pasiu66 22.11.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Pewnie, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 30.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 WitamMam pytanko odnośnie grzejników, na budynku jest dość sporo 45szt - typowe grzejniki montowane na ścianie. Grzejniki wiszą na 3 kondygnacjach budynkuProblem polega na tym że:1. jeśli we wszystkich grzejnikach rozkręce dolną śrubę w zaworze do końca (ten na wyjściu z grzejnika) i u góry (wejście do grzejnika) regulator-termostat też będzie na max (7) to dalsze grzejniki prawie w ogóle nie grzeją, myśle że za duży przepływ jest przez grzejniki początkowe te pierwsze od pieca - te są gorące taj jak powinny być2. jeśli poskręcam te dolne zawory wyjściowe z grzejników na zasadzie takiej że chodze, podkręcam i sprawdzam do jakiej wysokości jest grzejnik ciepły, czyli pierwsze grzejniki od pieca są najbardziej skręcone (praktycznie pół obrotu imbusa), a czym dalej to rozkręcone, te ostatnie to na maksa, dodam że zawór rozkręcony to z 5 pełnych obrotów. Nie mogę regulować tylko górnym zaworem - termostatem, ponieważ jak parę dni nie jest grzane to jak włącze wszystkie grzejniki od razu (jest taka potrzeba) to niestety ale ogrzewają tylko te pierwsze od pieca a inne pomieszczenia nie są podgrzewane co zrobić, bo już z tym kombinuje pare sezonów grzewczych, lece na punkcie 2, ale teraz jak przymroziło i miałem wystudzone pomieszczenia to grzejąc tylko po połowie grzejnika to bardzo długo trzeba do ogrzania pomieszczenia piec jest dosc spory, vailant 48kw, nie wiem czy pompka nie za mała grundfos ups 25 40, ale jeśli pompa była by za słaba to piec powinien się czesto wyłączać ponieważ pompa nie nadąża, czy dobrze rozumiem ? Myśle też czy nie zmienić na pompe grundfosa 25 60 ale nie wiem czy jest sens, a może jeszcze jaką inną pompe? ważne aby miała takie same mocowania i odległości co koledzy możecie mi doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.01.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Obstawiam dwójkę. Im bliżej pieca tym bardziej grzejnik powinien być skręcony. Grzejnik pomimo skręcenia nie powinien grzać tylko w połowie, więc być może trzeba by odpowietrzyć instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kolega orko ma słuszność, że należy sprawdzić czy instalacja nie zapowietrzona.Dodatkowo może być i tak, że jak pomieszczenia są mocno wychłodzone, to potrzeba dużo więcejciepła, żeby dogrzać je do zakładanej temperatury. A wówczas grzejniki o wiele szybciej oddają to ciepło, bo jest większa różnica temperaturi nie są w stanie grzać całą powierzchnią. Możliwe że w tym początkowym stanie wychłodzenia, potrzeba więcej energii niż kocioł może dać ? Pytanie tutaj się nasuwa, czy jak już pomieszczenia są dogrzane, nadal grzejniki pracują częścią powierzchni ?Instalacja zapewne była obliczana przez specjalistę, więc należy zakładać, że moc kotła, przekroje rurek i wielkość grzejników obliczono właściwie.Gdyby okazało się jednak że po nagrzaniu nadal część grzejnika jest chłodna, to raczej bym zwiększył wydajność pompki + regulacja z pkt nr.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 30.01.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ok koledzy, odpowietrzałem już kilka razy, nawet przed chwilą i kompletnie nie widzę powietrza, leci sam wodaZapytam jeszcze o może jakieś lepsze odpowietrzenie, może zacząć od jakiś grzejników, od jakiegoś piętra, jak powinno to się robić prawidłowo Tak, jak są ciepłe i w pomieszczeniu też jest już ciepło to grzejniki też są ciepłe do połowy, troszeczkę może cieplejsze ale nie wiele Instalacja była obliczana, a pompka jest założona 25-40 bo miałem ją, a normalnie bym na pewno kupował 25-60, zastanawiam się czy ta 25-60 wystarczy, może lepiej 25-80 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Skoro to jest budynek 3 kondygnacyjny, to mozliwe że tam jest odpowietrznik automatyczny ?Gdyby go nie było, to odpowietrzanie nalezy zacząć od najwyżej położonych grzejników.45 grzejników to dość dużo. Do głowy mi przychodzi czy czasami ten kocioł(gazowy ?) jednak nie jest trochę za mały, lub źle został wyregulowany - ustawiono na nim za małą moc ?W prawidłowo działającej instalacji, grzejniki całą powierzchnią powinny grzać.Może być tak, że dół grzejnika jest nieco chłodniejszy, ale tylko nieco względem góry.Pompka o większym przepływie powinna pomóc i wyrównać temperaturę grzejnika.