st.C bo dla mnie nie jest to potrzeba czy wymaganie a zwykła głupota ;)

Nikt bogatemu nie zabroni. Moze nawet instalacje ze zlota zrobic - droga wolna. Pozostaje jednak pytanie o sensownosc takiego rozwiazania i to jest przedmiotem rozwazan chyba. :)

To akurat jest uzaleznione od temp zasilania, jezeli jest ona stała ta samoregulacja działa troche gorzej, jezeli jest zmienna sterowana pogodówką to samoregulacja jest bardziej efektywna. Sa rózne przypadki ale ci którzy mają takie sterowanie na ogół sa z tego zadowoleni.

Ja mam sterowanie pogodówką, czyli im niższa temp. zewn. tym wyższa zasilania (przy -20 mam 40stopni). I u mnie efekt samoregulacji jak najbardziej się sprawdza, jak pisałem powyżej mam sterowniki indywidualne w pokojach, ale z racji dużej bezwładności nie zdawało to egzaminu (ustawiałem dzień chłodniej, noc cieplej), przy tych eksperymentach piec zużywał więcej gazu (w nocy musiał rozgrzać to co się w dzień wychłodziło).

Ja mam sterowanie pogodówką, czyli im niższa temp. zewn. tym wyższa zasilania (przy -20 mam 40stopni). I u mnie efekt samoregulacji jak najbardziej się sprawdza, jak pisałem powyżej mam sterowniki indywidualne w pokojach, ale z racji dużej bezwładności nie zdawało to egzaminu (ustawiałem dzień chłodniej, noc cieplej), przy tych eksperymentach piec zużywał więcej gazu (w nocy musiał rozgrzać to co się w dzień wychłodziło).

Ale ja nie twierdzę ze takie okresowe obnizanie doprowadzi do spadku zuzycia gazu.

Nikt bogatemu nie zabroni. Moze nawet instalacje ze zlota zrobic - droga wolna. Pozostaje jednak pytanie o sensownosc takiego rozwiazania i to jest przedmiotem rozwazan chyba. :)

No właśnie nie :) Tu nie rozważamy sensowności, i nie piszemy, że nie mamy i nie chcemy. Temat to sterowanie podłogówką i tylko to powinno się w nim znaleźć a nie jakieś wywody, że nie trzeba, że samo się zrobi itd., itp.