Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duża sypialnia na poddaszu - pomocy! :(

Recommended Posts

Witam,

jestem tu nową osobą, ale chciałabym zapytać się bardziej doświadczonych osób o to jak poradzić sobie z moim pokojem na poddaszu.

Rzekomo jest on duży jednak skosy powodują, że ciężko coś ustawić. Planuję na wiosnę odnowę pokoju (nowy kolor ścian i mebli), ale nie wiem jak zmienić sypialnię na bardziej przytulną. Ważne dla mnie jest również to, aby sypialnia z młodzieżowej zmieniła się na bardziej poważną. Załączam dodatkowo kilka zdjęć mojego obecnego pokoju oraz wymiary ścian.

http://img593.imageshack.us/img593/4079/48044329.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/7905/77465634.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/1576/mjpokj.jpg

Dodatkowo skos niższy ma 1m wyższy 1,8m i przy wyższym chciałam zabudować całą tą ścianę, ale wszystkie szafy mają pow 2m i się nie zmieszczą... Nie wiem co z tym zrobić..

Z góry dziękuję za pomoc:)

My mamy mieszkanie poddaszowe. Prawie same skosy. Więcej niż u Ciebie.

Ściana kolankowa ma około 70 cm.

W jednym dużym pokoju dzieci mają wspólne miejsce. Na tej niskiej ścianie kolankowej zrobiliśmy zabudowę z drzwiami przesuwnymi. Głębokość wyszła całkiem spora, mimo, że są tam dwa okna dachowe.

W jednym miejscu zostało postawione łóżko, ale inaczej niż u Ciebie, prostopadle do ścianki kolankowej. Za łóżkiem jest ustawiony kufer, aby dziecko nie uderzało się w głowę o sufit zanadto, i jest trochę dalej od zimnej ściany.

Mebelki rzeczywiście są nieco dziecinne.

Jeśli planujesz zmienić tylko kolor, skonsultuj z dzieckiem. (Dziewczynka?) Jest teraz tyle możliwości. Bardzo ciekawe tapety.

Co to są za drzwi na tej wysokiej ścianie ze skosem?

Jeśli mają być zabudowane, postawiłabym tam niższe regały, takie, które wejdą, i zabudowała drzwiami przesuwnymi.

Są teraz fajne kolorowe płyty meblowe o intensywnych barwach. Fototapeta jest nico droższa, ale też by się sprawdziła.

I dojrzalsze biurko. Większy mebel lepiej tu będzie pasował, a raczej pokoju nie zagraci.

Mi podobają się biurka posiadające np. regał na książki obok, ale wspólny blat.

To jest mój pokój, mam 19lat i już mam dość tej sypialni, bo nie czuję się w niej dobrze. Zawsze musiało być tak jak mama uważała, czyli co było to wcisnęła do pokoju... łóżko regulowane, ciemne; stary dywan, stare lustro; biurko nie najnowsze już... Ale mam możliwość zmiany na wiosnę pokoju i myślę już trochę przyszłościowo żeby szybko nie zmieniać sypialni. Jeśli chodzi o oddzielenie pokoju to jedynie między oknami... Bo inaczej okna będą przeszkadzać. Myślałam o zamontowaniu na suficie szyny na której była by zasłonka... ale nie wiem czy to się sprawdzi. A drewniane drzwi to wejście do "schowka", który został stworzony żeby skos w sypialni był wyższy. Tego miejsca też nie umiem wykorzystać na dodatek w zimie "podciąga" zimnem, ponieważ nie ma tam grzejnika i paneli.

Chętnie bym go zamknęła jednak dla mojego taty to idealne miejsce na jego narzędzia a dla mamy schowek na buty.. I póki męża nie mam to oni i tak postawią na swoje. Środki na zmiany mam- 6tys moje a resztę dopłacą rodzice jak trzeba będzie. Za ostatnim oknem mogę spokojnie prosto stanąć:)

Jeśli chodzi o gość to raczej nie, tylko okazjonalnie na urodziny lub jakieś babskie pogawędki max raz na 2 -3msc:)

W takim razie zaraz oknem może da się wstawić ściankę z k-g z dużymi drzwiami (mozna nawet dwoje drzwi, by było wygodniej korzystać). Tam pod skosem będzie garderoba w której upchniesz swoje niskie szafki i komody (zobacz czy nie da się obniżyć tych wyższych np. poprzez przecięcie na pół). A do wieszania ubrań kupić sobie stojak:

http://image.ceneo.pl/data/products/17675447/f-ikea-wieszak-na-ubrania-rigga.jpg.

To ci załatwi temat dziecinnych mebli.

Fotel może zostać, tylko kup jakąś narzutę.

Moja propozycja:

http://images34.fotosik.pl/491/a098e47fbf39318agen.jpg

Jakie chcesz kolory?

Ja jednak zrobiłabym tą szafę przed schowkiem. Dodatkowo odizoluje od zimnego miejsca (tylko wentylację trzeba niewielką zapewnić, żeby pleśń nie weszła), i łóżko nie będzie widoczne od razu po wejściu. Inspirująca grafika na takiej powierzchni drzwi może świetnie wyglądać. Może też tam być kawałek lustra, jeśli wolisz się ubierać u siebie.

Drzwi do schowka można wtedy wyrzucić lub przerobić na przesuwne, a przed nimi umieścić wieszak na ubrania, taki na stałe bądź na kółkach.

A może da się te drzwi przenieść na zewnątrz Twojego pokoju?

Coś nie tak z wymiarami,jeśli to ma być sypialnia to podzieliłabym ja na pół.W jednej części tylko łóżko a w drugiej garderoba i wszystkie inne rzeczy.

Fajne pomieszczenie - ustawne. Ja również zagospodarowałabym je w podobny sposób - wnękę przerobiłabym na solidną garderobę, chyba, że w swoim domu (mieszkaniu) masz już wystarczająco przechowalni :) W moim przypadku zawsze mało takich schowków, ale chyba niczym się nie wyróżniam, jestem typową kobietą kochającą ciuszki... :) W drugiej części - tej sypialnianej, postawiłabym wielkie, wygodne łoże i.. chyba już nic więcej :)