Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - wnęka na pojemnik na śmieci - nowe prawo śmieciowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam sorter z Ikei, idealnie pasuje do szuflady 60 -ki pod zlewem. Plus zgniatarkę do butelek montowaną do ściany w garażu.

o taką :

http://bi.gazeta.pl/im/8/8589/z8589788Q,Reczna-zgniatarka-do-butelek-mocowana-do-sciany.jpg

genialne urządzenie. Bijemy się, kto ma zgnieść butelki :)

Papier w 60 % wykorzystuję do rozpalania w kominku. Zostają jeszcze te góóry pieluch!!!

Kosze niestety trochę małe, ale za to garaż duży ;) więc duże worki na sort trzymane są w garażu. Do kosza na zew. jakieś 6 m, ogrom odległości, więc wiadomo- małż robi tam wyprawę raz w tyg. :p

Gadałam w wójtem i ma być tak,że w całej Polsce mieszkańcy będą mieli możliwość produkcji nieograniczonej ilości śmieci w tej jednej ustalonej opłacie.

Ustawodawca dał 4 warianty do wyboru i nie ma możliwości żadnego naliczania od kubła.

Problem jedynie jest w tym,że gminy na razie nie maja pojęcia ile tak naprawdę cała operacja ze śmieciami będzie kosztować,dlatego firmy wywożące śmieci będą przez jakiś czas notowały ile i jakie konkretnie śmieci zabierają,żeby skalkulować nałożone opłaty(Wpływy z opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi pokryją koszty funkcjonowania systemu obejmujące koszty odbierania, transportu, zbierania, odzysku i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, tworzenia i utrzymania punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych, koszty obsługi administracyjnej.) .

Tak sobie myślę że skoro faktycznie ilość nieograniczona,to wkrótce opłaty w większości gmin i tak pofruną do górnego pułapu.

Ci co nie płacili i tak płacić nie będą :D

ed aaaaa,u mnie odpady będą odbierane raz w miesiącu(teraz raz w tygodniu)-jak ktos będzie chciał częściej musi sam zawrzeć umowę z firmą odbierającą śmieci

czyli trzeba szykować miejsce na składowanie :sick:

Edytowane przez marynata

To wyżej jest fajne, ale jedynie jak w domu stoi, np. w garażu. Na zewnątrz to większy wiatr lub węszący psiak lub lisek i opakowanie po frankfurterkach wydłubie : ). Dzisiaj na zewnątrz wychodzi taki fajny kubeł Curvera 100l, zielony z pokrywą na zatrzask. Niestety nam po 4 tygodniach to wystarczy na plastiki i folię. Papier w kominku, butelki do skrzynki i zostają puszki, niewiele ale jednak.

Ja nie zakręcam, bo dziecko zbiera do przedszkola :) Jak się dokręci nakrętkę, to butelka zajmuje najmniej miejsca. jeśli się nie zakręci nakrętki- butelka ciutkę się "rozpręża".

Butelki szklanej nie odważyłam się zgniatać :D

Ale tetrapaki już tak. Trochę się trzeba nagimnastykować, bo ustrojstwo przewidziane na plastiki, ale... Polak potrafi :)

U nas maszyna powieszona tak jak na zdjęciu, Tak się chyba najłatwiej zgniata. Ale tak sobie myślę, że jak się kto uprze to i w poziomie powiesi.

To wyżej to za lekkie,nie wszędzie zda egzamin.Na zewnątrz raczej trzeba szykować takie coś

http://images04.olx.pl/ui/16/59/23/1318709993_264895623_1-Zdjecia--Obudowa-kosza-zabudowa-pojemnika-podwojna-ozdoba.jpg

To z najtańszych,ok 350pln,bo są ładniejsze i z trwalszych materiałów ale ceny powalają.

Kompletnie nie mam gdzie magazynować śmieci ,coś trzeba kombinować.

http://www.prowest.pl/94-zgniatarki-do-puszek

kartony, puszki pewnie i butelki plastikowe zgniecie :)

tak sobie czytam i mysle...

