JK2010 14.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Z131 to dom parterowy. Jak myślicie, czy można podwyższyć ścianę kolankową (w projekcie 40cm) do np. 100cm, żeby w przyszłości było miejsce na poddasze użytkowe? Chodzi mi o to, co trzeba by jeszcze zmienić w projekcie, żeby po podniesieniu ściany kolankowej dom dobrze wyglądał? Żeby nie powstał koszmar architektoniczny? Może zmienić kąt nachylenia dachu? Jak myślicie? Można coś zrobić? Czy lepiej szukać innego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 15.12.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Czy wydłużenie okapu przy jednoczesnym podniesieniu ściany kolankowej pozwoli zachować proporcje domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 09.07.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam, czy ktos buduje dom wg tego projektu Z131 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 mało popularny wątek, wiec stawiam, że nie. W tym projekcie podczas adaptacji zmieniłabym konstrukcję garażu na niezależną od budynku. Ściana ocieplona między garażem a domem i nieocieplona na garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 12.07.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 mało popularny wątek, wiec stawiam, że nie. W tym projekcie podczas adaptacji zmieniłabym konstrukcję garażu na niezależną od budynku. Ściana ocieplona między garażem a domem i nieocieplona na garażu. No tak, tylko robiac kotlownie z pomieszczeniu za garazem to raczej ocieplenie go byloby wskazane ;-( Projekt jest dość młody wiec mało zainteresowanych nim niestety ;-( Jednak spełnia on nasze oczekiwania i raczej na niego postawimy, chyba ze poniedzialkowa wizyta u architekta cos zmieni, ale ogolnie pracownia Z500 ma dobre konstrukcyjnie projekty. Energetycznie tez niezle wypada (na stronie pracowni jest blad) - zapotrzebowanie wychodzi Ep = 119. mozna je jeszcze zbić na niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 z tego co widziałam, kotłownia projektowana jest w innym miejscu - za ścianą kominka. Dzięki temu jest mniej kominów w projekcie.Ep 119 jest moim zdaniem kompletnie niewystarczające.Dopiero poniżej Ep 70 można mówić o współczesnych standartach. A od 2022 nawet takie będzie zbyt wysokie. W sierpniowym muratorze jest akurat artykuł o nowelizacji prawa budowlanego i podniesieniu wymagań wobec nowo stawioanych budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 17.07.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ep 119 jest moim zdaniem kompletnie niewystarczające. Dopiero poniżej Ep 70 można mówić o współczesnych standartach. Przy rekuperacji i pompie ciepła powietrznej, dobrej izolacji scian i oknach energooszczednych napewno sie mocno zbije ten parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 weź przelicz czy na pewno dobrze się zbije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 06.09.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Czy jest może już ktoś kto buduje domek wg tego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamabs 12.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Witam,Ja też kupiłem i mam zamiar budować dom według tego projektu. Też kotłownie wyrzucam za garaż.Ma ktoś już jakieś doświadczenia związane z budową tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 28.10.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) O fajnie, że nie jestem sama my zaczynamy na wiosne. Na razie papierologia. adamabs kiedy zaczynasz budowe ? Edytowane 28 Października 2013 przez magda1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamabs 11.12.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Na razie jestem na etapie pozwoleń. Brne przez biurokracje. Budowe rozpoczniemy za jakieś +1.5 roku.Kilka zmian planujemy - mniejszych większych. Wspomniana kotłownia idzie za garaż, garaz łazienke korytaż poszerzamy, wejście na poddasze nie użyt. z garażu a nie z mieszkania.Również pare małych konstrukcujnych zmian: Strop w garazu bedzie przykrywal troche wiecej niz pol garazu (powstanie dostep do przestrzeni nad garazem w postaci a la antresoli), nie wstawiamy nadprozy z nad oknami (powstanie przestrzen miedzy wiencem a oknem na kasete od rolet) i chyba to tyle.magda1984: A wy na jakim etapie jestescie, masz juz jakies szcunki dotyczace kosztow roznych etapow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 19.12.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 My pod koniec grudnia odbieramy decyzje o WZ i kupujemy projekt.Powysyłałam projekt ze zmianami naszymi do paru wykonawców i tak - stan surowy otwarty + pokrycie dachu + stolarka okienna - 162 400 zł netto (+8% vat) to taka wstepna wycena. Jak bedziemy miec projekt w rekach to na powaznie zaczniemy sie rozgladac za ekipa. Planujemy rozpoczac budowe na wiosne, o ile zbierzemy wszystkie papiery bo strasznie wolno to idzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamabs 19.12.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ten projekt mozna kupic na wielu roznych stronach, nie tylko na Z500. I radze zadzwonic do wszystkich bo mozna uciac kilka dyszek. Ja znalazlem go na 9ciu roznych portalach. W styczniu 2014 wchodzi nowe prawo budowlane i zaostrzaja sie miedzy innymi wspolczynniki dotyczace ochrony cieplnej budynku. Z tego co patrzyliśmy to ten projekt przechodzi te zaostrzone wspolcynniki bez zadnych poprawek. Wymogiem wg prawa bud. jest teraz badanie geotechniczne. I tu niespodzianka. Zadzwonilem do powiatu i powiedzieli mi zebym sobie darowal . No ale pomyslalem sobie ze wszystkich upierdliwych wymogow ten jeden jest zrozumialy i zrobilem takie badanie dla wlasnego spokoju. Niby mozna zrobic wykop ale to wam za duzo nie powie. Z praktyki innych ludzi wiem ze co powiat to praktyka. W niektorych nie wymagaja zlecania u geodety - i dobrze - mapy do celow projektowych tylko sami wydaja. Takze prawo prawem ale dobrze sie zorientować jakie sa lokalne praktyki. Oto koszty jakie do tej pory poniosłem w związku z adaptacja: Geodeta (mapa do celów projektowych) 500 Projektant 1500 Sanitarny 600 Przylacza woda 700 + 100 w urzędach Wydanie warunków ZUK 70 Elektryk z przylaczmi 800 Konstruktor 800 Geotechnik 600 I jeszcze kilka stówek za jakies wypisy, wyrysy i mapki do celów takich i owakich. Najgorsze jest to ze z powyższego jedyne tak naprawdę potrzebne to projektant, konstruktor i geotechnik. Pozostałe to czysto urzędniczy wymóg nikomu nawet wykonawcy nie potrzebny. Geodeta jedynie do wyznaczenia osi będzie potrzebny ale to nie ten etap. Mówię tu oczywiście o domu jednorodzinnym. Chodzi sie tylko od urzedu do urzedu i po kilku wizytach kazdy wpada na dziesiatki pomyslow jak to wszystko uproscic. Juz wydanie ulotki pt Pozwolenie na budowe - krok po kroku by ulatwilo zycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro343 15.01.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam . Projekt kupiliśmy w marcu w lipcu wszystkie zezwolenia załatwione i z budową Z131 ruszyliśmy w październiku 2013 - na razie stan zero ( ale bardzo cieszy ) . Ze zmian to poszerzyliśmy o 1,0 m salon wydał się zbyt wąski i mało ustawny i o 1m garaż . W środku zrobiliśmy przejście do garażu zamieniając projektowaną tam łazienkę w pom gosp. , mam zamiar w tym pomieszczeniu powiesić kocioł gazowy - w miejscu pom. gosp. planujemy większą łazienkę przesuwając jeszcze w str sypialni ściankę działową . Ze zmian to tyle .Teraz czas na wybór technologii budowy ścian , strop bedzie teriva . i na wiosnę ruszamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts