Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - wnęka na pojemnik na śmieci - nowe prawo śmieciowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze,Edde,co 4 tygodnie opróżniasz kosz i nie wionie??:eek: U mnie przyjeżdżają co tydzień i nieraz jak są ciepłe miesiące to już po kilku dniach nie mogę się doczekać kiedy będą.A worki wiążę bardzo starannie,latem dodatkowo wkładam jeden w drugi.

Co do kompostownika to nie ma mowy.

Raz że ja jestem niechętna takim zabiegom,dwa dom jest w ciasnej zabudowie miejskiej i żadnych amatorów dań z kompostowników mi tu pod oknami nie potrzeba.Chyba że sąsiad założy to ja skontruję :lol2: chociaż bardziej stawiam na to że mnie by sąsiedzi opierniczyli za tą ekologię :D

Jakby co to będę sama wozić te śmieci,żeby tylko dziady przyjmowali :p

Edde, bo Ci dziecioki z pieluch wyrosły. Moja pociecha zapełnia taki 35-40l woreczek pieluchami tygodniowo całkiem sama. A pragnę zaznaczyć, że w tyg, jeździ na 9 godz. do babci; no i to moje drugie dziecko, więc do tematu zmiany pieluchy nie podchodzę już tak...hm, ortodoksyjnie ;)

Ale i tak, zgadzam się z tobą, że sortowanie odpadów drastycznie zmniejsza odpady "ogólne".

Pamiętam, że w niemieckim akademiku widziałam kiedyś ok. 10 koszy do sortowania odpadów!!! Co więcej, studenci sortowali. Ci z Polski też.

Ja sortuję od 6 lat i żyję. Mój mąż to nawet puszki i plastiki po jogurtach itp. myje, bo tak prosili w gazetce informacyjnej. Chociaż uważam, że odbiór śmieci raz w m-cu to jakieś nieporozumienie!!!

pociecha jeszcze dwóch lat nie ma więc z pieluch wyrosnąć nie zdążyła choć ja usilnie do tego namawiamy ;)

z kosza nic nie zawiewa, no chyba, ze chcielibyśmy tam głowę do srodka wsadzić to pewnie coś poczujemy ;) gdy stoisz czy przechodzisz obok czy to lato czy zima nic nie czuć (rzecz jasna w gorące lato po otwarciu pojemnika coś tam można poczuć ale bez pzresady, mam za to sąsiada, który nie ma kompostownika i wali wszystko jak leci w pojemnik i co dwa tygodnie latem pojemnik myjką ciśnieniową parową myje bo mu tak wali), myślę, ze to jest też sprawa kompostownika, gdzie wszystkie organiczne rzeczy trafiają a nie kisza sie w workach zamkniętych ale zawsze nie szczelnie

podobnie zresztą sprawa ma sie z kompostownikiem; ponoć prawidłowy nie powinien wogóle dać sie nosem odczuć, a odpady powinny się kompostować a nie gnić, ja tam się nim zajmować i produkować idealny kompost nie mam ani czasu ani ochoty dlatego też pewnie w gorące lato przy samym kompostowniku nos przystawiając coś możemy poczuć ale nigdy jeszcze nie było to jakkolwiek uciążliwe a żaden z bywalców posesji jeszcze nie narzekał a wielu w ogóle pytało co to tam stoi to czarne;)

• 2 weeks później...

Jak pójdzie fala likwidacyjna straży gminnych,to kto wie w czyich rękach będzie bloczek z mandatami :p

Mnie w każdym razie tego typu przepisy które mają za zadanie zastraszyć obywatela w sprawie która leży w jego osobistym interesie,bardzo się nie podobają.Czy nie można po ludzku bez straszenia stworzyć przepis który mówi że w przypadku braku skrzynki poczta nie dostarcza korespondencji i obywatel sam musi doginać do placówki i sprawdzać czy coś do niego jest?

Władza zawsze wie co dla nas jest najlepsze :p czuję się otoczona opieką :p

Wy to o skrzynkach pocztowych na pampersy a ja dowiedziałem sie ze u mnie segregowane odpady będa odbierane raz na miesiąc. I gdzie ja będę przechowywał te butelki po piwie ? I potem ciągnął ten worek z butelkami po posesji pod śmietnik przed domem? Zgroza. Czuję coś że cały Naród przerzuci sie na puszki.

U mnie już firma chce mi sprzedać pojemnik 240l który aktualnie posiadam. Fajna cena - 70zł. Chętnie kupiłbym dodatkowo taki 120l, Krzyczą za taki 50 złociszy, ale nie wiem czy zechcą opchnąć. A co do wywożenia raz/mc da się radę w taki właśnie 240l plus segregowane w worki i w taki 120.

U mnie już firma chce mi sprzedać pojemnik 240l który aktualnie posiadam. Fajna cena - 70zł. Chętnie kupiłbym dodatkowo taki 120l, Krzyczą za taki 50 złociszy, ale nie wiem czy zechcą opchnąć. A co do wywożenia raz/mc da się radę w taki właśnie 240l plus segregowane w worki i w taki 120.

to chyba te same ulotki dostaliśmy do faktury :)

planujesz mieć dwa, 240l + 120l? ja bym się też może na coś skusił dopóki są ale mój samorząd nie podjął jeszcze decyzji co do sposobu a przede wszystkim częstotliwosci odbierania śmieci, jeśli będzie jak w wiekszości co miesiac to ja chyba oddam swoją 120-tkę a spróbuję kupić od nich 240l, cena prawie ta sama, zapełnię czy nie a niech stoi, tylko zobaczę co pierdzistołki ustalą

u mnie wg założeń niezatwierdzonej ustawy plastik ma być zbierany do worków koloru żółtego, za to jest tam nieco zagmatwane stwierdzenie, że pojemnik zapewnia właściciel nieruchomości albo dostarcza firma z przetargu, bez szczegółów, czyli pewnie okaże sie w praniu jak z tym wyjdzie, i nie wiem czy jest sens już teraz kupowania sobie pojemników...

za to jak ktoś juz w tym temacie zastanawiam sie czy miejsce zostawione pod śmietnik w ogrodzeniu mi wystarczy ajk poczytałem w uchwale ile czeg i w czym byc powinno... na szczęscie ogrodzenia jeszcze frontowego nie mam nad ziemia tylko fundamenty, na upartego idzie jeszcze sie dobrać z przeróbką

U mnie będzie tak:

1) od mikro gospodarstwa domowego: 25 zł,

2) od małego gospodarstwa domowego: 36 zł,

3) od średniego gospodarstwa domowego:63 zł,

4) od dużego gospodarstwa domowego: 90 zł.

2. Ustala się, że:

1) gospodarstem mikro jest gospodarstwo, w którym zamieszkuje 1 osoba,

2) gospodarstwem małym jest gospodarstwo, w którym zamieszkują 2 osoby,

3) gospodarstwem średnim jest gospodarstwo, w którym zamieszkuje od 3 do 5 osób,

4) gospodarstwem dużym jest gospodarstwo, w którym zamieszkuje 6 i więcej osób.

§ 3. W przypadku budynków wielorodzinnych, stawki opłat za gospodarowanie odpadami obniża się o 20% w stosunku do stawek określonych w § 2 ust. 1.

§ 4. W przypadku, gdy odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny, ustala się stawkę opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi niższą o 60% od stawki określonej w § 2, ust. 1 i § 3.

Wychodzi że dopłacę 6zł więcej/3-mce i stracę trochę na pojemniki. Teraz pytanie, czy załóżmy takie MPO, po wygraniu przetargu, samo nie zaproponuje swoich pojemników. Bo jeśli kupię sobie np. okrągłe z deklem, bez tych trzymaków do mechanizmu w śmieciarce to mogą się czepiać.