Łatwiej też powinno być wyregulować układ.Poza tym to sprawdź, na którym biegu pracuje ta pompka.......może na najniższym ?Jeśli tak, to sprawdzisz jak by było na wyższych. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Qgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 30.01.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Raczej nie ma odpowietrznika automatycznego, no chyba że nie wiem jak on wygląda, odpowietrzałem właśnie od ostatnich grzejnikównie wiem jak z tą mocą, a czy w tym piecu wewnątrz podkręca się moc ? pokrętła regulacyjne mam na maksau mnie jest wyraźnie, większość grzejników jest tylko do połowy ciepła, a jak rozkręce pare sztuk to te dalsze co są do połowy ciepłe to w ogóle prawie się nie grzeją, ostatnie grzejniki są najbardziej rozkręcone a pierwsze skręconepompka zawsze działa na III ewentualnie jaką pompke zastosować, obecnie mam 25-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.01.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A próbowałeś nastaw na zaworach termostatycznych Pod głowicą był taki pierścień Spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.01.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A jak odpowietrzasz te grzejniki?Jakie masz teraz ciśnienie w układzie? Ten mały pierścień pod zaworem termostatycznym to tzw. "kryza".Kryzą regulujesz przepływy, ale najpierw trzeba nabić i odpowietrzyć układ CO. Inną przyczyną może być "latający syf" w instalacji, który zatkał pompkę cyrkulacyjną. To jest instalacja nowa, stara? Była płukana? Wszystkie zawory po drodze masz otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.01.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 nie wiem jak z tą mocą, a czy w tym piecu wewnątrz podkręca się moc ? pokrętła regulacyjne mam na maksa pompka zawsze działa na III ewentualnie jaką pompkę zastosować, obecnie mam 25-40 Przede wszystkim sprawdź, o ile to możliwe, jakie zapotrzebowanie na ciepło jest obliczone dla tego budynku i jak to się rozkłada na poszczególne pomieszczenia ? Jeśli będziesz znał tą wartość, wezwij serwisanta, który kocioł serwisuje, niech sprawdzi, jaka moc grzewcza ustawiona jest na kotle ? Moc grzewczą z reguły ustawia sie poprzez ustawienie ciśnienia gazu podanego do palnika kotła. Tą nastawę robi serwisant i jest niezmienna. W przypadku mniejszego zapotrzebowania, kocioł ma możliwości automatycznego obniżenia mocy w pewnym zakresie, lub nawet samoczynnego wyłączania. Wymianę pompki powinno robić się świadomie, bo założenie większej, chociaż prawdopodobnie by pomogło , może też zwiększyć szumy przepływu czynnika w instalacji, co bywa drażniące, jeśli jest zbyt intensywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 31.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 tak wiem o tych kryzach pod zaworami termostatycznymi, kolega tak ma, u mnie niestety nie ma tych pokręteł i nie wiem czemu instalacja i całość ma 6 lat, ciśnienie waha się 1,5 do 2, w zbiorniczku wyrównawczym dobijałem powietrze pompką, jest ok 1,9 odpowietrzam śrubą w pompce i na grzejnikach, zaczynam od ostatnich na ostatnim piętrze i tak kolejne piętra w dół zawory są wszystkie otwarte, mam odcięcia na każde piętro i działają prawidłowo ok, z tą mocą to nie wiedziałem że się reguluje, dziwi mnie to że piec praktycznie się teraz nie wyłącza, to chyba działa na "pełnych obrotach" ciągle chodzi i na piecu na wyświetlaczu pokazuje temperature 70-75` i tak ciągle grzeje - to jest pokazywana temperatura na c.o. ja się przychylam do wymiany pompki, ale chciałbym nie strzelić gafy i nie kupić za słabej, wiem ze 25-60 ma wysokość podnoszenia na 6 m, moja ta co teraz chodzi ma na 4 m , więc różnica jest spora tylko czy nie za mała. Z kolei pompka 25-80 - ta na 8m to jest już sporo więcej prądożercza (porównanie 25-60 - 3bieg 70W) (25-80 - 3bieg 165W) a i cena jest 3 krotnie większaZakupił bym tą 25-60 ale jak nie wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Odpowietrzasz grzejniki na śrubunkach (zakręcasz powrót), czy masz automaty? Chyba jednak wymiana pompki.Może warto zainwestować w adaptacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 01.02.