surgi22 14.04.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarDer 03.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam serdecznie Proszę o poradę- dom pow użytkowa 120m2 + 10m2 gosp ściany Eder + 20cm styropianu całość podłogówka ( projekt Jaworze3 ) na dole z łazienka podzielona i zrobione WC z umywalką i pralnia. Rodzina 2+2 .Gaz ziemny 1) zamontować piec gazowy jednofunkcyjny + zasobnik czy piec dwufunkcyjny może ze wskazaniem modelu 2) Putin trzyma kurek z gazem w garści- chciałem zamontować dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i podpiąć do podłogówki jak to widzicie Z góry dziękuję za podpowiedz z lekkim uzasadnieniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Póki nie zakręci mieszanie instalacji niepotrzebnie podraża koszty budowy małego domku.Przy 500 m2 pow. mieszkania miałoby to sens.Raczej rozważ przełączenie instalacji na prąd w przyszłosci. Dobra izolacja ścian, podłóg, dachu i prad wcale nie będzie drogim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.05.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Jesli to w sumie niewielki domek, to w zupelnosci wystarczy kominek/koza bez plaszcza wodnego. Tanio, bardzo przyjemnie i jest awaryjne zrodlo ciepla. No chyba, ze masz zamiar uzywac tego kominka bardzo mocno do grzania, ale na dluzsza mete to "katorga". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 03.05.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam serdecznie Proszę o poradę- dom pow użytkowa 120m2 + 10m2 gosp ściany Eder + 20cm styropianu całość podłogówka ( projekt Jaworze3 ) na dole z łazienka podzielona i zrobione WC z umywalką i pralnia. Rodzina 2+2 .Gaz ziemny 1) zamontować piec gazowy jednofunkcyjny + zasobnik czy piec dwufunkcyjny może ze wskazaniem modelu 2) Putin trzyma kurek z gazem w garści- chciałem zamontować dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i podpiąć do podłogówki jak to widzicie Z góry dziękuję za podpowiedz z lekkim uzasadnieniem pozdrawiam Ja mam takie rozwiązanie. Rewelacja!!! Ale kilka uwag. Po pierwsze: musisz lubić palić w kominku, widok ognia i wszystko co się z tym wiąże musi sprawiać Ci przyjemność. Inaczej sobie odpuść. Po drugie: jeśli na to lubisz to kup dobry wkład, żeby potem nie było że coś nie tak, że szyba czarna itd. (drewno sobie wszcześniej przygotuj na przykład) Po trzecie: niech to zrobi ktoś sensowny, kto się na tym zna, dopasuje odpowiedni bufor, uwzgledni ilość ogrzewania podłogowego , sterownik itd. żeby nie było że po godzinie czy dwóch masz po paleniu. Po czwarte: jak już w to pójdziesz to zrób sobie na kotłownię i kominek odzielny obieg elektryczny tak aby kotlownia i kominek ewentualnie zasiliś -elektrycznie z prądnicy lub ups-a, tak żeby nie było potem nieszcżęśćia jak nagle pródu nie będzie, daje to dotatkowy komfort że zawsze masz ciełpo w domu, nawet jak nie ma prądu. A po piąte: policz to wszystko, dom masz nie duży, może lepiej zwykły kominek z rozprowadzeniem powietrza, dużo taniej niż PW. Ja mam piec Vaillant ekokomfort czy exlusiv (chyba już nie pamiętam, a nie chce mi się po fakturach szaukać), stojacy z wbudowanym zasobnikiem, ciepła woda tylko z pieca czyli z gazu. Można kombinować oddzielny zasobnik tak żeby woda była i z gazu i z kominka ale nie wiem czy to ma sens (koszty). Moc u Ciebie nie duża (mały dom). POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 03.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Zastanów się tylko czy do 120m2 domu to się oplaca, no chyba że jesteś pasjonatem palenia, kominka widoku ognia idt (tak jak ja) to wtedy się nie zastanawiaj czy się to opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 03.05.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Ogrzewanie podłogowe to śwetna rzecz. Ale nigdy gdy wykańczamy podlógę drewnem (drewno to izolator, przy podłogówce bardzej pracuje) wówczs to bez sensu, chyba że ktoś lubi porozsychane podłogi, odlejąjce się parkiety. Minus: jest bbawa wiercić w podłodze np. schody odbojnik, masakra, można to ominąć inaczej ala jest to poważne ograniczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Ogrzewanie podłogowe to śwetna rzecz. Ale nigdy gdy wykańczamy podlógę drewnem (drewno to izolator, przy podłogówce bardzej pracuje) wówczs to bez sensu, chyba że ktoś lubi porozsychane podłogi, odlejąjce się parkiety. Minus: jest bbawa wiercić w podłodze np. schody odbojnik, masakra, można to ominąć inaczej ala jest to poważne ograniczenie. Nie powtarzaj mitów sprzed 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.05.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Ogrzewanie podłogowe to śwetna rzecz. Ale nigdy gdy wykańczamy podlógę drewnem (drewno to izolator, przy podłogówce bardzej pracuje) wówczs to bez sensu, chyba że ktoś lubi porozsychane podłogi, odlejąjce się parkiety. A myślałem że prima aprylis już się skończył !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 03.05.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Z jednej strony może mity, ale nie łykajcie tak łatwo reklam i materiałów marketingowych firm produkujących panele (podłogi warstwowe). Nie nazywajmy tego parkietem, na ogrzewanie podłogowe nie położymy drewna litego, które jak kolega wcześniej napisał jest dobrym izolatorem i jest to najbardziej ekskluzywny rodzaj podłogi drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) położymy bez problemów - np. w postaci małch deszczółek, jak w przemysłowym. Albo jako deskę wielowarstwową. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211426-Pod%C5%82og%C3%B3wka-parkiet-deska-pod%C5%82ogowa-opinie-posiadaczy/page11http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-drewno-pod%C5%82oga-drewniana-deski-parkiet Edytowane 4 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 04.05.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 położyć można wszystko i jak najbardziej pasuje tu określenie,że ,,jakoś to będzie działać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dobrze to bedzie dzialac. Jesli tak bardzo wierzysz - wbrew fizyce - w ogromny opor cieplny 1 czy 2 cm drewna (kontra 15-20cm styro pod posadzka), to sobie ociepl tym drewnem chalupe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 04.05.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Deska wielowarstwowa to jest marketing. Albo coś jest deską albo nie, w naturze coś takiego jak deska wielowarstwowa nie występuje. Położyć można wszystko na podłogówkę, nawet lity parkiet dębowy 2 cm grubości, klient płaci, klient wymaga, nie mój cyrk, nie moje małpy – ale szkoda, że za pieniądze klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Sa i odpowiednie technologie i ludzie chcy za ich zastosowanie zaplacic. A tak swoja droga jesli juz musial bym wybierac, to wolal bym zrezygnowac z merbau na podlodze, niz z podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 W domach w zasadzie większośc rzeczy nie występuje w przyrodzie, wiec deska warstwowa nie bedzie specjalnie odbiegać technlogicznie od pozostałych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 04.05.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ja nie mam w mieszkaniu podłogówki a parkiet dębowy porozsychany, buu, chyba sąsiad na dole za mocno hajcuje oraz, są tacy co mają lite drewno na podłogówce i działa, nie "jakoś" ale bardzo dobrze cuda panie, cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 05.05.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 @oliwkawawa, takie cuda tylko w internecie na forach, pokaż mi taki dom Jak to mówią, papier (klawiatura) wszystko przyjmie, ja rozmawiałem z wieloma parkieciarzami i żaden nie chciał dać gwarancji gdyby było ogrzewanie podłogowe. Gdybym zrobił podłogówkę i chciał mieć coś naturalnego na podłodze to bym położył granit, ale dom bez drewna na podłodze nie ma moim zdaniem przytulności, ciepła i uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 ja mialam rozeschnięty parkiet przy kaloryferach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 ja mialam rozeschnięty parkiet przy kaloryferach I niech zgadnę, nie zasilasz ich temperaturą w okolicach 30 stopni taj jak podłogówki w dobrze ocieplonym domu, tylko dużo wyższą temperaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts