Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Jestem na etapie planowania ogrzewania w nowym domu parterowym o pow 160mkw. Planuje ogrzewanie podłogowe wszędzie, łącznie z sypialniami. Dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło ok 50-60W/mkw. Dla zmniejszenia ryzyka ciepłej podłogi w sypialniach "na której się leży" planuję w tych pomieszczeniach dać jeszcze pętle na ścianę. Dobrze kombinuję?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodam jeszcze, ze pierwszy sezon grzewczy zamknalem ze zuzyciem 1200m^3 gazu ziemnego - dom o powierzchni 200m^2, 4 osoby, ogrzewana woda uzytkowa). Ocieplenie: podloga 18cm styro, sciany - 20cm sturo (grafitowy), poddasze - 28cm welny, wentylacja z odzyskiem ciepla, okna wszytskie ponizej 1.0 przenikania)... widzialem gdzies post goscia piszacego o 180m^2 ogrzewanego domu zaizolowanego 10cm styro z kosztem 1300PLN na sezon!! BZDURA!! nawet teoretycznie jest to niemozliwe! ja zamukam sie w 2400PLN na sezon (wraz z abonamentem za gaz) i uwazam ze jest to wynik REWELACYJNY przy takiej powierzchni

A niby dlaczego to negujesz?

Zużyłeś około 15000kWh. Załóż pompę gruntową. Będziesz miał COP 3,5. Oznacza to że prądu zużyjesz około 4300kW. Jak ją dobrze ustawisz to będziesz grzał tylko w taniej taryfie 0,32 za kilowat i masz 1376 zł za sezon.

A niby dlaczego to negujesz?

Zużyłeś około 15000kWh. Załóż pompę gruntową. Będziesz miał COP 3,5. Oznacza to że prądu zużyjesz około 4300kW. Jak ją dobrze ustawisz to będziesz grzał tylko w taniej taryfie 0,32 za kilowat i masz 1376 zł za sezon.

Bo nieraz takie "cuda" sie zdarzaja, czego jestem zywym przykladem. :)

Jestem na etapie planowania ogrzewania w nowym domu parterowym o pow 160mkw. Planuje ogrzewanie podłogowe wszędzie, łącznie z sypialniami. Dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło ok 50-60W/mkw. Dla zmniejszenia ryzyka ciepłej podłogi w sypialniach "na której się leży" planuję w tych pomieszczeniach dać jeszcze pętle na ścianę. Dobrze kombinuję?

Nie kombinuj, w sypialniach będziesz miał za ciepło, wyregulujesz to sobie przepływomierzami :)

• 2 weeks później...

Co do płytek nie mam wątpliwości, że mogę zrobić saunę, bo temperatura może być wyższa niż w przypadku paneli. Generalnie chodzi o komfort cieplny, czy przy panelach mogę zrobić 20 stopni w pomieszczeniu, ale czy mogę też 26 stopi? Chciałbym mieć świadomość posiadania zapasu mocy, a nie że np. 22 stopnie w pomieszczeniu to już maks mocy grzewczej (mówimy o sytuacji jak obecnie gdzie występują na zewnątrz temperatury ujemne około -10 stopni).

Dom w standardzie energooszczędnym, ale z went. grawitacyjną, hybrydową.

Napisalem Ci jakie masz ograniczenia. Nie ma tam wymienionych paneli.

Czy naprawde myslisz, ze 1cm w sumie goownianej izolacji jaka sa panele i podklad pod nie jest wstanie ograniczyc w jakikolwiek znaczacy sposob przeplyw energii podloga-pomieszczenie, gdy po wylewka jest 10-15cm styropianu? Jak masz tak swietnie izolujace panele, to dom nimi ociepl zamiast styro. ;)

Szymmon:

na stronie purmo: http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/planowanie-i-montaz.htm#projektowanie w zakładce MOC CIEPLNA są tabele max. mocy przy danej temp wody, rozkladzie rurek i okladzinie

przykład dla paneli i wykładzin:

przy rozstawie co 20cm, temp zasilania 45C i max temp podlogi 26C - max moc cieplna 71W/m^2 przt temp w pomieszczeniu 22C

kiedy okładziną będzie ceramika - moc wynosi 86W/m^2, ale temp podłogi przy tym zasilaniu już 30C !

Edytowane przez misiupl

Mam podłogówkę w całym domu. Maksymalna temp. zasilania 40 stopni, wszędzie ceramika, temp. powietrza w domu 19,5 stopnia przy -16 na zewnątrz. Temperatura podłogi to najwyżej dwadzieścia kilka stopni. W bose nogi ziębi, co jest dla mnie rozczarowaniem, bo lubie chodzić boso i mam problemy z zimnymi stopami. Miałam nadzieję, że przynajmniej w mrozy będą ogrzewane od dołu :)

Co do płytek nie mam wątpliwości, że mogę zrobić saunę, bo temperatura może być wyższa niż w przypadku paneli. Generalnie chodzi o komfort cieplny, czy przy panelach mogę zrobić 20 stopni w pomieszczeniu, ale czy mogę też 26 stopi? Chciałbym mieć świadomość posiadania zapasu mocy, a nie że np. 22 stopnie w pomieszczeniu to już maks mocy grzewczej (mówimy o sytuacji jak obecnie gdzie występują na zewnątrz temperatury ujemne około -10 stopni).

Dom w standardzie energooszczędnym, ale z went. grawitacyjną, hybrydową.

Dom jak w stopce: Ogrzewanie GAZOWE

sypialnie 3x ok 15m2 i hol wszędzie deska berlinecka max jaka temperaturę chciałem uzyskać to 25*C uzyskałem po trzech dniach z temperatura zasilania 56*C.

salon w tym czasie, kuchnia i dwie łazienki(ceramika) temp 27*C.

Obecnie cały czas staram się utrzymać temperaturę 21-22 *C nie jest to kłopotliwe -automatyka pieca działa niezawodnie i temperatura oscyluje w granicach 1 *C, ale jest śmieszne gdy rozpalam w kominku bo temperatura w ciągu godziny wzrasta w salonie do 32 *C - rekuperator i DGP rozgania powietrze po całym domu, ale i tak w salonie jest najcieplej.

Rozstawy rurek ogrzewania podłogowego zgodne z obliczeniami od 10( strefa łazienek i okna tarasowego oraz drzwi wejściowych) do 15 i 20 (sypialnie, kuchnia i salon)i; 25 cm garderoba, hole.

Zapas jest zawsze zależy od czasu nagrzewania, i tego jaką temperaturę da się na zasilaniu. Ważne jest, aby dobrze wszystko przemyśleć i opracować sobie projekt by w czasie wykonywania 100% podłogówki czegoś nie zapomnieć - wtedy wszystko ma sens.

Pozdrawiam

Mam podłogówkę w całym domu. Maksymalna temp. zasilania 40 stopni, wszędzie ceramika, temp. powietrza w domu 19,5 stopnia przy -16 na zewnątrz. Temperatura podłogi to najwyżej dwadzieścia kilka stopni. W bose nogi ziębi, co jest dla mnie rozczarowaniem, bo lubie chodzić boso i mam problemy z zimnymi stopami. Miałam nadzieję, że przynajmniej w mrozy będą ogrzewane od dołu :)

Moze masz za rzadko rurki.

Ja mam w domu 22,5*C i przy zasilaniu podlogi na poziomie 33-34*C w wieksze mrozy i po calej nocy grzania akumulacyjnego, podloge z lazience "na stope" czuc przyjemnie letnia (w sensie nie zimna). Ma wtedy jakies 26*C. Bosa noga nie marznie. Rozstaw rurek co 10cm.

mam gęsto rurki. Ale spodziewałam się temperatury podłogi zbliżonej do temp ludzkiego ciała - 36 stopni (bo tak straszyli taką temperaturą przeciwnicy podłogówek, ci od teorii obrzęków nóg :) ).

A tu piec w mrozy ledwo grzał wodę do temp 37 stopni, mimo ustawionych max. 40 stopni, bo inaczej by nam przegrzał dom. Uroki domów energooszczędnych - najmniejszy piec Junkersa jest za mocny :)

mam gęsto rurki. Ale spodziewałam się temperatury podłogi zbliżonej do temp ludzkiego ciała - 36 stopni (bo tak straszyli taką temperaturą przeciwnicy podłogówek, ci od teorii obrzęków nóg :) ).

A tu piec w mrozy ledwo grzał wodę do temp 37 stopni, mimo ustawionych max. 40 stopni, bo inaczej by nam przegrzał dom. Uroki domów energooszczędnych - najmniejszy piec Junkersa jest za mocny :)

nie znam się za bardzo, i jeszcze nie mieszkam, ale przy temp. podłogi 36 stopni to wewnątrz byś miała temp. pewnie koło 29 stopni.... Ale niech ktoś mnie poprawi jeśli to nieprawda.

U mnie budynek stoi i czeka na wykończeniówkę, nie mam jeszcze okładzin (będzie parkiet), póki co przy tych największych mrozach sięgających -15 w dzień, aby osiągnąć 17 stopni w domu na zasilaniu miałam 30-32 stopnie. Rurki gęsto.

29 stopni to troche za duzo. Moim zdaniem ogrzewanie podlogi wystarczy tam, fdzie przebywamy najczesciej - np. w salonie. Ale w sumie nie orientuje sie w tym temacie, nigdy czegos takiego nie zakladalem

:oAle nie o to chodzi, żeby ogrzewać podłogę jako taką, tylko, żeby za pomocą podłogi ogrzać wnętrze :yes:

:oAle nie o to chodzi, żeby ogrzewać podłogę jako taką, tylko, żeby za pomocą podłogi ogrzać wnętrze :yes:

Facet nie wie o czym pisze. Założył ten profil tylko i wyłącznie po to, żeby zareklamować firmę Vidok z Lublina. To i pomyliła mu się temperatura na wyjściu z kotła od temperatury powietrza w domu :) Ale co tam, licznik postów bije i można wstawić kryptoreklamę swojej podupadającej firemki.