Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, ja założyłem sobie kocioł Immergas Victrix moc od 3kW i do 23,6kW.

A u mnie jest Junkers Cerapur Modul ZBS 14/100S-3MA 3,3 - 14,2 kW i ogrzewa 168m2 oraz zapewnia CWU - i też jest bardzo dobrze więc moc w zakresie górnym jest dużo mniejsza. 100% podłogówka i temperatura 21-23*C w zależności od pomieszczeń.

Serio nic o podobnych parametrach ?

Dziś byłem podpisywać umowę w gazowni to mnie wyśmiali ze do domu 115m2 daje piec do 14kw :) i ze taryfa w2 1200m3 na rok.

Jeste jeszcze Buderus Logamax GB072 (ta sama konstrukcja, co Junkers, inne sterowanie) i Beretta Conica Green.

Gazownia memu bratu, w bloku , gdzie jest piec tylko do CW + kuchenka gazowa chcieli wtrynić dwu-miesięczny szacunek na 300 zł.

A ja tyle nawet nie płacę za ogrzanie 160 m2 domu i zasobnika na miesiac.

To tak w kwesti orientowania się gazowni w nowoczesnych systemach grzewczych.

Gość Arturo72
Witam, czy ktoś z forumowiczów może się wypowiedzieć jakie są koszty PC - myślę, że tutaj pytanie bardziej do LIWKO i PYXIS

Podstawowe pytanie,do jakiego domu,bo głównie od tego zależy koszt PC.

jeśli chodzi o dom, to 170 m2 powierzchni użytkowej + 35 garaż, parter, pełne piętro + użytkowe poddasze. całość będzie ocieplona z zewnątrz 20 stro, posadzki 15 styrodurem, strop nad piętrem okolo 25 wełny, poddasze około 20-25 wełny.

Po przeczytaniu całego forum zostałem utwierdzony w przekonaniu, że podłogówka będzie w całym domu, ewentualnie w łazience będzie grzejnik ścienny z podłogówki, wentylacja mechaniczna, okna trzyszybowe

zastanawiam się nad ociepleniem posadzki w garażu

Interesuje mnie całkowity koszt (orientacyjny) PC, ile pompa, ile reszta materiałów i robocizna

Edytowane przez baxxterhp