Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za 2 miesiące zamierzamy rozpocząć budowę. mamy możliwość podłączenia do działki wodociagu i tak tez zrobimy.

Jednak zastanawiam się nad możliwością i sensem wykopania na działce studni, z której w zależności od jakości wody będziemy korzystać do celów gospodarczych lub gospodarczo-kulinarnych.

W poprzedmin domu mieliśmy studnię i bardzo sie sprawdziła, poza tym chyba taniej wyjdzie korzystac podczas budowy z własnej studni niz z wodociągu.

Wczoraj na działce był magik i powiedział, że potrzebna będzie głębokość ok 6-7 m (koszt: robocizna 150-250 zł/m + 150 zł/m kręgi betonowe; razem ok 350 zł/m studni).

Dodatkowo interesuje mnie kwestia ewentualnych pozwoleń na budowę studni (pozwolenie czy tylko zgłoszenie?) :evil:

Co o tym sądzicie?

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/

Wiercenie studni jest tańsze i mniej kłopotliwe o ile woda nie jest za głęboko (mazowieckie ok 100 zł/m). Pozwolenia na studnię niegłębinową nie potrzebujesz. Warto mieć np do podlewania ogródka jeśli jest zanieczyszczona (najczęściej żelazo i mangan) to nie opłaca się jej oczyszczać a do podlewania nadal się przeważnie nadaje.
https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-293662

Też zastanawialiśmy się nad taka opcją. W grę wchodziłaby raczej taka mała studzienka - abisynka, bez tych wielkich szpecących kół betonowych. Woda z tej studni byłaby wykorzystana do celów budowlanych, a przede wszystkim do podlewania ogrodu. Koszt mam nadzieję nie jest astronomiczny. Z "literatury" 60-100zł/m + pompa ok. 1000zł.
https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-293665

U mnie na całą budowę (3 lata) wystarczyły dwa hydroforki z marketu po około 250zł. Może by wystarczył jeden ale zostawiliśmy go na zimę w dole zasypanego i pękł. Drugi nadal pracuje bo jeszcze nie podłączyłam wodociągu.
https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-293688

co to są "dwa hydroforki z marketu po około 250zł"?

czy chodzi tu o kontenery? Jaka pojemność?

Myślałem o kopaniu studni głównie na czas budowy a później np do podlewania ogrodu. Nie wiem ile wody potrzeba na budowę domu ale przypuszczam, że mnóstwo.

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-293985

Chyba rzeczywiście mało ludzi kopie. Ja również chcę mieć kopaną studnię (sąsiad wiercił i się nie dowiercił, teraz ma kopaną i jest ok). Obdzwoniłem bodajże 10 firm studniarskich z Panoramy Firm i ogłoszeń w gazecie i tylko jedna kopała (nie ręcznie, tylko jakąś maszyną). Pozostali wyłącznie wiercą. Podobno kopanie studni to wyjątkowo niewdzięczna robota, ale trudno - "bez wody ani róż".
https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294424

Dwa tygodnie temu kopałem, wkopałem 3 kręgi i mam wodę. Koszty: 73 złote za jeden krąg (60 cm długi, 1 metr średnica), kopanie gratis :)

Za kopanie chcieli ode mnie 130 złotych za metr - ale samemu świetnie idzie, chyba że się trafi na glinę :(

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294437

Właśnie kopią mi studnię. Krąg 73 zł DN80 wys.95 [cm] koszt wykopwania 73 zł za krąg. Czyli całość 146 zł /95 cm.

Miałem nie kopać ale:

- potrzebna woda na budowę - TANIA

- podlewanie ogródka i takie tam ......

Co złego to nie ja...

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294446

Właśnie kopią mi studnię. Krąg 73 zł DN80 wys.95 [cm] koszt wykopwania 73 zł za krąg. Czyli całość 146 zł /95 cm.

Miałem nie kopać ale:

- potrzebna woda na budowę - TANIA

- podlewanie ogródka i takie tam ......

Co złego to nie ja...

Artur - znasz aktualne przepisy dot. odległości od granicy, szmba, itd?

Raz czytam 7,5 m od granicy a drugi raz 5 m!!!

Poza tym jak ze zgłoszeniem faktu kopania studni??? (kiedy i gdzie)

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294454

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

(Dz.U. z 15 czerwca 2002)

Dział II - Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej

Rozdział 6

Studnie

§ 31.

1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i Ľródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

§ 32.

