Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - wnęka na pojemnik na śmieci - nowe prawo śmieciowe

Recommended Posts

Osobiście nie wiem jak nakłonić ludzi do wyrzucania śmieci tam gdzie powinni,ale wiem na pewno że nie zgadzam się żeby nakłaniać ich moim kosztem.Jak mi za to zapłacą,to ja coś wymyślę.....oooooo,już mam-doskonała od lat znana metoda identyfikacji przestępcy po odciskach palców :p a potem im te śmieci z powrotem na podwórko wrzucać :p to drugie to chyba nie mojego autorstwa,podejrzałam w "Ranczo Wilkowyje" :p

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko że padały proste pomysły jak to rozwiązać. Jakoś z wykazaniem przekraczania prędkości sobie radzą ostatnio ; ). Każda posesja ma właściciela. Przepis powinien skutecznie na nim wymóc prawdziwe wykazanie ilości korzystających z niej osób. Wtedy mamy jakiś logiczny mnożnik i wychodzi wielkość wymaganego kubła czy kontenera. Reszta to już drobiazgi. Nie trzeba do tego zwalania problemu na gminy, wyliczanek wg zużytej wody, m2 czy wyimaginowanej ilości osób. Kara za sfałszowane oświadczenie powinna być równa tym jakie ponosimy przy nielegalnej wycince drzew i założę się, że bez rewolucji by się obyło.

Pamiętam kilka lat temu jak jeszcze Straż miejska i Gminna zajmowała się tym co trzeba,był okres gdzie ta "wykrywalność" właścicieli śmieci była bardzo wysoka.Zazwyczaj trzeba w takich śmieciach pogrzebać,zrobić wywiad środowiskowy i dotkliwie ukarać(niekoniecznie finansowo).

Ale teraz SM mają inne rzeczy na głowie-blokady,fotoradary,piwo na ławce,to kto by się smieciami zajmował.

Ja jeszcze podręczę gminę w temacie częstotliwości odbioru albo stworzenia punktu w którym można zostawiać śmieci,bo jedni produkują ich tak jak edde mało,a inni więcej i odbieranie raz w miesiącu może zatruć życie całym osiedlom :-?

"Odbiór odpadów komunalnych z częstotliwością raz w miesiącu należy traktować jako minimum. Mieszkańcy będą mogli, za określoną dopłatą, oddawać odpady również 2 razy w miesiącu a nawet raz w tygodniu, zgodnie z własną decyzją. "

ha ha ha ha ha buhahahaha

Myślę że nawet codziennie mogę sobie zamówić śmieciarę,kto bogatemu zabroni ;)

"Odbiór odpadów komunalnych z częstotliwością raz w miesiącu należy traktować jako minimum. Mieszkańcy będą mogli, za określoną dopłatą, oddawać odpady również 2 razy w miesiącu a nawet raz w tygodniu, zgodnie z własną decyzją. "

ha ha ha ha ha buhahahaha

Myślę że nawet codziennie mogę sobie zamówić śmieciarę,kto bogatemu zabroni ;)

Też mi system zapobiegający wyrzucaniu śmieci po lasach.Bo jeżeli ta opłata np 15zł od osoby w miesiącu będzie płacona tylko za 1kosz a jak masz więcej to musisz zamówić za dodatkową opłatą to ciekawe ile osób z mniej zasobnym portfelem zamówi dodatkowy odbiór.Szybciej spali je.

http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci/polityczne/ustawa-smieciowa-pod-lupa-trybunalu-konstytucyjnego-za-sprawa-prezydenta-brejzy/9681988

Ciekawe,ustawa przyjęta lipiec 2011,a od dwóch lat gmina inwestuje w swoje przedsiębiorstwo komunalne 60 mln i teraz ma żale że być może nie to przedsiębiorstwo będzie wywozić śmieci bo ustawa mówi o konkurencji :-?

Tego naprawdę nikt dotąd nie czytał ? :-?

Edytowane przez marynata

Też mi system zapobiegający wyrzucaniu śmieci po lasach.
No bo ten system nie powstał po to żeby czemukolwiek zapobiegać,tylko powstał żeby odwaliła się od nas komisja europejska która nakłada nam wysokie kary za niedostosowanie gospodarki odpadami do unijnych wymogów. Więc ustawę raz dwa na kolanie i z głowy.

Czy komu w Polsce zależało żeby uporządkować rynek odpadów?Gdybyśmy zaczęli parę lat temu budować świadomość społeczną,zbierać doświadczenia i pomalutku cokolwiek robić byle do przodu,to dziś by nie było tego całego cyrku.Ustawa ma już półtora roku i co wszystkim się wydawało że nie warto się za to brać,bo jak w 2012 ma być koniec świata :p

Moja gmina kilka lat wstecz przeprowadziła referendum śmieciowe, ludzie zgodzili się na "podatek śmieciowy" ( aktualnie ponad 7zł/os/m-c) . Firma śmieciowa odbiera w jednym tygodniu kubeł 120l przy mojej 4-osob.rodzinie , w następnym tygodniu - worki ze śmieciami segregowanymi. Dwa razy do roku wywożą wielkogabarytowe.

Sortownia śmieci znajduje się w mieście gminnym, więc wygodnie i tanio można tam dostarczyć np.odpady poremontowe, ew.zamówić kontener pod budowę.

Śmieci w lasie zdarzają się, ale po kilku "śledztwach" okazało się,że właściciel z poza gminy przyjechał sobie nad jeziorko połowić ryby a przy okazji zrobił sobie w piwnicy porządeczek.

Tyle,że nikomu się nie chce grzebać w tych śmieciach i dla przykładu ukarać takiego trutnia.

Wydawałoby się,że wszystko u nas gra pod tym względem, ale ciągle jest inny - ludzie palą w kotłach śmieciami :( te komunalne- mokre wrzucają do kubła, a te do sortu typu pety, gazety oraz jakieś szmaty, gumy, papy - do pieca.

Trochę biedy niestety wokół tez jest ( do tego mentalność), na zimę opał drogi, a śmieci pod ręką - na kilka ciepłych wieczorów wystarczy:(

Wystarczy tylko zerknąć w dniu wywózki ile kto ma wystawionych worków przed domem ...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Za źle posegregowane śmieci można dostać nawet 500 zł mandatu, a aby to sprawdzić, w naszych śmietnikach nurkować mają policjanci, strażnicy miejscy, a nawet gminni urzędnicy. Tymczasem mandat za nieposegregowane śmieci jest jednak nielegalny i przyjmować go nie trzeba

http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,Gminy-wlepia-mandaty-za-niesegregowanie-smieci-Tyle-ze-nielegalnie,wid,15316586,wiadomosc.html

ale kabarety.....

Z tymi hakami to mam watpliwości. Bo podstawowym pojemnikiem do zbierania odpadów zmieszanych u mnie ma być - czarny worek. Jak taki pełny worek bedzie "załadowywany" ... nie wiem. Chyba ręcznie tak jak i inne. Kubeł taki czy owaki ma słuzyć (tak myślę) jako pojemnik na mniejsze worki z dziennym urobkiem - tak jak dotychczas.