Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a'la ogród zimowy

annyonne

Recommended Posts

Witam,

to mój pierwszy post na forum tak więc na początku witam wszystkich :)

W przyszłym roku planujemy rozpocząć budowę domu, zaproponowano nam aby w miejscu pokoju na parterze (po niewielkim jego zmniejszeniu, pozostało by ok 10m2) urządzić pokój a'la ogród zimowy tzn. wrzucić dwa duże panoramiczne okna (1,60 x 2,00), zagospodarować go roślinkami i np. lekkimi ratanowymi mebelkami. Można by też pomyśleć nad połączeniem go z salonem np. za pomocą przeszklonej ściany (chociaż wydaje mi się że zwykła ścianka byłaby praktyczniejsza gdyby zaszła konieczność przekształcenia tego pomieszczenia na np. gabinet). Czy myślicie, że to jest dobry pomysł? A może pozostać przy zwykłym pomieszczeniu? Jeśli byłoby pomocne to wrzucam rzut parteru: http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ162%2FZ162_rzut1.png&size=1024 jednakże rozwiązanie "kuchenno-przedpokojowe" będzie zastosowane z tego rzutu: http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ114%2FZ114_rzut1.png&size=1024

Pytania:

- czy potrzebujecie dodatkowego normalnego pokoju na parterze? Gabinet, pokój dla gości. Jesli na dole nie będzie pokoju pelniącego czasami roli sypialni możecie zrezygnowac z prysznica na parterze.

- jak zamierzasz ustawić meble gdyby tam była weranda? Pobawiłam się w programi i wychodzi mi, że albo kanapa stoi tyłem do kominka albo bokiem do TV

- czy liczysz się ze zwiększonymi stratami ciepła? Weranda musiałaby być ogrzewana, skoro mają być rośliny i jest wewnątrz bryły budybnku.

Pytania:

- czy potrzebujecie dodatkowego normalnego pokoju na parterze? Gabinet, pokój dla gości. Jesli na dole nie będzie pokoju pelniącego czasami roli sypialni możecie zrezygnowac z prysznica na parterze.

- jak zamierzasz ustawić meble gdyby tam była weranda? Pobawiłam się w programi i wychodzi mi, że albo kanapa stoi tyłem do kominka albo bokiem do TV

- czy liczysz się ze zwiększonymi stratami ciepła? Weranda musiałaby być ogrzewana, skoro mają być rośliny i jest wewnątrz bryły budybnku.

Dodatkowy pokój nie jest potrzebny, wolelibyśmy raczej powiększyć salon, jednakże prysznic musi zostać - na piętrze jest tylko jedna łazienka i to będzie alternatywa gdyby góra była zajęta.

Co do strat ciepła, to podobno nie będzie to duża różnica. Budujemy dom ekologiczny i biorąc pod uwagę usytuowanie budynku (południe), rekuperację i bdb parametry zarówno ścian jak i okien, dodanie jednego okna panoramicznego (160x200) i powiększenie drugiego podobno nie jest złym rozwiązaniem. Jestem jednak laikiem i przyznam się, że wierzę na słowo fachowcowi (choć być może nie powinnam ;) wiadomo rzetelność sprzedawcy niekoniecznie musi być ważniejsza od chęci sprzedaży).

Nad układem mebli trochę myśleliśmy i po wprowadzeniu zmian (na szczęście nie ograniczają nas ściany nośne, budujemy z prefabrykatów) prezentują się one następująco:

Pod schodami myślimy aby zrobić regały na książki, których troszkę mamy i w otoczeniu zieleni powstałby kącik biblioteczny. Jestem jednakże otwarta na wszelkie sugestie bo zapewne to nie jest ostateczna wersja :)

162 modyfikacja.jpg

Tylko 160 cm?

Wogóle to lubisz uprawiać kwiaty? Myślisz, że będziesz siedzieć w tym miejscu? Bo to po prostu wygląda na dobrze doświetlony kąt pokoju.

Werandę/ogród zimowy raczej wyobrażałam sobie jako ogromne przeszklenie, które latem by się całkowicie rozsuwało i to byłby pokój na świezym powietrzu (z resztą wówczas lepszym miejscem byłby wykusz jadalni, bo bliżej kuchni).

http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/24/2533/__b_ortis-okna-przesuwne-1.jpg

Ale w tej sytuacji dodatkowe drzwi oddzielające od salonu nie są zupełnie potrzebne.

Przemyśl też jak ochronisz pokój przed nadmiernym nasłonecznieniem. Wydlużysz okap dachu?

A może inaczej - zrób w salonie z boku kącik na TV (i raczej zmniejsz okna niż powiększaj) oraz reprezentacyjne miejsce na siedzenie w dużym gronie przy kominku z widokiem na ogród?

Tutaj zdjecie z czymś podobnym, co planujesz:

http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/510x340__media_22774_wm

• 3 weeks później...

Oj długo mnie nie było... Zaczytałam się w wątku "Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie" i zanim przez niego przebrnęłam minęło troszkę czasu.

Nawet nie wiesz jak mi się podoba to przeszklenie które wkleiłaś, cudne. Tylko niestety raczej nie do wykonania u nas :( Eh może w przyszłości, pomarzyć dobra rzecz....

Okien raczej nie zmniejszymy budujemy dom ekologiczny o parametrach bardzo zbliżonych do domu pasywnego i duże oszklenia po stronie południowej są konieczne. O zacienieniu przy zbyt dużym słońcu dopiero myślimy może rolety zewnętrzne lub żaluzje fasadowe? Podobno też rekuperacja z bypassem pomaga przy schładzaniu pomieszczeń.

Kwiaty lubię, bez nadmiernej przesady rzecz jasna, ale teraz na 37m2 mamy ich dość sporo i taki zielony kącik bardzo by mi odpowiadał by zaszyć się z książką i odpocząć po ciężkim tygodniu pracy ;) Ale pomysł na pokój ciekawy, warty rozważenia....

A jakie te okna będą? Bo jak wielkie, to raczej aluminiowe niż pcv czy drewniane, bo nie otrzymają wielkich cieżkich szyb. I aluminium jest zimne, więc faktycznie trzeba sie liczyć z dogrzewaniem zimą. No chyba ze będziecie robić np na profilach Schueco, on sa b. drogie, ale najcieplejsze. Ogólnie taki niby ogród zimowy super sprawa. Jakby to miała być super zaawansowana technologia, to są takie szyby-fotowoltaiki, które pochłaniają promienie i przerabiają na prąd ;) Ale nie wiem, czy to w Polsce ktokolwiek by zrobił ;)