Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebna pomoc do stworzenia ustawnej kuchni

emadar

Recommended Posts

Hej

W zasadzie dopiero zaczynam „wgłębiać” się w forum... mam nadzieję, że wiele się nauczę, być może uda mi się nawet coś komuś doradzić.. póki co sama potrzebuje pomocy.. Jestem na etapie budowy domu, a raczej prac wykończeniowych.. szpachlowanie w toku, a ja muszę jakoś wszystko sobie poukładać... mam totalny chaos w głowie.. niby wiem co chcę, a jednak jak siadam żeby sobie coś rozrysować to sama nie wiem jak zrobić żeby było funkcjonalnie i fajnie.. największy problem póki co stanowi kuchnia... wg tego co sama próbowałam stworzyć wychodzi na to, że zostanę bez lodówki, bo mi się nie mieści :p hehe.. a może wy podsuniecie jakieś swoje pomysły?

ależ zakręcona jestem... no właśnie może powiem o czym myślałam, wtedy i Wam będzie łatwiej się ustosunkować.. a więc tą ścianę z drzwiami i tą z oknem chciałam zostawić na ustawienie stołu i krzeseł..

teraz Ściana na przeciw drzwi: róg przy oknie myślałam żeby dać tu piekarnik w słupku a nad nim mikrofalę...kawalaek jakiejs szafki, potem plytka, blat dalej na rogu zlew, zmywarka no i ta lodowka potem i jakos tak na wejsciu by stala ;/

Proponuję coś takiego:

http://images35.fotosik.pl/1747/91b29c1874f04d34.jpg

Po lewej wysoka zabudowa poprzedzielona 5 cm blendami (izolacja między lodówką a piekarnikiem). Następnie szafka 120 cm z wysuwanymi półkami, zmywarka, szafka 80 cm pod zlew, szafka narożnikowa 90x90 (albo z półkami albo szuflady), szafka 60 cm z płytą, szafka na indywidualne zamówienie 50 cm ze ściętym naroznikiem do głębokości 40 cm, szafki 40 cm głębokości (tu może stać ekspres do kawy, toster, czajnik elektryczny itp. )

Stół 80x120 cm

Alternatywnie z szafkami:

http://images33.fotosik.pl/501/22ec570e5c5555cd.jpg

Po lewej wysoka zabudowa poprzedzielona 5 cm blendami (izolacja między lodówką a piekarnikiem). Następnie szafka 120 cm z wysuwanymi półkami, zmywarka, szafka 60 cm pod zlew, szafka 45 cm + 5 cm blendy, Następnie szafka 120 cm z wysuwanymi półkami,, szafka 60 cm z płytą, cargo ze ściętym frontem na indywidualne zamówienie 20 cm, szafki 40 cm głębokości (tu może stać ekspres do kawy, toster, czajnik elektryczny itp. )

Stół 80x120 cm

Edytowane przez Elfir

Hej

Elfirku ślicznie dziękuje fajnie to wymyśliłaś, jednak niestety zlewu nie mogę juz zrobić pod oknem bo rura wyciągnięta jest na ścianie na przeciw okna ;/ wiec muszę kombinować coś innego:(

Smooth no właśnie, tą ścianką strasznie ubolewam... zresztą nie tylko to jakoś nie po mojej myśli w tej budowie... co rusz nowe "kwiatki " wychodzą :(... a wysokość parapetu chyba niżej..ale muszę pojechać przemierzyć..

odległość od pionu nie jest takim problemem jak za niskie okno w kuchni! Nie doplinowaliscie wykonawców czy architekt dał plamę?

Trudno, musisz wchodzić wprost na zabudowę.

http://images40.fotosik.pl/1885/57c6f3564f6bae31.jpg

Edytowane przez Elfir

lelik - dzieki za Twoje pomysły

Elfir - coś tu wykonawca nakrecil.. zresztą nie tylko w kuchni.. początkowo mieliśmy rurę odpływowa w salonie:P ... mogłabym wymieniać i wymieniać co wyszło nie tak...

architekt tez w wielu kwestiach nawalił jak z ta ścianka 30 cm np...no i nasze przeoczenie, ale niestety nie sposób wszystkiego dopatrzeć dla totalnych laików:P, a potem efekty są jakie są...a mi już sił i ochoty na wszystko brak:( ehhh... podobno 1 dom buduje się dla wroga;) coś w tym jest

Smooth- wole bez przeróbek instalacji...wysokość kuchni 2,65..

lelik - dzieki za Twoje pomysły

Elfir - coś tu wykonawca nakrecil.. zresztą nie tylko w kuchni.. początkowo mieliśmy rurę odpływowa w salonie:P ... mogłabym wymieniać i wymieniać co wyszło nie tak...

architekt tez w wielu kwestiach nawalił jak z ta ścianka 30 cm np...no i nasze przeoczenie, ale niestety nie sposób wszystkiego dopatrzeć dla totalnych laików:P, a potem efekty są jakie są...a mi już sił i ochoty na wszystko brak:( ehhh... podobno 1 dom buduje się dla wroga;) coś w tym jest

Smooth- wole bez przeróbek instalacji...wysokość kuchni 2,5

:) jestescie super..

do tej pory skłaniałam się bardziej ku pomysłowi Elfir ze względu na to ze tę ścianę gdzie są drzwi widzę w głowie jako bordową a na niej wielka filiżanka w jasnym kolorze... coś na podobie tego...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59aa53b8b843b614.html#

i chciałam mieć wielkie szuflady, bo to podobno o wiele lepiej się sprawdza w kuchni niż tradycyjne szafki...

a teraz to mam dylemat bo albo szablon i wtedy raczej popisu z szufladami nie będzie, albo brak tej mojej bordo ściany i pomysł lelik lub Smooth wprowadzać w życie...