Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

@oliwkawawa, takie cuda tylko w internecie na forach, pokaż mi taki dom :)

Jak to mówią, papier (klawiatura) wszystko przyjmie, ja rozmawiałem z wieloma parkieciarzami i żaden nie chciał dać gwarancji gdyby było ogrzewanie podłogowe. Gdybym zrobił podłogówkę i chciał mieć coś naturalnego na podłodze to bym położył granit, ale dom bez drewna na podłodze nie ma moim zdaniem przytulności, ciepła i uroku.

Zastanów się trochę- twoja podłoga latem jak słoneczko przyświeci będzie cieplejsza niz zimą przy włączonej podłogówce. Dopiero Ci parkiet to powykręca a parkieciarzy raczej w takim przypadku się zapytaj co spieprzyli przy robocie że tak się stało. Pierwsze słyszę aby parkiet był tak wrażliwy na temp. 24-26 st.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

Przebrnęłam przez cały wątek i efektem tego będzie instalacja OP w całym domu poza garażem (wcześniej chciałam tylko na parterze) :)

Mam pytanie dotyczące podłogi. Instalator OP wspominał że są już w produkcji deski lite dostosowane do tego typu ogrzewania. Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Ewentualnie jakieś szczegóły? Jak jest z nadmiernym kurzeniem się?

Witajcie

Przebrnęłam przez cały wątek i efektem tego będzie instalacja OP w całym domu poza garażem (wcześniej chciałam tylko na parterze) :)

Mam pytanie dotyczące podłogi. Instalator OP wspominał że są już w produkcji deski lite dostosowane do tego typu ogrzewania. Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Ewentualnie jakieś szczegóły? Jak jest z nadmiernym kurzeniem się?

Gdybyś przebrnął przez cały wątek to tego ostatniego pytania by nie było.:)

Gdybyś przebrnął przez cały wątek to tego ostatniego pytania by nie było.:)

Przebrnęłam. Z racji astmy chcę mieć jak najwięcej opinii, tym bardziej że elektrycy i tynkarza straszą tym nieszczęsnym kurzem, a to rodzi sporo wątpliwości Dodam tylko że będzie założona instalacja centralnego odkurzacza

Przebrnęłam. Z racji astmy chcę mieć jak najwięcej opinii, tym bardziej że elektrycy i tynkarza straszą tym nieszczęsnym kurzem, a to rodzi sporo wątpliwości Dodam tylko że będzie założona instalacja centralnego odkurzacza

Kurzu w domu z grzejnikami jest tyle samo co z podłogówką. Różnica polega na tym, że w domu z podłogówką ten kurz opada na podłogę, meble, a w domu z grzejnikami wiruje po pomieszczeniu.

Radziłbym bardziej zastanowić się nad wentylacją mechaniczną z filtrami.

Mam wentylację mechaniczną z standardowym filtrem i widze różnicę w reakcjach alergicznych w domu a na dworze. Filtr specjalny dla alergików wyeliminowałby pewnie całkowicie kichanie w domu.

Drewniane dechy na podłogówkę robi firma "Marchewka" - http://www.stronywnetrza.pl/produkty/deska-podlogowa-jasna-marchewka,8_1422,9_135.html

Edytowane przez Elfir

Zastanów się trochę- twoja podłoga latem jak słoneczko przyświeci będzie cieplejsza niz zimą przy włączonej podłogówce. Dopiero Ci parkiet to powykręca a parkieciarzy raczej w takim przypadku się zapytaj co spieprzyli przy robocie że tak się stało. Pierwsze słyszę aby parkiet był tak wrażliwy na temp. 24-26 st.

Ja nie jestem parkieciarzem, a możesz mi dać namiar na kogoś z uprawnieniami kto położy mi parkiet lity dębowy do cyklinowania i lakierowania na podłogówkę i da mi na to gwarancję?

@Elfir, wszedłem na tę stronę, ale tam nie jest napisane co to za deska ani nic, więc to jest raczej tak zwana "deska" warstwowa. Taka "deska" warstwowa do parkietu litego do cyklinowania to jak maluch do Mercedesa.

Elfir no to super, że jest w ogóle taki produkt, ja straciłem nadzieję po iluś nastu rozmowach z parkieciarzami.

Problem polega na zupełnie czymś innym - zresztą było o tym już i tu i w innych wątkach. Panuje ogólne przekonanie iż podłoga jak nie parzy w stopy to nie grzeje i dlatego parkieciarze dmuchają na zimne. W nowych systemach podłoga ma w okolicach 24 stopni a woda puszczona w rurki przy naprawdę dużym mrozie max 35-37 stopni. Takie temperatury nie są w stanie zaszkodzić. Ale jak ktoś ma coś sknocone i puszcza w obieg i 50 stopni to różne cuda mogą się potem dziać.

Kurzu w domu z grzejnikami jest tyle samo co z podłogówką. Różnica polega na tym, że w domu z podłogówką ten kurz opada na podłogę, meble, a w domu z grzejnikami wiruje po pomieszczeniu.

Radziłbym bardziej zastanowić się nad wentylacją mechaniczną z filtrami.

Czyli mając same grzejniki nie ma potrzeby wycierać mebli ,podłogi z kurzu bo kurz wiruje po pomieszczeniu. :)