Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! mam problem z grzejnikami tzn 3 szt z 13 sa cieple tylko w polowie.Faktem jest ze grzeje w kominku z pl.wodnym bo gaz bede mial podlaczony dopiero za dwa tygodnie.Instalator odpowietrzyl wszystkie itd.twierdzi,ze jest ok.i jak bedzie odpalony kociol gazowy to powinno byc wszystko dobrze dodam ze dom jest nowy i wlasnymi silami próbuje go dogrzewac tylko kominkiem.czy jest powod abym sie martwil co zrobic aby wszystkie grzejniki byly cieple dodam,ze woda z plaszcza idzie od razu takze na podlogowe.Prosze o rady dzieki.pozdrawiam :o

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może na razie zamknij podłogówkę, coby woda szła tylko na grzejniki.

Możesz ewentualnie zakręcić te, które wiesz, że grzeją całe. I odpowietrzać resztę.

Jeżeli grzejnik jest ciepły w połowie, to najwyrażniej jest zapowietrzony albo skręcony, albo za mało ciepłej wody do niego dopływa.

Witam! mam problem z grzejnikami tzn 3 szt z 13 sa cieple tylko w polowie.Faktem jest ze grzeje w kominku z pl.wodnym bo gaz bede mial podlaczony dopiero za dwa tygodnie.Instalator odpowietrzyl wszystkie itd.twierdzi,ze jest ok.i jak bedzie odpalony kociol gazowy to powinno byc wszystko dobrze dodam ze dom jest nowy i wlasnymi silami próbuje go dogrzewac tylko kominkiem.czy jest powod abym sie martwil co zrobic aby wszystkie grzejniki byly cieple dodam,ze woda z plaszcza idzie od razu takze na podlogowe.Prosze o rady dzieki.pozdrawiam :o

Czy masz na nich zamontowane termostaty i czy w pomieszczeniach, gdzie one są zainstalowane jest wystarczająco ciepło?

...Czy masz na nich zamontowane termostaty i czy w pomieszczeniach, gdzie one są zainstalowane jest wystarczająco ciepło?

Widzę, że ponawiasz to pytanie w różnych wątkach i NIKT Ci nie udziela odpowiedzi :D Czy w pomieszczeniu jest ciepło? I w końcu O TO chodzi. Jeżeli u mnie jest ciepło, to dla mnie grzejnik może być zimny nawet w 9/10 ;)

....woda z plaszcza idzie od razu takze na podlogowe.Prosze o rady dzieki.pozdrawiam :o

Woda z płaszcza nie może iść od razu na podłogówkę, musi być obwód mieszjący i dławiący, czyli rozdzielacz.

Ponadto na każdym grzejniku jest wstępne nastawienie dławienia przepływu w celu zrównoważenia ciśnienia w sieci grzejnikowej. Te najbliżej pompki ustaw na mniejszą wartość.

...Czy masz na nich zamontowane termostaty i czy w pomieszczeniach, gdzie one są zainstalowane jest wystarczająco ciepło?

Widzę, że ponawiasz to pytanie w różnych wątkach i NIKT Ci nie udziela odpowiedzi :D Czy w pomieszczeniu jest ciepło? I w końcu O TO chodzi. Jeżeli u mnie jest ciepło, to dla mnie grzejnik może być zimny nawet w 9/10 ;)

Wreszcie ktoś mnie zrozumiał :)

może nie rozumie :roll:

Mały, ale pojechałeś po bandzie :lol: :lol:

ja wprawdzie, dałbym jeszcze większą pompę, bo 60-siątka może nie wydolić :lol: :lol: :lol:

• 1 year później...

Witam

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy w związku z tym mam pytanie. Problem mam taki, że na górze mam letnie grzejniki. Ten sezon muszę przemęczyć się na samym kominku z płaszczem wodnym gdyż gaz będę miał na wiosnę. Cała instalacja składa się z kominka + ogrzewanie podłogowe na dole a grzejniki na górze. Teraz nie wiem czy problem zimnych grzejników spowodowany jest tym, że palę w kominku tak do 58C-60C. Parę razy rozpaliłem do 70C wtedy grzejniki faktycznie były bardzo gorące jednak te 70C na kominku trudno mi utrzymać zresztą producent kominka (Byrski) zaleca 55C - 60C. Jak jest u was czy jak będę miał piec gazowy to problem zniknie. Zaznaczę, że po 2h - 3h palenia w kominku na dole mam 24C - 25C a na górze 19C - 20C.

Witam

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy w związku z tym mam pytanie. Problem mam taki, że na górze mam letnie grzejniki. Ten sezon muszę przemęczyć się na samym kominku z płaszczem wodnym gdyż gaz będę miał na wiosnę. Cała instalacja składa się z kominka + ogrzewanie podłogowe na dole a grzejniki na górze. Teraz nie wiem czy problem zimnych grzejników spowodowany jest tym, że palę w kominku tak do 58C-60C. Parę razy rozpaliłem do 70C wtedy grzejniki faktycznie były bardzo gorące jednak te 70C na kominku trudno mi utrzymać zresztą producent kominka (Byrski) zaleca 55C - 60C. Jak jest u was czy jak będę miał piec gazowy to problem zniknie. Zaznaczę, że po 2h - 3h palenia w kominku na dole mam 24C - 25C a na górze 19C - 20C.

Witam twój problem może wynikać z błędnego rozwiązania kotłowni powinno być tak że każdy z rozdzielaczy czy to na grzejniki piętro czy na podłogówkę parter musi mieć niezależne zasilanie i powrót z kotłowni a w kotłowni trzeba by było zainstalować sprzęgło i w niezależne pompy z zaworami trójdrożnymi i siłownikami sterowane sterownikiem uni2 (pogodówka) z przypiętymi 2 sterowniami pokojowymi wtedy grzejniki i podłogówka nie będą sobie nawzajem wydzierały ciepła stąd te różnice w temperaturze na piętrze i na parterze mogę rzucić okiem na instalację jestem z Szczecina wiem gdzie są Dołuje

• 8 months później...

Mam pytanie czy jeżeli jest nowa instalacja grzewcza w nowym domu, kocioł dwufunkcyjny gazowy kondensacyjny a po włączeniu ogrzewania grzejniki u góry są ciepłe/gorące a u dołu grzejnika są letnie - czy tak ma być? Dlaczego nie są całe gorące (za wyjątkiem łazienki gdzie jest mały grzejnik i jest cały gorący). Dlaczego na poddaszu jest cieplejszy grzejnik niż na parterze w pomieszczeniu, które jest najchłodniejsze w całym domu?

Fachowiec twierdzi, że tak ma być i jak będziemy grzać pełną parą to wtedy trzeba zobaczyć i że grzejniki oddają ciepło do pomieszczenia a to pomieszczenie, które jest najzimniejsze ma chłodny u dołu grzejnik to tak ma być ponieważ ten grzejnik oddaje szybciej ciepło skoro pokój jest chłodniejszy od pozostałych. Nam to jednak nie daje spokoju, wszystkie grzejniki odpowietrzyliśmy, mimo to nie są całe gorące. Jak przykręciliśmy grzejniki na 4 z 5 to zrobiły się zimne, przecież nie może tak być jest jeszcze 3, 2 a tu przy 4 już są zimne. Jakie są wasze doświadczenia, czy te nowe grzejniki tak grzeją że nie są całe gorące?

grzejnik ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę w pomieszczeniu, jeśli na termometrze pokojowym jest zbyt mała temp to odkręcamy głowicę termostatu, odwrotnie jak jest za wysoka, kręcenie głowicą po dotknięciu grzejnika jest bez sensu - głowica jest po to aby dopasować przepływ wody do zadanej temperatury pomieszczenia.

a może trzeba w instrukcję termostatu zerknąć jakim temperaturom u tego producenta odpowiadają cyfry 2,3,4,5???? może masz w domu 23stC a dla 4 temperatura odcięcia to 22stC i zamknie przepływ????? skoro jak piszesz na 5 grzały znaczy moim skromnym zdaniem przepływ jest, po skręceniu termostatu zrobił on to co do niego należy czyli zmniejszył przepływ wody do grzejnika i góra ciepła dół zimny.u mnie w starym mieszkaniu miałem głowice 4 stopniowe w domu mam 5 stopniowe i ustawiam inaczej by mieć taką samą temperaturę

Mam pytanie czy jeżeli jest nowa instalacja grzewcza w nowym domu, kocioł dwufunkcyjny gazowy kondensacyjny a po włączeniu ogrzewania grzejniki u góry są ciepłe/gorące a u dołu grzejnika są letnie - czy tak ma być? Dlaczego nie są całe gorące (za wyjątkiem łazienki gdzie jest mały grzejnik i jest cały gorący). Dlaczego na poddaszu jest cieplejszy grzejnik niż na parterze w pomieszczeniu, które jest najchłodniejsze w całym domu?

Fachowiec twierdzi, że tak ma być i jak będziemy grzać pełną parą to wtedy trzeba zobaczyć i że grzejniki oddają ciepło do pomieszczenia a to pomieszczenie, które jest najzimniejsze ma chłodny u dołu grzejnik to tak ma być ponieważ ten grzejnik oddaje szybciej ciepło skoro pokój jest chłodniejszy od pozostałych. Nam to jednak nie daje spokoju, wszystkie grzejniki odpowietrzyliśmy, mimo to nie są całe gorące. Jak przykręciliśmy grzejniki na 4 z 5 to zrobiły się zimne, przecież nie może tak być jest jeszcze 3, 2 a tu przy 4 już są zimne. Jakie są wasze doświadczenia, czy te nowe grzejniki tak grzeją że nie są całe gorące?

Witaj

Problem leży w niewyregulowaniu przepływów przez grzejniki..

Z czym się to je?

http://regulus.com.pl/download/REGULACJA%20HYDRAULICZNA%20REGULUS.pdf

Pozdrawiam

Bogusław

• 1 month później...

Witam miałem ostatnio przekładany piec z kuchni do piwnicy i dokładany jeden grzejnik, przed przekładką wszystko było OK (pompka była na powrocie teraz na zasilaniu)a teraz wszystkie grzejniki nie grzeją równo.Najlepiej grzeje nr.1 nr.2 tak mało wiele ale nr.3 i 4 to już lipa powrót jest ledwo letni a doprowadzenie gorące.Gdzie instalator popełnił błąd? mi się wydaję, że pex 16 jako doprowadzenie od pieca do trójnika w domu to trochę mało,Tak naprawdę to porządni grzeje tylko dołożony grzejnik nr.1 bo jest zasilany osobną linia.Co zrobić z tym fantem, fachowiec jakoś nie za bardzo ma ochotę się przyznać do błędu i twierdzi że jak by dał pexa 20 to i tak by nic nie dało ale coś mi się nie chce wierzyć w te jego tłumaczenia.

Cała instalacja to 4 grzejniki plus 100 l CWU od pieca do CWU idzie pex 22 a od niego trójnik i 16 do mieszkania do następnego trójnika z którego idzie znowu 16 na grzejniki trzy sztuki .Czwarty grzejnik jest zasilany osobną linia także pexem 16 i ten grzeje najlepiej.

Proszę pomóżcie