-papiery ida na podpalke w kominku

-wszystkie odpady organiczne na kompost

-na puszki jakis maly pojemnik bo kazdy chyba potrafi nadepnac puszke zeby ja zgnieść - bez wyszukanych zgniatarek (wiele razy sie spotkalem ze sa osoby ktore lataja po wsiach i zbieraja różnego rodzaju metale)

-szklo no tu nie ma za bardzo opcji trzeba pojemnik

-plastik tu tez raczej pojemnik

-no i inne tez pojemnik

wiec minimum trzy pojemniki wypada miec... duzo/malo.. jak ktos ma miejsce to nie problem.. ale jak ktos go nie ma to juz trzeba kombinowac...

ja jestem w tej grupie szczesliwców ze miejsce bede mial.. przeeiwduje 'dziure' w ogrodzeniu.. znaczy mala furteczke od drogi zeby latwy dostep do pojemnikow byl.. a od podworka zagrodzone a ile zagrodzone to sam jeszcze nie wiem.. pewnie tak zeby sie z 4 pojemniki na wszelki wypadek zmiescily :) plus ze 3 luzne duze worki ze smieciami :)

Najwygodniej oczywiście kombinować coś w ogrodzeniu,żeby nie latać z tym i ewentualnie nie zostać ze śmieciami na kolejny miesiąc jak się zapomni/spózni (czy jakieś inne zdarzenie losowe) w dniu odbioru.

Nie wiem co też z odpadkami organicznymi,bo ja nie mam ochoty na zakładanie kompostownika :???: hmmmmmmmm

no fakt takich puszek noga nie ruszysz.. mialem na mysli bardziej puszki po piwie :D lub spite'cie :)

jesli jest miejsce na kompostownik to wydaje mi sie ze mozna smialo w tym kierunku pujsc jesli chodzi o odpady organiczne.. masz problem z glowy jesli chodzi o trawe, liscie, roznego rodzaju obierki itp itd.. a przeciez to ani nie smierdz jakos nie wiadomo jak ani nic.. no chyba ze zaczniesz tam nie wiadomo co wywalac :)

Ale pózniej mimo wszystko trzeba gdzieś ten kompost rozłożyć itd,nie za bardzo to wszystko widzę.Ciekawe co z organicznymi w przypadku mieszkańców bloków?

W sumie mogę zapłacić za niesortowane,ale jak te wszystkie śmieci łącznie z odpadkami jedzenia itp mają czekać miesiąc na odbiór,to one przecież zaczną mi chodzić :lol2:

no jak odbiór bedzie raz w miesiacu.. to moze nie beda jeszcze Ci te worki ze smieciami same chodzic.. ale zapach to bedzie na pół wsi/osiedla.. zimą pół biedy.. ale latem.. oj kiepsko to widze.. znaczy czuje ;)

datego uwazam ze jesli jest mozliwosc to kompostownik jak najbardziej ;) od czasu do czasu 'przegrzebiesz' i bedzie ladna urodzajna ziemia.. jak nie masz gdzie rozprowadzic to napewno znasz kogos na wsi kto taka ziemie przygarnie... ludzie placa grube pieniadze ;) zeby dobra ziemie do kwiatkow i innych sobie zafundowac...

Mając jeszcze niedawno dwa psy to górka puszek litrowych / metalowych była zawsze spora. Nogą to ich zgniatać raczej się nie kalkulowało. ....

ja tam nie wiem czy się kalkuluje ale puszki mojego wilka bez problemu zgniatam (oczywiście z boku i poprawiam na płasko dno a nie z góry jak aluminiowe), mój 12-letni syn tez nie ma z tym wiekszego problemu (poza lenistwem)

Przy kilkuosobowej rodzinie z przewagą dzieci i zwierząt,to nie wiem jakby nie kombinował z segregacją,zgniataniem i paleniem,to przy odbiorze raz w miesiącu każdy normalny pojemnik będzie mało :???:

ee tam, przy pięcioosobowej rodzinie, psie, kocie i dwóch żółwiach :) wystarcza nam pojemnik 120l co 4 tygodnie opróżniany, oczywiście plastiki lądują w osiedlowym koszu na nie, metal w worku i na złom co kilka miesięcy zawiozę, czysty papier/karton utylizuje, kompostownik mam taki plastikowy kupiony postawiony i zapełniany (bo wspominasz coś o "zakładaniu" - ja tam nic nie zakładałem tylko postawiłem i wrzucam) i powiem ze po tym zabiegu drastycznie spadła ilość śmieci w koszu

i w zasadzie jedynie w zimie, tej mroźniejszej kiedy się więcej pali w kotle pojemnik jest pełny bo popiół go wypełnia, latem bywało ze i pół by pojechało i 3/4 i latałem po działce odpadów po budowie jakich szukając bo żal d..ę ściskał że chłopaki na pusto kosz ciągać po śmieciarce będą :)