1. Obudowa studni kopanej, dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, powinna być wykonana z materiałów nieprzepuszczalnych i niewpływających ujemnie na jakość wody, a złącza elementów obudowy powinny być należycie uszczelnione. Przy zastosowaniu kręgów betonowych warunek szczelności uznaje się za spełniony, jeżeli wykonane zostanie ich spoinowanie od wewnątrz na całej wysokości studni, a ponadto od zewnątrz do głębokości co najmniej 1,5 m od poziomu terenu.

2. Część nadziemna studni kopanej, niewyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu terenu oraz być zabezpieczona trwałym i nieprzepuszczalnym przykryciem, ochraniającym wnętrze studni i urządzenia do czerpania wody.

3. Część nadziemna studni kopanej, wyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,2 m od poziomu terenu. Przykrycie jej powinno być dopasowane do obudowy i wykonane z materiału nieprzepuszczalnego oraz mieć nośność odpowiednią do przewidywanego obciążenia.

4. Teren otaczający studnię kopaną, w pasie o szerokości co najmniej 1 m, licząc od zewnętrznej obudowy studni, powinien być pokryty nawierzchnią utwardzoną, ze spadkiem 2% w kierunku zewnętrznym.

§ 33.

Przy ujęciu wód podziemnych za pomocą studni wierconej teren w promieniu co najmniej 1 m od wprowadzonej w grunt rury należy zabezpieczyć w sposób określony w § 32 ust. 4, a przejście rury studziennej przez nawierzchnię utwardzoną należy uszczelnić.

Rozdział 7

Zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe

§ 34.

Zbiorniki na nieczystości ciekłe mogą być stosowane tylko na działkach budowlanych niemających możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej, przy czym nie dopuszcza się ich stosowania na obszarach podlegających szczególnej ochronie środowiska i narażonych na powodzie oraz zalewanie wodami opadowymi.

§ 35.

Zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe, doły ustępów nieskanalizowanych oraz urządzenia kanalizacyjne i zbiorniki do usuwania i gromadzenia wydalin pochodzenia zwierzęcego powinny mieć dno i ściany nieprzepuszczalne, szczelne przekrycie z zamykanym otworem do usuwania nieczystości i odpowietrzenie wyprowadzone co najmniej 0,5 m ponad poziom terenu.

§ 36.

1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3powinna wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych - 15 m,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 7,5 m.

2. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości urządzeń sanitarno-gospodarczych, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi - 5 m, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m.

3. Odległości pokryw i wylotów wentylacji z dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc większej niż 4 oraz zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe i kompostowników o pojemności powyżej 10 m3do 50 m3powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń wymienionych w ust. 1 pkt 1 - 30 m,

2) od granicy działki sąsiedniej - 7,5 m,

3) od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 10 m.

4. Właściwy organ w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w porozumieniu z państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym, może ustalić dla działek budowlanych położonych przy zabudowanych działkach sąsiednich odległości mniejsze niż określone w ust. 1 i 2.

5. Kryte zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe oraz doły ustępowe mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 2 m od granicy, w tym także przy granicy działek, jeżeli sąsiadują z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej, pod warunkiem zachowania odległości określonych w § 31 i § 36.

6. Odległości zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe i kompostowników o pojemności powyżej 50 m3od budynków przeznaczonych na pobyt ludzi należy przyjmować zgodnie ze wskazaniem ekspertyzy technicznej, przyjętej przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

§ 37.

Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.

§ 38.

Odległość osadników błota, łapaczy olejów mineralnych i tłuszczu, neutralizatorów ścieków i innych podobnych zbiorników od okien otwieralnych i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna wynosić co najmniej 5 m, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej. Drenaż oczyszczalni min. 2m od granicy (zbiornik gnilny chyba też)

http://www.isanit.pl - bardzo dużo informacji prawnych, można znaleźć wszystko

W zasadzie jak się kopie to trzeba uzgadniać w ZUDT, choć nie wymaga zezwolenia na budowę (chyba)

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294481

Echo

Dobrze robisz że kopiesz studnię. Ja mam również możliwość podlączenia się do wodociągu ale mam własne ujęcie jest dużo lepsza woda niż z wodociagów. Mam właśnie studnię kopaną ok. 7m. Jak wykopiesz już studnię to daj wodę do badania do sanepidu. Być może tak jak ja nie będziesz musiał podlączać się do wodociagu a własne uzdatnianie okaże się opłacalne. W trakcie budowy bedziesz musiał obserwować czy wydajność studni nie jest zbyt mała bo jesli tak będzie to z własnego ujęcia nic nie wyjdzie.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/17452-kopanie-studni/#findComment-294489