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Tak, odpowietrzam na śrubkach, ale nic nie zakręcam podczas odpowietrzania, co znaczy "zakręcasz powrót"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Proponuję sprawdzić filtr przed pompką albo podmienić pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.02.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 arczi: WPROWADZIŁEM CIĘ W BŁĄD.Zakręcasz oczywiście zasilanie i odpowietrzasz na śrubunku.Z tym, że posuwasz się od najniższej kondygnacji w górę.Pamiętaj o kontroli wody (żeby jej nie zabrakło w układzie). Jeśli to nie pomoże to jak ktoś napisał wyżej: filtr albo wymiana pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zalecał bym zastosowanie sprzęgła hydraulicznego oraz 3 niezależnych pompek każda na 1 z pięter w ten sposób podzieli się instalację na 3 niezależne obiegi o mniejszej ilości grzejników ,można też zastosować 3 niezależne termostaty po 1 na piętro kture będą włanczały i wyłanczały pompkę na daną kondygnację w zależności czy na danym piętrze jest za zimno czy za ciepło natomiast piec gazowy w tym wypatku utrzymuje stałą tenperaturę na sprzęgle ,natomiast poszczegulne pompki pobierają ciepło na poszczegulne piętra ,można dołożyć też zawory trójdrożne z siłownikami oraz regulator pogodowy wtedy jest możliwość wysterowania pogodowego poszczegulnych pięter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BurnShot 03.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 W pokoju i łazience mam zamontowane grzejniki żeliwne. Tydzień temu dolewałem wody do układu, ponieważ na manometrze z wartości 0,6 wskazówka obniżyła się do 0,5. Później zauważyłem że w dwóch w/w pomieszczeniach jest chłodniej. Sprawdziłem grzejniki i nie grzały tak jak powinny. Poluzowałem trochę śrubunek i wydawało mi się, że na początku słyszałem powietrze ale grzejnik jak był zimny tak jest. Chciałem jeszcze raz spróbować odpowietrzyć ale zastanowiła mnie jedna rzecz. Otóż rurka przed zaworem też jest zimna (czy tak powinno być?) identyczna sytuacja jest w drugim grzejniku w łazience. Na koniec dodam, że wszystkie pozostałe grzejniki w domu są gorące. Myślę, że dość dokładnie opisałem sytuacje jak na laika w tych sprawach. Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 03.02.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 koledzy, więc dziś zmieniłem pompkę, zamontowałem 25/70 - wysoksć pokodnoszenia 7m, stara miała 4m , czyli prawie 2 x mocniejsza.Wszystko reszta tak jak było i niestety ale już widze że problem jest nadal.Zapytam teraz konkretnie jak zacząć odpowietrzanie:1. czy mam wyłączyć piec, czyli też pompke?2. czy mam zakręcać jakiś zawór, wyżej kolega podał że zasilanie, powiedzcie dokładniej który, czy przed czy za piecem czy przed pompką ?3. czy mam rozkręcić wszystkie grzejniki (chodzi o dolny zawór - ten co mam poskręcane, nie ogórny gdzie zawory termostatyczne)4. od którego piętra i od którego grzejnika zacząć i w którą strone się przesówać5. jak długo przy każdym z grzejników spuszczać wode (odpowietrznikiem-śrubką) bo jakoś jak próbuje odpowietrzać to nie widze aby było powietrze z wodą, leci ciągły strumień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oksza73 09.12.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam Proszę o poradę Założyłem nowe grzejniki aluminiowe rozstaw osi 500mm zwory na odpływie i dopływie Giaccomini instalacja zaopatrzona w pompę, mieszkam na II piętrze wysokość każdego piętra to 2,8 m. Teraz problem grzejniki te po 20 elementów w górnej części są gorące i tylko pierwsze 2-3 człony sa letnie u dołu reszta jest zimna. Zmiana biegu pompy nic nie daje czy powodem może być zawór na odpływie który może za mocno dławi odpływ wody, może zmienić go na zwykły kulowy. Grzejnik 10 elementowy w przedpokoju jest ok czyli ciepły na górze i letni na całej dolnej powierzchni. Bardzo proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.12.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Największy opór daje zawór termostatyczny..... Ile masz grzejników w swoim obiegu?Masz zawory termostatyczne z wstępnymi nastawami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts