marynata 10.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Osobiście nie wiem jak nakłonić ludzi do wyrzucania śmieci tam gdzie powinni,ale wiem na pewno że nie zgadzam się żeby nakłaniać ich moim kosztem.Jak mi za to zapłacą,to ja coś wymyślę.....oooooo,już mam-doskonała od lat znana metoda identyfikacji przestępcy po odciskach palców a potem im te śmieci z powrotem na podwórko wrzucać to drugie to chyba nie mojego autorstwa,podejrzałam w "Ranczo Wilkowyje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tylko że padały proste pomysły jak to rozwiązać. Jakoś z wykazaniem przekraczania prędkości sobie radzą ostatnio ; ). Każda posesja ma właściciela. Przepis powinien skutecznie na nim wymóc prawdziwe wykazanie ilości korzystających z niej osób. Wtedy mamy jakiś logiczny mnożnik i wychodzi wielkość wymaganego kubła czy kontenera. Reszta to już drobiazgi. Nie trzeba do tego zwalania problemu na gminy, wyliczanek wg zużytej wody, m2 czy wyimaginowanej ilości osób. Kara za sfałszowane oświadczenie powinna być równa tym jakie ponosimy przy nielegalnej wycince drzew i założę się, że bez rewolucji by się obyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Pamiętam kilka lat temu jak jeszcze Straż miejska i Gminna zajmowała się tym co trzeba,był okres gdzie ta "wykrywalność" właścicieli śmieci była bardzo wysoka.Zazwyczaj trzeba w takich śmieciach pogrzebać,zrobić wywiad środowiskowy i dotkliwie ukarać(niekoniecznie finansowo).Ale teraz SM mają inne rzeczy na głowie-blokady,fotoradary,piwo na ławce,to kto by się smieciami zajmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 tylko to władze gminy nakazują straży czatowanie z fotoradarami, bo pieniądz pewniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wiem,oczywiście...nawet ostatnio był reportaż i anonimowo wypowiadał się strażnik miejski,że komendant zmusza ich do wyrabiania jakiś norm z mandatów.Przy poszukiwaniu właścicieli śmieci jednak trochę schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.01.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja jeszcze podręczę gminę w temacie częstotliwości odbioru albo stworzenia punktu w którym można zostawiać śmieci,bo jedni produkują ich tak jak edde mało,a inni więcej i odbieranie raz w miesiącu może zatruć życie całym osiedlom "Odbiór odpadów komunalnych z częstotliwością raz w miesiącu należy traktować jako minimum. Mieszkańcy będą mogli, za określoną dopłatą, oddawać odpady również 2 razy w miesiącu a nawet raz w tygodniu, zgodnie z własną decyzją. " ha ha ha ha ha buhahahaha Myślę że nawet codziennie mogę sobie zamówić śmieciarę,kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 11.01.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 "Odbiór odpadów komunalnych z częstotliwością raz w miesiącu należy traktować jako minimum. Mieszkańcy będą mogli, za określoną dopłatą, oddawać odpady również 2 razy w miesiącu a nawet raz w tygodniu, zgodnie z własną decyzją. " ha ha ha ha ha buhahahaha Myślę że nawet codziennie mogę sobie zamówić śmieciarę,kto bogatemu zabroni Też mi system zapobiegający wyrzucaniu śmieci po lasach.Bo jeżeli ta opłata np 15zł od osoby w miesiącu będzie płacona tylko za 1kosz a jak masz więcej to musisz zamówić za dodatkową opłatą to ciekawe ile osób z mniej zasobnym portfelem zamówi dodatkowy odbiór.Szybciej spali je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 dokładnie.Miało być pięknie, wyjdzie jak zwykle. Poza tym latem kosz stojący przez miesiąc w upale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.01.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci/polityczne/ustawa-smieciowa-pod-lupa-trybunalu-konstytucyjnego-za-sprawa-prezydenta-brejzy/9681988 Ciekawe,ustawa przyjęta lipiec 2011,a od dwóch lat gmina inwestuje w swoje przedsiębiorstwo komunalne 60 mln i teraz ma żale że być może nie to przedsiębiorstwo będzie wywozić śmieci bo ustawa mówi o konkurencji Tego naprawdę nikt dotąd nie czytał ? Edytowane 13 Stycznia 2013 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.01.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Też mi system zapobiegający wyrzucaniu śmieci po lasach.No bo ten system nie powstał po to żeby czemukolwiek zapobiegać,tylko powstał żeby odwaliła się od nas komisja europejska która nakłada nam wysokie kary za niedostosowanie gospodarki odpadami do unijnych wymogów. Więc ustawę raz dwa na kolanie i z głowy. Czy komu w Polsce zależało żeby uporządkować rynek odpadów?Gdybyśmy zaczęli parę lat temu budować świadomość społeczną,zbierać doświadczenia i pomalutku cokolwiek robić byle do przodu,to dziś by nie było tego całego cyrku.Ustawa ma już półtora roku i co wszystkim się wydawało że nie warto się za to brać,bo jak w 2012 ma być koniec świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Moja gmina kilka lat wstecz przeprowadziła referendum śmieciowe, ludzie zgodzili się na "podatek śmieciowy" ( aktualnie ponad 7zł/os/m-c) . Firma śmieciowa odbiera w jednym tygodniu kubeł 120l przy mojej 4-osob.rodzinie , w następnym tygodniu - worki ze śmieciami segregowanymi. Dwa razy do roku wywożą wielkogabarytowe. Sortownia śmieci znajduje się w mieście gminnym, więc wygodnie i tanio można tam dostarczyć np.odpady poremontowe, ew.zamówić kontener pod budowę. Śmieci w lasie zdarzają się, ale po kilku "śledztwach" okazało się,że właściciel z poza gminy przyjechał sobie nad jeziorko połowić ryby a przy okazji zrobił sobie w piwnicy porządeczek. Tyle,że nikomu się nie chce grzebać w tych śmieciach i dla przykładu ukarać takiego trutnia. Wydawałoby się,że wszystko u nas gra pod tym względem, ale ciągle jest inny - ludzie palą w kotłach śmieciami te komunalne- mokre wrzucają do kubła, a te do sortu typu pety, gazety oraz jakieś szmaty, gumy, papy - do pieca. Trochę biedy niestety wokół tez jest ( do tego mentalność), na zimę opał drogi, a śmieci pod ręką - na kilka ciepłych wieczorów wystarczy:( Wystarczy tylko zerknąć w dniu wywózki ile kto ma wystawionych worków przed domem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 31.01.2013 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 no to się napoprawiali http://biznes.onet.pl/senat-nie-zglosil-poprawek-do-noweli-ustawy-smieci,18490,5408665,1,news-detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ponieważ gmina zapewnia tylko jeden wywóz - mam dla pomysłodawców ustawy zagadkę: gdzie trafią śmieci nadprogramowe? Odpowiedź: "własciciel wykupi usługe dodatkowego wywozu" jest błędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.02.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Za źle posegregowane śmieci można dostać nawet 500 zł mandatu, a aby to sprawdzić, w naszych śmietnikach nurkować mają policjanci, strażnicy miejscy, a nawet gminni urzędnicy. Tymczasem mandat za nieposegregowane śmieci jest jednak nielegalny i przyjmować go nie trzeba http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,Gminy-wlepia-mandaty-za-niesegregowanie-smieci-Tyle-ze-nielegalnie,wid,15316586,wiadomosc.html ale kabarety..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Postraszyć trzeba, choćby nielegalnie. U mnie podali kolory worków i pojemników. Nie wspomnieli nawet o tym jak ma wyglądać konstrukcja kubła. Ktoś kupi zwykły, okrągły i się być może zdziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 11.02.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wg informacji z mojej Gminy mogą być dalej uzywane stare kubły do odpadków tzw. zmieszanych. Nie było mowy o kształcie ale o kolorze - dobrze by było aby był czarny. Ale nie koniecznie - dobrze aby był napis Odpady Zmieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja poruszyłem kwestie tego, że napisali o konieczności zakupu pojemników, ale oprócz ich pojemności nie napisali już nic więcej. A raczej logiczne jest, że systemowe uchwyty na haki muszą być. Zwykły okrągły kubeł jest najtańszy w zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 11.02.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Z tymi hakami to mam watpliwości. Bo podstawowym pojemnikiem do zbierania odpadów zmieszanych u mnie ma być - czarny worek. Jak taki pełny worek bedzie "załadowywany" ... nie wiem. Chyba ręcznie tak jak i inne. Kubeł taki czy owaki ma słuzyć (tak myślę) jako pojemnik na mniejsze worki z dziennym urobkiem - tak jak dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 U mnie podstawowy to jest kubeł. Dopuszcza się worki jako zamienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 11.02.2013 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 U mnie podstawowy to jest kubeł. Dopuszcza się worki jako zamienniki. I tu wracamy do sedna mojego początkowego pytania. Masz miejsce na to "stado" kubłów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts