Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Czy ktoś grzeje za pomocą podłogówki do 22*C i może się podzielić wrażeniami :D

Czy lepiej grzać do 21 czy do 22*C , jak to powinno być .

Pytam, bo kurcze nie wiem jak to jest mieć 22 *C w domu :) może przesadzam i wystarczy zaprojektować do 21*C a jakby się chciało mocniej grzać to podnieść temperaturę zasilania? ( gaz , podłogówka 100%)

Jak powinno być to już od Ciebie zależy. Podłogówka w całym domu ( poza nieużytkowym strychem ). Ja mam w łazienkach 23,5-24 C, w salonie 22-23C, sypialnie 21-22 C, garaż 15C, strych nieużytkowy 14-15 C. Jak ustawisz tak będziesz miała. Dla każdego odczucie komfortu termicznego jest inne.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak powinno być to już od Ciebie zależy. Podłogówka w całym domu ( poza nieużytkowym strychem ). Ja mam w łazienkach 23,5-24 C, w salonie 22-23C, sypialnie 21-22 C, garaż 15C, strych nieużytkowy 14-15 C. Jak ustawisz tak będziesz miała. Dla każdego odczucie komfortu termicznego jest inne.

dokładnie tak, projekt wystarczy na 21 - standard ale regulacja jest w duzo wiekszym zakresie.

• 3 weeks później...

Witam też przymierzam się do podłogówki w całym domu powstanie projekt z34 115m2 mały domek gaz kociołek .

Przeczytałem wszystkie posty więc podłogówka wszędzie.

Teraz pytanie jaki kocioł myślałem o Vitodens 100-W gazowy kocioł kondensacyjny o mocy 6,5 do 35 kW. i do tego bojlerek vitocell 100L.

Ale czy on aby nie za duży będzie piszą że o mocy 6,5 do 35 kW więc moduluje moc ale czy aby na pewno ? czy lepiej kupić 9kW mocy ?

Tak sobie dumam może bez sensu ale czy ktoś zastanawiał się nad 2 piecami 1 jednofunkcyjny do podłogówki a drugi osobny zwykły junkers o większej mocy żeby bez bojlera podgrzewał wodę w czasie rzeczywistym o 20kW .

W zimie w sumie tego się nie wykorzysta bo i tak podłogówka grzeje więc niech grzeje od razu bojler ale w lato piec może być całkowicie wygaszony a chodzi tylko junkersik :) , czy to nie ma sensu bo w lato na krótko chodzi tylko na bojler i pobiera mało gazu ?

Dziękuje

W zimie w sumie tego się nie wykorzysta bo i tak podłogówka grzeje więc niech grzeje od razu bojler ale w lato piec może być całkowicie wygaszony a chodzi tylko junkersik :) , czy to nie ma sensu bo w lato na krótko chodzi tylko na bojler i pobiera mało gazu ?

Dziękuje

Po sezonie grzewczym przełączysz kocioł na tryb letni, w którym grzeje tylko wodę. Nie ma sensu zakładać dwóch urządzeń.:no:

Witam też przymierzam się do podłogówki w całym domu powstanie projekt z34 115m2 mały domek gaz kociołek .

Przeczytałem wszystkie posty więc podłogówka wszędzie.

Teraz pytanie jaki kocioł myślałem o Vitodens 100-W gazowy kocioł kondensacyjny o mocy 6,5 do 35 kW. i do tego bojlerek vitocell 100L.

Ale czy on aby nie za duży będzie piszą że o mocy 6,5 do 35 kW więc moduluje moc ale czy aby na pewno ?

kup jak najmniejszy kondensacyjny...

jeden do wszystkiego i sterowanie pogodowe ...

Junkers Cerapur Smart - jest w dziale ogrzewanie ogromny wątek poświęcony tylko temu piecu.

Junkers Cerapur Smart czyli ma 14 kW ?

Mniejszych nie ma na rynku w ofercie ? jak są proszę o linki

Czy nie ma sensu mniejszych dawać do domu 115m2

Wiele osób widze daje te KOCIOŁ VIESSMANN VITODENS 100W 26kW lub VITODENS 200 na forum

Edytowane przez epterode

14 kW to maksymalna moc, minimalna to 3 kW

W większości projektów kotły są przewymiarowywane. U mnie projektantka chciała wcisnąc 25 kW.

W dobie zaostrzonych przepisów dotyczących zapotrzebowania energetycznego budynku, świadomości inwestorów, że 10 cm styropianu na ścianie to trochę mało, te piece powyżej 20 kW są po prostu za wielkie.

Zwróć też uwagę, że kiedyś ludzie budowali domy pod 200 m2 z mnóstwem mostków cieplnych (kolumny, balkony), nieprawidłowymi izolacjami ścian szczytowych. Teraz domy sa mniejsze i bardziej proste, bo i zdolności kredytowe inne. A prosty mały dom jest oszczędniejszy.

Edytowane przez Elfir